Ο Παναθηναϊκός θα επιδιώξει να 'χαλάσει' τη φάση του Ολυμπιακού

Για να καταλάβουμε τι θα δούμε απόψε (21.00), στο πρώτο ντέρμπι 'αιωνίων' της αγωνιστικής περιόδου 2020-21 ζητήσαμε τη βοήθεια του Γιάννη Σακελλαρίου, ειδικού επί των εξειδικευμένων στατιστικών, ώστε να μας 'αποκαλύψει' τις τάσεις των Γιώργου Μπαρτζώκα και Γιώργου Βόβορα.

H φιλοσοφία των Μπαρτζώκα και Βόβορα, όπως έχει αποκαλυφθεί μέχρι τώρα, δείχνει πως απόψε (21.00) ο Ολυμπιακός θα 'χει ως προτεραιότητα να τρέξει και ο Παναθηναϊκός να πάει σε πιο σετ καταστάσεις.
H φιλοσοφία των Μπαρτζώκα και Βόβορα, όπως έχει αποκαλυφθεί μέχρι τώρα, δείχνει πως απόψε (21.00) ο Ολυμπιακός θα 'χει ως προτεραιότητα να τρέξει και ο Παναθηναϊκός να πάει σε πιο σετ καταστάσεις. EUROKINISSI

Σαν να μην έφτανε ότι βρισκόμαστε μόλις στην αρχή της σεζόν, βρισκόμαστε και στην πιο ιδιαίτερη αγωνιστική περίοδο -όλων των καιρών και όλων των σπορ, ελέω Covid-19 και των πέντε μηνών χωρίς κανονικότητα για τους περισσότερους μπασκετμπολίστες. Πράγμα που κατάλαβαν ακόμα και αυτοί που ασχολήθηκαν για λίγα μόλις λεπτά, με την πρεμιέρα της φετινής Euroleague και την πρώτη 'δόση' της 2ης αγωνιστικής.

Ως εκ τούτου, ό,τι και αν ειπωθεί για το πώς θα εξελιχθεί το αποψινό ντέρμπι των 'αιωνίων' (21.00) θα είναι προϊόν εκτιμήσεων και όχι ενδείξεων -ή αποδείξεων. Εκτός και αν προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει, σε επίπεδο προτιμήσεων του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ και του Ολυμπιακού (βλ. φιλοσοφία), μέσω των αριθμών που 'χουν προκύψει από την επιστροφή του Γιώργου Μπαρτζώκα στον ερυθρόλευκο πάγκο μέχρι σήμερα και τα βράδια που ο Γιώργος Βόβορας ήταν head coach των 'πρασίνων', στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση -μέχρι σήμερα.

Προφανώς για αυτό χρειαζόμαστε τη βοήθεια ειδικών. Απευθύνθηκα στον Γιάννη Σακελλαρίου, τον οποίον θα θυμάσαι από τη θητεία του σε Πανελλήνιο και Παγκράτι. Ενδεχομένως να θυμάσαι και το σοβαρό τραυματισμό που τον υποχρέωσε να εγκαταλείψει τα παρκέ και να καθίσει στους πάγκο. Η σήμερον ημέρα τον βρίσκει να είναι μέλος του Seek n' Skill, εταιρία που προσφέρει video ανάλυση, εξειδικευμένα στατιστικά και highlights σε ακαδημίες και ομάδες μη επαγγελματικών κατηγοριών -καθώς όλους μάνα τους γέννησε μεν, αλλά δεν 'αντέχουν' όλοι οικονομικά, να 'χουν τη 'βίβλο των προπονητών', όπως είναι γνωστό το Synergy.

Στο θέμα μας, ιδού οι αριθμοί που προέκυψαν στη σύγκριση που έγινε -με τα δεδομένα που τέθηκαν και διάβασες πιο πάνω.

Ο Γιάννης είχε την ευγενή καλοσύνη και να εξηγήσει -σε απλά ελληνικά- τους αριθμούς, προκειμένου να σε βοηθήσει να 'προετοιμαστείς' για απόψε, κατανοώντας τη φιλοσοφία των ομάδων και τον τρόπο που θα εκδηλωθούν απόψε.“Ο Ολυμπιακός θα επιχειρήσει να τρέξει, να ανοίξει το ρυθμό και να εκμεταλλευτεί τα pick and roll, εναντίον των 'πρασίνων' που όπως διαφαίνεται έχουν ένα θέμα στην άμυνα τους. Στα του Παναθηναϊκού, το πιθανότερο είναι να πάει σε πιο σετ επιθέσεις και να εκμεταλλευτεί τον Ιωάννη Παπαπέτρου στο post. Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε λιγότερες επιθέσεις, από το μέσο όρο που 'χει υπό τις οδηγίες του Βόβορα”.

Πριν προχωρήσει, θέλησε να βάλει έναν αστερίσκο (*) στα ελεύθερα σουτ που έχει ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, επί των ημερών του Βόβορα. Στις περισσότερες περιπτώσεις είχε τον Καλάθη διαθέσιμο, ο οποίος 'έβγαζε' ελεύθερα σουτ για όλους και έτσι -με την παρουσία καλύτερου πασέρ- δικαιολογείται ο διπλάσιος αριθμός -συγκριτικά με εκείνον του Ολυμπιακού.

"Σε ό,τι αφορά τις κατοχές, φαίνεται πως ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ τρέχει λίγο παραπάνω, όχι όμως σε βαθμό που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ας πούμε ότι το συγκεκριμένο στοιχείο είναι κοινό. Στο transition ο Ολυμπιακός έχει πολύ υψηλό ποσοστό και από αυτό φαίνεται πως έχει παίκτες να αναλάβουν αυτές τις καταστάσεις και να τις τελειώσουν. Για να γίνει κατανοητός ο αριθμός των κερδισμένων φάουλ, πρέπει να τον βάλουμε σε αντιδιαστολή με τα drives. Από αυτό, προκύπτει πως οι 'ερυθρόλευκοι' είναι πιο επιθετικοί από τους 'πράσινους'. Ζητάει (κυνηγάει) να πάει προς το καλάθι και να δημιουργήσει κατ' αυτόν τον τρόπο, ώστε στη χειρότερο να κερδίσει φάουλ, να φθείρει και να πάει σε βολές.

Ούτε ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, μηδέ ο Ολυμπιακός φαίνεται να προτιμούν τα post up και τις απομονώσεις. Καταφεύγουν σε αυτές τις λύσεις, όταν υπάρχει ανάγκη. Δεν τις επιλέγουν.

Το catch and drive, που σε πολύ απλά ελληνικά είναι η κυκλοφορία της μπάλας μετά την αρχική επίθεση, είναι επίσης κάτι που κυνηγάει ο Ολυμπιακός και θα το κάνει ακόμα περισσότερο -καθώς ανήκει στη φιλοσοφία του Μπαρτζώκα. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ εμφανίζεται πιο στατικός. Ψάχνει να βρει λύσεις κατευθείαν από την πρώτη φάση (pick and roll και πάσα για εκτέλεση). Είναι θέμα φιλοσοφίας. Στα προηγούμενα ματς του Βόβορα -πέραν της φετινής πρεμιέρας της Euroleague- ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είχε έναν δημιουργό και πολλούς εκτελεστές. Φέτος δεν δημιουργούν τόσο τα γκαρντ -πιο πολύ περιμένει να δημιουργήσει ο Παπαπέτρου".

News 24/7

24MEDIA NETWORK