Ο Ντόντσιτς είχε ιδιαίτερο μάθημα με τον Κάρι

Ο Ρικ Καρλάιλ ομολόγησε πως ο Λούκα Ντόντσιτς θα μάθει πολλά, από το βράδυ που οι Ουόριορς επικράτησαν στο American Airlines Center. Κυρίως από τον Στέφεν Κάρι.

Ο Ντόντσιτς είχε ιδιαίτερο μάθημα με τον Κάρι

Κλασικά, εικονογραφημένα, ο Τζέιμς Χάρντεν, ο Στέφεν Κάρι και ο Λούκα Ντόντσιτς έκαναν τα ξημερώματα ρεκόρ. Μόνο που εν αντιθέσει με ό,τι έχεις συνηθίσει να διαβάζεις για αυτούς τους τύπους, το συγκεκριμένο βράδυ είχε και twists. Για όλους.

Θα αρχίσουμε από τα απλά, πριν περάσουμε στα σύνθετα. Ο Τζέιμς Χάρντεν συνέχισε την ανανέωση των ιστορικών στοιχείων της λίγκας, με την καλή και την κακή έννοια.

Είχε φτάσει τους 30 πόντους στην τρίτη περίοδο του 116-109 της επίσκεψης των Ρόκετς στο Amway Center του Ορλάντο. Ολοκλήρωσε με 38 (συν 12 ασίστ, συν 9 ριμπ.) και ισοφάρισε το μεγαλύτερο σερί τέτοιων βραδιών που κρατά ο Κόμπε Μπράιαντ από τη σεζόν 2002-03 (16 διαδοχικά ματς με 'τριαντάρες').

Ήταν η πρώτη φορά που το 'μούσι' είχε μόνο ένα εύστοχο τρίποντο, σε τουλάχιστον 14 προσπάθειες. Ήταν η πρώτη φορά που NBAer έχασε 16 τρίποντα, στο ίδιο ματς, μετά τις 15/4 του 2005, όταν ο Ντέιμον Στάνταμαϊρ είχε μετρήσει 5/21 στον αγώνα των Μπλέιζερς με τους Ουόριορς.

Ο Μάικ Ντ' Αντόνι εξήγησε πως "δεν μπορούσε κάθε βράδυ να εναποθέτουμε όλες μας τις ελπίδες στο ότι ο Τζέιμς θα είναι υπεράνθρωπος. Χρειαζόμαστε την προσφορά και άλλων παικτών, που σήμερα δεν είχαν την απαραίτητη συγκέντρωση στην άμυνα, γεγονός που επηρέασε και την επίθεση”.

Το πρώτο ημίχρονο ήταν κατά κύριο λόγο το εξής: “η μπάλα στον Χάρντεν, στην κορυφή, βήμα πίσω και εκτέλεση σουτ τριών πόντων ή ντράιβ ή πάσα στον Κάπελα”. Η πρώτη επιλογή κατέληξε σε 1/9, σε εκείνο το διάστημα. Οι τέσσερις ασίστ έγιναν ισάριθμα alley-oops του Κάπελα. Αλλά ο σταρ των Ρόκετς συνέχισε να πετάει 'τούβλα', όπως έκρινε τις 56 από τις 130 κατοχές της ομάδας του σε αυτό το παιχνίδι. Δες τα όλα, μαζεμένα.

Ενώ λοιπόν, οι “Ρουκέτες” εκδήλωσαν το κλασικό one man show, οι Μάτζικ απήλαυσαν 9 παίκτες να δραστηριοποιούνται στην επίθεση, μετά το 52-59 του ημιχρόνου. Για την ακρίβεια, συνεργάστηκαν ώστε να σκοράρουν 64 πόντους στο δεύτερο μισό, με πολλά σουτ να είναι απελπιστικά ελεύθερα, ενώ έκαναν εξαιρετική δουλειά και στην περιφερειακή άμυνα.

Houston Rockets' James Harden, left, and Orlando Magic's Evan Fournier (10) go after the ball during the second half of an NBA basketball game, Sunday, Jan. 13, 2019, in Orlando, Fla. (AP Photo/John Raoux)
Houston Rockets' James Harden, left, and Orlando Magic's Evan Fournier (10) go after the ball during the second half of an NBA basketball game, Sunday, Jan. 13, 2019, in Orlando, Fla. (AP Photo/John Raoux) AP


O Φουρνιέ ήταν λίγο πιεστικός, θα έλεγες

Οι Φουρνιέ (αμυντικός που είναι υποτιμημένος, αν και δεν θα έπρεπε και δη στη δουλειά που κάνει πάνω στην μπάλα) και Ιγουντού ήταν αυτοί που δεν άφησαν τον Χάρντεν να κάνει δουλίτσα ευθύς εξ αρχής, με τους Γκόρντον, Ρος και Μπρίσκο να κάνουν επίσης αξιοπρεπή δουλειά -στις αλλαγές. Και για αυτούς τους λόγους νίκησαν οι “Μάγοι”.

Aς δούμε τώρα, γιατί νίκησαν οι Ουόριορς στο Ντάλας (114-119). Ξέρω πως δεν θα πάθεις ακριβώς σοκ, αλλά το αποτέλεσμα κρίθηκε από τα χέρια του Στέφεν Κάρι, το βράδυ που δίδαξε πολλά στον Λούκα Ντόντσιτς.

Ο δυο φορές MVP είχε σκοράρει 16 πόντους στο τέλος της πρώτης περιόδου και 24 στην ανάπαυλα, πριν τελειώσει με 48 που αφορούσαν και 11/19 τρίποντα, στην 16η βραδιά που ξεπέρασε τους 30 πόντους φέτος. Ήταν η τρίτη σε πέντε ματς του Γενάρη που ξεπέρασε τους 35 πόντους.

Eκ του παραλλήλου, μέτρησε και 6 ριμπάουντ, συν 5 ασίστ, με τους Κέβιν Ντουράντ και Κλέι Τόμπσον να δίνουν από 28 και 16 πόντους, αντίστοιχα. Ναι, οι Μαβς δεν ήξεραν από πού τους ερχόταν και τι να πρωτοπροσέξουν.

Εν αντιθέσει με τον Χάρντεν, ο Κάρι δεν 'τράβηξε' από μαλλιά σουτ, ενώ είχε να αντιμετωπίσει επίσης, πολλές διαφορετικές άμυνες. Χρειάστηκε να δουλέψει για να βγει από τα σκριν, ώστε να βρει το χιλιοστό που χρειαζόταν, για να εκτελέσει. Και όταν δεν μπορούσε να εκτελέσει αυτός, μπορούσε κάποιος από τους φίλους του.

Οι Ουόριορς άφησαν το Ντάλας να πιστέψει πως η ιστορία είχε τελειώσει, στα 5' για το τέλος. Υπέρ των γηπεδούχων. Τότε ήταν που ο Κάρι έβαλε το τρίποντο που θα δεις.

Προφανώς είδες και πόσο δούλεψαν όλοι οι άλλοι, για να βρει ο ηγέτης τους το χιλιοστό. Θα έλεγες πως όλα τελείωσαν στην τάπα του Ντρέιμοντ Γκριν, στα 27'' για την κόρνα της λήξης.

Η αλήθεια είναι πως ο λάθος χειρισμός της μπάλας από τον Χάρισον Μπαρνς και η αδυναμία του να διαμορφώσει αποτέλεσμα έδωσαν τη νίκη στο Γκόλντεν Στέιτ. Ο 26χρονος έπεσε στο παρκέ, στενοχωρημένος για την ελλειπή συγκέντρωση. Αυτός που πήγε να τον σηκώσει ήταν ο Λούκα Ντόντσιτς, ο οποίος είχε 0/3 στο τελευταίο τρίλεπτο -για την ακρίβεια, δεν πήρε προσπάθεια στα τελευταία 60''. “ Θα μάθει πολλά από το αποψινό ματς” εξήγησε ο Ρικ Καρλάιλ. Αλλά ας δούμε όμως, τι προσπάθησε να κάνει ο Μπαρνς απέναντι στην... πρώην του.

Ο Γκριν είχε το μεγαλύτερο plus/minus όλων. Ήταν +14, το ακριβώς αντίθετο του Ντόντσιτς (-14), με τον Σλοβένο να παίζει για 32 λεπτά, να δοκιμάζει 18 σουτ, να βάζει τα 8 (είχε 26π.), να δίνει πέντε ασίστ, αλλά και να κάνει 5 λάθη.

Ο λαός έχει ενημερώσει πως θέλει να δει τον 19χρονο στο All Star Game, το ίδιο έχουν κάνει και διάφοροι θρύλοι όχι μόνο του μπάσκετ, με τον Στιβ Κερ να ομολογεί πως “είναι ήδη All Star. Είναι 19 και παίζει σαν να είναι δέκα χρόνια στη λίγκα. Αυτό είναι κάτι σπάνιο, ειδικά αν σκεφτείτε πως ήλθε φέτος από την Ευρώπη”, καθώς έχει συμπληρώσει τα κενά σε ουκ ολίγες προτάσεις που ξεκινούν “ο νεαρότερος παίκτης, στην ιστορία του ΝΒΑ, που...”.

Μετά το “ ο νεαρότερος που 'χε 25 πόντους και 10 ασίστ στο ίδιο ματς, μετά τον ΛεΜπρον Τζέιμς, το 2004”, ήλθε το “ ο πρώτος ρούκι που σκόραρε τουλάχιστον 25 πόντους, σε τέσσερα συναπτά παιχνίδια, μετά τον Στέφεν Κάρι, το 2010”. Οι δυο τους αντάλλαξαν φιλοφρονήσεις, όταν όλα είχαν τελειώσει.

Εναντίον των πρωταθλητών, ο Ντόντσιτς έγινε και ο δεύτερος παίκτης που έφτασε πιο γρήγορα τα 100 τρίποντα, σε σουτ που 'έφτιαξε' ο Ντιρκ Νοβίτσκι, ο οποίος του πέρασε την πάσα.

Αλλά όπως είπε και ο προπονητής του, έχει να μάθει πράγματα για να γίνει ο ηγέτης που θέλει.

Photo: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK