Ο τρόπος που οι Ράπτορς έκαναν αγνώριστο τον Αντετοκούνμπο

Oι Μπακς περίμεναν -για μια ακόμη φορά- τα πάντα από τον Αντετοκούνμπο. Οι Ράπτορς συνέχισαν το σύστημα "Kawhi Leonard and the backup singers". Πλέον το Τορόντο προηγείται 3-2 και αν δεν βοηθηθεί ο Greek Freak το Μιλγουόκι θα χάσει μια μοναδική ευκαιρία να διεκδικήσει το δαχτυλίδι.

Ο τρόπος που οι Ράπτορς έκαναν αγνώριστο τον Αντετοκούνμπο

Οι Μπακς μπήκαν στο πέμπτο ματς με 9-0. Σύντομα είχαν φτάσει στο +14. Πράγμα που δεν σήμαινε και τίποτα, όπως ήξερες από την Πέμπτη 23/5 όταν το Contra.gr σε ενημέρωσε για τη 'λαίλαπα' των επιστροφών στο φετινό ΝΒΑ.

Η 'επανάσταση' των Ράπτορς ξεκίνησε... με εύστοχα σουτ (έτσι έκοψαν τους πόντους που έτρωγαν στο transition). Είχαν 57% από το τρίποντο, στο πρώτο ημίχρονο και οι Μπακς 0.66 πόντους ανά κατοχή στο μισό γήπεδο. Προσοχή: τα όσα έκαναν στο μισό γήπεδο ήταν μεταξύ των καλύτερων τους όλη τη χρονιά που κυκλοφορούσαν ως η καλύτερη ομάδα του ΝΒΑ (δηλαδή, στη regular season και τους δυο πρώτους γύρους των playoffs).

Εν πάση περιπτώσει, θα έλεγες πως το Μιλγουόκι θα 'χε βρει τη λύση στο πρόβλημα που 'χε προκύψει από την ημέρα που ο Νικ Νερς ενημέρωσε τον Καγουάι Λέοναρντ πως μεταξύ όλων των άλλων, θα είναι η κύρια αμυντική γραμμή του “Greek Freak”.

Μια στάση εδώ.

Ο Λέοναρντ παίζει με ένα πόδι από τον δεύτερο τελικό της Ανατολής και σ' αυτήν τη σημείωση θα μπορούσες να πεις ένα 'εντάξει, δεν είναι και ανθρακωρύχος'. Και θα είχες 100% δίκιο. Θα μπορούσε ωστόσο, να προφυλάξει τον εαυτό του, δεδομένου ότι το συμβόλαιο του τελειώνει και πως το καλοκαίρι θα είναι ένας από τους πιο περιζήτητους free agents. Τύποι όμως, σαν αυτόν δεν σκέφτονται έτσι. Και βασικά, δεν υπάρχουν πολλοί τύποι σαν και αυτόν.

Για αυτό και ο Νερς είχε πει, μετά την ισοφάριση της σειράς (όταν το 0-2 έγινε 2-2) πως “δεν ανησυχώ για τον Καγουάι” που 'χει 11 ματς με τουλάχιστον 30 πόντους στα φετινά playoffs. Ο κόουτς είχε ήδη ζητήσει από τον τύπο που πήρε στην πλάτη του όλους τους 'Πτερόσαυρους' να αναλάβει τον Αντετοκούνμπο.

Δες λίγο κάτι.


Ο Κirk Goldsberry είναι από τους πρώτους τύπους που εξέλιξαν το μπάσκετ σε επιστήμη και από γεωλόγος έγινε μέλος των Σπερς και της Team USA.

Στην άλλη άκρη, ο Λέοναρντ έδωσε 15 από τους 35 πόντους του, στην τέταρτη περίοδο (είχε 9 ασίστ, 7 ριμπάουντ και μόλις 1 λάθος). Στα έξι πρώτα λεπτά αυτής, το Μιλγουόκι είχε 6 πόντους και 3 λάθη, με κακές εκτιμήσεις και κινήσεις στην άμυνα. Από το +3 βρέθηκε στο -7.

Αυτό που έγινε στη συνέχεια, το εξήγησε πολύ λιανά το Dead Spin. Οι Μπακς άπλωναν τέσσερις σουτέρ στην περιφέρεια (δυο αριστερά και δυο δεξιά) και έδιναν την μπάλα στον Αντετοκούνμπο, για να δοκιμάσει να περάσει τον αμυντικό του στην κορυφή. Την ίδια ώρα, οι Ράπτορς χτίζουν τείχος στη ρακέτα.

Έως ότου φτάσει ο Έλληνας διεθνής στη γραμμή των βολών, ήταν ξεκάθαρο αν μπορούσε να κάνει το πέρασμα και να φτάσει στο καλάθι ή να δώσει στον ελεύθερο συμπαίκτη του ή να πάνε όλοι σε ένα επόμενο πλάνο. Χρειάζεται οι συμπαίκτες του να είναι έτοιμοι να πάρουν καμια πρωτοβουλία και ο Greek Freak να δίνει την μπάλα, πριν να είναι αργά.

Αν δεις -στο video που ακολουθεί- τι κάνουν τα υπόλοιπα “Ελάφια” όταν ο Γιάννης προσπαθεί να βρει μια άκρη, θα διαπιστώσεις ότι αράζουν. Δεν κουνιούνται.

Στο 105-99 του Τορόντο και το 3-2 ο Γιάννης αγωνίστηκε 39 λεπτά. Είχε 24 πόντους, στους οποίους έφτασε, επιχειρώντας 18 σουτ. Έβαλε τα 9. Είχε και 9 βολές. Έβαλε τις 4. Από τις τελευταίες 20 που 'χει επιχειρήσει, έχει ευστοχήσει στις 8. Δηλαδή, έχει για ποσοστό το 40%. “Βγήκε” από τη regular season με 72.9%. Για πρώτη φορά μετά τις 7/4 και το παιχνίδι με τους Χοκς (είχε αρπάξει 9 'σκουπίδια'), δεν είχε διψήφιο αριθμό ριμπάουντ (6), αρκέστηκε στις 6 ασίστ, δεν έκανε κλέψιμο, υπέπεσε σε 2 λάθη και περιορίστηκε στη μια τάπα.

Eναντίον των Ράπτορς έχει το μικρότερο usage% στα φετινά playoffs. Μετά το 34.6% των plays που ολοκλήρωνε εναντίον των Πίστονς και το 30.5% εναντίον των Σέλτικς, βρίσκεται στο 29.2% και ο λόγος είναι ο Λέοναρντ.

Δεδομένων των συνθηκών θα έπρεπε να βάλουν πλάτη οι άλλοι. Ο Μίντλετον είχε 9 σουτ (έβαλε τα δυο), οι Μίροτιτς, Ιλιασόβα και Κόνανγκτον έδωσαν όλοι μαζί 3 πόντους, με πέντε σουτ σε 32, με τον Μάλκολμ Μπρόγκντον να είναι η μόνη όαση (18, 8/17, 11 ριμπ., 6 ασίστ), στην επιστροφή του στην starting five μετά τον τραυματισμό στο πόδι. O Έρικ Μπλέντσο ήταν επίσης, διψήφιος, αλλά όταν τα πράγματα έφτασαν στο 'ή ταν ή επί τας' είχε κρυφτεί. Δηλαδή, είναι ο καλύτερος μέχρι να φτάσει το ματς στην κρίσιμη ώρα.

Την ίδια ώρα όλοι οι Ράπτορς έπαιζαν στην ίδια συχνότητα.

Milwaukee Bucks' Giannis Antetokounmpo tries to drive between Toronto Raptors' Marc Gasol and Danny Green during the first half of Game 5 of the NBA Eastern Conference basketball playoff finals Thursday, May 23, 2019, in Milwaukee. (AP Photo/Morry Gash)
Milwaukee Bucks' Giannis Antetokounmpo tries to drive between Toronto Raptors' Marc Gasol and Danny Green during the first half of Game 5 of the NBA Eastern Conference basketball playoff finals Thursday, May 23, 2019, in Milwaukee. (AP Photo/Morry Gash) AP

Το βράδυ που οι Μαρκ Γκασόλ και Ντάνι Γκριν είχαν 0 πόντους, σε 34 λεπτά συνολικής παρουσίας, παρ' όλα αυτά έπαιξαν 29 και 16 λεπτά αντίστοιχα, αντιλαμβάνεσαι πως η άμυνα έπαιξε το βασικό ρόλο. Όπως είχε γίνει και στο 2-2.

Έτσι προκύπτουν και τα 37 λεπτά του Φρεντ ΒανΒλιτ -τα οποία γιόρτασε με 7/9 τρίποντα. Αυτός ήταν ο πιο πολύτιμος παίκτης του Τορόντο, αυτήν τη βραδιά, αν σκεφτείς ότι είχε το μεγαλύτερο plus/minus όλων (+28), μακράν του δεύτερου (Ιμπάκα +9). Ο ΒανΒλιτ είχε πει από το περασμένο ματς πως ο τρόπος που λειτουργεί η ομάδα του είναι σαν να πρόκειται για μπάντα με το όνομα “ Kawhi Leonard and the backup singers”. Που σημαίνει ότι για να είναι επιτυχημένη η όποια 'παράσταση' οφείλουν όλοι να είναι 'κουρδισμένοι' και σωστοί.

Στο τέλος της βραδιάς οι νικητές είχαν βάλει 18 τρίποντα και μόλις 13 δίποντα. Που το λες και ανισορροπία. Αλλά το αποτέλεσμα τελικά, είναι αυτό που μετράει.

Ο Γκόλντσμπερι έδωσε και το σημείο που εξηγεί πώς ακριβώς έγινε το 3-2. Το Τορόντο πήρε λοιπόν,

> +24 πόντους από τους Μπακς από το τρίποντο (18/43 οι μεν, 10/31 οι δε)

> +12 περισσότερους πόντους από τις βολές (25/31 οι μεν, 13/18 οι δε)

> -30 πόντους από το δίποντο (13/41 οι μεν, 28/43 οι δε).

Έχετε δει όλο το χρόνο ότι είμαστε ομάδα που αντέχει. Χρειάζεται να σκεφτούμε πώς θα πάμε στο Τορόντο και θα πάρουμε ένα ματς”, σχολίασε ο Μάικ Μπουντενλχόζερ. Μένει να δούμε τι σκέφτηκε. Αν δεν αποδειχθεί επιτυχημένο, οι Ράπτορς θα πάνε στους τελικούς του ΝΒΑ, για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Photo: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK