Ο Ντέιβιντ Μπλατ άφησε στον Ολυμπιακό τον Κεστούτις Κεμζούρα

Ο Ολυμπιακός και ο Ντέιβιντ Μπλατ χώρισαν φιλικά, καθώς διαπιστώθηκε ότι η σχέση δεν... τραβούσε άλλο. Ο Κεστούτις Κεμζούρα αναλαμβάνει προσωρινά, δεν αποκλείεται όμως να παραμείνει πρώτος προπονητής, εφόσον δεν καρποφορήσουν οι επαφές της ΚΑΕ με υποψήφιους τεχνικούς.

Ο Ντέβιντ Μπλατ του Ολυμπιακού στον αγώνα με την Γκραν Κανάρια για τη Euroleague 2018-2019 στη 'Γκραν Κανάρια Αρένα', Λας Πάλμας, Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019
Ο Ντέβιντ Μπλατ του Ολυμπιακού στον αγώνα με την Γκραν Κανάρια για τη Euroleague 2018-2019 στη 'Γκραν Κανάρια Αρένα', Λας Πάλμας, Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019 LATO KLODIAN / EUROKINISSI SPORTS

Πριν καν αρχίσει η χρονιά, ο Ντέιβιντ Μπλατ αποτελεί παρελθόν για τον Ολυμπιακό! Η απόφαση ελήφθη από κοινού στη συνάντηση που είχαν οι αδερφοί Αγγελόπουλοι με τον Ισραηλινό κόουτς, που αποχωρεί από τους 'ερυθρόλευκους' ύστερα από την πρώτη βαριά ήττα στην Ευρωλίγκα και κυρίως την κάκιστη εμφάνιση κόντρα στη Βιλερμπάν.

Ναι, προκάλεσε μεγάλη αίσθηση η ανακοίνωση της ΚΑΕ, γύρω στις 6 το απόγευμα της Κυριακής, με την οποία έγινε γνωστό το διαζύγιο των πλευρών. Από την άλλη, όμως, ήταν φανερό ότι στη συγκεκριμένη στιγμή, ο Ολυμπιακός χρειαζόταν ένα ηλεκτροσόκ. Κάτι που θα έδινε μια ώθηση προς τα εμπρός, αφού ήταν φανερή η προβληματική εικόνα της ομάδας. Δεν είναι φυσικά εύκολα τα πράγματα. Ο Ολυμπιακός αναζητά προπονητή, για μια ομάδα την οποία δημιούργησε αυτός που έφυγε. Με τη δεδομένη εικόνα και τα προβλήματα που υπάρχουν στον Πειραιά, το να έρθει κάποιος κόουτς χωρίς να απαιτήσει συγκεκριμένες αλλαγές, μοιάζει λίγο δύσκολο.

Το να παρέμενε ο Μπλατ, ωστόσο, κρίθηκε ότι θα ήταν ακόμη χειρότερο για το μέλλον της ομάδας. Η συνάντηση που είχαν οι Αγγελόπουλοι με τον 60χρονο προπονητή είχε ως αποτέλεσμα τη λύση της συνεργασίας, με καλά λόγια εκατέρωθεν. Η ΚΑΕ αναγνώρισε την προσφορά του απερχόμενου κόουτς τονίζοντας ότιστιγμή για όλους μας είναι δύσκολη, μιας και χωρίζουν οι δρόμοι μας με έναν σπουδαίο προπονητή και πάνω από όλα έναν εξαιρετικό άνθρωπο. Είχαμε την τιμή να πορευτούμε με μια από τις μεγαλύτερες μορφές του παγκόσμιου μπάσκετ και κερδίσαμε πολλά από την παρουσία του στην ομάδα μας. Ο Ντέιβιντ Μπλατ υπηρέτησε τον σύλλογο με συνέπεια, θάρρος και αυταπάρνησή σε μια ιδιαίτερα κομβική στιγμή για τον Ολυμπιακό. Μας στήριξε σε όλες τις σημαντικές αποφάσεις που πήραμε. Τον ευχαριστούμε για την προσφορά του στην ομάδα και του ευχόμαστε από καρδιάς ό,τι καλύτερο σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο".

Δεν ήταν τυπικά λόγια. Πράγματι ο Μπλατ, μπορεί να λάθεψε σε επιλογές, στήριξε ωστόσο τον Ολυμπιακό σε μια πολύ δύσκολη σεζόν, όπως αυτή που πέρασε, στην οποία η διοίκηση πήρε αποφάσεις τις οποίες μπορεί και να μη τις καταλάβαινε καν. Ακόμη κι αν η χρονιά στέφθηκε με παταγώδη αποτυχία και μια αποχώρηση από το πρωτάθλημα, το ότι μια προσωπικότητα του ευρωπαϊκού μπάσκετ όπως ο Μπλατ έμενε στον πάγκο μέχρι το τέλος, ήταν κάτι πολύ σημαντικό, που εκτιμήθηκε (και σωστά) από τους Αγγελόπουλους.

Ο ίδιος ο Μπλατ, ο οποίος εν μέσω της θητείας του στους 'ερυθρόλευκους' διαπίστωσε κι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας, είπε από τη μεριά του: "Έπειτα από μια μακρά και σεβαστή συζήτηση ανάμεσα στους ιδιοκτήτες και εμένα, αποφασίσαμε να χωρίσουν οι δρόμοι μας για το καλό και των δύο πλευρών. Το διάστημα της παραμονής μου στην Ελλάδα με τον Ολυμπιακό ήταν ουσιώδες και σημαντικό με πολλές έννοιες. Νιώθω ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους και την οικογένεια που βρήκα εδώ. Δεν έχω τίποτε άλλο πέρα από σεβασμό για τη διοίκηση, τους παίκτες και το προσωπικό, με το οποίο είχα την ευχαρίστησε να δουλέψω και τους εύχομαι μόνο τα καλύτερα".

Ο Ντέιβιντ Μπλατ έφυγε, ο Κεστούτις Κεμζούρα έμεινε
Ο Ντέιβιντ Μπλατ έφυγε, ο Κεστούτις Κεμζούρα έμεινε EUROKINISSI SPORTS

Κάπως έτσι μπήκε ένα (άδοξο) τέλος στην συνεργασία Μπλατ και Ολυμπιακού. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο προπονητής των 'ερυθρολεύκων' αποχωρεί ύστερα από το πρώτο επίσημο ματς της χρονιάς. Το ίδιο είχε κάνει και ο Γιώργος Μπαρτζώκας, τέτοιες μέρες (10 Οκτωβρίου ήταν) του 2014, όταν υπέβαλε την παραίτησή του, μετά τον χαμένο αγώνα κυπέλλου εναντίον του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ. Είχαν προηγηθεί, βέβαια, τα επεισόδια στο πάρκινγκ του ΣΕΦ. Στη θέση του Μπαρτζώκα είχε πάει στον Ολυμπιακό ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, νυν προπονητής της Μακάμπι. Ο Μπαρτζώκας είναι ελεύθερος, αλλά αμφιβάλουμε αν θα συζητούσε αυτή τη στιγμή με τον Ολυμπιακό, και εκτός των άλλων, τη δεδομένη χρονική στιγμή βρίσκεται στις ΗΠΑ και παρακολουθεί το καμπ των Μπόστον Σέλτικς.

Σύμφωνα με κύκλους της ΚΑΕ Ολυμπιακός, όλες οι περιπτώσεις προπονητών (Έλληνες και ξένοι) θα εξεταστούν ενδελεχώς, αλλά αυτός που παίρνει προς το παρόν το χρίσμα είναι ο Κεστούτις Κεμζούρα. O 49χρονος Λιθουανός, άμεσος συνεργάτης του Μπλατ, έχει ξαναδουλέψει ως πρώτος προπονητής στην πατρίδα του (Λιέτουβος Ρίτας) στη Ρωσία (Χίμκι, κυπελλούχος Ρωσίας το 2008) και στην Τσεχία (δυο πρωταθλήματα με τη Νίρμπουργκ το 2014 και το 2015). Αυτός θα κοουτσάρει εναντίον της Βαλένθια και μην εκπλαγείτε αν αποδειχθεί... μονιμότερος της προσωρινής λύσης. Στο πλευρό του θα βρίσκονται ο Μιχάλης Καλαβρός και ο Γιώργος Δέδας, οι οποίοι επίσης παραμένουν στην ομάδα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK