Ολυμπιακός: Μπασκετικές ιστορίες της ερυθρόλευκης φανέλας

Ιστορίες με αριθμούς. Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε τα νούμερα των παικτών του για τη νέα χρονιά και ο Γιάννης Φιλέρης ανατρέχει στο παρελθόν, με φανέλες που έγραψαν την ιστορία της "ερυθρόλευκης" ομάδας.

Ο Γιώργος Πρίντεζης πανηγυρίζει με το νο 8. Είχε φορέσει τη φανέλα, όταν επέστρεψε από τη Μάλαγα
Ο Γιώργος Πρίντεζης πανηγυρίζει με το νο 8. Είχε φορέσει τη φανέλα, όταν επέστρεψε από τη Μάλαγα

Η ανακοίνωση του Ολυμπιακού με τα νούμερα στις φανέλες των παικτών στη νέα σεζόν έφερε στην επικαιρότητα ένα από τα αγαπημένα καλοκαιρινά θέματα, από εκείνα που σε βάζουν κατευθείαν στο κλίμα της νέας χρονιάς. Ειδικά όταν έχεις να δεις κανονικό αγώνα μπάσκετ από τον Μάρτιο. Ισχύει για όλους τους οπαδούς, όχι μόνο των "ερυθρολεύκων". Αλλά επειδή ήταν αυτοί που τα ανακοίνωσαν, ας κάνουμε μερικά... παιχνίδια με τα κόκκινα νούμερα, στη διαδρομή του χρόνου.

Οι αριθμοί στη φανέλα συνδέουν τον παίκτη με την ομάδα. Οι παίκτες που παίζουν πολλά χρόνια στο ίδιο κλαμπ έχουν σαν πρώτο αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό το νούμερο τους. Έχουν κύρος και μεγαλύτερο ειδικό βάρος. Πολλά νούμερα κουβαλάνε πίσω τους μεγάλη παράδοση, ιστορία αλλά και ατυχίες. Οι προληπτικοί το έχουν υπόψη τους. Άλλοι, πάλι, αδιαφορούν και παίρνουν τους αριθμούς φανέλας που τους αρέσουν.

Παλιότερα, τα νούμερα πήγαιναν κατά θέσεις. Τα μικρά (4, 5, 6, 7, 10) τα έπαιρναν οι περιφερειακοί, τα μεγάλα (11, 12, 13, 14, 15) τα μοιράζονταν οι ψηλοί, ενώ τα ενδιάμεσα (8, 9) πήγαιναν στους ημίψηλους. Για πολλά χρόνια, ο περιορισμός στους αγώνες της FIBA (από το 4 μέχρι το 15, δηλαδή) περιόριζε το εύρος των επιλογών κάθε παίκτη. Μετά γίναμε... ΝΒΑ, οπότε μπορούσε ο καθένας πάρει ό,τι ήθελε ή ό,τι θαύμαζε. Το 23 του Μάικλ Τζόρνταν, όσο να 'ναι, είναι πάντα μια τεράστια πρόκληση. Ή το 32 του Μάτζικ Τζόνσον και το 33 του Λάρι Μπερντ. Παρεμπιπτόντως, το 23 στον Ολυμπιακό το έχει διαλέξει μόνο ο Ντάνιελ Χάκετ!

Ο Ντάνιελ Χάκετ διάλεξε το 23 όταν έπαιζε στον Ολυμπιακό
Ο Ντάνιελ Χάκετ διάλεξε το 23 όταν έπαιζε στον Ολυμπιακό ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η δυνατότητα να διαλέγεις από το 0 μέχρι το 99 ναι μεν είναι ένα πρόβλημα για τους... διαιτητές (πώς θα δείχνουν τα νούμερα στη Γραμματεία, δηλαδή), μπορεί όμως να διευκολύνει τους παίκτες, που ψάχνουν για συμβολισμούς. Ακόμη και σημαντικές για εκείνους ημερομηνίες...

Το θέμα μας, όμως, είναι τα νούμερα των "ερυθρολεύκων". Προφανώς, δεν μπορούμε να ανατρέξουμε πίσω σε όλη την ιστορία της ομάδας. Έχουμε πάρει σαν βάση τη σεζόν 1992-1993, όταν δηλαδή ο Ολυμπιακός επέστρεψε στην Ευρωλίγκα (και από τότε δεν έλειψε ποτέ από την κορυφαία διοργάνωση). Προφανώς, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει τα πριν από το 1992 χρόνια. Θα γίνει η σχετική αναφορά.

Κατ' αρχάς, κανείς από τους 17 παίκτες που επανδρώνουν το φετινό ρόστερ του Ολυμπιακού δεν διάλεξε νούμερο που δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν. Ο τελευταίος που έκανε κάτι τέτοιο ήταν ο Σακίλ Μακίσικ, ο οποίος επέλεξε το νο 77, το οποίο θα το φοράει και φέτος. Συνολικά, από το 1992-1993 και μετά έχουν χρησιμοποιηθεί 36 νούμερα.

Ο αρχηγός με το 7

Όπως συμβαίνει τα τελευταία 10 χρόνια, δυο φανέλες παραμένουν ίδιες. Η μία είναι το 7 του Βασίλη Σπανούλη κι η άλλη το 15 του Γιώργου Πρίντεζη. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού, που στο Μαρούσι φορούσε το 10 και στον Παναθηναϊκό το 6, διάλεξε το εμβληματικό 7 για να συνεχίσει την καριέρα του με τα "κόκκινα". Και με αυτό στην πλάτη θα τον θυμούνται, βέβαια, για πολλά χρόνια οι φίλοι της ομάδας. Η φετινή είναι η 11η σεζόν στον Ολυμπιακό που το νο 7 δεν αλλάζει κάτοχο και ανήκει στον άνθρωπο ο οποίος το καλοκαίρι του 2010 έφυγε από το ΟΑΚΑ για να κατηφορίσει στο ΣΕΦ, ρίχνοντας ωστόσο και άγκυρα στο λιμάνι. Ο προηγούμενος παίκτης που φόρεσε το νο 7 στον Ολυμπιακό, αν το θυμάστε, ήταν ο Νίκολα Βούισιτς, που έπαιξε δυο χρόνια με τα "ερυθρόλευκα" (2008-2010).

Δεν πρόλαβε να χαρεί το 7 στον Ολυμπιακό ο Άρβιντας Μασιγιάουσκας
Δεν πρόλαβε να χαρεί το 7 στον Ολυμπιακό ο Άρβιντας Μασιγιάουσκας ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Φυσικά, με το νο 7 στον Ολυμπιακό, έχει γράψει ιστορία ο Αργύρης Καμπούρης, που είχε πάρει το νο 7, από μια θρυλική φιγούρα των 70s, τον Πολ Διάκουλα. Το 7 επίσης φόρεσε για 7 χρόνια ο Δημήτρης Παπανικολάου, ενώ το είχε διαλέξει και ο πολύ άτυχος Άρβιντας Ματσιγιάουσκας. Μια μεταγραφή, που το καλοκαίρι του 2006 είχε κάνει πάταγο τότε στην Ευρώπη (μιλάμε για έναν σκόρερ ολκής, από τους καλύτερους που κυκλοφορούσαν τότε στο υψηλότερο επίπεδο), αλλά ο τραυματισμός του στον αχίλλειο τένοντα δεν μας επέτρεψε ποτέ να δούμε πόσο καλά θα μπορούσε να παίξει. Συνολικά, 8 παίκτες έχουν φορέσει τη φανέλα με το νο 7, από το 1992 μέχρι φέτος.

Τα 5 νούμερα του Πρίντεζη, πριν από το 15

Λίγο περισσότεροι είναι εκείνοι που φόρεσαν το 15. Έντεκα, το σύνολο. Ο Πρίντεζης είναι τελευταίος κάτοχος. Για 11ο χρόνο θα έχει από πίσω τον συγκεκριμένο αριθμό. Φυσικά, ο διεθνής άσος έχει παίξει περισσότερα χρόνια στην ομάδα, καθώς πήγε παιδάκι, 15 ετών, το καλοκαίρι του 2000. Στην παρουσίαση του είχαν δώσει το νο 19. Αν δεν μας έχει ξεφύγει κάτι, στα 16 χρόνια που βρίσκεται στον Ολυμπιακό (ξεκίνησε στην 1η ομάδα το 2002, έλειψε μια σεζόν στην Ολύμπια Λάρισας και 1,5 στη Μάλαγα) έχει φορέσει 6 νούμερα. Στην Ευρωλίγκα ξεκίνησε με το 12, συνέχισε με το 45 (με αυτό πέτυχε το πρώτο καλάθι του, εναντίον της Τσιμπόνα), είχε για αρκετό καιρό το 16 και μεγαλούργησε, βέβαια, με το 15! Στο πρωτάθλημα είχε προλάβει να παίξει με το νο 6 (!) αλλά και το νο 8, το οποίο φόρεσε όταν επέστρεψε στα μέσα της σεζόν 2010-2011, από τη Μάλαγα.

