Ο Καλάθης των 24 πόντων και των 20 σουτ είναι 'πρόβλημα'

Η γυμνή αλήθεια του season high από τον Νικ Καλάθη που αναγκάζεται να παίζει 30 λεπτά και η αντιστρόφως ανάλογη πορεία του Βασίλη Σπανούλη που επιδρά χωρίς να... κουράζεται!

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η αγωνιστική κρίση του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ είναι αντίστοιχη της οικονομικής στην Ελλάδα. Το 'τριφύλλι' θα εξέλθει αυτής (κάποια στιγμή στο μέλλον). Ωσότου (έρθει ο Ρικ Πιτίνο και) συμβεί, θα βρίσκεται στο επίκεντρο της κουβέντας, μια και πέντε ήττες σ' έξι μαζεμένα παιχνίδια της Euroleague είναι φαινόμενο που απαντάται σπανίως. Η τελευταία την Παρασκευή από τη Μιλάνο, παρά την ένσταση για το χρόνο που δεν νίκησε κανείς.

Μόλις μια φορά στη μετά-Ομπράντοβιτς εποχή οι 'πράσινοι' έφτασαν σε τέτοιο σημείο: τη σεζόν 2013-14 χάνοντας στο -τότε- Top16 από Φενέρμπαχτσε (77-72, εκτός), Μπαρτσελόνα (63-56, εντός), Μάλαγα (87-71, εκτός), Μιλάνο (77-75, εκτός) και Μπασκόνια (77-75, εντός). Παρεμπιπτόντως στο ενδιάμεσο είχαν νικήσει μονάχα τον Ολυμπιακό (66-62, εντός). Ήταν το σερί που είχε κοστίσει τη δουλειά στον Αργύρη Πεδουλάκη, κατά την πρώτη θητεία του στην τεχνική ηγεσία - ο Τσάβι Πασκουάλ έφυγε μια... ήττα πριν.

Επιστρέφοντας στο σήμερα και στην 11η θέση της κατάταξης, είναι αναπόφευκτο οι παίκτες του 'τριφυλλιού' να μην βγαίνουν αλώβητοι απ' όλο αυτό. Οι προειδοποιήσεις του Δημήτρη Γιαννακόπουλου (μετά την αποχώρηση του Πασκουάλ) πως θα κοπούν συμβόλαια και η συγγνώμη του Νίκου Παππά μετά το 86-83 της Παρασκευής, "από τον κόσμο, τον πρόεδρο που τα σκάει, τον κύριο Θανάση και τον κόουτς Τσάβι" απορρέουν από την ατομική επίδοση του καθενός και την ευθύνη που κουβαλά, μεγαλύτερη ή μικρότερη.

Παρασύρεται ο Καλάθης

Διαχωρισμός δεν μπορεί να γίνει. Ούτε καν για τον Νικ Καλάθη, ο οποίος στο ματς της Παρασκευή είχε 24 πόντους (season high) παίρνοντας 20 σουτ (9/17 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 3/5 βολές) και μετρώντας 11 ασίστ για μόλις 3 λάθη. Αντίστοιχα είχε 17 πόντους (με 1/6 τρίποντα βέβαια), 5 ριμπάουντ και 4 ασίστ απέναντι στη Ρεάλ, πριν από 3 ημέρες στη Μαδρίτη.

Αυτή όμως είναι η δουλειά του; Να προσφέρει 41 από τους 151 πόντους του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ σε δυο σερί παιχνίδια;

Το ranking του ηγετικού γκαρντ κατέγραψε 23 και 16 βαθμούς αντίστοιχα. Μάταιος ο κόπος. Οι 'πράσινοι' ηττήθηκαν γιατί και στα δύο παιχνίδια ο Καλάθης εξουθενώθηκε, σχεδόν 'εξαϋλώθηκε' στο φινάλε. Την Παρασκευή έπαιξε ακόμη και ματωμένος!

Ο φύσει ηγέτης του 'τριφυλλιού' είναι ο τρίτος σε χρόνο συμμετοχής σ' όλη τη διοργάνωση. Υστερεί μονάχα του Μάικ Τζέιμς και του Βλάντιμιρ Μίτσοφ - παίκτες της Μιλάνο αμφότεροι. Πλέον υπερβαίνει τα 30 λεπτά ανά αγώνα και πασχίζει να κουμαντάρει μια προσπάθεια που δεν έχει την απαιτούμενη στήριξη διαρκείας από το υπόλοιπο ρόστερ. Με αποτέλεσμα να παρασύρεται και ο ίδιος από τη δίνη.

Στην πλατφόρμα της ιστοσελίδας Newstats.eu που παρέχεται στο Contra.gr, τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα και η αλήθεια δεν κρύβεται.

