Ο 'κρυπτονίτης' Χάουαρντ και η ζόνα-αγκρεσίβα των Χιτ

Ο Ντουάιτ Χάουαρντ έχει γίνει 'αρνάκι' για να πάρει το πρωτάθλημα με τους Λέικερς. Ήδη στον πρώτο τελικό της Δύσης (Λέικερς-Νάγκετς) 'κατάπιε' τον Νίκολα Γιόκιτς και έστειλε μήνυμα τίτλου. Ποια η τακτική του Σπόελστρα.

Ο Ντουάιτ Χάουαρντ των Λέικερς καρφώνει υπό το βλέμμα του Νίκολα Γιόκιτς ων Νάγκετς, στον πρώτο τελικό της Δύσης
Ο Ντουάιτ Χάουαρντ των Λέικερς καρφώνει υπό το βλέμμα του Νίκολα Γιόκιτς ων Νάγκετς, στον πρώτο τελικό της Δύσης AP PHOTO/MARK J. TERRILL

Ο Ντουάιτ Χάουαρντ έγινε διάσημος όταν το 2008 στον διαγωνισμό καρφωμάτων φόρεσε την στολή και την μπέρτα του σούπερμαν και απογειώθηκε. Η τρομερή σωματική διάπλασή του ταίριαζε με τον Κλαρκ Κεντ, αν και ο σούπερ ήρωας είναι σαφώς πιο κοντός. Στον πρώτο τελικό της Δύσης, μεταξύ των Λέικερς και των Ντένβερ Νάγκετς, ο σούπερμαν έγινε ο 'κρυπτονίτης' για να για εξουδετερώσει το LA πρώτα τον Νίκολα Γιόκιτς και εν συνεχεία τον Τζαμάλ Μάρεϊ και τον Πολ Μίλσαπ, να συντρίψει τους Νάγκετς και να δείξει ποιος είναι το αφεντικό της σειράς - ίσως και το φαβορί για τον τίτλο.

Μόλις πριν από μια εβδομάδα, όταν οι Λέικερς έπαιζαν με τους Χιούστον Ρόκετς, η κάμερα συνέλαβε τον Χάουαρντ μαζί με τον Τζαβάλ ΜακΓκι να κάνουν τις τσιρλίντερ, που δεν υπάρχουν στη 'φούσκα' του Ορλάντο. Ο Φρανκ Βόγκελ τούς είχε παρκάρει στον πάγκο, αφού το small ball των Ρόκετς δεν επέτρεπε να βρίσκονται στο παρκέ τόσο ψηλά και βαριά κορμιά.

Ένας άλλος Χάουαρντ, σε μια άλλη εποχή, ενδεχομένως να γκρίνιαζε, να δημιουργούσε προβλήματα. Αυτός, άλλωστε, είναι που έκανε άνω-κάτω τα αποδυτήρια όλων των ομάδων στις οποίες πήγαινε. Είχε ανακηρυχθεί ο χειρότερος συμπαίκτης στο ΝΒΑ, είχε τσακωθεί με τον Κόμπε Μπράιαντ (στην πρώτη του, μάλλον ατυχή θητεία, στους Λέικερς τη σεζόν 2012-13) και τον Τζέιμς Χάρντεν στο Χιούστον.

Δεν ήταν ποτέ εύκολος άνθρωπος ο ψηλός. Έχει πέντε παιδιά από πέντε διαφορετικές γυναίκες, με την μία (Ρόις Ριντ) είχε έντονη δικαστική διαμάχη, ενώ κατηγορήθηκε για κακοποίηση του γιου που είχαν μαζί (ο ίδιος παραδέχθηκε ότι τον τιμωρούσε χτυπώντας τον με την ζώνη του, κάτι που δεν θεωρούσε κακό, αφού το ίδιο του έκανε ο πατέρας του όταν ήταν μικρός). Η Μελίσα Ρίος, μητέρα του πέμπτου γιου του, πέθανε από επιληπτική κρίση στις 27 Μαρτίου. Στο σπίτι του έχει 20 φίδια για κατοικίδια και γενικά στην καριέρα του τον κυνηγούσε η φήμη ενός ιδιόρρυθμου τύπου με απίστευτα αθλητικά προσόντα (τρεις φορές αμυντικός της χρονιάς, πέντε φορές κορυφαίος ριμπαόυντερ κι άλλες δυο τοπ-μπλόκερ) χωρίς όμως την ανάλογη προσήλωση στο παιχνίδι.

Ο.... άλλος Χάουαρντ μπορεί να τα βροντούσε και να έφευγε από την φούσκα, όπου όπως παραδέχθηκε "μοιάζουμε σαν να έχουμε κολλήσει εδώ, δεν έχουμε να κάνουμε τίποτε το ιδιαίτερο, μάλλον δεν έχουμε να κάνουμε τίποτε" και συν τοις άλλοις δεν έπαιξε δευτερόλεπτο κόντρα στους Ρόκετς. Η δήλωσή του "αυτό που ήθελα είναι να μεταδώσω θετική ενέργεια σε αυτούς που βρίσκονταν πάνω στο παρκέ" δεν είχε καμιά σχέση με τον εκρηκτικό του εαυτό. Εδώ και δυο μήνες, άλλωστε, ο 'σούπερμαν' δεν είχε κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

"Όλα για το πρωτάθλημα"

Μόνο που ο 34χρονος Ντουάιτ το περασμένο καλοκαίρι όταν συναντήθηκε με τον τζένεραλ μάνατζερ των Λέικερς Ρομπ Πελίνκα, τους δυο κόουτς Φρανκ Βόγκελ και Τζέισον Κιντ, αλλά και τους τρεις κορυφαίους συμπαίκτες του στο Λος Άντζελες (ΛεΜπρον Τζέιμς, Άντονι Ντέιβις και Ραζόν Ρόντο) υποσχέθηκε ότι θα κάνει τα πάντα για να κερδίσει τον τίτλο που ονειρεύεται. Είναι, ήδη, 34 ετών και θα δύσκολα θα έχει πολλές ευκαιρίες να παίξει σε τελικούς και να κατακτήσει ένα πρωτάθλημα. Το 2009 με τους Ορλάντο Μάτζικ, όταν πραγματικά μεσουρανούσε στο ΝΒΑ, είχε δώσει ρεσιτάλ, όμως οι Λέικερς είχαν επικρατήσει με 4-1. Έντεκα χρόνια μετά δέχθηκε να υπογράψει μη εγγυημένο συμβόλαιο, για να αποδείξει ότι θα έκανε μόνο ό,τι του ζητούσε ο Βόγκελ από τον πάγκο.

Μη εγγυημένο συμβόλαιο σημαίνει ότι οποιαδήποτε στιγμή οι Λέικερς θα μπορούσαν να το διακόψουν. Όμως ο Χάουαρντ ήταν διατεθειμένος να κάνει τα πάντα, για να πάρει το πρωτάθλημα. Ακόμη και την τσιρλίντερ. Όταν λοιπόν ο Βόγκελ τον έβαλε στο παρκέ, κόντρα στους Νάγκετς, έβγαλε τεράστια ενέργεια και το πρώτο που έκανε ήταν να κόψει την φόρα του Νίκολα Γιόκιτς. Ο ιδιοφυής Σέρβος έπεσε εύκολα στην παγίδα του Χάουαρντ, που χρησιμοποίησε το τεράστιο κορμί του, για να εκνευρίσει τον αντίπαλό του και να του πάρει 'φτηνά' φάουλ.

Πριν καλά-καλά καταλάβει τι γίνεται ο Γιόκιτς είχε φορτωθεί με τρία. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Χάουαρντ που σιγά-σιγά πάταγε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στο παρκέ πήρε το τρίτο φάουλ τόσο του Τζαμάλ Μάρεϊ, όσο και του Πολ Μίλσαπ. Τι άλλο να 'κανε ο έμπειρος σέντερ που γέμισε τη ρακέτα των Λέικερς και έγινε καταλυτικός παράγοντας στο σερί 20-3 του δεύτερου 12λεπτου, που ουσιαστικά έκρινε και την εξέλιξη του ματς.

Πήγαινε παντού. Σε όλες τις βοήθειες, σε όλα τα ριμπάουντ, ακόμη και στις απόπειρες των Νάγκετς να συνεννοηθούν μεταξύ τους.

Ο Βόγκελ τον ξεκίνησε στην πεντάδα του δεύτερου ημιχρόνου και η πρώτη του ενέργεια ήταν να πάρει το τέταρτο φάουλ του Γιόκιτς. Η δεύτερη ένα κάρφωμα με δύναμη στο καλάθι των Νάγκετς. Ο οκτώ φορές all star Χάουαρντ έδειξε ότι φλέγεται από την επιθυμία να στεφθεί πρωταθλητής και όλοι βέβαια τον επιβράβευαν μετά το τέλος του αγώνα. Πρώτος ο Μάτζικ Τζόνσον

"Πάντα πρέπει να σκεφτόμαστε θετικά πράγματα, ακόμη κι όταν δεν παίζουμε. Σημασία έχει να κερδίζουμε, να έχουμε την υγεία μας και βεβαίως την ευκαιρία να κατακτήσουμε τον τίτλο", σχολίαζε πριν από μέρες, δείχνοντας πόσο προσηλωμένος είναι στην... αποστολή του. Κι αν ο Βόγκελ έχει στον πάγκο τόσο έμπειρους παίκτες, που θέλουν πως και πως να πάρουν το πρωτάθλημα, οι Λέικερς έχουν μεγάλη τύχη να τα καταφέρουν...

Η ζώνη του Σποέλστρα

Το Μαϊάμι η ομάδα που έπαιζε ζώνη περισσότερο από κάθε άλλη στο ΝΒΑ στην κανονική περίοδο δεν είχε παίξει καθόλου, μέχρι τώρα στα πλέι-οφ. Ο Έρικ Σποέλστρα, μακράν ο κορυφαίος προπονητής, μέχρι στιγμής στην 'φούσκα', φυλούσε το... μεγάλο του όπλο για τον δεύτερο τελικό της ανατολής κόντρα στους Σέλτικς.

Μια τρομερή 2-3 ζώνη με τον Τζάε Κράουντερ και τον Τζίμι Μπάτλερ στην κορυφή (ώστε να κρύβουν τη θέα στους κοντούς των Σέλτικς και να κλέβουν ... ασύστολα μπάλες), στα φτερά τους Τάιλερ Χίρο και Γκόραν Ντράγκιτς και στο μέσο τον Μπαμ Αντεμπάγιο, αποδιοργάνωσε στο έπακρο του Σέλτικς. Τους εκνεύρισε και τους έστειλε στα αποδυτήρια αλαφιασμένους. Τόσο πολύ που ο Μαρκους Σμαρτ την... έπεσε Τζέιλεν Μπράουν.

Θα πάρει το ΝΒΑ ο Σποέλστρα με 'ζώνα αγκρεσίβα' που έλεγε και ο Κώστας Μουρούζης; Πολύ ενδιαφέρον! Όπως και ο τρίτος τελικός της Ανατολής τα ξημερώματα της Κυριακής (δεν χάνεται)!

News 24/7

24MEDIA NETWORK