Ο Ρόι Τάρπλεϊ με το τρόπαιο του πρωταθλήματος το 1994 και τη φανέλα με το νο 15
Ο Ρόι Τάρπλεϊ με το τρόπαιο του πρωταθλήματος το 1994 και τη φανέλα με το νο 15

Φυσικά, το 8 που φόρεσε ο Πρίντεζης έχει γνωρίσει δόξες τη δεκαετία του '90. Ήταν το νούμερο του τεράστιου Ζάρκο Πάσπαλι, Αμέσως μετά πήγε στον Έντι Τζόνσον, ενώ τα τελευταία χρόνια ήταν συνώνυμο του Παναγιώτη Βασιλόπουλου (έπαιξε 3 χρόνια, ενώ είχε κάποια στιγμή και το 13) και του Στράτου Περπέρογλου. Πέρσι, το πήρε για λίγο ο Ντουάιτ Μπάικς, ενώ πιο πριν ανήκε στον Ντι Τζέι Στρόμπερι. Όσο για τον Πρίντεζη, από το καλοκαίρι του 2011 μοποιήθηκε με το νο 15, το οποίο έναν χρόνο πριν φορούσε ο Ματ Νίλσεν.

Με το 15, βέβαια, έχουν γράψει ιστορία στον Ολυμπιακό ο Ντέιβιντ Ρίβερς (το φόρεσε και στις 3 σεζόν που έπαιξε), ο Ρόι Τάρπλεϊ, ο Αλεξάντερ Βολκόφ. Ήταν το νούμερο και του Τζεφ Νόρντγκαρντ (τον θυμάστε... από το μακρινό 2005). Ο παίκτης που το φόρεσε περισσότερο από κάθε άλλον "ερυθρόλευκο" ήταν ο Μάκης Κατσαφάδος. Δεκαπέντε συνεχόμενα χρόνια.

Ο "Παπ" παντρεύτηκε το 16

Πίσω από τους δυο αρχηγούς, ακολουθεί κατά πόδας ο Κώστας Παπανικολάου. Για 9η σεζόν θα φορέσει το νο 16. Με αυτό ξεκίνησε τη διαδρομή του στον Ολυμπιακό (τη σεζόν 2009-2010), με αυτό ίσως ολοκληρώσει την καριέρα του. Ο 30χρονος άσος έχει συνδέσει συνολικά την πορεία του με το συγκεκριμένο νούμερο. Το έχει φορέσει στο μεγαλύτερο και πιο σημαντικό κομμάτι του στον Ολυμπιακό. Το διάλεξε και στην Μπαρτσελόνα, αλλά και στο ΝΒΑ στις δυο ομάδες που αγωνίστηκε (Χιούστον και Ντένβερ). Με το 16, επίσης, παίζει και στην Εθνική Ελλάδας. Μόνο στον Άρη του ξέφυγε. Εκεί αγωνίστηκε με το νο 13.

Ο Κώστας Παπανικολάου σκοράρει μπροστά από τον Γιώργο Παπαγιάννη. Στο τελείωμα της σεζόν 2015-16, όταν ξαναγύρισε στον Ολυμπιακό, έπαιξε για λίγα ματς με το νο 25
Ο Κώστας Παπανικολάου σκοράρει μπροστά από τον Γιώργο Παπαγιάννη. Στο τελείωμα της σεζόν 2015-16, όταν ξαναγύρισε στον Ολυμπιακό, έπαιξε για λίγα ματς με το νο 25 Ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΡΑΡΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ. ΣΤΟ ΤΕΛΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ 2015-16, ΟΤΑΝ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΕ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ, ΕΠΑΙΞΕ ΓΙΑ ΛΙΓΑ ΜΑΤΣ ΜΕ ΤΟ ΝΟ 25

Σε όλα αυτά, βάλτε, μια εξαίρεση. Όταν γύρισε από το ΝΒΑ στον Ολυμπιακό (τη σεζόν 2015-2016), αγωνίστηκε με το νο 25. Το 16 ήταν κατειλημμένο από τον Δημήτρη Αγραβάνη. Ο "Παπ" ξαναπήρε το αγαπημένο νούμερό του την επόμενη σεζόν, ενώ ο Αγραβάνης φόρεσε το 10. Είχε προλάβει να αγωνιστεί και με το νο 21 στην πλάτη, με το οποίο παλιότερα είχε παίξει στον Ολυμπιακό και ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης.

Το 11 του Κώστα Σλούκα

Επιστρέφοντας στον Ολυμπιακό, ο Κώστας Σλούκας πήρε άλλο νούμερο από εκείνο με το οποίο έπαιζε πριν φύγει. Το 11 της φανέλας του είναι αφιερωμένο στη μνήμη του πατέρα του, που έχασε στις 11 Ιουνίου του 2019. Το νο 11, βέβαια, για τον Ολυμπιακό είναι θρυλικό νούμερο. Παλιότερα το φορούσε ένας από τους πιονιέρους του "ερυθρόλευκου" μπάσκετ, ο αείμνηστος Αλέκος Σπανουδάκης, μια από τις ιστορικές μορφές, όχι μόνο του συλλόγου, αλλά και ολόκληρου του ελληνικού μπάσκετ. Αυτό θα είναι το 4ο νούμερο στην καριέρα του με τα "ερυθρόλευκα". Ξεκίνησε με το 19, πήγε στο 18 και είχε καταλήξει στο 10.

Δεκατρία χρόνια φορούσε το 11 ο Μίλαν Τόμιτς
Δεκατρία χρόνια φορούσε το 11 ο Μίλαν Τόμιτς


Στη σύγχρονη ιστορία της ομάδας του Πειραιά, το 11 είναι συνυφασμένο με τον εμβληματικό κάπτεν Μίλαν Τόμιτς, που το είχε στην πλάτη του 13 χρόνια. Και βέβαια, πριν από τον Σλούκα το είχε για μια 5ετία ο Νίκολα Μιλουτίνοφ. Αν θυμάστε, ο αμέσως προηγούμενος ήταν ο Μάρντι Κόλινς, ενώ με το 11 στον Ολυμπιακό έχει παίξει μεγάλα ματς ο Λιν Γκριρ και ο Λίνας Κλέιζα. Αυτό το νούμερο θα είχε και ο Εουρέλιους Ζουκάουκας, ο οποίος πριν καν φορέσει τη φανέλα του, τσάκισε την ωμοπλάτη και δεν μπόρεσε να ενισχύσει τον Ολυμπιακό τη σεζόν 2005-2006.

Τα πιο συνηθισμένα

Υπάρχει ένα νούμερο, το οποίο ήταν πάντα στη φανέλα κάποιου παίκτη του Ολυμπιακού, όλα αυτά τα 29 χρόνια, πλην μιας σεζόν. Είναι το 4, το οποίο φέτος φοράει για 2η χρονιά ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και έλειπε από το ρόστερ της ομάδας μόνο την περίοδο 2018-2019. Σε όλες τις άλλες κάποιος το φορούσε.

Από την χρονιά που ξεκινάμε το μέτρημα (!992-1993), στην πρώτη εμφάνιση το είχε ακόμη ο Σταύρος Ελληνιάδης. Ακολούθησαν ο Θύμιος Μπακατσιάς για μια 5ετία (1993-1998), ο Άριαν Κόμαζετς (1998-99), ο Θίοντορ Μπλου Έντουαρτς (1999-2000), ο Νίκος Μπουντούρης (2000-2003), ο Γκόραν Γιούρακ (2003-2004), ο Μαρκί Πέρι (2004-2005), ο Τάιους Έντνι (2005-2006), ο Σκούνι Πεν (2006-2007), ο Ρόντρικ Μπλάκνεϊ (2007-2008), ο Θοδωρής Παπαλουκάς (2008-2011), ο Κάιλ Χάινς (2011-2013), ο Μπρεντ Πέτγουεϊ (2013-2015), ο Μάικλ Γιανγκ (2015-2017), ο Βασίλης Τολιόπουλος (2017-2018) και όπως είπαμε την τελευταία διετία ο Χαραλαμπόπουλος. Συνολικά, 16 παίκτες το έχουν φορέσει το 4. Και Έλληνες και ξένοι. Και πρωταθλητές Ευρώπης και κοντοί και ψηλοί...

Ένας από τους κορυφαίους που φόρεσαν το νο 4: Ο Κάιλ Χάινς
Ένας από τους κορυφαίους που φόρεσαν το νο 4: Ο Κάιλ Χάινς ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΠΟΥ ΦΟΡΕΣΑΝ ΤΟ ΝΟ 4: Ο ΚΑΙΛ ΧΑΙΝΣ

Έπεται με 27 εμφανίσεις το νο 5! Στο παρελθόν το είχε στην πλάτη του ο Γιάννης Σπανουδάκης, αδερφός του Αλέκου, επίσης παίκτης-σύμβολο στην ιστορία του Ολυμπιακού. Το φόρεσε για περισσότερα από 10 χρόνια ο Στιβ Γιατζόγλου, το πήρε βέβαια και ο Γιώργος Σιγάλας (που ξεκίνησε με το 8, αλλά καθιερώθηκε με το νο 5) στη θητεία του ως αρχηγός της ομάδας. Ο Μανώλης Παπαμακάριος το τίμησε επίσης, ο Έισι Λο στη 2η σεζόν του (ξεκίνησε με το 55), ο Οθέλο Χάντερ και από φέτος ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης.

Το αγάπησαν... περισσότεροι

Η φανέλα με το νο 14, εν τω μεταξύ, αγαπήθηκε όσο καμιά. Με την έννοια ότι φορέθηκε περισσότερο από κάθε άλλη. Συνολικά, 19 παίκτες την προτίμησαν (σε 23 σεζόν): Τζορτζ Παπαδάκος (1992-1993), Γιώργος Λημνιάτης (1993-1994) Αρτούρας Καρνισόβας (1997-1998) Φαμπρίτσιο Ομπέρτο (1998-1999), Ινιάκι ντε Μιγκέλ (1999-2000), Ντίνο Ράτζα (2000-2001), Τζέιμς Φόρεστ (2001-2002), Ντεμάρκο Τζόνσον (2002-2003), Ντάλιμπορ Μπάγκαριτς (2003-2004), Λάζαρος Αγαδάκος (2004-2006), Ράιν Στακ (2006-2007), Κώστας Βασιλειάδης (2007-2008), Ίαν Βουγιούκας (2008-2009), Ανδρέας Γλυνιαδάκης (2009-2011), Ντορόν Πέρκινς (2012-2013), Μίρσα Μπέγκιτς (2013-2014), Ανδρέας Χριστοδούλου (2014-2015), Κιμ Τιλί (2017-2018), Σάσα Βεζένκοφ (2018-2021).

Ο Γιώργος Καστρινάκης μπροστά από τον Μιχάλη Γιαννουζάκο σε τελικό Κυπέλλου Ολυμπιακού-ΑΕΚ στο Καλλιμάρμαρο: Ιστορική φανέλα με το νο 13
Ο Γιώργος Καστρινάκης μπροστά από τον Μιχάλη Γιαννουζάκο σε τελικό Κυπέλλου Ολυμπιακού-ΑΕΚ στο Καλλιμάρμαρο: Ιστορική φανέλα με το νο 13

Αντίθετα, δεν ήταν ποτέ τόσο δημοφιλές το 13, που επί εποχής Γιάννη Ιωαννίδη ήταν απαγορευμένο. Βέβαια, με το συγκεκριμένο νούμερο εμφανίστηκε ένας από τους κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών, ο Γιώργος Καστρινάκης, ενώ το ξαναφόρεσε το 1996 ο μακαρίτης Κρίστιαν Βελπ. Τα τελευταία χρόνια το εμπιστεύτηκαν ο Μαρτίνας Γκετσεβίτσιους και ο Γιάνις Στρέλνιεκς.

Έχουμε καιρό να δούμε το νο 10. Ο τελευταίος που το φόρεσε ήταν ο Αγραβάνης (τη σεζόν 2017-2018), ενώ με αυτό έγραψαν ιστορία παλιότερα ο Γιώργος Μπαρλάς, ο Κάρεϊ Σκάρι και μετά ο Παναγιώτης Φασούλας για 5 χρόνια και ο Αλφόνσο Φορντ. Δεν βλέπουμε επίσης το νο 9 (ανενεργό από την περίοδο 2016-2017, με τελευταίο κάτοχο τον Ντόμινικ Γουότερς)

Ο τρομερά ταλαντούχος αλλά θεότρελος Κάρεϊ Σκάρι με το νο 10
Ο τρομερά ταλαντούχος αλλά θεότρελος Κάρεϊ Σκάρι με το νο 10 Ο ΤΡΟΜΕΡΑ ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΟΣ ΑΛΛΑ ΘΕΟΤΡΕΛΟΣ ΚΑΡΕΪ ΣΚΑΡΙ ΜΕ ΤΟ ΝΟ 10

Θα λέγαμε το ίδιο και για το νο 12, αλλά το διάλεξε φέτος ο Χασάν Μάρτιν. Το νούμερο που έκανε γνωστό τον Ντράγκαν Τάρλατς (1992-2000), επιστρέφει στο "ερυθρόλευκο" ρόστερ μετά τη σεζόν 2015-2016 όταν το 'χε φορέσει ο Βαγγέλης Μουράτος.

News 24/7

24MEDIA NETWORK