Ολυμπιακός - Μπασκόνια: Ο Παπανικολάου έλιωσε το χιόνι με 6/7 τρίποντα

Κόντρα στο πολικό κλίμα των ημερών ο Κώστας Παπανικολάου ήταν η φλόγα που έβγαλε τον Ολυμπιακό από την κατάψυξη πριν παγώσει ολοκληρωτικά. Στο 44% πίσω από τη γραμμή ο διεθνής φόργουορντ!

EUROLEAGUE / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η θερμοκρασία στον Πειραιά ίσα που υπερέβαινε το μηδέν, απόρροια της σφοδρής 'δράσης' του Τηλέμαχου που -περνώντας (και) από την Αττική- άφησε τα λευκά αποτυπώματά του.

Το ΣΕΦ είχε 7.000 γενναίους (λόγω παγετού) στις κερκίδες, αλλά η ατμόσφαιρα ήταν μόνιμα 'υπό του μηδενός' όσο η Μπασκόνια κρατούσε το προβάδισμα και διαχειριζόταν κάθε προσπάθεια αντεπίθεσης του Ολυμπιακού. Ως τη στιγμή που το τρίποντο (με ταμπλό) του Κώστα Παπανικολάου, στα 3.7'' πριν από τη λήξη της κανονικής διάρκειας, έλιωσε μεμιάς τα χιόνια και έφερε την άνοιξη πριν από την ώρα της. Ο Ντιόπ επέλεξε ν' απλώσει το χέρι για να του κλείσει το οπτικό πεδίο και όχι για να του κάνει φάουλ. Κακό του κεφαλιού του. Ο Παπανικολάου ευστόχησε για πέμπτη φορά σε έξι προσπάθειες ως τότε και το 80-80 ήταν η απαρχή για το τελικό 91-87 που έφερε την 11η νίκη του Ολυμπιακού στην Euroleague.

" Έχω δει τον Μπίλι να το κάνει τόσες φορές και τώρα ήταν η σειρά μου. Δεν σκέφτεσαι πολύ, έχεις την αυτοπεποίθηση ότι μπορείς να το βάλεις. Αυτό είναι όλο", αποκρίθηκε ο από μηχανής θεός των Πειραιωτών, ο οποίος στο πιο παραγωγικό βράδυ της καριέρας του σε ευρωπαϊκό αγώνα είχε 22 πόντους με 6/7 πίσω από τα 6μ75. Το έκτο ήταν ακόμη δυσκολότερο. Περνώντας κάτω από το κορμί του Χίλιαρντ και ευστοχώντας γερμένος σαν τον Πύργο της Πίζα. Χωρίς ταμπλό.

Σαν τον άλλοτε συμπαίκτη του στους Ρόκετς. Τον Τζέιμς Χάρντεν, ντε! Άνευ βημάτων... Ισοφαρίζοντας το προσωπικό ρεκόρ του που είχε πετύχει σε ματς με τη Χίμκι (79-70) πριν από 6 χρόνια και φτάνοντας το εφετινό ποσοστό του στο 44%! Ήδη μάλιστα έχει ένα περισσότερο εύστοχο απ' όλη την περυσινή περίοδο.

Αφού έγινε το 83-80 με τέτοιο τρόπο, η Μπασκόνια (απόντων Σενγκέλια - Γκρέιντζερ) παραδόθηκε. Η ομάδα που δεν είχε λάθος στην πρώτη περίοδο, τελείωσε το πρώτο μισό του αγώνα με 16/18 δίποντα, βρίσκοντας πάντα τη σωστή επιλογή, προηγήθηκε μια φορά 51-43 (21'17'') και μια δεύτερη 66-57 (32'26'') έλιωσε σαν το χιόνι όταν ο χειμωνιάτικος ήλιος με τα δόντια ξεπροβάλλει στον καθαρό ουρανό και δεν αφήνει ίχνος λευκού στρώματος. Αντί για στοχευμένες επιλογές σε τρίποντα απελπισίας με τον ψηλό και άφησε το ματς στα χέρια των 'ερυθρόλευκων'.

Ο -ευάλωτος- Ολυμπιακός (με 1 φάουλ στη β' περίοδο) είχε σκληρύνει και είχε δεχθεί μόλις 40 πόντους στο δεύτερο κομμάτι του αγώνα (από 20' ως 45') τη στιγμή που οι 47 του πρώτου μισού ήταν η χειρότερη αμυντική επίδοση σε πρώτο ημίχρονο. Υπερβαίνοντας τόσο εκείνη την κακή αμυντική συμπεριφορά του αγώνα με τη Μιλάνο, νωρίς στη σεζόν, όσο και μετέπειτα την προβληματική απόδοση με την Εφές (παρά τη νίκη).

Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ ήταν κλινήρης στο νοσοκομείο και βλέποντας τον Γάλλο Πουαριέ να έχει 11 πόντους - 6 ριμπάουντ όσο έπαιζε στο πρώτο ημίχρονο θα του ανέβαινε κι άλλο ο πυρετός. Καταπραϋντικό για τον ίδιο ήταν η εμφάνιση του Ζακ Λεντέι, του οποίου τα επιθετικά ριμπάουντ λειτούργησαν ως Κερκόπορτα προκειμένου να πέσει η αμυντική προσαρμογή του Περάσοβιτς στον Πρίντεζη που κουράστηκε προοδευτικά και σταδιακά να μειωθεί η διαφορά. Μαζί και οι αντιστάσεις του Βιλδόσα που μέχρι εκείνο το σημείο είχε μπει στα παπούτσια του... Πριγκιόνι. Ο Αργεντινός είχε 2/2 βολές για το 80-77 της Μπασκόνια, αλλά ούτε αυτός ούτε κάποιος από τους συμπαίκτες του που ήταν στο παρκέ σκέφτηκαν το φάουλ στην τελευταία επίθεση του Ολυμπιακού.

Με συνέπεια ο Μπόγρης στ' αποδυτήρια να τραγουδά " Παπανικολάου οοοο, Παπανικολάου οοοο", υμνώντας τον γιατί " ήταν από τις πιο ωραίες στιγμές της καριέρας μου" και ταυτόχρονα να τον κατηγορεί πως βάζει την ίδια κασέτα όταν απευθύνεται στους δημοσιογράφους μιλώντας ταπεινά για τον εαυτό του.

Ο Ντέιβιντ Μπλατ ήξερε πως " μας πήρε στην πλάτη και μας κουβάλησε". Στην κυριολεξία. Διότι κατά τους πανηγυρισμούς του 80-80 άπαντες είχαν πέσει πάνω του μέχρι την κερκίδα! Ακόμη και ο ίδιος ο Σπανούλης των μόλις 11 λεπτών. Γιατί " αν κρίνω ότι θα καθίσει κάποιος στον πάγκο είτε ο Βασίλης είτε οποιοσδήποτε αυτό θα γίνει".

EUROLEAGUE / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Photo credits: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK