Οι φορές που ο Καντέρ 'διώχθηκε' από τον Ερντογάν είναι πιο πολλές απ' όσες νομίζεις

Η αυθαίρετη απαγόρευση μετάδοσης των τελικών της Δύσης στην Τουρκία, και του ΝΒΑ αν προκριθούν οι Μπλέιζερς, υπερβαίνει τα όρια της διαμάχης ενός εκδικητικού Κράτους μ' ένα πρόσωπο. Τουλάχιστον υπάρχει το League Pass.

Οι φορές που ο Καντέρ 'διώχθηκε' από τον Ερντογάν είναι πιο πολλές απ' όσες νομίζεις
AP PHOTO/DAVID ZALUBOWSKI

Ο Ενές Καντέρ εξακολουθεί να πιστεύει σε κάτι. Μόνο που αυτή τη φορά δεν χάνει αποκλειστικά αυτός ή οι οικείοι του. Χάνουν όλοι οι φαν του ΝΒΑ στην Τουρκία. Ή τουλάχιστον εκείνοι που δεν έχουν διαδικτυακή πρόσβαση στους αγώνες μέσω του NBA.com!

Ο Ομέρ Σαράτς, εκπρόσωπος του S Sports, του δικτύου μετάδοσης του κορυφαίου πρωταθλήματος, ήταν ανένδοτος μιλώντας στο Reuters. " Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως η σειρά των Γουόριορς με τους Μπλέιζερς δεν θα μεταδοθεί. Επιπλέον, εφόσον το Πόρτλαντ προκριθεί στους τελικούς, ούτε αυτοί θα μεταδοθούν. Έτσι έχει η κατάσταση", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Σαράτς απέφυγε να εξηγήσει τους λόγους της στάσης του καναλιού. Μην πλανάσαι πλάνην. Είναι βέβαιο πως δεν πρόκειται για κάποιο οικονομικής φύσεως ή κάποιο τεχνικό εμπόδιο από τη στιγμή που η αγορά των δικαιωμάτων καλύπτει όλο το φάσμα του πρωταθλήματος (κανονική περίοδος, playoffs).

Πίσω απ' όλα κρύβεται φυσικά η παρουσία του Ενές Καντέρ στο ρόστερ των Τρέιλ Μπλέιζερς. Ο Τούρκος σέντερ, φανερός πολέμιος της Κυβέρνησης Ερντογάν, είχε από τις αρχές Μαΐου διαπιστώσει τη διάκριση που γινόταν για τους αγώνες που ο ίδιος συμμετείχε.

Τώρα βέβαια πήρε επίσημη μορφή, αφού η δικαιολογία παράλληλων αναμετρήσεων δεν υφίσταντο.

Ο Καντέρ, ως υποστηρικτής του Φετουλάχ Γκιουλέν, έχει υποστεί κάθε μορφής δίωξης των πεποιθήσεών του, τις οποίες δεν παύει να εκφράζει μέσα από τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Είχαν προηγηθεί αρκετές. Θυμηθήκαμε...

> όταν 'κοβόταν' διαρκώς από την εθνική ομάδα. Επί σειρά ετών, είτε επί Αταμάν είτε επί Τάνιεβιτς, ο Καντέρ δεν είχε θέση στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Ο ίδιος θεωρούσε τον αποκλεισμό του πολιτικό και όχι αγωνιστικό.

> όταν ακυρώθηκε οποιοδήποτε ταξιδιωτικό έγγραφό του. Τον Μάιο του 2017 ο Καντέρ επέστρεφε άρον-άρον από την Ινδονησία στις ΗΠΑ με ενδιάμεσο σταθμό τη Ρουμανία, όταν διαπίστωσε πως του απαγορεύεται η είσοδος στη βαλκανική χώρα, διότι το διαβατήριό του δεν ήταν σε ισχύ. Μάλιστα ο Τούρκος αθλητής κρατήθηκε από την Αστυνομία έως ότου τού επιτραπεί, για ν' αποφευχθεί ένα διπλωματικό επεισόδιο, να 'πετάξει' για το Λονδίνο. Είχε μόλις ζήσει το δικό του 'Terminal', σε μικρή δόση βέβαια. Ούτε στο Λονδίνο ταξίδεψε για αγώνα των Νικς με τους Γουίζαρντς.

> όταν σχηματίστηκε εις βάρος του δικογραφία για προσβολή του θεσμού του Προέδρου. Η αρμόδια ηλεκτρονική αρχή του τουρκικού κράτους είχε συλλέξει όλα τα tweets του Καντέρ για τον, δικτάτορα όπως τον χαρακτήριζε, Εντογάν, 'τον Χίτλερ' της εποχής μας προκειμένου να οδηγηθεί σε δίκη. Τα τέσσερα χρόνια φυλάκισης ήταν η μικρότερη προβλεπόμενη ποινή για την περίπτωσή του.

> όταν δόθηκε εντολή να συνταχθεί κατηγορητήριο για προσβολή του Χέντο Τούρκογλου. Ο νυν πρόεδρος της Τουρκικής Ομοσπονδίας είναι σύμβουλος του προέδρου Ερντογάν σε θέματα αθλητισμού και τα σχόλια του Τούρκου NBAer, με τον οποίο υπήρξαν συμπαίκτες, για τη συμπεριφορά του κρίθηκαν υβριστικά, με αποτέλεσμα ν' ανοίξει σχετικός φάκελος.

> όταν η Αστυνομία της Κωνσταντινούπολης συνέλαβε τον πατέρα του. Κατά την επίσημη εκδοχή του τουρκικού κράτους, ο Μεχμέτ Καντέρ, παρά το γεγονός πως είχε αποκηρύξει το γιο του, προσήχθη στο πλαίσιο της έρευνας για τον Γκιουλέν, τον ενορχηστρωτή του πραξικοπήματος και αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ. Τον είχαν ήδη παύσει από τα καθήκοντά του στο Πανεπιστήμιο, όπου δίδασκε, και κατόπιν τον οδήγησαν σε δίκη και τον καταδίκασαν ερήμην σε 15 χρόνια κάθειρξη.

> όταν δικοί του άνθρωποι βρέθηκαν μπλεγμένοι χωρίς λόγο. Το σχολείο του αδερφού του καταστράφηκε ολοσχερώς, ο οδοντίατρος και η σύζυγός του κατέκηξαν στη φυλακή, ο πατέρας ενός παιδιού με το οποίο ο Καντέρ είχε βγει φωτογραφία, κλήθηκε για εξηγήσεις και ένας κωμικός με τον οποίο συνομιλούσε στο twitter βρέθηκε υπόλογος.

> όταν προέκυψε αίτημα την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης. Πριν από τέσσερις μήνες η φιλοκυβερνητική εφημερίδα 'Sabah' αποκάλυψε την πιο πρόσφατη από τις απόπειρες των ελεγχόμενων εισαγγελέων έτσι ώστε ο Ενές Καντέρ να εκδοθεί στην Τουρκία και να δικαστεί για τη συμμετοχή του σε τρομοκρατική οργάνωση!

Όλ' αυτά συμπτώσεις δεν τα λες.

Τουλάχιστον οι Τούρκοι φανς του ΝΒΑ θα δουν Γιάννη Αντετοκούνμπο και Μπακς εναντίον Ράπτορς. Ο Ερσάν Ιλιασόβα δεν είναι, προς το παρόν, εχθρός του καθεστώτος.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/David Zalubowski

News 24/7

24MEDIA NETWORK