Ολυμπιακός από το Λονδίνο κι ο Φαλ που πασάρει σαν τον Βούιτσιτς

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για το τέλειο δεκάλεπτο του Ολυμπιακού, που θύμισε την ονειρώδη τέταρτη περίοδο του τελικού στο Λονδίνο και συγκρίνει λίγο ιερόσυλα τον Μουσταφα Φαλ με το Νίκολα Βούιτσιτς

Ολυμπιακός από το Λονδίνο κι ο Φαλ που πασάρει σαν τον Βούιτσιτς

Η διπλή αγωνιστική στην Euroleague αφενός σού δίνει το δικαίωμα να μην πολυσκεφτείς τι προηγήθηκε και αφετέρου, αν το σκεφτείς, να αντιδράσεις αμέσως. Οι 3 πόντοι στην τελευταία περίοδο στην Κωνσταντινούπολη, έγιναν... 35 μέσα στο ΣΕΦ, κόντρα στη Μακάμπι. Τέσσερις λιγότεροι από το απόλυτο ρεκόρ των "ερυθρολεύκων", που είναι 39 στο τελευταίο δεκάλεπτο του απολαυστικού τελικού με τη Ρεάλ Μαδρίτης πριν από οκτώ χρόνια. Ακόμη δεν έχει πετύχει τίποτε ο φετινός Ολυμπιακός, το μπάσκετ που έπαιξε πάντως στα πρώτα δέκα λεπτά έρχεται κατευθείαν από εκείνο το τρομερό ματς στο Λονδίνο του 2013.

Η Μακάμπι έμοιαζε να την έχει πατήσει οδοστρωτήρας. Το πρώτο τάιμ άουτ ο Σφαιρόπουλος το πήρε στο 7-0. Που να φανταζόταν ότι το ταμπλό θα έδειχνε λίγα λεπτά αργότερα 31-8; Ο Ολυμπιακός χτύπησε σαν τυφώνας. Πήρε αμπάριζα ό,τι βρήκε μπροστά του, ξεσπώντας και για την ακατανόητη σιγή του πριν δυο βράδια στην τελευταία περίοδο εναντίον της Εφές.

Εννιά επιθέσεις σερί

Η ταχύτητα με την οποία κυκλοφορούσε η μπάλα, οι εκτελέσεις συνήθως στα 7-8 δευτερόλεπτα σε συνδυασμό με την πιεστική άμυνα έκαναν την ισραηλινή ομάδα φύλλο και φτερό και το ΣΕΦ παραληρούσε σε κάθε επίθεση. Ο Ολυμπιακός ευστόχησε στις εννιά (!) πρώτες επιθέσεις (σκορ 21-6) χάνοντας την δέκατη, στην οποία μάλιστα είχε αλλάξει οκτώ πάσες. Αλλά ο Τάιλερ Ντόρσεϊ αστόχησε για τρεις.

Ολοκλήρωσε την πρώτη περίοδο με 8/10 δίποντα, 5/9 τρίποντα, 4/4 βολές 12 ριμπάουντ, 10 ασίστ, 4 κλεψίματα και μηδέν λάθη. Η διαφορά είχε εκτοξευθεί στο +27 και ουσιαστικά ο αγώνας είχε κριθεί πριν καν αρχίσει. Όσο κι αν προσπάθησε στη συνέχεια η Μακάμπι της ήταν πολύ δύσκολο, πρώτα να ξεπεράσει το σοκ της "ερυθρόλευκης" καταιγίδας σε αυτή την ανεπανάληπτη πρώτη περίοδο κι ύστερα να ανταποδώσει με το ίδιο νόμισμα. Δεν γινόταν.

Ο Ολυμπιακός, άλλωστε, που δέχθηκε το πρώτο καλάθι δύο λεπτά μετά την έναρξη του ματς, είχε στοχεύσει την άμυνά του στους κινητήριους μοχλούς της Μακάμπι. Ο Γουίλμπεκιν, που προερχόταν από ρεσιτάλ 37 πόντων εναντίον της Μονακό, πνίγηκε από νωρίς (6π τελικά με 2/9 σουτ) , ο Ντέρικ Γουίλιαμς τα 'χασε τόσο που στο τέλος πήρε τεχνική ποινή, ο Ζίζιτς πέρασε απαρατήρητος (16 λεπτά μόνο πάνω στο παρκέ και 9π) και μόνο ο Τζέιμς Νάναλι έφτασε στα στάνταρ του, σημειώνοντας 14π αφού χρειάστηκε όμως να κάνει 17 σουτ (και να ευστοχήσει σε τέσσερα)

Η άμυνα του Ολυμπιακού έμοιαζε αφόρητη πάνω στην πλάτη της Μακάμπι, που παρότι πήρε πολλά επιθετικά ριμπάουντ (21 συνολικά, λογικός βέβαια αριθμός λόγω και της τρομακτικής αστοχίας των φιλοξενουμένων) και όλα αυτά είχαν βάλει τελεία και παύλα στη διεκδίκηση της νίκης από το δέκατο λεπτό.

Ο Μπαρτζώκας μπορούσε να κάνει ροτέισον, εν όψει και του ντέρμπι της Δευτέρας, να δοκιμάσει και τον Έισι για πρώτη φορά, σε ένα ματς που πρέπει να τον άφησε απόλυτα ικανοποιημένο.

Ο Φαλ είναι μεταγραφή χρυσάφι

Αν για κάτι προβληματίζεται είναι σίγουρα τι γίνεται πίσω από τον Μουστάφ Φαλ. Ο Χασάν Μάρτιν δείχνει μαγκωμένος, ψάχνεται, χάνει τις φάσεις (και την μπάλα). Ο Λιβιό πονάει στο θώρακα από τον τραυματισμό του στην προπόνηση και ο γίγαντας Φαλ έπρεπε να μείνει πάνω στο παρκέ 29 ολόκληρα λεπτά. Ο Γάλλος σέντερ δείχνει ακαταπόνητος κι ας παίζει διαρκώς από το καλοκαίρι, αφού έκανε προετοιμασία και έπαιξε με την Εθνική Γαλλίας στο ολυμπιακό τουρνουά του Τόκιο.

Δείχνει όμως και τόσο καλός, σίγουρα πολύ καλύτερος απ' όσο φαντάζονταν οι φίλοι της ομάδας. Το τεράστιο κορμί του δυσκολεύει εξ αρχής τους αντιπάλους, η ικανότητα του να μαρκάρει μακριά από το καλάθι παρά τα 2.18 είναι εκπληκτική και η πάσα του έρχεται κατευθείαν από την εποχή του Νίκολα Βούιτσιτς. Από τότε έχουμε να δούμε ψηλό με τη φανέλα του Ολυμπιακού να πασάρει με τόση ευκολία.

Οι πέντε που έδωσε την Παρασκευή είναι ατομικό ρεκόρ. "Προτιμώ να πασάρω, από το να καρφώσω" παραδέχθηκε στη Nova ο διεθνής Γάλλος. Εντάξει, είναι λίγο ιερόσυλη η σύγκριση αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Βούιτσιτς είχε ρεκόρ (με τη φανέλα της Μακάμπι) 11 ασίστ, ωστόσο, ο Φαλ είναι έτσι κι αλλιώς ένα πραγματικό λαχείο για τον Ολυμπιακό.

Είναι τόσο κυριαρχικός, όσο παίζει που η απουσία του γίνεται αμέσως αισθητή όταν κάθεται στον πάγκο. Στις δέκα φορές που θα πάρει την μπάλα, στις οκτώ θα πάρει την σωστή απόφαση και αποδεικνύεται μια μεταγραφή σκέτο χρυσάφι. Είναι σίγουρα μια από τις μορφές που άλλαξαν τον Ολυμπιακό, όσο και οι άλλοι δυο νέοι παίκτες της ομάδας, Γουόκαπ και Ντόρσεϊ.

Ο Φαλ έκανε νταμπλ-νταμπλ, μοίρασε πέντε τελικές πάσες, ήταν απολαυστικός, αλλά όχι και μόνος του. Ευστοχώντας στο πρώτο σουτ που επιχείρησε ο Σάσα Βεζένκοφ, πήρε αμέσως "τα πάνω του" και προκάλεσε ημικρανίες στον Γουίλιαμς, ο Γουόκαπ χωρίς να πετύχει πόντο ήταν από τους καλύτερους, ο Μακ Κίσικ επίσης και οι δυο σκόρερ πήραν το αίμα τους πίσω για το μπούλινγκ που δέχθηκαν στην Κωνσταντινούπολη.

Η αντίδραση των δύο

Τάιλερ Ντόρσεϊ και Κώστας Σλούκας που εναντίον της Εφές είχαν (μαζί) 4π με 2/12 σουτ, κόντρα στην Μακάμπι επέστρεψαν δριμύτεροι με 35π και 10/18 σουτ. Είναι πολύ κομβικοί αμφότεροι. Η επίθεση του Ολυμπιακού στηρίζεται στη δική τους εκτέλεση και είναι λογικό οι αντίπαλες άμυνες να επικεντρώνονται πάνω τους.

Η διαφορά σε σχέση με την εμφάνιση της Τετάρτης ήταν τεράστια. Προφανώς και η Μακάμπι είχε στόχο να τους αδρανοποιήσει, ήταν όμως τόσο δυνατή η σφαλιάρα του Σινάν Ερντέμ, που δεν ήταν διατεθειμένοι να ξαναπαίξουν τόσο άσχημα. Αλλά όπως είπε ο Μπαρτζώκας, έτσι είναι η Euroleague. Ένα βράδυ πετάς, ένα άλλο δυσκολεύεσαι και ένα τρίτο, όπως παραδέχθηκε και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, τίποτα δεν σου πάει καλά.

Είναι εναλλασσόμενα τα συναισθήματα, πρέπει κάθε φορά να τα τιθασεύει η ομάδα, ώστε να μην παρασύρεται. Ο κόσμος μπορεί να το κάνει, αλλάζοντας γνώμη από Τρίτη σε Πέμπτη και από Τετάρτη σε Παρασκευή, ο προπονητής και οι παίκτες, ωστόσο, οφείλουν να βάζουν γρήγορα μια τελεία και να σκέφτονται μόνο το επόμενο παιχνίδι.

Στην συμπλήρωση ενός τρίτου της διοργάνωσης, ο Ολυμπιακός έχει θετικό ρεκόρ (7-4) βρίσκεται μέσα στους οκτώ, μετρώντας νίκες μόνο στο γήπεδο του, ετοιμάζεται για άλλα τρία εκτός έδρας ματς (Μιλάνο, Καζάν, Βελιγράδι) αφού όμως μεσολαβήσει και το πρώτο αιώνιο ντέρμπι (το πιο "αδιάφορο" απ' όλα από πλευράς βαθμολογίας, πολύ σημαντικό ωστόσο για γόητρο και ηρεμία εντός και εκτός γηπέδου) τη Δευτέρα, πάλι στο Ειρήνης και Φιλίας.

News 24/7

24MEDIA NETWORK