Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Δεν είχε μόνο τον οδοστρωτήρα ΜακΚίσικ

Ο Γιάννης Φιλέρης θυμήθηκε έναν... άλλον Σακίλ ΜακΚίσικ πριν από 20 χρόνια και γράφει για τις στρατηγικές κινήσεις του Ολυμπιακού, μέχρι να φτάσει στη νίκη επί του τραγικά άστοχου Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ.

O Σακίλ ΜακΚίσικ
O Σακίλ ΜακΚίσικ EUROKINISSI SPORTS

Μια φορά κι ένα καιρό (πριν από 20 χρόνια), ο Ολυμπιακός είχε φέρει (στα μέσα της χρονιάς) τον Θίοντορ (Μπλου) Έντουαρντς, αντί του προβληματικού ΝΒΑερ Κρις Μόρις, που πονούσαν τα γόνατά του, παραπονιόταν για τα μαλακά παρκέ, τη ζέστη, τη βροχή και ό,τι άλλο μπορούσε να 'τρελάνει' τον Γιάννη Ιωαννίδη. Στο 2ο παιχνίδι του στην Ελλάδα, ο Έντουαρντς βρέθηκε στο ΟΑΚΑ για τον αγώνα του πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό.

Αυτή φάση μου ήρθε αυτόματα στο μυαλό κι ενώ μετέδιδα για το Sport24 Radio 103,3 το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ της Τρίτης, βλέποντας τον Σακίλ ΜακΚίσικ να σμπαραλιάζει το καλάθι του Παναθηναϊκού με το... καλημέρα του ντέρμπι.

Μόνο που αυτός δεν το έκανε μία, αλλά το επανέλαβε 2-3 φορές ακόμα, σηκώνοντας το ΣΕΦ στο πόδι κι έγινε έτσι ο άνθρωπος του ματς. Αυτός που διάλεξε ο Γιώργος Μπαρτζώκας να χτυπήσει... κατάστηθα τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, ξέροντας ίσως ότι δεν είχε αντίπαλο στα μέτρα του. Ο κόουτς του Ολυμπιακού κράτησε χαμηλούς τόνους μετά τη μεγάλη νίκη της ομάδας του, ξέροντας ότι στην Ευρωλίγκα δεν μπορείς παρά να χαρείς μόνο το βράδυ του αγώνα και δεν θέλησε να πει περισσότερα για τον πρωταγωνιστή της ομάδας του. "Ας τον δούμε σε βάθος χρόνου", σχολίασε. Κι αυτό σωστό.

Παρ'  όλα αυτά, ο ΜακΚίσικ ήταν πράγματι η αιχμή του 'δόρατος' του δυναμικού, του παθιασμένου Ολυμπιακού, για να λυγίσει τον 'αιώνιο' αντίπαλό του για 11η φορά σε σύνολο 16 ευρωπαϊκών αγώνων των δυο ομάδων. Το τρομερό πρώτο βήμα του πρώην γκαρντ-φόργουορντ της Μπεσίκτας ήταν αδύνατο να το σταματήσει ο... Άντι Ράουτινς που διάλεξε στην αρχή ο Ρικ Πιτίνο ή ο Ταϊρίς Ράις με τον Νικ Καλάθη, που προσπάθησαν στο υπόλοιπο του ματς. Ακόμη κι ο Ιωάννης Παπαπέτρου, ο οποίος ενδεχομένως να έχει το κορμί για να παρακολουθήσει αυτόν τον εκρηκτικό μπασκετμπολίστα, δύσκολα τον προλάβαινε. Ο ΜακΚίσικ τους πήρε όλους 'αμπάριζα'. Εκρηκτικός, πραγματικός δυναμίτης, ήταν αυτός που ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο του ματς να βρει αντίδοτο για να τον σταματήσει.

Δίνοντας την μπάλα στον ΜακΚίσικ και περιμένοντας να τελειώσει τις φάσεις που πήρε ο παίκτης του, ο Μπαρτζώκας είχε κάνει την πρώτη καλή κίνηση του ματς. Φυσικά, δεν έφτανε από μόνη της για να 'ρθει το τελικό 81-78, έστω κι αν πράγματι ο Αμερικανός, που ήδη έγινε ίνδαλμα στο ΣΕΦ, πρόλαβε να σημειώσει 22 πόντους. Στη στρατηγική του ντέρμπι, ο κόουτς του Ολυμπιακού, επέλεξε και κάτι άλλο. Το εξήγησε ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου: "Στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, παίξαμε άμυνα με αλλαγές. Θέλαμε έτσι να αποκόψουμε τη δημιουργία του Καλάθη. Εν μέρει τα καταφέραμε". Έχει δίκιο ο 55χρονος προπονητής. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, μπορεί να τελείωσε το ματς με 5 τελικές πάσες (που έτσι κι αλλιώς είναι κατά 4.2 λιγότερες από τον μέσο όρο του), στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα ωστόσο, δεν είχε τη συνηθισμένη δημιουργία. Πήρε μεν προσπάθειες (ειδικά στην 3η περίοδο), όμως η επιρροή του δεν είναι τόσο το σκοράρισμα, όσο η μαγική ικανότητα να πασάρει την μπάλα και να αξιοποιεί όλη την ομάδα του.

Τα τρίποντα που μπήκαν και δεν...

Είχε ο Πιτίνο απαντήσεις σε όλα αυτά; Μάλλον. Το σχήμα με τον Ντίνο Μήτογλου στο '5' και τον Ράις στον 'άσο' του βγήκε στο 1ο ημίχρονο. Ο Καλάθης -έστω κι αν μονοπώλησε τις επιθέσεις στο 2ο μέρος- κράτησε όρθια την ομάδα του και στο τέλος ήταν... 3 πόντους μακριά από την ισοφάριση. Θα μπορούσε μάλιστα να επικαλεστεί (όπως το 'κανε στη συνέντευξη Τύπου) ότι το πιο μεγάλο σουτ του αγώνα ήταν εκείνο του Κώστα Παπανικολάου (με το σκορ στο 67-67), όταν με τον χρόνο να πιέζει αφόρητα και την άμυνα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ να έχει παίξει σχεδόν τέλεια άμυνα, ο Έλληνας διεθνής ευστόχησε πετώντας την μπάλα, παρά σουτάροντας. Λίγο πιο εύκολο από το τρίποντο που είχε πετύχει ο Αγραβάνης στον τελευταίο τελικό του 2016. Και τα δυο ήταν με ταμπλό, ωστόσο.

Είναι μια αλήθεια. Η μισή, ωστόσο. Η άλλη μισή έχει να κάνει με την τρομακτική αστοχία του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ από τα 6.75μ.. Τελείωσε το ματς με 1/20! Πώς να κερδίσει όταν 40 λεπτά... έσπαγε τα καλάθια του ΣΕΦ με εκνευριστική μανία; Ο Πιτίνο έψαχνε ένα μεγάλο σουτ, όλο τον αγώνα. Όμως, η τεράστια αμυντική αδυναμία του Τζίμερ Φρεντέτ και του Ράουτινς επέβαλλαν την παρουσία των Ράις-Καλάθη, όσο το δυνατόν περισσότερο πάνω στο παρκέ. Ο δεύτερος έτσι κι αλλιώς δεν είναι... σουτέρ, έστω κι αν ευστόχησε στο μοναδικό τρίποντο των 'πρασίνων'. Ο Ράις είχε 0/9! Δεν μπορεί, ωστόσο, κάποιος να του προσάψει κάτι, καθώς ο ίδιος παίκτης στον αγώνα του 1ου γύρου τελείωσε με 41 πόντους και 8/16 τρίποντα.

Μια άλλη ομάδα

Σε αντίθεση με ό,τι έκανε στο μεγαλύτερο διάστημα του ματς, ο Ολυμπιακός έχει φροντίσει να βελτιώσει τον... χαρακτήρα του. Το γράφαμε και την περασμένη εβδομάδα. Δεν 'λιώνει' σαν βούτυρο, αντέχει στους κραδασμούς κι έχει αρκετά σημεία αναφοράς. Έτσι έκανε και με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Ο Οκτάβιους Έλις που παίζει βασικός σέντερ για δεύτερο ματς ελλείψει Νίκολα Μιλουτίνοφ, μπορεί να έχασε 2-3 μάχες, όμως ήταν ο κορυφαίος ριμπάουντερ της ομάδας του. Ο Τέιλορ Ρότσεστι έδωσε ουσιαστικές βοήθειες με την πείρα του, ο Παπανικολάου έκανε ακόμη ένα πληθωρικό ματς, ενώ Γιώργος Πρίντεζης και Σάσα Βεζένκοφ μοιράστηκαν ιδανικά τη θέση στο '4'. Μια άλλη ομάδα, πλέον, είναι οι Πειραιώτες, που έφτασαν τις 12 νίκες και βρίσκονται σε τροχιά πρόκρισης, αλλά θα χρειαστούν υπερβάσεις σαν αυτή που... δεν μπόρεσαν να κάνουν πριν από μια εβδομάδα στο Τελ Αβίβ. Δείχνουν, ωστόσο, να έχουν προσαρμοστεί στα 'θέλω' του προπονητή τους, μετράνε 4 νίκες σε 6 αγώνες και είναι μακράν η καλύτερη στιγμή τους στη φετινή Ευρωλίγκα.

Ο τελικός του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ

Ο Πιτίνο μετά τον αγώνα έκανε λόγο για τη... μάχη των Σπαρτιατών στις Θερμοπύλες.

Θα μπορούσε κανείς να θυμίσει στον Αμερικανό κόουτς ότι παρά τον ηρωισμό τους, οι 300 Σπαρτιάτες ηττήθηκαν από τους Πέρσες, αλλά νομίζουμε ότι όλοι έχουν καταλάβει το νόημα του τουίτ. Ο προπονητής προσπαθεί να εμψυχώσει την ομάδα του, ώστε στα 6 ματς που απομένουν οι 'πράσινοι' να κρατήσουν τα μπόσικα και να προκριθούν στους '8'. Παρά τις 5 ήττες στα τελευταία 6 ματς, ο Παναθηναϊκός παραμένει στην 6η θέση, σε απόσταση 2 νικών από τους διώκτες του, ωστόσο τα περιθώρια έχουν αρχίσει και στενεύουν. Ο αγώνας με την ΤΣΣΚΑ είναι τελικός με τη νίκη μονόδρομο. Η πρόκριση μπορεί να παιχθεί στα 40 λεπτά που έρχονται στο ΟΑΚΑ την Παρασκευή.

ΥΓ: Για τις αστειότητες του αγώνα με την 'μονομαχία' του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και της φανατικής μερίδας των οπαδών του Ολυμπιακού, καλύτερα να μην ασχοληθούμε. Δεν αξίζει τον κόπο εν έτει 2020 και ιδίως στις μέρες που ζούμε...

News 24/7

24MEDIA NETWORK