Οι 50 κορυφαίοι του ΝΒΑ μπαίνουν στη σειρά: 40-31

Συνεχίζουμε την αντίστροφη μέτρηση ως την ανάδειξη του MVP για τη χρονιά που βρήκε πρωταθλητές τους Ράπτορς. Επιλέξαμε τους δικούς μας 50 καλύτερους και τους στοιχίσαμε τον έναν μετά τον άλλον για να φτάσουμε στον πρώτο. Το δεύτερο μέρος μετράει από το 40 ως το 31.

Ο Κάιλ Λάουρι των Τορόντο Ράπτορς σε προσπάθεια για επίθεση.
Ο Κάιλ Λάουρι των Τορόντο Ράπτορς σε προσπάθεια για επίθεση.

Συμφωνήσαμε ή όχι με την πρώτη 10άδα, από το 50 έως το 41, το βασικό ερώτημα εξακολουθεί να υφίσταται: με ποια σειρά προτεραιότητας θα θέλατε στην ομάδα σας συνυπολογίζοντας τους αριθμούς, τη λειτουργία και την πορεία της ομάδας που ανήκε ο κάθε υποψήφιος, την ατομική βελτίωση, την επιδραστικότητα στο σύνολο, την προοπτική - όπως φυσικά το προσωπικό γούστο.

Απαράβατη παράμετρος: τα τουλάχιστον 30 παιχνίδια στη χρονιά (κανονικής περιόδου ή playoffs).

40, Αλ Χόρφορντ - Μπόστον Σέλτικς: Μην μείνεις στο γεγονός πως ο Δομινικανός σέντερ είχε μόνο 13.6 πόντους ανά ματς στην κανονική περίοδο κι άλλους 13.9 ανά 34.4 λεπτά στα 9 παιχνίδια της postseason. Προτίμησε να δεις πως την ίδια ώρα ήταν ο πρώτος ριμπάουντερ της ομάδας του Μπραντ Στίβενς, ο δεύτερος σε ασίστ (πίσω μονάχα από τον Ίρβινγκ) δίνοντας 4.2 και ο καλύτερος μπλοκέρ των 'Κελτών', υψώνοντας τείχος. Πολυδιάστατη η προσφορά του και ικανός να κουμπώσει σε όποιο σύνολο διαλέξει να πάει ως free agent - αν και όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσει για τέταρτη σεζόν στο 'Γκάρντεν'.

39, Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς - Ιντιάνα Πέισερς: Ούτε ο ίδιος ο Κροάτης φόργουορντ κατάλαβε πότε πέρασαν 5 χρόνια απ' όταν άφησε τη Φενέρμπαχτσε για το ΝΒΑ. Δεδομένης της απώλειας του Ολαντίπο, που τον συνάντησες στο #50, έκανε ένα βήμα μπροστά. Τον είχε ανάγκη η ομάδα του και επωμίστηκε περισσότερες ευθύνες απ' όσες του αναλογούσαν ανταποκρινόμενος στην ευθύνη. Με 42.5% στο τρίποντο ήταν στην πρώτη 10άδα των καλύτερων σε ποσοστό σουτέρ του πρωταθλήματος έχοντας από τους 14.3 πόντους ανέβει στους 18 δούλεψε έγινε υπερπολύτιμος για ό,τι κατάφεραν οι Πέισερς ως τον πρώτο γύρο των playoffs. Είναι από εκείνους τους Ευρωπαίους που το ΝΒΑ τούς προσκυνά.

Ο Μπόγιαν Μπογκνάνοβιτς σε αγώνα των Πέισερς
Ο Μπόγιαν Μπογκνάνοβιτς σε αγώνα των Πέισερς AP PHOTO/DARRON CUMMINGS

38, Τομπάιας Χάρις - Φιλαντέλφια 76ers: Θα γίνει μόλις 27 στις 15 του Ιούλη ο Νεοϋορκέζος πάουερ φόργουορντ. Παρόλα αυτά έχει ήδη αγωνιστεί σε πέντε διαφορετικές ομάδες (Μπακς, Μάτζικ, Πίστονς, Κλίπερς, Σίξερς) και έχει ο θεός, όντας ο εύκολος στόχος των trades. Πότε του δεν γκρίνιαξε για ό,τι του ήρθε, υπηρέτησε κάθε φορά το πλάνο του προπονητή που έβρισκε μπροστά του. Αν οι Σίξερς καταφέρουν να τον 'υπογράψουν', ανανεώνοντας το συμβόλαιο που πήραν από τους Κλίπερς, θα έχουν κεφάλι τους ήσυχο για τη θέση '4'. Σκοράρει, πηδάει, τρέχει το γήπεδο, παίζει άμυνα. Πολυεργαλείο.

37, Μάικ Κόνλεϊ - Μέμφις Γκρίζλις: Θα πεις πως δεν αξίζει τα 67 εκατομμύρια δολάρια που έχει εξασφαλισμένα για την επόμενη 2ετία, συμβάλλοντας μονάχα με 21.1 πόντους και 6.4 ασίστ ανά 33.5 λεπτά στο παρκέ. Μάθε όμως πως, ακόμη κι αν περπατά στο δρόμο για τα 32 του πια, είναι από εκείνους του πόιντ γκαρντς που 'συμφέρουν'. Διότι προσέχει πολύ τα λάθη του, μένει συγκεντρωμένος και δεν εκβιάζει καταστάσεις, με αποτέλεσμα να μην ξοδεύει ούτε καν 2 μπάλες σε κάθε ματς. Νοικοκύρης, αν μη τι άλλο. Γι' αυτό τον είχαν έτοιμο για... μεταγραφή ως τη στιγμή που κατέληξε στο Σολτ Λέικ.

Ο Μάικλ Κόνλεϊ των Γκρίζλις μαρκάρεται από τον Έρικ Μπλέντσο των Μπακς
Ο Μάικλ Κόνλεϊ των Γκρίζλις μαρκάρεται από τον Έρικ Μπλέντσο των Μπακς AP PHOTO/AARON GASH

36, Έρικ Μπλέντσο - Μιλγουόκι Μπακς: Η ανανέωση του συμβολαίου του ήταν η ανταμοιβή για μια διετία που τον βρήκε ως βασικό πόιντ γκαρντ μιας ομάδας πρωταθλητισμού, παρόλο που δεν έφτασαν στο τέλος της διαδρομής. Αν και πάντα του άρεσε να έχει την μπάλα στα χέρια, συμβιβάστηκε με το ρόλο του τρίτου πόλου στην επίθεση, με αποτέλεσμα να πέσει στο 23% usage, και πάσαρε 5.5 τελικές πάσες ανά αγώνα, έχοντας ρίξει τα λάθη του στα 2.1, για να ξεδιπλώνει το πλάνο του Μπουντενχόλτζερ με τα πολλά ελεύθερα τρίποντα. Ο ίδιος είχε 58% στα δίποντα και 8.2 wins share, όταν το προηγούμενο καλύτερό του ήταν το 7.0 της σεζόν 2014-15.

35, Τζέισον Τέιτουμ - Μπόστον Σέλτικς: Αν ο Ίρβινγκ μαζέψει τα πράγματα και φύγει από το σπίτι, είναι η μεγάλη ευκαιρία για τον 21χρονο φόργουορντ από το Σεντ Λούις ν' αποδείξει πως ως η τρίτη επιλογή στο ντραφτ του 2017 έχει τα κότσια να ηγηθεί ενός συνόλου που θα στερείται ηγέτη. Οι περυσινές εμφανίσεις του στα playoffs και η -ελάχιστη- αύξηση των προσωπικών αριθμών του στην κανονική περίοδο καλούν τον Μπραντ Στίβενς να διαφοροποιήσει τα πλάνα του και ρυθμίσει τη λειτουργία με άξονα τον μικρό από το Ντιουκ, ακόμη κι αν θα τον θυσίαζε για τον Άντονι Ντέιβις. Μην ξεχνάμε πως είναι αγαπημένο παιδί της κερκίδας.

Ο Τζέισον Τέιτουμ των Σέλτικς υπό το βλέμμα του Πασκάλ Σιακάμ των Ράπτορς
Ο Τζέισον Τέιτουμ των Σέλτικς υπό το βλέμμα του Πασκάλ Σιακάμ των Ράπτορς AP PHOTO/ELISE AMENDOLA

34, Πασκάλ Σιακάμ - Τορόντο Ράπτορς: Ή παππάς-παππάς ή ζευγάς-ζευγάς. Ο 25χρονος Καμερουνέζος, με το άνοιγμα χεριών στα 2μ22, φόργουορντ δεν θα 'ταν εφικτό να προοδεύσει το ίδιο σε δύο τομείς και προτιμώντας το 'όργωμα' των παρκέ του ΝΒΑ από τον τίτλο του πάστορα στην πατρίδα του μετατράπηκε από έναν ρολίστα του πάγκου επί Ντουέιν Κέισι σ' έναν παίκτη που έλειπε από τους 'πτερόσαυρους' στο φτερό επί Νικ Νερς. Με σχεδόν 60% στο eFG% και 16.9 πόντους στην κανονική περίοδο (που έγιναν 19 στα playoffs) υπήρξε εκείνος ο παίκτης που απειλούσε περισσότερο από τον Λέοναρντ, ξεπερνώντας το 20% στην κλίμακα Usage.

33, Τζιου Χολιντέι - Νιου Ορλίνς Πέλικανς: Πολλές οι φήμες γύρω από το όνομά του. Οι Σέλτικς τον θέλουν, αφού ο Ίρβινγκ τους κρεμάει, οι Μπουλς επίσης και πάει λέγοντας. Από το Νο17 στο ντραφτ του 2009 άρχισε την καριέρα του, αλλά έχει ήδη ξεπεράσει πολλούς απ' όσους ήταν μπροστά του. Ιδίως με όσα έκανε πέρυσι στην 6η σεζόν του στους 'πελεκάνους'. Ο Άντονι Ντέιβις χρησιμοποιήθηκε ως τα μισά της σεζόν και ο 29χρονος Καλιφορνέζος επωμίστηκε το ρόλο του ηγέτη από την περιφέρεια. Μέχρι τις 26 Μαρτίου που αγωνίστηκε για τελευταία φορά, καλύτερη σεζόν δεν θα βρεις στην καριέρα του, σκόραρε 21.2 πόντους με 55.5% στα true shooting, μοίραζε 7.7 ασίστ και κατέβαζε 5 ριμπάουντ. Ο Τζέντρι θα ήθελε πολύ να τον κρατήσει, μένει να δούμε τι θα πράξει το δίδυμο Γκρίφιν-Λάνγκντον.

Ο Μπράντλι Μπιλ σε προσπάθεια για λέι απ, τη στιγμή που ο Τζρου Χολιντέι προσπαθεί να τον κόψει
Ο Μπράντλι Μπιλ σε προσπάθεια για λέι απ, τη στιγμή που ο Τζρου Χολιντέι προσπαθεί να τον κόψει AP PHOTO/GERALD HERBERT

32, Μπράντλι Μπιλ - Ουάσινγκτον Ουίζαρντς: Αν κάτι ελάχιστο έμεινε από την κακή σεζόν των 'μάγων' ήταν η απόδοση του 'Μανωλιού'. Στα 26 του πια είχε την ευκαιρία να (απο)δείξει ότι δεν ζει στη σκιά του Γουόλ, πως είναι αυτόφωτος αστέρας, μια αυτόνομη προσωπικότητα, μια οντότητα που κάνει τη διαφορά. Με 3 πόντους περισσότερους από την προηγούμενη χρονιά (25.6 έναντι 22.6), άλλη 1 ασίστ (5.5 από 4.5) και 5 ριμπάουντ (από τα 4.4) έκανε πολλούς να καταλάβουν πως αυτός είναι -ενδεχομένως- το Νο1 των 'μάγων'. Η έναρξη της νέας σεζόν δεν είναι βέβαιο πως θα τον βρει στην Ουάσινγκτον, αφού και ο ίδιος, παρά τα 2 χρόνια συμβολαίου, θέλει να κυνηγήσει ό,τι του αναλογεί βάσει ταλέντου.

31, Κάιλ Λάουρι - Τορόντο Ράπτορς: Στα 32 του 'έχασε' απρόσμενα τον κολλητό του, τον έβαλαν σ' ένα νέο καλούπι, όχι ευρύχωρο, και αναγκάστηκε να συμβιβαστεί / προσαρμοστεί μ' ένα διαφορετικό ρόλο, εναλλακτικό και πιο υποστηρικτικό απ' αυτόν που είχε παίζοντας δίπλα στον ΝτεΡόζαν. Οι πρωτοβουλίες που έπαιρνε πλέον έπεσαν κι άλλο (11.4 σουτ ανά ματς), όπως και οι πόντοι του (14.2 από τους 16.2). Την ίδια στιγμή όμως κόπιασε πολύ για το σύνολο που όφειλε να κουμαντάρει. Πάσαρε εξαιρετικά την μπάλα, προσφέροντας την πιο παραγωγική σεζόν του σε ασίστ (8.7) και ξόδευε λιγότερες μπάλες από λανθασμένες επιλογές. Έδειξε τρομερή προσαρμοστικότητα στο νέο μοντέλο του Νερς, υποχώρησε και στο τέλος ανταμείφθηκε με το δαχτυλίδι του πρωταθλητή. Όχι κι άσχημα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK