Ομπράντοβιτς: "Δεν θέλω να γίνω πρόεδρος"

"Δεν υπάρχει θέμα να αναλάβω τη θέση του προέδρου του Παναθηναϊκού. Είμαι ευτυχισμένος που είμαι προπονητής και θέλω να συνεχίσω να είμαι!". Με αυτόν τον τρόπο απαντά ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς στα δημοσιεύματα που τον θέλουν να έχει δεχτεί πρόταση να γίνει πρόεδρος των "πρασίνων".

Ομπράντοβιτς: "Δεν θέλω να γίνω πρόεδρος"

" Δεν υπάρχει θέμα να αναλάβω τη θέση του προέδρου του Παναθηναϊκού. Είμαι ευτυχισμένος που είμαι προπονητής και θέλω να συνεχίσω να είμαι !". Με αυτόν τον τρόπο απαντά ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς στα δημοσιεύματα που τον θέλουν να έχει δεχτεί πρόταση να γίνει πρόεδρος των "πρασίνων". Ο καλύτερος Ευρωπαίος προπονητής (βάσει των "κατορθωμάτων" του των τελευταίων ετών) μιλά στο αθλητικό ένθετο της εφημερίδας " Ο Κόσμος του Επενδυτή", "Full Επίθεση", για τον Παναθηναϊκό, την πατρική σχέση με την οικογένεια Γιαννακόπουλου, την εκτίμησή του στον Παναγιώτη Γιαννάκη και δίνει το σύνθημα για τη φετινή ολοκληρωτική κυριαρχία της ομάδας του σε όλα τα επίπεδα.

Έχει δημιουργηθεί πολύς θόρυβος από δημοσίευμα που σας φέρνει, μετά το 2009, στη θέση του προέδρου του Παναθηναϊκού. Θα μπορούσε να είναι μια μελλοντική σας επιλογή;
Οπωσδήποτε όχι. Είμαι ένας προπονητής μπάσκετ! Ευχαριστώ όλους όσοι σκέφτονται μια τέτοια εξέλιξη για ’μένα, αλλά θέλω να συνεχίσω να είμαι προπονητής. Και μόνο το ότι υπάρχει αυτή η φιλολογία, δείχνει πόσο εκπληκτικό κλίμα επικρατεί στην ομάδα. Είμαι πραγματικά ικανοποιημένος από την ατμόσφαιρα που υπάρχει στην ομάδα.

Επομένως, το να γίνετε πρόεδρος της ομάδας δεν είναι ουσιαστικά υπαρκτό θέμα για εσάς;
Όχι, σε καμία περίπτωση. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να προπονώ τον Παναθηναϊκό.

Δεν υπάρχει καμία επίσημη πρόταση από τους Γιαννακόπουλους;
Όχι. Δεν καταλαβαίνω τι σας έχει πιάσει όλους με το θέμα του προέδρου! Θέλω να είμαι μόνο προπονητής. Πιστέψτε με, είμαι πολύ ευτυχισμένος με τη δουλειά που έχω!

Οι Έλληνες φίλαθλοι σάς εκτιμούν και πολλοί νιώθουν ότι για πολλά χρόνια ήσασταν ο μεγάλος σταρ του ελληνικού μπάσκετ. Όταν έφυγαν τα μεγάλα ονόματα από την Α1, ουσιαστικά εσείς δίνατε λάμψη στο πρωτάθλημα.
Αν ισχύει αυτό, τους ευχαριστώ πολύ για την εκτίμησή τους στο πρόσωπό μου, για ’μένα το σημαντικότερο επίτευγμα είναι ότι στην Ελλάδα έχω κερδίσει τον σεβασμό του κόσμου. Και αναφέρομαι στο σύνολο των Ελλήνων φιλάθλων. Βέβαια, το γεγονός ότι οι φίλοι του Παναθηναϊκού μού δείχνουν τόση αγάπη κάνει τη ζωή μου στην Ελλάδα πολύ ομορφότερη. Τι να πω; Νιώθω ευτυχισμένος!

Πρέπει να είστε ο μοναδικός προπονητής στην Ελλάδα (μαζί με τον Ότο Ρεχάγκελ μετά την κατάκτηση του Euro) για τον οποίον δεν ακούγονται αρνητικά σχόλια. Οι Έλληνες παραδοσιακά είμαστε αυστηροί με τους προπονητές.
Το ξέρω! Όπως και οι Σέρβοι εξάλλου. Είναι κάτι που με ικανοποιεί ιδιαίτερα. Αυτό, όμως, που μετρά περισσότερο είναι το γεγονός ότι οι Έλληνες δείχνουν να με εκτιμούν και ως άνθρωπο. Στη δουλειά όλοι κάνουμε λάθη, δεν μπορεί να νικάς συνέχεια. Η εκτίμηση όμως που κερδίζεις σε ανθρώπινο επίπεδο μένει για πάντα.

Τα τελευταία επτά χρόνια έχετε δίπλα σας τον Δημήτρη Ιτούδη. Πρέπει να τον εμπιστεύεστε με κλειστά μάτια.
Η σχέση μου με τον Δημήτρη είναι κάτι παραπάνω από τέλεια. Εξάλλου, γνωριζόμαστε από το 1993. Ο Δημήτρης για ’μένα είναι σαν αδελφός. Άλλωστε είμαστε πλέον και κουμπάροι! Ξέρω ότι ακόμα και να λείπω από την προπόνηση, δεν γίνεται αντιληπτή η απουσία μου από τη στιγμή που είναι εκεί ο Δημήτρης. Τον εμπιστεύομαι απόλυτα και τον στηρίζω στις επιλογές του.

Πιστεύετε ότι μπορεί να σας διαδεχτεί στον Παναθηναϊκό;
Χωρίς αμφιβολία ο Ιτούδης θα μπορούσε να ήταν από σήμερα ο πρώτος προπονητής του Παναθηναϊκού. Ξέρει τη γνώμη μου για το θέμα αυτό. Όμως, όποτε μιλάμε για το συγκεκριμένο θέμα, μου λέει ότι όσο είμαι εγώ προπονητής στην ομάδα, ο ίδιος θέλει να είναι ο συνεργάτης μου. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πόσο σημαντικό είναι για ’μένα όλο το προπονητικό επιτελείο της ομάδας. Τόσα χρόνια δεν έχει φύγει κανένας και ο Παναθηναϊκός οφείλει πολλά σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Δουλεύουμε όλοι μαζί και ταιριάζουμε ως χαρακτήρες. Το έχω πει και θα το ξαναπώ. Κάθε φορά που θέλουμε να αγοράσουμε έναν αθλητή, το πρώτο που μας απασχολεί είναι πώς είναι σαν χαρακτήρας και αν ταιριάζει στη φιλοσοφία της ομάδας.

Αυτό είναι ένα από τα βασικά συστατικά επιτυχίας της ομάδας;
Βέβαια, η καλή συνεργασία και ο καλός χαρακτήρας είναι πολύ σημαντικά, αλλά δεν αρκούν. Κι εγώ έχω φίλους που είναι πολύ καλά παιδιά, αλλά δεν νομίζω ότι μπορούν να παίξουν μπάσκετ (γέλια).

Ποια η σχέση σας με τον Αλβέρτη; Τον πρώτο χρόνο είχατε μια σύγκρουση μαζί του, αλλά αργότερα δηλώσατε ότι είναι ο καλύτερος αρχηγός που είχατε ποτέ σε οποιαδήποτε ομάδα.
Την εποχή εκείνη μόλις είχα έρθει στην ομάδα. Το να έχουμε κάποιες προστριβές ήταν φυσιολογικό. Και ξέρεις ότι με τον Φράγκι δεν ήταν μικρό το πρόβλημα που είχαμε. Όμως καθίσαμε σαν άντρες και λύσαμε κάθε παρεξήγηση. Είναι ο αρχηγός μου και είμαι πολύ ευχαριστημένος με τον ρόλο του στην ομάδα. Κάνει ό,τι του ζητάω τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδων. Ο Αλβέρτης είναι αρχηγός με τα όλα του!

Πιστεύετε ότι η φετινή ομάδα είναι η καλύτερη που είχατε ποτέ στον Παναθηναϊκό;
Αν μου κάνεις την ίδια ερώτηση μετά το τέλος της σεζόν θα είναι πολύ εύκολο να σου απαντήσω, γιατί θα υπάρχουν απτά αποτελέσματα. Εντάξει, η ομάδα είναι πολύ καλή, αλλά είναι περίπου η ίδια με πέρσι. Έχουμε ξεκινήσει πολύ καλά, είμαστε αήττητοι -ενώ πέρσι είχαμε χάσει κάποια παιχνίδια- αλλά είναι αδύνατον να μην έχουμε μεταπτώσεις στην απόδοσή μας μέσα στη σεζόν. Το θέμα είναι να διατηρήσουμε την ψυχολογία που υπάρχει σήμερα στην ομάδα. Αυτή είναι το κλειδί για να πετύχουμε όλους τους στόχους μας.

Στην Euroleague ποιες ομάδες βλέπετε σαν φαβορί;
Βρισκόμαστε ακόμη στο ξεκίνημα της σεζόν και δεν υπάρχουν σαφή δείγματα απ’ όλες τις ομάδες. Βέβαια, υπάρχουν τουλάχιστον δέκα που θέλουν να βρεθούν στο Final 4 καθώς το επίπεδο είναι πολύ υψηλό. Νομίζω ότι οι ισπανικές και οι ιταλικές ομάδες μαζί με τη Μακάμπι, την ΤΣΣΚΑ και τους ελληνικούς συλλόγους έχουν το προβάδισμα στη φετινή διοργάνωση.

Πέρσι ο Διαμαντίδης στην πρώτη του χρονιά ήταν ο καλύτερος παίκτης της ομάδας, ενώ φέτος ο Σπανούλης, αν και δεν έχει συμπληρώσει ακόμα δύο μήνες στον σύλλογο, έχει εντυπωσιάσει με την απόδοσή του. Πώς καταφέρνετε και τους αφομοιώνετε σε αυτό το βαθμό;
Και οι δύο, αλλά και οι υπόλοιποι νέοι παίκτες της ομάδας ξέρουν πολύ καλά σε ποια ομάδα έρχονται και τι πρέπει να κάνουν για να σταθούν σ’ αυτήν την ομάδα. Είναι προετοιμασμένοι για το επίπεδο που θα συναντήσουν στον Παναθηναϊκό. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι έχουν πολύ ισχυρό κίνητρο να αποδώσουν σπουδαίο μπάσκετ. Αν συνεχίσει ολόκληρη ομάδα να είναι τόσο συγκεντρωμένη και τόσο παθιασμένη, πραγματικά έχουμε πιθανότητες να κερδίσουμε κάθε διοργάνωση στην οποία συμμετέχουμε.

Οι φίλαθλοι περιμένουν να τα κερδίσετε όλα φέτος. Θα τα καταφέρετε;
Ακόμα είναι νωρίς για να το πούμε αυτό. Ας κερδίσουμε πρώτα τον Άρη και βλέπουμε!

Τον Σεπτέμβρη στο Βελιγράδι...

Το κεφάλαιο Εθνική Σερβίας έχει κλείσει οριστικά για εσάς;
Ναι. Το θέμα αυτό έχει τελειώσει. Πριν από δύο χρόνια ήρθαν οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας Μπάσκετ της Σερβίας και με παρακάλεσαν να αναλάβω την ομάδα. Μου είπαν ότι κανείς δεν θέλει να δουλέψει στην Εθνική, ότι είμαι η μοναδική λύση και μου ζήτησαν να τους βοηθήσω! Φυσικά και μ’ αρέσει να δουλεύω στην Εθνική, δεν πήγα με το ζόρι. Απλώς, από την αρχή είχα συμφωνήσει να εργαστώ για δύο χρόνια. Ακόμα κι αν κατακτούσαμε το χρυσό και στους Ολυμπιακούς και στο Eurobasket, πάλι θα έφευγα. Δεν άλλαξε κάτι για ’μένα. Τώρα βέβαια η κατάσταση είναι κάπως διαφορετική. Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση και αυτό είναι φυσιολογικό μετά την αποτυχία στο Βελιγράδι.

Νιώθετε απογοήτευση από το γεγονός ότι ο Στογιάκοβιτς δεν έπαιξε στο Eurobasket;
Μιλήσαμε πολλές φορές και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας. Όμως, μιλήσαμε πριν από την έναρξη της προετοιμασίας και μου είπε ότι θέλει να συμμετάσχει. Μετά τον ξαναείδα στον αγώνα προς τιμή του Σάσα Τζόρτζεβιτς και πάλι μου επανέλαβε ότι θέλει να παίξει. Ξαφνικά με πήρε τρεις μέρες αργότερα και μου δήλωσε ότι δεν θέλει να πάρει μέρος στο Eurobasket. Προσπάθησα να το συζητήσω μαζί του και να τον μεταπείσω, αλλά ο ίδιος επέμενε. Αυτή ήταν η απόφασή του και ήμουν υποχρεωμένος να τη σεβαστώ. Δεν ξέρω τι άλλο να πω.

Περιμένατε την επιτυχία της Εθνικής Ελλάδας στο Eurobasket του Βελιγραδίου;
Το μόνο σίγουρο είναι ότι για ’μένα δεν ήταν θαύμα αυτό που κατάφερε η Ελλάδα. Πριν από την έναρξη της διοργάνωσης λέγαμε ότι περισσότερες από δέκα ομάδες μπορούν να φτάσουν στο βάθρο και αυτό τελικά συνέβη. Η Εθνική σας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Η Ελλάδα ήταν πιο "ομάδα" από οποιαδήποτε άλλη. Οι παίκτες έπαιζαν σαν μια γροθιά και αυτό φάνηκε και στο γήπεδο.

Ο ρόλος του Παναγιώτη Γιαννάκη στην επιτυχία;
Ο Παναγιώτης έκανε σπουδαία δουλειά. Είχε προετοιμάσει πολύ καλά την ομάδα του. Είναι φίλος μου και ξέρει πολύ καλά τι πιστεύω γι αυτόν!

Ενδιαφερόσασταν για την ανάληψη της Εθνικής Ελλάδας πριν από τους Ολυμπιακούς, όπως έχει ακουστεί;
Όχι, όχι. Σε καμία περίπτωση. Η Εθνική σας είχε και έχει προπονητή και μάλιστα εξαιρετικό. Εύχομαι στον Παναγιώτη Γιαννάκη το καλύτερο για το μέλλον, καθώς εκτός των άλλων, τον εκτιμώ ιδιαίτερα ως άνθρωπο.

Ο ρόλος των αδερφών Γιαννακόπουλων

Ποιος ο ρόλος των αδελφών Γιαννακόπουλων στις επιτυχίες του Παναθηναϊκού;
Οι πρόεδροι της ομάδας, ο Παύλος και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος αγαπούν τόσο πολύ την ομάδα, που έρχονται σχεδόν κάθε μέρα στην προπόνηση. Ειλικρινά νοιάζονται για τον Παναθηναϊκό και αυτό με κάνει ευτυχισμένο. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις ότι στην ομάδα υπάρχουν δύο άνθρωποι που θα σε εξυπηρετήσουν σε ό,τι χρειαστεί, που θα είναι πάντα εκεί για ’σένα. Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε τόσο υψηλό επίπεδο, επειδή ο Παύλος και ο Θανάσης είναι δίπλα μας και δίνουν στην ομάδα όλο τους τον εαυτό. Τους ευχαριστώ για όσα έχουν προσφέρει και θα συνεχίσουν να προσφέρουν στο μέλλον.

Υπάρχουν φορές που οι πρόεδροι, πάνω στον ενθουσιασμό τους, είναι έτοιμοι για μια μεγάλη μεταγραφή (ανεξαρτήτως κόστους και θέσης του αθλητή) και εσείς είστε αυτός που τους "καλμάρετε", με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες της ομάδας;
Ναι, έχει συμβεί αυτό, τόσα χρόνια που είμαι στην ομάδα. Παίρνουμε τις αποφάσεις όλοι μαζί. Συζητάμε πρώτα απ’ όλα τι μπορεί να προσφέρει ο συγκεκριμένος αθλητής στην ομάδα. Από εκεί και πέρα, αν είναι πολύ ακριβός ή πολύ φτηνός είναι θέμα του Παύλου και του Θανάση. Πάντως, μέχρι τώρα δεν είχαμε ποτέ προβλήματα τέτοιου είδους.

Νιώθετε σαν να εργάζεστε για τους Αμπράμοβιτς της Ελλάδας;
Περίπου. Πρέπει όλος ο κόσμος να καταλάβει πόσα χρόνια είναι στον Παναθηναϊκό ο Παύλος και ο Θανάσης και τι έχουν κάνει για την ομάδα. Για παράδειγμα, την πρώτη χρονιά που ήρθα στην Ελλάδα, το μπάτζετ ήταν διαφορετικό σε σχέση με σήμερα. Όμως, είμαι πάντα πολύ ικανοποιημένος με τα χρήματα που διαθέτουμε για μεταγραφές. Ξέρω ότι οποιαδήποτε ανάγκη κι αν προκύψει, οι πρόεδροι θα τη φροντίσουν αμέσως.

Το ίδιο ισχύει και φέτος με την πιθανή προσθήκη του έκτου ξένου παίκτη;
Ακριβώς. Όλοι με ρωτάνε για αυτό το θέμα εδώ και τρεις μήνες. Αυτή τη στιγμή δεν χρειαζόμαστε κάποιον παίκτη. Το ίδιο λέω και στους προέδρους. Αν η ομάδα έχει ανάγκες, θα προχωρήσουμε σε μια μεταγραφή. Είναι θετικό ότι έχουμε αυτή την επιλογή για το μέλλον, αν αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα. Για την ώρα, πάντως, νομίζω ότι... μια χαρά είμαστε!

Έτσι όπως περιγράφετε την κατάσταση μοιάζετε έτοιμος να γίνεται μόνιμος κάτοικος Αθηνών...
Άιντε! (γελάει). Θα δούμε...

Το ντέρμπι με τον Άρη

Πώς αντιμετωπίζετε το παιχνίδι απέναντι στον Άρη;
Καταρχάς, και μόνο το γεγονός ότι θα παίξουμε σε ένα γεμάτο γήπεδο είναι κέρδος για το μπάσκετ. Ειλικρινά σέβομαι τους φιλάθλους του Άρη. Είναι τρελοί για το μπάσκετ και το δείχνουν σε κάθε ευκαιρία. Είμαι πολύ χαρούμενος που θα παίξουμε μέσα σε τέτοια ατμόσφαιρα. Το ελληνικό μπάσκετ έχει ανάγκη γεμάτα γήπεδα και ενθουσιώδεις φιλάθλους, όπως αυτοί που θα συναντήσουμε στο Αλεξάνδρειο.

Στο αγωνιστικό σκέλος της αναμέτρησης;
Ο Άρης είναι καλή ομάδα. Καλύτερος από πέρσι και το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει αήττητος σίγουρα του δίνει ώθηση. Οπωσδήποτε είναι ανάμεσα στις καλύτερες ελληνικές ομάδες, όπως ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ, αλλά εμείς αντιμετωπίζουμε κάθε αντίπαλο με τον ανάλογο σεβασμό. Όλοι μπορούν να μας νικήσουν.

Σουτ και... γκολ

Ιτούδης: Αδερφός.
Παύλος και Θανάσης: Τους αντιμετωπίζω όπως τον πατέρα μου!
Αλβέρτης: Ένας πολύ μεγάλος αρχηγός.
Διαμαντίδης: Πρέπει να μην είναι τόσο τίμιος. Δεν έχει καταλάβει πόσο μεγάλος παίκτης είναι.
Καζλάουσκας: Τον σέβομαι ως συνάδελφο και αντίπαλο.
Μποντιρόγκα: Τρελός για μπάσκετ!
Ίβκοβιτς: Αδελφός, πατέρας, κουμπάρος!
Γκάλης: Ζωντανή ιστορία του μπάσκετ. Ένας από τους καλύτερους όλων των εποχών.
Γιαννάκης: Φίλος.
Παναθηναϊκός: Η καλύτερη ομάδα του κόσμου.
Ομπράντοβιτς: Προσπαθώ να είμαι ένας κανονικός και τίμιος άνθρωπος.









News 24/7

24MEDIA NETWORK