Οι Μπακς είναι οι καλύτεροι τώρα. Θα είναι μέχρι τέλους;

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο 'έπιασε' αριθμούς που 'χε να δει το ΝΒΑ από τον Μάικλ Τζόρνταν, για να δώσει στους Μπακς το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας μέχρι τέλους. Το θέμα είναι πώς θα καταφέρουν τα 'Ελάφια' να τελειώσουν φέτος τη δουλειά.

Οι Μπακς είναι οι καλύτεροι τώρα. Θα είναι μέχρι τέλους;

Επειδή διαβάζεις καιρό για το ρεκόρ των Μπακς, που ήταν τα καλύτερα στην τρέχουσα σεζόν του ΝΒΑ, το SB Nation θέλησε να σε ενημερώσει για τις εξελίξεις, με απλό και κατανοητό τρόπο. Για αυτό και έγραψε σε τίτλο αυτό που θα δεις, μετά το 128-122 επί των Σίξερς. Που αφορούσε 46 πόντους τους στην τέταρτη περίοδο.

Οι Μπακς είναι οι καλύτεροι: Το Μιλγουόκι είναι κυριολεκτικά η κορυφαία ομάδα του ΝΒΑ

Τρία παιχνίδια πριν το τέλος της κανονικής περιόδου, το 59-20 των 'Ελαφιών' είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει και εύλογα θα μπουν στα playoffs ως οι πρώτοι της Ανατολής. Κάτι που σημαίνει ότι θα 'χουν το πλεονέκτημα έδρας μέχρι τέλους.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αντάμωσε με τον Τζόελ Εμπίντ, ο οποίος επέστρεψε έπειτα από τρεις απουσίες λόγω πονεμένου αριστερού γόνατου και τελείωσε με αριθμούς που είχε να δει ο 'άλλος πλανήτης' (λέμε με ΝΒΑ) από έναν παίκτη, στο ίδιο ματς, από το 1989 και τον Μάικλ Τζόρνταν. Σε 35 λεπτά συμμετοχής, έδωσε 45 πόντους (10/15 δίποντα, 3/7 τρίποντα, 16/21 βολές), 13 ριμπάουντ (όλα αμυντικά), 6 ασίστ και 5 τάπες, χωρίς να κάνει έστω ένα λάθος, για να ηγηθεί της πρόκρισης των Μπακς ως καλύτερων.

Βλέπεις, ο Κρις Μίντλετον περιορίστηκε στα 25' λόγω θέματος με τον προσαγωγό και ο Έρικ Μπλέντσο αποβλήθηκε στο ξεκίνημα, έπειτα από τζαρτζάρισμα με τον Εμπίντ -ο οποίος παρεμπιπτόντως, μέτρησε 34 πόντους, 13 ριμπάουντ, 13 ασίστ, 3 τάπες και 2 κλεψίματα. Εκτός για τη Φιλαδέλφεια ήταν ο Τζίμι Μπάτλερ, με ενοχλήσεις στη μέση.

Είναι η πρώτη φορά που οι Μπακς μπαίνουν στα playoffs ως top seed, μετά το 1974, όταν τελείωσαν με 59-23. Δηλαδή με τρεις περισσότερες νίκες από τους -δεύτερους- Σέλτικς (56-26), οι οποίοι τελικά πήραν το πρωτάθλημα στον έβδομο τελικό με το Μιλγουόκι! MVP της τελευταίας σεζόν του Όσκαρ Ρόμπερτσον στη λίγκα είχε αναδειχθεί ο Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ. Μάλλον δεν χρειάζεται να θυμίσω ποιο είναι το status του Αντετοκούνμπο, έτσι;

Τρία χρόνια νωρίτερα, στην τρίτη σεζόν των 'Ελαφιών' στη λίγκα ήταν η πρώτη φορά που πήγαιναν στα playoffs ως οι καλύτεροι όλων, με ρεκόρ 66-16. Αυτό παραμένει το ρεκόρ στην ιστορία του οργανισμού (το καλύτερο γενικότερα, είναι το 73-9 των Ουόριορς, της περιόδου 2015-16). Οι δεύτεροι Νικς είχαν τελειώσει με 52-30. Ήταν η χρονιά που το Μιλγουόκι φόρεσε το μοναδικό δαχτυλίδι που έχει.

Ήταν η δεύτερη που αγωνιζόταν ως 'Ελάφι' ο Lew Alcindor, ο οποίος εκείνη τη χρονιά -στα 24- ασπάστηκε το Ισλάμ και έκτοτε συστήνεται ως 'Ο ευγενής υπηρέτης του παντοδύναμου' (Kareem Abdul-Jabbar).

Μια που τα λέμε όλα, να πούμε και ότι η αλλαγή αυτή 'αφορούσε μέρος της κληρονομιάς μου, γιατί πολλοί από τους σκλάβους που ήλθαν εδώ ήταν Μουσουλμάνοι. Την οικογένεια μου την είχε φέρει στην Αμερική ένας Γάλλος καλλιεργητής, ονόματι Alcindor, ο οποίος είχε μεταναστεύσει από το Τρινιδάδ το 18ο αιώνα.

Οι δικοί μου ήταν Yorùbá (εκ των μεγαλύτερων εθνικών ομάδων της Αφρικής, με 44 εκατομμύρια μέλη, εκ των οποίων πολλοί ζουν στη Νιγηρία, με την πλειοψηφία να έχει μετακινηθεί από το '60 έως το '80 στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, λόγω των οικονομικών και πολιτικών αλλαγών στη χώρα) . Η κουλτούρα τους επιβίωσε της σκλαβιάς. Ο πατέρας μου έμαθε την ιστορία όταν ήμουν παιδί και μου την αφηγήθηκε".

Έμαθα ότι ήμουν κάποιος, ακόμα και αν δεν το γνώριζε κανείς. Όταν ήμουν παιδί ουδείς πίστευε κάτι θετικό που μπορούσε να ειπωθεί για τους μαύρους. Ήταν ένα τεράστιο φορτίο, γιατί οι μαύροι τότε, δεν είχαμε ακριβή εικόνα της ιστορίας μας -που είτε είχε διαστρεβλωθεί, είτε είχε αποσιωπηθεί.

Πίσω στο πρωτάθλημα του 1971, το Μιλγουόκι είχε καταφέρει να πάρει -μέσω ανταλλαγής με τους Cincinnati Royals- τον Ρόμπερτσον και το γλυκό 'έδεσε'. Όλοι μαζί, μετά το 66-16 της κανονικής περιόδου, 'έτρεξαν' ένα 12-2 έως την κορυφή του κόσμου, στην οποία πάτησαν στις 30/4, με 'σκούπισμα' των Baltimore Bullets. To ρεκόρ περιείχε και ένα 20-0 που βρίσκεται στο Νο5 των μεγαλύτερων σερί επιτυχιών, στην ιστορία του ΝΒΑ (στην κορυφή είναι το 33-0 των Λέικερς της περιόδου 1971-72).

Οι Μπακς είναι οι καλύτεροι τώρα. Θα είναι μέχρι τέλους;

Fast forward στο σήμερα, o Mike Budenholzer προφανώς και είναι υποψήφιος για 'καλύτερος προποπνητής της χρονιάς', γιατί είναι αυτός που έδωσε μια φιλοσοφία ('να παίζουν οι αντίπαλοι μας το παιχνίδι μας') και μια δομή στο 'σύστημα'. Μαζι με τον Jon Horst, υποψήφιο για 'παράγοντας της χρονιάς' δημιούργησαν ρόστερ που έχει για πρωταγωνιστή τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και γύρω του παιδιά που αλληλοσυμπληρώνονται. Η προσθήκη του Πάου Γκασόλ, στην τελευταία περίοδο των ανταλλαγών έγινε με το σκεπτικό της εμπειρίας -που δεν έχουν οι άλλοι- από playoffs, ώστε να γίνει το επόμενο βήμα: να μην κολλήσουν δηλαδή, και φέτος στον πρώτο γύρο.

Για να φτάσουν στο τέλος της διαδρομής, τα 'Ελάφια' θα πρέπει να περάσουν πάνω από ομάδες όπως οι Ράπτορς (στη regular season ο Greek Freak πανηγύρισε 3 στις τέσσερις φορές), οι Σίξερς (2-1), οι Σέλτικς (2-1) και οι Πέισερς (3-1). Και αν τα καταφέρουν, θα 'χουν να διαχειριστούν στην τελική ευθεία, κάποιον εκ των Γκόλντεν Στέιτ (1-1), Ντένβερ (2-0) ή Χιούστον (2-0).

Οι Μπακς απολαμβάνουν ισορροπία και αποτελεσματικότητα και στις δυο άκρες του γηπέδου, κάτι που πρέπει να εκμεταλλευτούν ώστε να 'πάρουν' την πρώτη σειρά αγώνων όλοι μαζί, όπως προφυλάσσονται από τραυματισμούς και κούραση οι πρωταγωνιστές, ώστε να αντέξουν έως το τέλος. Μέχρι τώρα έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά σε όλες τις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά.

Για παράδειγμα, έχουν την καλύτερη άμυνα και την καλύτερη επίθεση της Ανατολής (σε ματς εντός της περιφέρειας και σε αυτά με τις πέντε κορυφαίες ομάδες), είναι οι καλύτεροι στο να αποτρέπουν και να αμύνονται στα πιο σημαντικά σουτ (αυτά που γίνονται κοντά στο καλάθι) και έχουν μάθει να τιμωρούν τις άμυνες που επικεντρώνονται στον Αντετοκούνμπο.

Στα μείον είναι πως η άμυνα τους επιτρέπει πολλές προσπάθειες τριών πόντων στους αντιπάλους και στο ότι αν λείπει κάποιος από τους (τρεις πιο) βασικούς συντελεστές, δεν υπάρχει τύχη.

Photo: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK