Οι 14.5 πόντοι που θα 'χάσει' ο Ολυμπιακός χωρίς Μιλουτίνοφ

Η ζωή χωρίς τον Νίκολα Μιλουτίνοφ προκαλεί ανισορροπία στην 'ερυθρόλευκη' λειτουργία. Οι αριθμοί δεν ψεύδονται πριν από το παιχνίδι στη Βαρκελώνη.

Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ θα χάσει το πρώτο παιχνίδι του στην εφετινή Euroleague
Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ θα χάσει το πρώτο παιχνίδι του στην εφετινή Euroleague EUROKINISSI SPORTS

Τα έμαθες τα νέα; Αν όχι, Χριστούγεννα ήταν, ο (δέκατος) Ολυμπιακός έχει ταξιδέψει στη Βαρκελώνη (για να παίξει με την Μπαρτσελόνα του 12-3) χωρίς τον Νίκολα Μιλουτίνοφ. Έναν εκ των τριών παικτών των 'ερυθρόλευκων' με παρουσία σε καθένα από τα προηγούμενα 15 παιχνίδια της Euroleague και τον μοναδικό που -σύμφωνα με τα facts στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης- ήταν σταθερά στην αρχική 5άδα των 11 διαφορετικών 5άδων που είχαν χρησιμοποιήσει ο Ντέιβιντ Μπλατ (πριν φύγει) και ο Κεστούτις Κεμζούρα (αφότου ανέλαβε πρώτος). Από οστεοχονδρίτιδα στο δεξί γόνατο ειπώθηκε πως υποφέρει.

Ο Λιθουανός κόουτς ανέφερε ότι "είναι σημαντική η απουσία του Μιλουτίνοφ" και μολονότι συμπλήρωσε πως "ο Ρούμπιτ και ο Ριντ έχουν τη δυνατότητα ν' ανταποκριθούν", είναι μια πραγματικότητα πως η ελληνική ομάδα δεν έχει την απαιτούμενη προσαρμοστικότητα και συνολική απόδοση ενόσω ο Σέρβος σέντερ βρίσκεται στο παρκέ και τρομάζει τους αντίπαλους ψηλούς με το πελώριο μέγεθος του.

Ο πιο επιδραστικός ψηλός

Ο Μιλουτίνοφ είναι ο παίκτης που χρησιμοποιείται περισσότερο από τον καθέναν (26'11''), ο δεύτερος σκόρερ (11.1) με μηδαμινή διαφορά από τον Πρίντεζη (των 11.9, -0.8) και μακράν του δεύτερου ο κορυφαίος ριμπάουντερ του 'ερυθρόλευκου' συνόλου με 9.3 (+5.4 από τον Πρίντεζη). Ένας αριθμός μάλιστα που τον κατατάσσει πρώτο σ' όλη τη διοργάνωση (και πέμπτο στα επιθετικά με 3.8). Συν τοις άλλοις δημιουργεί καλύτερα από κοντύτερους συμπαίκτες του (όπως ο Πολ, ο Μπόλντουιν και ο Παπανικολάου), όντας πέμπτος στη λίστα με τους πασέρ των Πειραιωτών. Θα βρεις επίσης πως στα 13/15 παιχνίδια παρουσίασε διψήφια τιμή στο PIR (Performance Index Rating), όντας ο τρίτος σ' όλη τη διοργάνωση με 21 βαθμούς αξιολόγησης ανά αγώνα!

Κάθε αριθμός που προηγήθηκε και όλοι μαζί συνολικά στο ίδιο δείγμα ενισχύουν την άποψη πως άνευ Μιλουτίνοφ ο Ολυμπιακός μένει εκτεθειμένος, εντός ή εκτός ρακέτας. Έχοντας απέναντί του μια φροντ λάιν που διαθέτει τους Ντέιβις, Οριόλα, Τόμιτς και τους Μίροτιτς - Σμιτς - Χάνγκα να βοηθούν για τα 36.27 ριμπάουντ ανά αγώνα - την τέταρτη καλύτερη στη λίγκα.

Τα νούμερα αντανακλούν ένα μεγάλο κομμάτι της αλήθειας και -όσο κι αν ισχυρίζεται ο Κεμζούρα ότι μπορεί να καμουφλαριστεί- η οποιαδήποτε προσπάθεια προς αυτόν το σκοπό θα μοιάζει με πασάλειμμα.

Πόσο χάνει ο Ολυμπιακός όταν λείπει ο Μιλουτίνοφ

Πέρα από τα ατομικά επιτεύγματα του Μιλουτίνοφ, τα χειρότερο μαντάτα για τον Ολυμπιακό τα μαθαίνουμε διαβάζοντας τα advanced stats της Newstats και την αναλυτική καρτέλα του 'Μίλου'. Όπως προκύπτει από την αναγωγή των 'ερυθρόλευκων' επιδόσεων σε 100 κατοχές, όσο ο Σέρβος παίζει και ορίζει το 17% των επιθέσεων, με 69.4% στο true shooting τελειώνοντας 6 σουτ ανά αγώνα και κερδίζοντας 4.1 φάουλ, ο Ολυμπιακός έχει προβάδισμα 3.3 πόντων. Αντιθέτως όταν κάθεται στον πάγκο, κάτι που εξετάζουμε για την περίσταση, η ελληνική ομάδα 'ηττάται' με διαφορά 14.5 πόντους! Διότι ναι μεν μπορεί να σκοράρει σχεδόν 2 πόντους παραπάνω (102.3 έναντι 100.6), ωστόσο δέχεται 19.5 περισσότερους (116.8 έναντι 97.3)!

Το χάσμα είναι χαοτικό και ανοίγει όσο περισσότερο εστιάζεις στο τι δίνει η άμυνα στον εκάστοτε αντίπαλο στα λεπτά που ο Μιλουτίνοφ πρέπει να ξεκουραστεί παρακολουθώντας τα όσα συμβαίνουν με την πετσέτα στα χέρια. Από το 49.4% στα εντός πεδτιάς σουτ η άμυνα του Ολυμπιακού επιτρέπει ευστοχία που αγγίζει το 64% (63.6%) και φυσικά χάνει αναπόφευκτα το 55% των ριμπάουντ που διεκδικούνται. Με τον Ρούμπιτ είτε στο '4' είτε στο '5' ο Ολυμπιακός υπερβαίνει τους 115 πόντους παθητικό, ενώ με τον Ριντ είναι τρομερά επιρρεπής αμυντικά, αφού σε 100 κατοχές δέχεται σχεδόν 120!

Ορίστε τι καταφέρνει σε αμυντικό επίπεδο ο Ολυμπιακός με καθέναν εξ όσων έχουν απομείνει.

Θα συμφωνήσουμε ότι κανένα αποτέλεσμα δεν προδικάζεται πριν από το τζάμπολ. Πόσο μάλλον όταν ο Ολυμπιακός έχει νικήσει στη Μόσχα και έχει διεκδικήσει διπλό στο ΟΑΚΑ. Έχει όμως ένα βουνό ν' ανέβει και ο καθένας που θα κληθεί να καλύψει το κενό θα πρέπει να υπερβάλει των αριθμών του. Απαιτητική, τουλάχιστον, αποστολή με όσα έχουμε δει ως τώρα. Αν όχι ανέφικτη κόντρα σε μια ομάδα, η οποία εντός έδρας σκοράρει 88 πόντους και κερδίζει με με διψήφια διαφορά. Μοιραία το 6-10 είναι πιο κοντά στο 7-9 και οι 'ερυθρόλευκοι' καλούνται ν' ανατρέψουν (άλλη μια φορά) τη λογική.

News 24/7

24MEDIA NETWORK