Οι Μπουλς σκάρωσαν το μεγαλύτερο 'ριφιφί' στο 'σπίτι' του Μάικλ Τζόρνταν

Ό,τι συνέβη τα ξημερώματα της Κυριακής στη Σάρλοτ, δια χειρός Ζακ Λαβίν και λοιπών για λογαριασμό των Μπουλς, περνάει στη σφαίρα του μύθου.

Ο Ζακ Λαβίν και ο Κόμπι Γουάιτ πανηγυρίζουν την αδιανόητη επιστροφή των Μπουλς στη Σάρλοτ
Ο Ζακ Λαβίν και ο Κόμπι Γουάιτ πανηγυρίζουν την αδιανόητη επιστροφή των Μπουλς στη Σάρλοτ AP PHOTO/BOB LEVERONE

Πώς το είχε πει ο Τιμ Ντάνκαν σε ένα τάιμ άουτ με τους Μπλέιζερς στους παίκτες των Σαν Αντόνιο Σπερς; "Αν δεν παίξετε, σταματάω να είμαι αποσυρμένος". Κάτι τέτοιο πρέπει να σκέφτηκε και ο Μάικλ Τζόρνταν τα ξημερώματα της Κυριακής στη Σάρλοτ, όταν οι Σικάγο Μπουλς με το εξωγήινο παιχνίδι του Ζακ Λαβίν νίκησαν 116-115 τους Χόρνετς. Να βγάλει τα t-shirts και να φορέσει την μπλου ελεκτρίκ φανέλα της ομάδας της ιδιοκτησίας την οποία κατέχει.

Οι Μπουλς (που χτυπάνε κάρτα). Τους Χόρνετς. 116-115. Παρ' όλα αυτά, ό,τι έγινε με 45'' για τη λήξη του παιχνιδιού στο 'Spectrum', θυμίζει πολύ σωστά τις ανατροπές της εθνικής ομάδας με τη Γαλλία στο Ευρωμπάσκετ του 2005 και τη Σλοβενία στη διοργάνωση του 2007.

Κατ'αρχάς, πλην της βιβλικής ανατροπής, έγινε ένα ιστορικά σημαντικό παιχνίδι. Ο Ζακ Λαβίν έβαλε 13 τρίποντα σε 17 απόπειρες, που είναι η δεύτερη σπουδαιότερη επίδοση όλων των εποχών. Ο Στεφ Κάρι έχει βάλει τα ίδια στις 7 Νοεμβρίου 2016 με τους Νιου Ορλίνς Πέλικανς, στις ίδιες προσπάθειες μάλιστα, ενώ οι Μπουλς, η ομάδα που απέδρασε από τη Βόρεια Καρολίνα, ήταν το θύμα της κορυφαίας επίδοσης, των 14 στα οποία ευστόχησε, σε 24 προσπάθειες, ο Κλέι Τόμπσον, στις 29 Οκτωβρίου 2018.

Ο 'χονδρός' σαρκασμός βρίσκεται στις δηλώσεις του Λαβίν προ ημερών, όταν μίλησε για την ομορφιά του τζαμπ σουτ μέσα από τη γραμμή. Μάλιστα, τότε είχε δηλώσει ότι μεγάλωσε βλέποντας τα κατορθώματα του Μάικλ Τζόρνταν, οπότε το σουτ από τη μέση απόσταση είναι ένα στοιχείο το οποίο θέλει να τιμά. Αυτή η δήλωση είχε γεννήσει διχογνωμίες, για ένα συστατικό του μπάσκετ που ο πρώτος σκόρερ του ΝΒΑ, Τζέιμς Χάρντεν, χρησιμοποιεί από ελάχιστα ως ποτέ.

Ο Λαβίν είχε 10 έως το χρονόμετρο να δείξει 40,7'' για τη λήξη του ματς. Τότε, με ένα τρίποντο που συνόδεψε από προσποίηση με το ένα πόδι μείωσε το σκορ σε 110-105. Οι Χόρνετς είχαν σκοράρει με κάρφωμα στο ανοιχτό γήπεδο, μία επίθεση που ήταν προϊόν της καλής κυκλοφορίας και της αποφυγής της πίεσης των Μπουλς σε όλο το μήκος και πλάτος του παρκέ, στο δικό τους επιθετικό μισό.

Οι Μπουλς έκαναν φάουλ στον Τέρι Ροζίερ, που ευστόχησε σε 2 βολές, με 32,1'' να απομένουν για τη λήξη. Το 112-105 έμεινε μόλις για 6,5 δεύτερα. Ο Λαβίν έβαλε ένα τρίποντο με ταμπλό από τα 9 μέτρα και μάλιστα στην ευθεία της μπασκέτας, για να φέρει τη διαφορά στους τέσσερις. Στα 22,8'' οι 'ταύροι' έκαναν ξανά φάουλ στον Ροζίερ. Ο πρώην πόιντ γκαρντ των Σέλτικς είχε 1 στις 2, αλλά ούτως ή άλλως η διαφορά ήταν δύο κατοχών.

Η επίθεση που σχεδίασε ο Τζιμ Μπόιλεν δεν λειτούργησε στην εντέλεια, ωστόσο έφερε ένα αποτέλεσμα σχετικά επιθυμητό. Ο Ράιαν Αρκιντιάκονο πήρε την εσωτερική, πάσαρε στον Κόμπι Γουάιτ -που τις προάλλες, στη νίκη επί των Νιου Γιορκ Νικς και ενώπιον του προπονητή του στο κολέγιο, Ρόι Γουίλιαμς, έβαλε εφτά τρίποντα μόνο στην τέταρτη περίοδο και 23 πόντους συνολικά- ο οποίος δεν βρήκε σουτ από μακριά, αλλά έκανε διείσδυση στην πλάτη της ανοιχτής άμυνας των Χόρνετς για το εύκολο δεξί λέι απ από την αριστερή πλευρά, με 17,2'' να απομένουν.

Η πάσα του Μάρβιν Γουίλιαμς στον Μάιλς Μπρίτζες ήταν επικίνδυνη, αλλά η καραμπόλα έφερε την μπάλα στον Ντεβόντε Γκρέιαμ, που του έγινε φάουλ και πήγε στις βολές. Ο γκαρντ των 'μελισσών' ευστόχησε και στις δύο, οπότε το σκορ έγινε 115-110. Όλος κι όλος ο χρόνος στο ρολόι ήταν 14,2'' και οι Μπουλς δεν είχαν τάιμ άουτ.

Ο Τόμας Σατοράνσκι έκανε την επαναφορά. Έδωσε στον Λαβίν, ο οποίος, με προωθητική δεξιά ντρίμπλα, θέλησε να πάρει τον δεξιό διάδρομο. Το ντουμπλάρισμα που επιχείρησαν οι Χόρνετς τον υποχρέωσε να δώσει την μπάλα στον Γουάιτ, ο οποίος ήταν στον κεντρικό διάδρομο και πίσω του. Ο Σατοράνσκι έτρεχε αριστερά, ανάμεσα στη γωνία και το κέντρο, όταν ο 'αφάνας' των Μπουλς έκανε τη διαγώνια πάσα. Έπιασε την μπάλα, έκανε ένα αριστερό βήμα και, βλέποντας τον Μπρίτζες να έρχεται, προσποιήθηκε το σουτ. Ο σμολ φόργουορντ των Χόρνετς 'τσίμπησε' και ο Τσέχος ευστόχησε, με το ρολόι να δείχνει 7,1''.

Ο Τέρι Ροζίερ προσπαθεί να καταλάβει τι έχει συμβεί μόλις
Ο Τέρι Ροζίερ προσπαθεί να καταλάβει τι έχει συμβεί μόλις BOB LEVERONE

Η επαναφορά, αυτήν τη φορά, έγινε από τον Ροζίερ. Αλλά η πάσα του ήταν η χειρότερη δυνατή. Ο έτερος πόιντ γκαρντ, Γκρέιαμ, ήταν παγιδευμένος από τρεις αντιπάλους, μέσα στη ρακέτα της άμυνας της ομάδας του. Σήκωσε την μπάλα ψηλά, κάνοντας κίνηση από τα δεξιά προς τα αριστερά, προκειμένου να αποδεσμευτεί του Αρτσιντιάκανο. Μόλις την κατέβασε, όμως, ο τελευταίος έβαλε το χέρι του και την χτύπησε. Η μπάλα πέρασε κάτω από τα πόδια του, αλλά στα δεξιά του ήταν ο Λαβίν.

Την μάζεψε και με την ψευδαίσθηση, ίσως, ότι οι Χόρνετς προπορεύονταν με τρεις πόντους, αλλά και με την αυτοπεποίθηση που του έδιναν τα προηγούμενα 12 τρίποντα, βγήκε εκτός περιφερειακής γραμμής με μία δεξιά ντρίμπλα, ένα βηματάκι και ένα εντυπωσιακό πλάγιο τζαμπ στοπ, που τον έφερε πλάγια και με τον Μάρβιν Γουίλιαμς, που ήταν μπροστά του, εκτός ισορροπίας.

Ωστόσο, και ο ίδιος, για να εγγυηθεί την ασφάλεια του σουτ, πήδηξε προς τα πίσω. Όταν πια ευστόχησε, για το 116-115, έμεναν 0,8''. Ο Λαβίν έκανε δύο βήματα, ενδεχομένως για να λυθεί η απορία του για το πόσο ήταν το σκορ, ο Γουάιτ πήγε καταπάνω του και τον έσπρωξε, δείχνοντας την έκστασή του για την ανατροπή. Την αλά quarterback πάσα του Γουίλιαμς υποδέχθηκε ο Γουέντελ Κάρτερ, ο οποίος την πέταξε προς το καλάθι των Χόρνετς, για να εκπνεύσει ο χρόνος. Το θαύμα είχε γίνει.

Οι 'σφήκες' είχαν 6-10 και οι 'ταύροι' 5-11. Τώρα οι δύο ομάδες είναι στην ίδια θέση, τη 10η, της Ανατολής, με τους Χόρνετς να υπερτερούν, πάντως, στην ισοβαθμία. Σίγουρα, όμως, όχι και στο ηθικό. Το ριφιφί των Μπουλς -και μάλιστα ενώπιον του μεγαλύτερου παίκτη που φόρεσε ποτέ τη φανέλα τους, όπως μάλλον και οποιαδήποτε άλλη φανέλα- ήταν από τα άγραφα.


News 24/7

24MEDIA NETWORK