Ο Ρικ Πιτίνο ήταν συνεπής μόνο με τα 'θέλω' του

Από την ημέρα που έφυγε από το NCAA (ο αρχικός όρος ήταν 'απολύθηκε' που έγινε 'αποχώρησε', αφού άφησε πίσω 40 εκατομμύρια δολάρια), ο στόχος του Ρικ Πιτίνο ήταν να επιστρέψει. Και έκανε ό,τι μπορούσε για αυτό, με τις ευλογίες του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ και της Εθνικής.

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, Ρικ Πιτίνο, σε στιγμιότυπο της αναμέτρηση με τη Ρεάλ Μαδρίτης για την κανονική διάρκεια της Euroleague 2019-2020 στο 'Παλάθιο ντε Ντεπόρτες', Μαδρίτη, Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020
Ο προπονητής του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, Ρικ Πιτίνο, σε στιγμιότυπο της αναμέτρηση με τη Ρεάλ Μαδρίτης για την κανονική διάρκεια της Euroleague 2019-2020 στο 'Παλάθιο ντε Ντεπόρτες', Μαδρίτη, Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020 EUROKINISSI SPORTS

Όπως κάθε star παγκοσμίου βεληνεκούς που σέβεται τον εαυτό του, ο Ρικ Πιτίνο έκανε θεαματική είσοδο και θεαματική έξοδο από την Ελλάδα. Περίμενε. Ακολουθεί διευκρίνιση. Η αρχή ήταν ο θρίαμβος του ενθουσιασμού (ένας Hall of Famer θα εργαζόταν για ελληνικό σύλλογο). Το τέλος είχε για πρωταγωνιστή τον Σπύρο Παπαδόπουλο. Όχι στο σποτ που εξηγεί γιατί πρέπει να μένουμε στα σπίτια μας, λόγω κορονοϊού, αλλά κάτι πιο παλιό και παραδοσιακό.

Η κατακλείδα είναι πως ο Πιτίνο έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να επιστρέψει στο NCAA. Δηλαδή, από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό ήταν συνεπής, με τα 'θέλω' του. Και όπως ξέρεις στην αγάπη και τον πόλεμο (εντός κι εκτός εισαγωγικών) όλα επιτρέπονται. Και αν όταν ήλθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η όποια δουλειά στο κολεγιακό φαινόταν ουτοπική, τρεις -εξωδικαστικούς- συμβιβασμούς και δυο δεσμεύσεις/επικοινωνιακά τρικ αργότερα, έγινε πραγματικότητα. Το timing δε, δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο -δεδομένης και της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ και έδειχνε μη αναστρέψιμη. Θα τα εξηγήσουμε όλα.

Σημείωσε κάπου πως ο Αμερικανός είχε τη δική του ατζέντα, όταν είπε το 'ναι' στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, όπως και η ομάδα είχε τη δική της. Ποιος δεν θα ήθελε έναν Hall of Famer στον πάγκο του; Πάμε παρακάτω.

Στις 6/12 του 2018 ανακοινώθηκε ο Πιτίνο από τους 'πράσινους' και η χρονιά κύλησε εξαιρετικά, δεδομένων των συνθηκών και τηρουμένων των αναλογιών, όπως γινόταν ξεκάθαρο πως και οι δυο πλευρές θέλουν να συνεχίσουν μαζί. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η μεταγραφή του Ουάιλι ήταν δική του επιλογή. Ώσπου στις 21/6, αναπάντεχα, είπε αντίο, ξεκαθαρίζοντας αργότερα πως φεύγει για οικογενειακούς λόγους. Στην πορεία προέκυψαν πληροφορίες για την άοκνη αναζήτηση πόστου στο ΝΒΑ (που όπως ξέρεις το 'η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια' είναι η απόλυτη αρχή) και για μια πρόταση που είχε από τηλεοπτικό δίκτυο για τη θέση του σχολιαστή. Καμία υπόθεση δεν προχώρησε -είπαμε εκκρεμούσαν δίκες που τον αφορούσαν.

Ήμασταν στις αρχές του περασμένου Νοέμβρη όταν η ΕΟΚ ενημέρωσε πως ο Ρικ Πιτίνο θα είναι ο νέος κόουτς της Εθνικής. Προέκυψε και φωτογραφία με τον Γιώργο Βασιλακόπουλο, ο οποίος τότε ήταν στο πικ της διαμάχης του με τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη. Και ξεκάθαρα επρόκειτο για επικοινωνιακή 'νίκη'. Ο Πιτίνο είχε δηλώσει πως είναι τιμή του 'να αποδεχθώ τη θέση' και ότι ανυπομονούσε.

Εξήγησε ότι “δεν θα προπονήσω την ομάδα στα προκριματικά του Eurobasket 2021, αλλά στο ΠροΟλυμπιακό τουρνουά”. Στην παρουσίαση του, μεταξύ πολλών άλλων είπε ότι “για τους επόμενους μήνες, δεν θα είμαι Αμερικανός, αλλά Έλληνας. Όλοι εδώ μου έχουν φερθεί με τρομερό χρόνο και είναι η ώρα να ανταποδώσω. Είναι μία τιμή που θα προσπαθήσω να φέρω εις πέρας. Θα είναι ένα βουνό, αλλά πιστεύω στους Έλληνες παίκτες, έχουν οξυδέρκεια, αγαπούν την ομάδα και είναι χαρά μου”. Έκτοτε επικοινωνούσε με την Εθνική, μέσω του ατζέντη του και δεν εμφανίστηκε ποτέ στα γραφεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιλογή του Σωτήρη Μανωλόπουλου για να γίνει συνεργάτης του, έγινε σε μεταμεσονύχτιο δείπνο μετά τον αγώνα των “πρασίνων” με τον Ήφαιστο.

Λίγες ημέρες μετά την -αμισθί- πρόσληψη του στην Εθνική (26/11) και ενώ είχε πει πως δεν θα κοουτσάρει σύλλογο, ανακοινώθηκε και η επιστροφή του στον ΠΑΟ. Fast forward στις 24/2 μετά την ήττα στη Μαδρίτη (96-78), για τη Euroleague πόσταρε φωτογραφία με φίλους του που είχαν πάει να του φτιάξουν τη διάθεση, όπως έγραψε. Αυτό που δεν έγραψε ήταν ότι δεν γύρισε στην Αθήνα με την ομάδα. Έμεινε στην Ισπανία και εκεί συναντήθηκε με άνθρωπο του Iona.

Στις 4/3 πόσταρε μια φωτογραφία από έξοδο του -μια από τις πολλές που πρόσφερε. Είχε δίπλα του τον Τζαμάλ Μάσμπερν και έναν τύπο που ονόμασε Ρικ Αβάρε, ο γιος του οποίου παίζει στη Δάφνη Δαφνίου (ο Πιτίνο πήγε τον Ντίλον, ο ίδιος, στο Χαϊδάρι -ενώ παρακολουθούσε, όποτε μπορούσε και παιχνίδια του) και η φιλία τους έχει ως κοινή συνισταμένη την αγάπη τους για τα άλογα. Δεν ήλθε από την Αμερική για να πιουν κρασιά, αλλά αυτό ήταν κάτι που θα γινόταν γνωστό τα επόμενα εικοσιτετράωρα -βλέπεις ο Αβάρε είναι φίλος με τον πρόεδρο του Iona.

Στις 7 του μήνα, μετά το 66-97 από την ΤΣΣΚΑ, έγραψε πως νιώθει απαίσια για την απογοήτευση των φιλάθλων, στο τελευταίο παιχνίδι. “Κοουτσάρω ένα υπέροχο γκρουπ που νοιάζεται πραγματικά. Θα τους πάρω μαζί μου στον τάφο μου. Πάμε στο επόμενο παιχνίδι. Go PAO”. Να σου πω εδώ πως στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα υπήρχε ένα 'μπορεί να φύγει', αλλά για λόγο που έως τότε είχε να κάνει με τον κορονοϊό.

Στις 12 Μαρτίου και ενώ πάρθηκε η απόφαση για παύση εργασιών (να είναι καλά το ΝΒΑ) ενημέρωσε ότι, αντί του προγραμματισμένου ταξιδιού για την Κωνσταντινούπολη και τον αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε που αναβλήθηκε τελευταία στιγμή, θα πάει στο Μαϊάμι για να είναι με την οικογένεια του. Ευχήθηκε στην Ελλάδα να παραμείνει ασφαλής. Εξέφρασε την ελπίδα να λυθούν όλα στο εγγύς μέλλον και δήλωσε πως μας αγαπά (δηλαδή όσους νιώθει ως αδέλφια του).

Δυο ημέρες αργότερα ευχήθηκε να τελειώσει η φετινή σεζόν της Euroleague και πως για πάντα θα 'χει στην καρδιά του (ως πολύτιμη) την εμπειρία του ως κόουτς του Παναθηναϊκού. Ευχήθηκε να βρεθεί και εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Το Σάββατο 14/3 το Yahoo!Sports ειδοποίησε πως ο Hall of Famer συμφώνησε να αναλάβει το Iona College, με τις διαπραγματεύσεις να ολοκληρώνονται εντός λίγων ωρών. Αντικατέστησε τον Τιμ Κλους, ο οποίος μόλις είχε παραιτηθεί, λόγω προβλημάτων υγείας, έπειτα από 10 χρόνια στο ίδρυμα. Τα αδέλφια του, Γκρεγκ και Κέβιν πέθαναν από λευχαιμία.

Το κολέγιο είναι ιδιωτικό και καθολικό και η ομάδα μπάσκετ (Iona Gaels) μετέχει στην Division I, στην Metro Atlantic Athletic Conference -όπου μετέχουν 11 σχολεία τριών πολιτειών (Κονέκτικατ, Νιου Τζέρσι, Νέα Υόρκη) των βορειοανατολικών ΗΠΑ. “Όλα τα μέλη είναι μικρά ιδρύματα”. Το Iona ήταν από τα ιδρυτικά μέλη και από τη σεζόν 1981-82 που έκανε πρεμιέρα η MAAC έχει 12 τίτλους και 14 συμμετοχές σε NCAA Tournament, από όπου τις 13 έφυγε στον πρώτο γύρο. Δεν το λες και μεγαθήριο, δηλαδή. Αλλά δεν αναζητούσε μεγαθήριο ο Πιτίνο. Του αρκούσε να βρει μια πόρτα που να είναι διατεθειμένη να ανοίξει για να επιστρέψει.

Στο κείμενο με την αποκάλυψη του Yahoo! αναφερόταν πως 'η πρόσληψη αυτή θα φέρει έναν από τους πιο εμβληματικούς και αμφιλεγόμενους κόουτς του σπορ πίσω στο μπάσκετ. Στα 67 έχει διατελέσει head coach σε κολέγια για 32 σεζόν και πήρε δυο τίτλους'. Ο ένας επεστράφη, μετά την εμπλοκή του ονόματος του στο μεγαλύτερο σκάνδαλο του NCAA.

Επισημάνθηκε πως ο Πιτίνο έχει σπίτι στη Νέα Υόρκη, ενώ ένας από τους γιους του (Ράιαν) μένει στα 10 λεπτά από το campus. “Επίσης είναι μέλος του Winged Foot Country Club” της περιοχής. Πρόκειται για ιδιωτικό κλαμπ που 'χει δυο γήπεδα γκολφ και ανήκει στα 25 πιο πολυτελή και πριβέ golf clubs του έθνους. Όποιος καταφέρνει να γίνει μέλος (κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο) καταβάλει 200.000 δολάρια.

Στις πρώτες του δηλώσεις, ο κόουτς είπε πως “είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος. Ξεκίνησα το ταξίδι μου στο μπάσκετ από το Μανχάταν. Τώρα μπορώ να το τελειώσω στο Νιου Ρόσελ της Νέας Υόρκης. Θαυμάζω την εξαιρετική δουλειά του Τιμ Κλους. Θα προσπαθήσω να το συνεχίσω και να το εξελίξω και να το αναδείξω. Μου έλειψε το κολεγιακό μπάσκετ, όσο ήμουν στην Ελλάδα. Είμαι πίσω εκεί που όλα άρχισαν. Είναι το πιο ωραίο συναίσθημα στον κόσμο”. Δεν διευκρίνιζε αν θα επέστρεφε στην Ελλάδα, για να τελειώσει τη σεζόν ή τι θα έκανε με την Εθνική. Αυτό το έκανε αλλού.

Ακολούθησε το post της 15ης του Μάρτη, όταν ευχαρίστησε όλους τους πρώην παίκτες του που τον αναζήτησαν, κάνοντας όπως είπε, τη συγκεκριμένη ημέρα ακόμα πιο ιδιαίτερη για εκείνον. Τους ευχαρίστησε όλους και έγραψε πως τους αγαπά όλους.

"Θα τιμήσω τις δεσμεύσεις μου"

Την ίδια ημέρα (15/3) μίλησε στο ESPN και ενημέρωσε το λαό της Αμερικής πως το Iona δεν ήταν το πρώτο που τον προσέγγισε “αλλά δεν με ενδιέφεραν οι προσφορές που 'χα, γιατί υπάρχουν τόσα πολλά εκτός των γραμμών που είναι πιο σημαντικά για μένα, από όσα γίνονται εντός του γηπέδου”. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ευθύς εξ αρχής είχε ως στόχο να χρησιμοποιήσει τη δουλειά του στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ για να γυρίσει στις ΗΠΑ (από όπου είχε φύγει ως απολυμένος και εκ των κεντρικών προσώπων στο σκάνδαλο που λέγαμε). Όταν πρωτοήλθε εκκρεμούσαν 3 υποθέσεις σε ομοσπονδιακά δικαστήρια, τις οποίες 'καθάρισε' με συμβιβασμούς (και ό,τι συνεπάγεται αυτών) μέχρι το τέλος του 2019.

Απαλλάχθηκα πλήρως, σε δίκη που έγινε στη Νέα Υόρκη. Τιμωρήθηκα με πέντε ματς, μόνο 5 ματς, γιατί το NCAA πήρε καταθέσεις 80 ανθρώπων. Έχω γράψει και βιβλίο με την αλήθεια. Υπό τους κανονισμούς του NCAA απέτυχα να παρακολουθήσω μέλη του σταφ μου. Και δέχθηκα τις ευθύνες μου. Έμεινα εκτός του παιχνιδιού, εξαιτίας αυτού. Συναντήθηκα με το NCAA πριν πάω στην Ελλάδα. Τους είπα την απόλυτη αλήθεια για όλα. Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον. Δεν είχα κάνει συνέντευξη για κάποιο καιρό -για τρία χρόνια αφότου αφέθηκα ελεύθερος από το Louisville -απολύθηκε, αλλά άφησε 40 εκατομμύρια δολάρια για να διαγραφεί αυτός ο όρος από τα επίσημα έγγραφα). Πήγα στο Iona χάριν της σχέσης που 'χω με τον πρόεδρο”. Την ανακολουθία στο 'είχα προσφορές'/'δεν είχα κάνει μια συνέντευξη' την είδες, έτσι;

Η αφήγηση του συνεχίστηκε με το “έχω τόσο πάθος για το παιχνίδι που ταξίδεψα στην άλλη άκρη του κόσμου για να κοουτσάρω στην Αθήνα. Μου έλειπε η οικογένεια μου. Δεν είχα κάποιον δικό μου μαζί μου. Για να επιστρέψω στο κολεγιακό, θα έπρεπε να 'χω πρόταση που να καλύπτει τα 'θέλω' μου και εκτός των γραμμών. Πάντα με ρωτούν αν μετανιώνω που έφυγα από το Κεντάκι. Είναι μια από τις καλύτερες δουλειές του κόσμου και πέρασα επτά θαυμάσια χρόνια εκεί. Αν μετανιώνω για κάτι είναι που έφυγα από το Providence College, όπου έμεινα μόνο δυο χρόνια. Το Iona με φέρνει πίσω. Την περασμένη εβδομάδα ο Ντικ Βαϊτάλ μου είπε 'ο Τζιμ Βαλβάνο ομολόγησε πως τα καλύτερα του χρόνια τα πέρασε στο Ιona'. Τότε ήμουν σίγουρος πως είναι αυτό που μου ταιριάζει. Είναι 30 λεπτά από το διαμέρισμα που 'χω στη Νιου Γιορκ Σίτι και δέκα λεπτά από το golf club, στο οποίο είμαι μέλος. Έχει μεγάλη παράδοση και ο προκάτοχος μου έκανε απίστευτη δουλειά”.

Τόνισε πως θα τιμήσει τις δεσμεύσεις που 'χει στην Ελλάδα. Δηλαδή, το συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό (υπήρχε option για το NCAA το καλοκαίρι του 2020) και εκείνο με την Εθνική. “Παλεύουμε για την 6η θέση των playoffs της Euroleague με τον Παναθηναϊκό, ενώ θα κοουτσάρω και την Εθνική. Θα φέρω τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στην ομάδα”.

Στις 17 του μήνα, ο Γιάννης Φιλέρης θυμήθηκε “τις φανφάρες και τα ταρατατζούμ για την 'αμισθί' συνεργασία ΕΟΚ και Πιτίνο”, που ενώ είχε συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ και συμφώνησε να επιστρέψει στη χώρα του για το Αϊόνα, ενώ έλεγε πως θα αφοσιωνόταν στην Εθνική Ελλάδος.

Άρχισαν και οι 'διεργασίες' για την εξεύρεση προπονητή που επρόκειτο να αναλάβει τους 'πρασίνους', με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι αυτό δεν θα γινόταν από τη νέα σεζόν, αλλά από φέτος -εφόσον γίνει εφικτή η συνέχιση και η ολοκλήρωση των διοργανώσεων. Έτσι, ο Γιάννης Ζωιτός ανέφερε μια δωδεκάδα με κόουτς που μπορούν να αντικαταστήσουν τον Πιτίνο. Και με την ευκαιρία έγινε και ένα ρεπορτάζ που εξηγούσε το domino effect των προπονητών στη Euroleague, το οποίο αναμένεται να δούμε το προσεχές καλοκαίρι -επαναλαμβάνω εφόσον όλα πάνε καλά.

Τα ξημερώματα ευχαρίστησε τον ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού και τους παίκτες, δηλώνοντας πως δεν μπορεί να αγαπήσει άλλον οργανισμό και άλλη χώρα περισσότερο. Τους ευχαρίστησε. Είπε πως είναι οι καλύτεροι. Δεν είπε ακριβώς 'αντίο', αλλά δεν ήταν και ότι δεν είπε. Υπάρχει μια αντίφαση. Υπάρχει όμως, και πρότερος βίος.


News 24/7

24MEDIA NETWORK