Ο Καλάθης των 24 πόντων και των 20 σουτ είναι 'πρόβλημα'

Ενόσω ο Νικ Καλάθης βρίσκεται στο παρκέ, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έχει συνολικά -19. Έχει σκοράρει συνολικά ως ομάδα 816 πόντους και έχει δεχθεί 835 με τον ομογενή πόιντ γκαρντ στο παρκέ! Το -20 από την αναμέτρηση με τη Ρεάλ Μαδρίτης τον 'κατακρήμνισε'.

Στα στοιχεία αποτυπώνεται κάτι εξίσου ενδιαφέρον: ο Καλάθης παίζει και σκοράρει περισσότερο στις... ήττες, δίνοντας παράλληλα τελικές πάσες! Η διαφορά μάλιστα σε πόντους είναι πολύ μεγάλη (8 έναντι 13), όπως επίσης στα σουτ που παίρνει (11 έναντι 13.6). Οι ασίστ δε είναι 4.4 λιγότερες (10.5 έναντι 5.1).

Ο Καλάθης των 24 πόντων και των 20 σουτ είναι 'πρόβλημα'

Αναπόφευκτα τα παραπάνω, μια και ο Λούκας Λεκαβίτσιους αφενός δεν χαίρει της εμπιστοσύνης του σταφ, όντας ο παίκτης με τον τρίτο μικρότερο χρόνο συμμετοχής, αφετέρου ο ίδιος δεν έχει ανταποκριθεί έως εδώ, πέρα από ορισμένες εξάρσεις που είχε κυρίως ως 2άρι, με τον Καλάθη δίπλα του.

Το 20% των κινήσεών του είναι ως σούτινγκ γκαρντ!

Ο Καλάθης των 24 πόντων και των 20 σουτ είναι 'πρόβλημα'

Υπάρχει κάτι χειρότερο για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, που ψάχνει πλέον 'γιατρειά' από τη νέα σεζόν; Βεβαίως. Οι μονάχα 5 από τους 13 παίκτες που έχουν αγωνιστεί στη διοργάνωση έχουν θετικό συντελεστή όσο διάστημα αγωνίζονται. Ο Ματ Λοτζέσκι ξεπέρασε πλέον τον Λάσμε, αν και έχει αγωνιστεί λιγότερο, ενώ Αντετοκούνμπο - Γκιστ 'διαγωνίζονται' για το βάθρο!

Ο Λάνγκφορντ και ο Παππάς, που είναι παίκτες ρυθμού και υπογράφουν σερί, είναι οι 2/5. Οι έτεροι είναι με το ζόρι ο Λεκαβίτσιους (+1) και οι Βουγιούκας - Παπαγιάννης που έχουν μοιραστεί τον ελάχιστο χρόνο που έχουν πάρει ως τώρα (κάτω από 70 λεπτά).

Ο Καλάθης των 24 πόντων και των 20 σουτ είναι 'πρόβλημα'

Ο Σπανούλης παίζει λιγότερο, προσφέρει περισσότερο

Προφανέστατα η κατάσταση στον Ολυμπιακό του 9-5, χάρη στις 6 νίκες στα τελευταία 7 ματς, είναι αντιστρόφως ανάλογη. Ο Πρίντεζης και ο Γουίλιαμς Γκος, που έχουν παίξει περισσότερο επί Ντέιβιντ Μπλατ, έχουν θετικό συντελεστή (+39 και +31), αλλά μακράν του δεύτερου ο πιο επιδραστικός παίκτης στο εκάστοτε σχήμα των 'ερυθρολεύκων' παραμένει ο Βασίλης Σπανούλης. Ο οποίος έχει χάσει... χρόνο επί Ντέιβιντ Μπλατ, ταυτόχρονα όμως όποτε και όπως χρησιμοποιείται είναι τρομερά ωφέλιμος για το σύνολο με +68 πόντους (771-649). Με πιο πρόσφατο παράδειγμα τα τελευταία δύο παιχνίδια, με Μπαρτσελόνα και Μπουντούτσνοστ.

Συνολικά ο Ολυμπιακός έχει 8 παίκτες με θετικό πρόσημο και 4 με αρνητικό. Μόνο ο Βαγγέλης Μάντζαρης εξ αυτών ωστόσο έχει κάτι παραπάνω από το -10 (258-301 σε 148 λεπτά συμμετοχής), ενώ το -4 του Γιώργου Μπόγρη είναι αμελητέο, έχοντας παίξει ελάχιστα.

Ο Καλάθης των 24 πόντων και των 20 σουτ είναι 'πρόβλημα'

Την επόμενη εβδομάδα Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός κλείνουν τον πρώτο γύρο της σεζόν σε Μόσχα (ΤΣΣΚΑ) και Πόλη (Νταρουσάφακα) αντίστοιχα, πριν από το μεταξύ τους συναπάντημα στις 4 Ιανουαρίου. Άλλο ένα ματς που -ενδεχομένως- αλλάξει την ιστορία. Το πώς και το γιατί, στην ώρα τους...

Κεντρική φωτογραφία: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK