Ολυμπιακός-ΤΣΣΚΑ: Ο Τόμιτς ήξερε τι έλεγε

Διαλύοντας την λογική, ο Ολυμπιακός επικράτησε με σκορ 72-59 της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο ΣΕΦ. Με μόλις 8 ετοιμοπόλεμους παίκτες στην διάθεση της η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, έκανε πράξη τα λόγια του Μίλαν Τόμιτς. Εκπληκτικός ο... γκολκίπερ Παπανικολάου, συγκλονιστικοί οι Μιλουτίνοβ - Ρούμπιτ.

Ο Νίκολα Μιλουτίνοβ σε θηριώδη έκφραση στη διάρκεια της αναμέτρησης Ολυμπιακός - ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο ΣΕΦ, όπου οι 'ερυθρόλευκοι' επικράτησαν με σκορ 72-59 για την 24η αγ. της Euroleague. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI
Ο Νίκολα Μιλουτίνοβ σε θηριώδη έκφραση στη διάρκεια της αναμέτρησης Ολυμπιακός - ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο ΣΕΦ, όπου οι 'ερυθρόλευκοι' επικράτησαν με σκορ 72-59 για την 24η αγ. της Euroleague. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI

Με μια εμφάνιση που ξεπερνά την λογική, ο Ολυμπιακός επικράτησε στο ΣΕΦ της ΤΣΣΚΑ με σκορ 72-59 για την 24η αγωνιστική της Euroleague! Αντιμετωπίζοντας μια σειρά από προβλήματα που θα έπρεπε να τον... τσακίσουν, σε συνδυασμό με την συντριβή στο Κάουνας πριν από 48 ώρες, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έκανε κατάθεση ψυχής, κάνοντας πράξη μια ατάκα του Μίλαν Τόμιτς που έχει περάσει στην ιστορία: "Ο Ολυμπιακός δεν τελειώνει ποτέ".

Χωρίς τους Βασίλη Σπανούλη (μπαίνει στο χειρουργείο και χάνει το υπόλοιπο της σεζόν), Τέιλορ Ρότσεστι (έναν μήνα εκτός) και Βασίλη Χαραλαμπόπουλο (νοκ-άουτ ως το τέλος της σεζόν), ο Ολυμπιακός παρατάχθηκε ουσιαστικά με 8 ετοιμοπόλεμους παίκτες στο παρκέ, 9ο τον 17χρονο Αλέξανδρο Νικολαΐδη και τον Γιώργο Πρίντεζη να κάθεται τυπικά στον πάγκο αντιμετωπίζοντας ενοχλήσεις που δεν του επέτρεπαν να αγωνιστεί.

Έτσι ο Γιώργος Μπαρτζώκας παρέταξε μια πεντάδα με τους Μπόλντουϊν, Πολ, Παπανικολάου, Ρούμπιτ και Μιλουτίνοβ. Σε ένα ψηλό σχήμα όπου ξεκάθαρος στόχος των 'ερυθρολεύκων' ήταν να περάσουν το παιχνίδι στην ρακέτα, εκεί όπου ο Μιλουτίνοβ πέτυχε δύο σερί καλάθια από ασίστ του Παπανικολάου, πριν ο τελευταίος με λέι απ σκοράρει το 6-2 στο 3'. Ο Μπόλντουϊν απάντησε στο τρίποντο του Τζέιμς για το 9-5, όμως το πρώτο πρόβλημα για τον Ολυμπιακό ήρθε με τα δύο γρήγορα φάουλ του Πολ. Ο Παπανικολάου είχε αναλάβει να κάνει τα πάντα στο παρκέ και το ΣΕΦ πανηγύρισε το εκπληκτικό κόψιμο του 29χρονου φόργουορντ σε προσπάθεια του Τζέιμς στον αιφνιδιασμό, με το σκορ στο 16-10 στο 7'. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας δεν είχε συγκέντρωση και δεν μπορούσε να διαβάσει σωστά τις επιθέσεις, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει 7(!) λάθη μετά από 8 λεπτά αγώνα. Γεγονός που έφερε την έκρηξη και το τάιμ άουτ του Ιτούδη, όταν ο Μπόλντουϊν στον αιφνιδιασμό έφερε το +8 (18-10) για τους γηπεδούχους. Το δεκάλεπτο έκλεισε στο 20-15, με την ΤΣΣΚΑ να μετρά 9 λάθη.

Διατηρώντας τη συνοχή του στην άμυνα και με τον Ρούμπιτ να αναλαμβάνει το επιθετικό βάρος, ο Ολυμπιακός διατηρούσε το +5 (24-19) στο 13', σημείο στο οποίο πάτησαν παρκέ οι Νικολαΐδης και Βεζένκοβ. Δεν ήταν εύκολο για τους 'ερυθρόλευκους' να διατηρήσουν τα επίπεδα ενέργειας τους, όσο κι αν ένα κερδισμένο τζάμπολ του Νικολαΐδη και το alley oop κάρφωμα του Έλις που ακολούθησαν, σκόρπισαν ενθουσιασμό στο -άδειο για την περίσταση- ΣΕΦ. Με κάρφωμα του Κουφού η ΤΣΣΚΑ πήρε το πρώτο της προβάδισμα (26-27) στα μέσα της περιόδου και ζητούμενο πλέον ήταν πώς θα αντιδράσουν οι παίκτες του Μπαρτζώκα. Ο Ολυμπιακός δυσκολευόταν πολύ πλέον να βρει επιθετικές λύσεις και προσπαθούσε μέσω της άμυνας του να μείνει κοντά στο σκορ.

Το κατάφερε και με τον Παπανικολάου να κάνει τον... τερματοφύλακα στο πίσω μέρος του παρκέ, το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με 33-34. Ο Ολυμπιακός μετρούσε μόλις 10/26 δίποντα (38.5%) και 2/6 τρίποντα (33.3%), 13 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 6 λάθη αλλά τα 11 (!) κλεψίματα και τα 3 μπλοκ έδειχναν την αμυντική του συνέπεια. Η ΤΣΣΚΑ είχε 10/17 δίποντα (59%), 4/8 τρίποντα, 14 ριμπάουντ, 7 ασίστ και 15 λάθη - τεράστιος αριθμός μετά από 20 λεπτά αγώνα.

Το ερώτημα που εύλογα υπήρχε στη σκέψη όλων, ήταν για πόσο θα μπορούσε να αντέξει ο Ολυμπιακός των 8 ουσιαστικά παικτών. Οι 'ερυθρόλευκοι' ήξεραν πως για να έχουν τύχη, όφειλαν να συνεχίσουν με την ίδια αυταπάρνηση στην άμυνα. Με το ξεκίνημα του τρίτου οκταλέπτου, οι παίκτες του Μπαρτζώκα έδειξαν πως ήταν αποφασισμένοι να πουλήσουν ακριβά το τομάρι τους. Τόσο η προσωπική άμυνα, όσο και αυτή που απαιτούσε καλύψεις, λειτουργούσαν σε πολύ υψηλό επίπεδο τηρουμένων των συνθηκών. Φτάνοντας στα μισά της περιόδου ο ενθουσιασμός χτύπησε 'κόκκινα', καθώς ο Πολ σκόραρε για τρεις, πήρε το φάουλ και με τη βολή έστειλε τους 'ερυθρόλευκους' στο +9 (45-36)! Ένα ακόμη κλέψιμο κατέληξε σε καλάθι του Μιλουτίνοβ για το πρώτο διψήφιο προβάδισμα του Ολυμπιακού στο ματς (47-36), με τον Παπανικολάου να συνεχίζει το δικό του σόου στην άμυνα, πριν πετύχει 2/2 βολές για το επί μέρους 16-2 της περιόδου. Το τρίποντο του Πολ έστειλε τον Ολυμπιακό στο +16 (54-38) με το τέλος του οκταλέπτου, που βρήκε τους 'ερυθρόλευκους' να κρατούν την επίθεση της ΤΣΣΚΑ στους 4 πόντους!

Με μια τάπα και ένα τόμαχοκ κάρφωμα του Παπανικολάου ξεκίνησε η τέταρτη περίοδος για τον Ολυμπιακό, με τον Τζέιμς να μειώνει σε 56-42 στο 32' και τον Μπαρτζώκα να καλεί σε τάιμ άουτ.

Τα αποτελέσματα έγιναν άμεσα ορατά, με τους 'ερυθρόλευκους' να μοιάζουν ανεξάντλητοι σε διάθεση και το ΣΕΦ να παραληρεί με το γκολ-φάουλ του Μπόλντουϊν που έφερε το 62-42 στο 34'! Από εκείνο το χρονικό σημείο οι δυνάμεις άρχισαν να εγκαταλείπουν τον Ολυμπιακό, που για 35 λεπτά αγώνα ξεπερνούσε τον εαυτό του.

Έτσι ένα τρίποντο του Κουρμπάνοφ έριξε την διαφορά στους 9 πόντους (65-56) στο 37', όμως ο Κόνιαρης έδωσε ανάσα ζωής στους συμπαίκτες του σκοράροντας με τη σειρά του για τρεις με 2'.15'' να απομένουν για το τέλος! Ο Μιλουτίνοβ έκανε θραύση στα ριμπάουντ, αλλά ο Τζέιμς στο 39' έφερε ξανά την ΤΣΣΚΑ στο -9 (68-59). Τίποτα όμως δεν μπορούσε να αλλάξει την ιστορία στο ΣΕΦ, με τους 'ερυθρόλευκους' να πανηγυρίζουν μια τεράστια νίκη με το τελικό 72-59.

Ο Παπανικολάου πραγματοποίησε ίσως την καλύτερη του εμφάνιση με τη φανέλα του Ολυμπιακού (19π., 7ρ., 3ασ., 5κλ., 3κ.), ο Μιλουτίνοβ ήταν συγκλονιστικός (11π., 12ρ.) με άξιο συμπαραστάτη τον Ρούμπιτ (13π., 7ρ.). Πολύτιμη η παρουσία των Πολ (14π., 6ρ., 4ασ., 3κλ.) και Έλις (3π., 7ρ., 2κ.). Ο Μπόλντουϊν (8π., 4ασ., 5λ.) άντεξε για 31 λεπτά απέναντι σε Τζέιμς και Χάκετ, ο Κόνιαρης έδωσε λύσεις (5π., 5ρ.). Για την ΤΣΣΚΑ πρώτος σκόρερ ο Τζέιμς (20π., 7ρ., 5ασ., 6λ.) και θετικός ο Μπολομπόι (7π., 6ρ.), ενώ ο Χίλιαρντ πρόσφερε μόνο επιθετικά (11π.). Σε κακή βραδιά όλοι οι υπόλοιποι. Επόμενη υποχρέωση για τους 'ερυθρόλευκους' αυτή με την Βιλερμπάν στο ΣΕΦ, ενώ η ΤΣΣΚΑ δοκιμάζεται στην έδρα του Ερυθρού Αστέρα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK