Ο ΛεΜπρον Τζέιμς δεν κοιμάται τώρα πια τα βράδια

Ο Άντονι Ντέιβις ενημέρωσε τους συμπαίκτες του πως ο Τζίμι Μπάτλερ του ανήκει, μετά τα πρώτα λεπτά του αγώνα. Ο ΛεΜπρον Τζέιμς είχε ενημερώσει στο group chat -πριν το τζάμπολ- πως δεν μπορεί να κοιμηθεί από την πίεση. Aν ήθελαν, ας μην έδιναν τη ψυχή τους οι υπόλοιποι, στον τέταρτο τελικό.

Για να μην ζει το δράμα μόνος του, ο ΛεΜπρον Τζέιμς ενημέρωσε πριν τον τέταρτο πως δεν μπορεί να κοιμηθεί από την πίεση και ότι αυτό το ματς δεν χάνεται. Ρεαλιστικά, οι Χιτ δεν 'έβγαιναν' σε θέματα ενέργειας και ενεργών παικτών.
Για να μην ζει το δράμα μόνος του, ο ΛεΜπρον Τζέιμς ενημέρωσε πριν τον τέταρτο πως δεν μπορεί να κοιμηθεί από την πίεση και ότι αυτό το ματς δεν χάνεται. Ρεαλιστικά, οι Χιτ δεν 'έβγαιναν' σε θέματα ενέργειας και ενεργών παικτών.

Υπάρχει ο ύπνος, ο απλός, ο καθημερινός, που είναι όσο σημαντικό είναι το φαγητό, το νερό και ο αέρας για τον άνθρωπο. Βλέπεις, επαναφορτίζει το σώμα και το μυαλό και στο ΝΒΑ το 'χουν εξελίξει σε επιστήμη, ώστε να ελέγχεται η ποιότητα και η ποσότητα, με στόχο να είναι οι παίκτες πιο αποτελεσματικοί -καθώς έχει διαπιστωθεί πως η απώλεια ύπνου επηρεάζει τις εγκεφαλικές δυνατότητες και τη συναισθηματική κατάσταση των ανθρώπων/αθλητών. Υπάρχει ο 'ύπνος του δικαίου', που είναι ιδιωματισμός και σημαίνει πως κάποιος δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει γύρω του. Υπάρχει και το power nap, του οποίου ήταν φαν οι Άλμπερτ Αϊνστάιν, Ουίνστον Τσόρτσιλ και Λεονάρντο ντα Βίντσι, μεταξύ εκατομμυρίων άλλων.

Είναι το 'σβήσιμο' του μυαλού για ένα μικρό διάστημα, ένα πνευματικό time out, με τους επιστήμονες να 'χουν καταλήξει πως πρόκειται για 'αποτελεσματικό τρόπο τόνωσης της προσοχής και της απόδοσης'. Αν διερωτάσαι ποια είναι η 'σωστή' διάρκεια, οι ειδικοί εξηγούν πως αφορά το πέρασμα από το stage 1 του ύπνου (το αίσθημα της παράδοσης, μεταξύ ξύπνιου και ύπνου, που χαλαρώνουν οι μύες και η αναπνοή επιβραδύνεται) στο stage 2 (τη σταδιακή επιβράδυνση των εγκεφαλικών κυττάρων και του σφυγμού, τη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος και τη χαλάρωση των μυών). Το δεύτερο στάδιο αναφέρεται ως 'το 50% του ύπνου' και ως 'αυτό που κάποιος ξυπνά ευκολότερα'.

Kάπου εδώ λέω να σταματήσω, γιατί ειλικρινά θα σου πω ότι με 'έπιασε' υπνηλία και φαντάζομαι το ίδιο συμβαίνει και με εσένα. Πάμε λοιπόν, στο λόγο που θέλησα να σου μιλήσω για τον αγαπημένο μου ύπνο: είναι ο ΛεΜπρον Τζέιμς. Ο King ομολόγησε πως ενόσω είναι σε εξέλιξη οι τελικοί του ΝΒΑ, δεν έχει καταφέρει να κοιμηθεί κανονικά. Nα περάσει και τα 4 στάδια του ύπνου και άρα της ολοκληρωμένης διαδικασίας 'αναγέννησης' του οργανισμού του. Παραδέχθηκα και ότι η πίεση που νιώθει δεν τον αφήνει να παραδοθεί στον Μορφέα. Την Τρίτη 6/10, μετά ένα power nap πριν τον τέταρτο τελικό των Λέικερς με τους Χιτ (τον πρώτο μετά τη νίκη του Μαϊάμι), έκρινε πως ήθελε να στείλει ένα μήνυμα στο group chat που 'χουν οι Λέικερς, ώστε να ενημερώσει τους συμπαίκτες του για την κατάσταση του. Το αποκάλυψε ο Σον Χίγνκιν του Bleacher Report.

Δεν ξέρω αν συμφωνείς, αλλά μόνο που το διάβασα αγχώθηκα. Σκέψου λοιπόν, τι έπαθαν οι παραλήπτες. Παρ' όλα αυτά δεν πνίγηκαν από το άγχος. Μάλλον γιατί σκέφτηκαν πως το 'μετά' θα ήταν χειρότερο. Ο Άντονι Ντέιβις σχολίασε ότι “όταν βλέπεις τον ηγέτη σου να σου λέει πως αυτό το παιχνίδι είναι must win, ξέρεις ότι πρέπει να παίξεις όσο καλύτερα μπορείς. Το μήνυμα είχε λοιπόν, αποτέλεσμα”.

Τύποι όπως οι Κεντάβιους Κάλντουελ-Πόουπ, Ντάνι Γκριν, Ρατζόν Ρόντο και Κάιλ Κούζμα ανταποκρίθηκαν στο μάξιμουμ, στην επιτακτική ανάγκη για τη νίκη που τους 'φόρεσε' ο ηγέτης τους. Ο οποίος ηγέτης τους εξήγησε μετά το 102-96 και το 3-1 πως 'θα συνεχίσω να μην κοιμάμαι, γιατί η δουλειά δεν έχει τελειώσει ακόμα. Έστειλα το μήνυμα, μετά την ελλιπή εμφάνιση του τρίτου αγώνα, ήθελα να μοιραστώ με τους συμπαίκτες μου σε τι φάση βρισκόμουν, τι είδους στιγμή ήταν το τέταρτο ματς για εμένα. Ήθελα να ξέρουν πόσο εξαιρετική ομάδα είναι η αντίπαλος μας. Θεωρώ ότι ήταν ένα από τα πιο μεγάλα παιχνίδια της καριέρας μου'.

Με διαδοχικές ασίστ του King στον Κάλντουελ-Πόουπ, ο τελευταίος έδωσε ένα τρίποντο και ένα λέι απ, όπως εξέλισσε το σκορ σε 95-88. Έμεναν δυο λεπτά για το τέλος. Ο Τζέιμς εξήγησε πως δεν ένιωσε ότι παίρνει ρίσκο που προτίμησε τον Κάλντουελ-Πόουπ “γιατί όταν είσαι στο γήπεδο, την ώρα της κρίσης, τότε πιστεύω σε εσένα”. Δεν είπε: 'και αν σου βαστάει, μην ανταποκριθείς'. Σε ό,τι αφορά το τρίποντο του Άντονι Ντέιβις που τελείωσε τη δουλειά, στα 39.5'' ('έφτιαξε' το 100-91), ο αρχηγός είπε “δεν εξεπλάγην. Είναι γνωστός για την ικανότητα του να βάζει μεγάλα σουτ, στο τέλος του χρονόμετρου, στην αρχή αυτού, στην τέταρτη περίοδο, την πρώτη, από παντού και πάντα”. Δεν σου είπα όμως, τι έκανε ο αποστολέας του μηνύματος. Κατ' αρχάς, είχε πέντε λάθη στην πρώτη περίοδο. Μάλλον έκανε κάπου εκεί την αυτοκριτική του και στην τελευταία πράξη είχε 11 πόντους (από τους 28). Γενικά, πρόσφερε 12 ριμπάουντ και 8 ασίστ.

“Σε αυτήν τη φάση της σεζόν δεν με νοιάζει τίποτα άλλο, πέραν της δουλειάς. Δεν με νοιάζει ο ύπνος ή να ξεκουραστώ κατά τη διάρκεια των ματς. Ο κόουτς είναι αυτός που δίνει το ρυθμό και το ροτέισον. Εμείς ακολουθούμε τις οδηγίες του. Θα ξεκουραστώ, το αργότερο σε μια εβδομάδα”.

Tώρα που τελείωσα με τα βασικά, πάμε και σε μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια: το τι έκαναν οι Λέικερς για να μην αφήσουν τους Χιτ να ισοφαρίσουν τη σειρά. Ή μάλλον θα σου πω τι δεν κατάφερε να κάνει το Μαϊάμι, που επέμεινε να καταναλώνει τρελή ενέργεια, ώστε να κρατήσει την μπάλα μακριά από τους Τζέιμς και Ντέιβις -οι οποίοι συνήθως είχαν δυο παίκτες πάνω τους και σίγουρα ένα ζευγάρι χέρια μπροστά τους σε όλα τα σουτ. Όπως έγραψε το CBS Sportsείχαν επικοινωνία στις αλλαγές, παρά κάποια επιθετικά ριμπάουντ, δεύτερες και τρίτες ευκαιρίες των Λέικερς, που ήταν προϊόν 'αδειάσματος'. Επιθετικά οι Χιτ δεν είχαν καλό ποσοστό από την περιφέρεια (11/32) και μόλις οι Λέικερς άρχισαν να παίζουν under τον Τζίμι Μπάτλερ, απέκτησαν πρόβλημα με το να φτάνουν στη ρακέτα και να σκοράρουν ή να 'βγάζουν' την μπάλα στον ελεύθερο σουτέρ.

"Ο Ντέιβις ανέλαβε την πρόκληση του one on one στον Μπάτλερ (σ.σ. το πρότεινε ο Ντέιβις, συμφώνησε το τεχνικό τιμ) και προστάτευσε το καλάθι, σαν τρελός όταν έφτανε εκεί το Μαϊάμι. Κάποια στιγμή οι Χιτ έμειναν από ανάσες και ενέργεια”.

Δεν θέλω να ξεχνάς πως οι Χιτ δεν είχαν πρόχειρους τους Ντράγκιτς, Χάσλεμ, Σίλβα, Χιλ, Τζόουνς και Λέοναρντ. Κράτα πως είχαν οκτώ παίκτες ενεργούς, με τον Αντεμπάγιο να παίζει τραυματίας και από 121.2 πόντους που 'χαν ανά 100 κατοχές, στους δυο πρώτους τελικούς, βρέθηκαν στο league-worst των 104.4 πόντων -ανά 100 κατοχές. Κοινώς, δεν 'έβγαιναν' και κάθε φορά που έδιναν δικαίωμα στους Λέικερς, αυτοί το εκμεταλλεύονταν. Αν θες ήταν θέμα ενέργειας και της απόφασης του Ντέιβις να αναλάβει αυτόν που έχει 'τρελάνει' την παρέα του από την αρχή της σειράς.

Το ΝΒΑ Sports θύμισε πως στη σειρά των Χιτ με τους Μπακς, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο -ο οποίος αναδείχθηκε 'καλύτερος αμυντικός της χρονιάς'- είχε γίνει viral με τον τρόπο που αντέδρασε, όταν τον ρώτησαν γιατί δεν είχε 'πιάσει' τον καλύτερο παίκτη των αντιπάλων. Και όταν το έκανε, ένα ματς αργότερα, σε κρίσιμη φάση, ο Μπάτλερ τον εξέθεσε. Ο Ντέιβις από την άλλη, θέλησε να αναλάβει το task (αφότου μπήκε 'καυτός' ο Μπάτλερ) και να πάρει ένα βάρος από τους ώμους του ΛεΜπρον -κατά του ιδίου το ρηθέν-, μολονότι ως επίσης μεγαλόσωμος φόργουορντ δεν ταιριάζει απόλυτα στο μαρκάρισμα του σταρ των Χιτ (κάτι που ισχύει και για τον Greek Freak). Οι Λέικερς συμφώνησαν επί τακτικής που όλοι θα έκαναν κάτι για να περιοριστεί ο πρωταγωνιστής της φετινής ιστορίας του Μαϊάμι (τελείωσε με 22 πόντους, με 8/14 σουτ και 9 ασίστ -είχε 11 πόντους στις τρεις τελευταίες περιόδους), με τον Ντέιβις να είναι το 'πρώτο βιολί'. Σε αυτήν τη συνθήκη, το αμυντικό rating των νικητών ήταν 94 πόντοι, ανά 100 κατοχές. Σε άλλες συνθήκες ήταν 160 πόντο9, ανά 100 κατοχές.

Tα σουτ των Χιτ, στον τέταρτο τελικό με τους Λέικερς
Tα σουτ των Χιτ, στον τέταρτο τελικό με τους Λέικερς NBA STATS

Το 42.7% που είχαν οι Χιτ, γενικά στα σουτ, ήταν η δεύτερη χειρότερη επίδοση τους στα φετινά playoffs (στο Νο1 είναι το 38.8% της νίκης των Σέλτικς στον τέταρτο αγώνα της σειράς). Οι 18 ασίστ ήταν οι λιγότερες της φετινής postseason.

News 24/7

24MEDIA NETWORK