Ο 'Κόκκινος' Στράτος Περπέρογλου που έστειλε τον Παναθηναϊκό στο -32

Ο Στράτος Περπέρογλου δεν έπαιξε καθόλου στα πρώτα 12'45'' του αγώνα με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Ούτε στην τρίτη περίοδο. Πρόφτασε, όμως, να γίνει ο παράγοντας Χ στην οριακή νίκη του Ερυθρού Αστέρα.

Ο Στράτος Περπέρογλου σε στιγμιότυπο από την αναμέτρηση του πρώτου γύρου με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ στο ΟΑΚΑ
Ο Στράτος Περπέρογλου σε στιγμιότυπο από την αναμέτρηση του πρώτου γύρου με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ στο ΟΑΚΑ EUROKINISSI SPORTS

Η πρόσφατη αποστροφή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε ομιλία του με φόντο τα ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα του κολαστηρίου στο γενοκτόνο Άουσβιτς-Μπιρκενάου, για τον Ερυθρό (και όχι Κόκκινο) Στρατό έγινε αντικείμενο σχολιασμού και πυρήνας αντιπαράθεσης μεταξύ κυβερνητικών και αντιπολιτευτικών. Οι Σοβιετικές Δυνάμεις έληξαν όντως τον εφιάλτη της ναζιστικής θηριωδίας στην αιματοβαμμένη πόλη της νότιας Πολωνίας και μια (σκόπιμη ή ακουσίως) λανθασμένη μετάφραση δεν τροποποιεί την καταγεγραμμένη ιστορία.

Από την άλλη, βέβαια, η μετατόπιση του τόνου στη δεύτερη λέξη δίνει υπόσταση σε ό,τι συνέβη το βράδυ της Τετάρτης στο Βελιγράδι. Ο Κόκκινος... Στράτος σ' αυτήν την περίπτωση έγινε ο 'απελευθερωτής' του Ερυθρού Αστέρα και ταυτόχρονα ο 'δεσμοφύλακας' του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, φυλακίζοντας και κλειδαμπαρώνοντας διπλά και τριπλά τις αξιώσεις για μια εκτός έδρας επιτυχία που θα του χάριζε βαθμολογικό αέρα, ενδεχομένως δε θα εγγυόταν την 8άδα. Πλέον και αμέσως μετά τον αγώνα που ακολουθεί με την ουραγό Ζενίτ στο ΟΑΚΑ, οι πρωταθλητές Ελλάδας έχουν ν' αντιμετωπίσουν κατά σειρά την Μπαρτσελόνα (εντός), τη Ρεάλ (εκτός), τον Ολυμπιακό (εκτός), την ΤΣΣΚΑ (εντός) και τη Φενέρμπαχτσε (εκτός) και ψάχνουν το απόλυτο σχέδιο απεγκλωβισμού.

Ένας πόντος ανά λεπτό

Δεν είχαν υπολογίσει ότι ο 35χρονος Έλληνας φόργουορντ, με την 4ετία στα πράσινα (2008-2012), θα υψώσει το λάβαρο της αντεπίθεσης της κατόχου της Αδριατικής Λίγκας ενόσω βρισκόταν στα χαλάσματα που είχαν προκαλέσει οι προσπάθειες του Λορέντζο Μπράουν των 0/9 σουτ. Από το 48-59 που έχασε το πρώτο σουτ δύο πόντων ο Περπέρογλου έδωσε 10 από τους συνολικά 12 προσωπικούς πόντους του στην τελευταία περίοδο και ως ένας δεύτερος πόλος στην επίθεση των γηπεδούχων χάρισε τον Κέβιν Πάντερ τον απαιτούμενο χώρο για τα μεγάλα σουτ στο φινάλε. Αντίστοιχα μεγάλο ήταν το δικό του τρίποντο για το 65-65 στο 36', όπως και η εύστοχη βολή για το 71-70.

Το επίπονο τρίμηνο

Για τον άλλοτε 'πράσινο' διεθνή, έναν παίκτη ρόλου στα χέρια του Ομπράντοβιτς προτού φύγει για τον Ολυμπιακό, ήταν η πρώτη συμμετοχή στην Euroleague μετά από ένα σκληρό τρίμηνο αποχής. Όταν στα τέλη του Νοέμβρη οι Σέρβοι, με τους οποίους είχε ανανεώσει τον Ιούλιο, ενημέρωναν για απουσία 4 ως 6 εβδομάδων, λόγω προβλήματος στο γόνατο, ο Περπέρογλου είχε ήδη χάσει τρία παιχνίδια. Η τελευταία συμμετοχή του ήταν στον εντός έδρας αγώνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης, στις 7 του μηνός. Στα 11 λεπτά εκείνης της αναμέτρησης δεν είχε προλάβει να βρει στόχο, αλλά ως τότε μετρούσε 4/7 ματς με διψήφιο αριθμό πόντων (11.7 κατά μέσο όρο) και ένα 40% (10/25) από το τρίποντο! Από τότε μέχρι σήμερα μεσολάβησαν ένα χειρουργείο και 15 ευρωπαϊκά ματς από την τηλεόραση ή την εξέδρα, καθώς στις προπονήσεις μπήκε στα μετά τα μέσα του Γενάρη (όχι νωρίτερα) και χρειάστηκε περί τις 2-3 εβδομάδες προτού ολοκληρώσει την πλήρη επανένταξή του στο 'ερυθρόλευκο' σύνολο καλύπτοντας το χαμένο έδαφος. Με την ΑΛΜΠΑ ήταν απλώς στο γήπεδο, με την Μπαρτσελόνα και την Εφές στην αποστολή, αλλά παρέμεινε σε κατάσταση 'DNP', διότι η παρουσία του είχε ψυχολογικό αντίκτυπο. Είχε απλώς αγωνιστεί για 5'47'' απέναντι στη βοσνιακή Ιγκοκέα.

Το +32 με Περπέρογλου

Στην περίπτωσή του βέβαια η υπομονή ήταν αρετή, καθώς δούλεψε με το γόνατο και συνολικά με το κορμί του, στο βαθμό που απαιτούσαν οι ανάγκες τους, κι όταν μετά το πρώτο δίλεπτο της δεύτερης περιόδου έλαβε το σήμα από τον Ντράγκαν Σάκοτα για να βρεθεί στη γραμματεία έγινε αμέσως παράγοντας του παιχνιδιού. Ο χρόνος συμμετοχής του ίσα που ξεπέρασε τα 17 λεπτά. Ευνοήθηκε, ενδεχομένως, από το γεγονός πως ο Ιωάννης Παπαπέτρου δεν αγωνίστηκε στο δεύτερο μισό του αγώνα ταλαιπωρημένος από ένα λουμπάγκο. Δεν ήταν συγκυριακό παρόλα αυτά πως ενόσω ο Περπέρογλου ήταν στο παρκέ ο Ερυθρός Αστέρας επιβλήθηκε 55-23 του 'τριφυλλιού': με 23-7 στα 7'15'' της δεύτερης περιόδου και 32-16 σ' ολάκερη την τέταρτη, από την οποία δεν έχασε στιγμή. Μαζεύοντας επίσης 4 ριμπάουντ, κερδίζοντας 5 φάουλ και φθείροντας με το έξυπνο παιχνίδι του μια άμυνα που δεν ήταν προετοιμασμένη να τον αντιμετωπίσει.

Αυτό που η επιστροφή του στη δράση επιτρέπει στον Αστέρα είναι ν' απλοποιεί, μέσα από μιας έξτρα διάστασης, το παιχνίδι του. Διότι ο Περπέρογλου είναι ταυτόχρονα ένας εξαιρετικός σουτέρ και ένας ψηλός φόργουορντ που έχει μάθει να ποστάρει κοντύτερους αμυντικούς. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ το βίωσε με οδυνηρό τρόπο.

Οι ύμνοι για την απόδοσή του από φανς του Ερυθρού Αστέρα ήρθαν ως φυσική συνέπεια.

-Πόση γνώση και εμπειρία σ' έναν άνθρωπο.

- Στράτος Περπέρογλου θεός, προσπαθεί να νικήσει τόσο τον Παναθηναϊκό όσο και τον Ντράγκαν Σάκοτα.


News 24/7

24MEDIA NETWORK