Ο Γκομπέρ έγινε ο πιο πλούσιος σέντερ στην ιστορία του ΝΒΑ λόγω Πετσάρσκι

O Ρούντι Γκομπέρ έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος σέντερ, στην ιστορία του ΝΒΑ. Έγινε παίκτης, για να ζήσει το όνειρο που 'έκλεψαν' από τον πατέρα του, Ρούντι Μπουργκαρέλ. Ποιος ήταν όμως, ο ρόλος του Μίροσλαβ Πετσάρσκι σε όλα αυτά;

Ο Ρούντι Γκομπέρ μπορούσε να πάρει το συμβόλαιο που έδωσαν οι Μπακς στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Προτίμησε να 'κόψει' κάτι, για να μείνει χώρος στο σάλαρι καπ των Τζαζ.
Ο Ρούντι Γκομπέρ μπορούσε να πάρει το συμβόλαιο που έδωσαν οι Μπακς στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Προτίμησε να 'κόψει' κάτι, για να μείνει χώρος στο σάλαρι καπ των Τζαζ. AP PHOTO/ASHLEY LANDIS

O Ρούντι Γκομπέρ είναι ο patient zero του ΝΒΑ ή καλύτερα ο πρώτος θετικός σε Covid-19, το βράδυ που η καλύτερη λίγκα μπάσκετ του πλανήτη δίδαξε αντανακλαστικά σε όλους τους αθλητικούς φορείς. Προ αυτού, ο Γκομπέρ ήταν δυο φορές καλύτερος αμυντικός και τρεις φορές All Star και εν πάση περιπτώσει φέτος μπορούσε να πάρει τη supermax επέκταση που υπέγραψε προ ημερών ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με τους Μπακς. Δηλαδή, πληρούσε τις ίδιες προϋποθέσεις με το Greek Freak, ώστε να πάρει 228 εκατομμύρια δολάρια για πέντε χρόνια. Του τα έδωσαν οι Τζαζ, αλλά ο Γάλλος είπε 'κόψτε κάτι', για να 'χει ο οργανισμός που τον πίστεψε πριν επτά χρόνια μια μεγαλύτερη άνεση με το salary cap.

Κατά δήλωση του ιδίου στο ESPNο στόχος μου είναι να κερδίσω ένα πρωτάθλημα. Όταν μιλούσαμε με τον ατζέντη μου, πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, αποφάσισα ότι δεν θα ζητήσω το supermax. Δεν θέλαμε να αρχίσουμε τις συζητήσεις, θέτοντας αυτήν την προϋπόθεση. Για εμένα ήταν σημαντικό να δείξω στον οργανισμό και την ομάδα, πως το πρώτιστο ενδιαφέρον μου δεν ήταν τα λεφτά, αλλά να μπορούμε να συνεχίσουμε το 'χτίσιμο' και να μπορώ να δώσω στην ομάδα και στον εαυτό μου, σταθερότητα και ηρεμία στο μυαλό -να μην πρέπει να ξαναμιλήσουμε για τη συνεργασία μας”.

Τι πήρε ο Γάλλος; Πέντε χρόνια για 205.000.000 δολάρια, που είναι το τρίτο μεγαλύτερο συμβόλαιο εξ όσων θα δεις φέτος να αγωνίζονται, μετά εκείνου του Αντετοκούνμπο και του Ράσελ Ουέστμπρουκ (το 2017 είχε υπογράψει supermax επέκταση για 207 εκατομμύρια).

Αυτό που έχει πια ο Γκομπέρ για συμβόλαιο, τον κάνει τον πιο ακριβοπληρωμένο σέντερ της ιστορίας.

Οι 'Μορμόνοι' έπρεπε να τακτοποιήσουν δυο βασικά θέματα σε αυτήν την off season: τον Γκομπέρ και τον Ντόνοβαν Μίτσελ, ο οποίος επίσης υπέγραψε πενταετή επέκταση για 14.500.000 δολάρια. Το δίδυμο αυτό δεν θα 'κουνήσει' έως το 2025.

Δεν ξέρω αν ξέρεις, αλλά ο Γκομπέρ έπαιξε μπάσκετ για να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του. Ο πατέρας του ήταν 'ένας θρύλος που δεν έχετε ακούσει' κατά το Center Field: ο Ρούντι Μπουργκαρέλ. Τα του 'θρύλου' αφορούν όσα είχε κάνει στο Marist College (1985-1988), την εποχή που έπαιζε εκεί ο Dunking Dutchman. Ναι, ο Ρικ Σμιτς. Οι δυο τους είχαν συνθέσει το dynamic duo της παρέας τους. Αμφότεροι ήταν 2.13 και όταν ήταν ο ένας δίπλα στον άλλον, προκαλούσαν δέος στους αντιπάλους. Σε συνεργασία με τον γκαρντ Ντράφτον Ντέιβις 'παρήγαγαν' θεαματικά πράγματα. Ο Μπουργκαρέλ γεννήθηκε στη Baie-Mahault της Γουαδελούπης, με τη φήμη για το ύψος και το αθλητικό του σώματος του να φτάνει έως το Πουκίσπι της Νέας Υόρκης, όπου εδρεύει το Marist. Έτσι έγινε Red Fox.

Πώς ο Πετσάρσκι δημιούργησε την ευκαιρία του μπαμπά Γκομπέρ

“Όσοι ήταν γύρω του, δεν μπορούσαν να τον ξεχάσουν. 'Θυμάμαι πολύ καλά, πόσο αθλητικός ήταν' είχε πει ο Σμιτς, 'το πάνω μέρος του σώματος του ήταν τριγωνικό. Ήταν απίστευτο'. Το να μιλάει κάποιος του ύψους του Σμιτς για το physique άλλου σημαίνει πολλά. Είχε πει και ότι 'ο Ρουντί μπορούσε να πηδήξει έξω από το γυμναστήριο. Ήταν γρήγορος και μπορούσε να κερδίσει τους πάντες, όταν το αποφάσιζε'.

Στην τρίτη του χρονιά στο κολέγιο, ο κόουτς Ντέιβ Μαγκάριτι του έδωσε την ευκαιρία να γίνει starter. Ήταν η εποχή που ο Μίροσλαβ Πετσάρσκι είχε φύγει από την ομάδα, για να παίξει στην εθνική Σερβίας. Ο Μαγκάριτι δεν έχει ξεχάσει πώς ήταν να κοουτσάρει τον Μπουργκαρέλ. Τον θυμάμαι κάθε φορά που βλέπει παιχνίδι των Τζαζ. 'Ο γιος του είναι ακριβώς όπως εκείνος'. Ο συνδυασμός του με τον Σμιτς τον έκανε δεύτερο σκόρερ (10.7 πόντους ανά ματς), ενώ έπαιρνε 6.8 ριμπάουντ και μοίραζε 1.5 τάπες, ανά αγώνα. 'Αισθανόμασταν τη γη να σείεται όταν του δίναμε την μπάλα κοντά στο καλάθι και κάρφωνε'. Στο staff ήταν μέλος και ο νυν αντιπρόεδρος των Σανς, Τζεφ Μπάουερ. Η παρουσία του Σμιτς ήταν ο λόγος που οι εξέδρες γέμιζαν με scouts του ΝΒΑ, κάθε βράδυ.

Σε... δεύτερο χρόνο, κρατούσαν σημειώσεις για τον Γάλλο. Ο Σμιτς αποφάσισε να μην δηλώσει συμμετοχή στο ΝΒΑ Draft μετά την τρίτη σεζόν, αλλά να καθίσει άλλο ένα χρόνο στο κολέγιο -για να επιλεγεί στον πρώτο γύρο. Όλοι πίστευαν πως το ίδιο πέρασμα -στο ΝΒΑ- θα έκανε και ο Μπουργκαρέλ. 'Δεν ήταν στο ίδιο επίπεδο με τον Σμιτς, αλλά μπορούσε να φτάσει εκεί, αν έμενε κοντά μας' είπε ο Μαγκάριτι. Η σεζόν που έκανε το ξέσπασμα ήταν και η τελευταία του. Μετά το 1997-98 δεν επέστρεψε στο Marist και όλοι έμειναν να αναρωτιούνται τι απέγινε'.

Ο Γκομπέρ μίλησε για τον πατέρα του, σε συνέντευξη που έδωσε στο Undefeated. Μεταξύ άλλων, είχε πει πως είχε δει και το cameo του πατέρα του στην κινηματογραφική ταινία 'Coming to America'. “Ήταν πολύ αθλητικός, πολύ μακρύς. Σαν κι εμένα. Τον έχω δει να καρφώνει. Είχα συναντήσει τον εκφωνητή των αγώνων του κολεγίου και μου είχε πει πως ο πατέρας μου ήταν δύναμη της φύσης”.

Η ταινία του Έντι Μέρφι περιλάμβανε ένα 'γύρισμα' στο Madison Square Garden και το παιχνίδι του Marist με το St. Peters. Στα λίγα αυτά δευτερόλεπτα, υπήρχε και ένα κάρφωμα του Σμιτς, ο οποίος αποκάλυψε πως ουδείς είχε ιδέα πως υπήρχε κάμερα στο χώρο, εν ώρα αγώνα. 'Το μάθαμε όταν είχε πάει ο Ντέιβις να δει την ταινία, στον κινηματογράφο. Αυτός μας ενημέρωσε'.

Πίσω στον Μπουργκαρέλ, όταν ήταν ακόμα στο Marist είχε 'πληρώσει' τη νύφη για τις παρανομίες που έκανε το κολέγιο, σε επίπεδο 'προσέλκυσης' διεθνούς ταλέντου. Πριν τον Μαγκάριτι, κόουτς ήταν ο Μάικ Πέρι, ο οποίος είχε δεχθεί την πρόταση να αναλάβει την εθνική Σουηδίας. Ενώ ήταν στην Ευρώπη, έψαχνε και ταλέντα, λόγος που δέχθηκε την πρόσκληση του Μπόμπι Νάιτ για συνεργασία στην Ολυμπιακή ομάδα του 1984. Ως αντάλλαγμα, του είχε υποσχεθεί να του δώσει τη θέση του προπονητή στο Marist.

Ο Πέρι είχε ήδη εντοπίσει στην Ολλανδία, τον Σμιτς, στη Γαλλία τον Αλέν Φορεσίρ και στη Γιουγκοσλαβία τον Μίροσλαβ Πετσάρσκι. Ο βοηθός του, τους είχε πάει όλους να αγοράσουν χειμωνιάτικα μπουφάν -μεταξύ άλλων. Τους πλήρωνε και όλα τα γεύματα.

(αργότερα ο Φορεσίρ είχε κατηγορήσει τον Πέρι για 'σεξουαλική πρόταση' -κατηγορία που αρνήθηκε ο προπονητής)

Το συνολικό κόστος έφτασε στα 773 δολάρια. Επρόκειτο για ξεκάθαρη παράβαση του 'ερασιτεχνικού' NCAA (ήταν 14 διαφορετικές) με τον Πέρι να απολύεται στις 167 ημέρες εργασίας και το Marist να τιμωρείται με ένα χρόνο. Ο Σμιτς έμεινε εκτός για 9 ματς και οι Μπουργκαρέλ και Πετσάρσκι για πέντε. Μετά την κακή εκκίνηση, η ομάδα μέτρησε 14 σερί νίκες, με ηγέτες τους Σμιτς και Μπουργκαρέλ 'αλλά μας είχαν καταδικάσει από την αρχή. Όλοι είχαμε 3 με τέσσερα φάουλ από το πρώτο ημίχρονο. Μέχρι σήμερα οικτίρω το NCAA' έχει πει ο Σμιτς.

Ο άνθρωπος που πήρε τη συνέντευξη για το Undefeated, Μαρκ Σπιρς έγραψε πως 'ο πατέρας του Γκομπέρ ήταν καλός, αλλά ενδεχομένως να μην του δόθηκε η ευκαιρία να δείξει τι πραγματικά μπορούσε να κάνει'. Ο λόγος που είχε φύγει από το Marist και δεν εμφανίστηκε στο NBA Draft ήταν η δέσμευση που είχε κάνει με την εθνική Γαλλίας -και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να κάνει προπονήσεις με τις ομάδες. Όταν του έστειλαν την πρόσκληση, δεν τη δέχθηκε. Μετά τον ενημέρωσαν από την κυβέρνηση πως είχε έλθει η ώρα να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία -που τότε ήταν υποχρεωτική. “Δεν υπηρέτησε τελικά, αλλά υποχρεώθηκε να επιστρέψει στη Γαλλία” ενημέρωσε ο Γκομπέρ, πριν προσθέσει “βέβαια, αν είχε παίξει στο ΝΒΑ εγώ δεν θα ήμουν εδώ σήμερα. Είναι πεπρωμένο”.

Για αυτόν τον λόγο απώλεσε την ευκαιρία να γίνει ο πρώτος Γάλλος NBAer -αυτός έγινε ο Ταρίκ Αμπντούλ Ουαχάντ, το 1998.

Συνέχισε να παίζει μπάσκετ, σε μικρές λίγκες της Γαλλίας 'και όταν αγωνιζόταν στο Saint Quentin, στο Παρίσι γνώρισε τη μητέρα μου'. Οι γονείς του χώρισαν όταν ο σταρ της Γιούτα ήταν 3 χρόνων. Τότε ο πατέρας του επέστρεψε στη Γουαδελούπη. Ο Γκομπέρ έμεινε με τη μητέρα του, Κορίν "και πέρασα διάφορα ως παιδί μεικτού ζευγαριού. Για τους μαύρους ήμουν ο λευκός και για τους λευκούς ο μαύρος. Στη Γαλλία υπάρχουν πολλές εθνικότητες. Υπάρχει και αμάθεια που προέρχεται από γονείς, οι οποίοι δεν έχουν φροντίσει να μιλήσουν στα παιδιά τους για τα διαφορετικά χρώματα των ανθρώπων”. Η Κορίν είχε κάνει τη σχετική συζήτηση μαζί του 'και για αυτό θεωρούσα τους πάντες ως ανθρώπους'. Η Κορίν είχε φροντίσει να επικοινωνούν πατέρας και γιος τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. “Μιλούσαμε πάντα για μπάσκετ. Μου έλεγε να φροντίσω να διασκεδάζω και να προσέχω το σώμα μου”. Μια φορά κάθε τρία χρόνια η μητέρα του μάζευε και τα χρήματα που χρειαζόταν ο Ρούντι για να ταξιδέψει στη Γουαδελούπη.

Ο Γκομπέρ διαβεβαίωσε πως το γεγονός ότι δεν πήγε στο ΝΒΑ 'τον διέλυσε. Ένιωσε πως του 'πήραν' το παιχνίδι που είχε λατρέψει'. Ότι του έκλεψαν την ευκαιρία. 'Τότε ήταν δύσκολο για τους μη Αμερικανούς να πάρουν μια ευκαιρία. Το 'παράθυρο' ήταν πολύ μικρό, εξαιτίας των εθνικών. Αν το έχανες, δεν έρχονταν να σε δουν οι scouts όπως γίνεται τώρα. Με τα χρόνια, ο πατέρας μου έχασε την αγάπη που είχε για το παιχνίδι'.

Eκείνος αποφάσισε ότι αυτό δεν θα συνέβαινε ποτέ στον ίδιο. Από όταν θυμάται τον εαυτό του, κάνει τα πάντα για να έχει τις ευκαιρίες που δεν δόθηκαν στον μπαμπά του -ο οποίος ήταν η έμπνευση του. Δεν τον έχει δει ποτέ να παίζει στο ΝΒΑ, από τις εξέδρες. “Δεν θέλει να μπαίνει σε αεροπλάνα. Δεν έχει ταξιδέψει τα τελευταία 15 χρόνια”. Τον παρακολουθεί από την τηλεόραση. Κι εκείνος φροντίζει να πηγαίνει κάθε χρόνο στην Γουαδελούπη. “Με κάποιον τρόπο νιώθω ότι ζω το όνειρο του. Σημαίνει πολλά για εμένα, να μπορώ να πραγματοποιώ και το δικό του όνειρο”.

News 24/7

24MEDIA NETWORK