Παγκόσμιο, μέρα 5η: Το Πουέρτο Ρίκο νίκησε τον τυφώνα Μαρία και πέρασε στους '16'

Ό,τι μικρό, μεγάλο ή περίεργο συνέβη στα κινεζικά παρκέ την πέμπτη μέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου μπάσκετ.

Παγκόσμιο, μέρα 5η: Το Πουέρτο Ρίκο νίκησε τον τυφώνα Μαρία και πέρασε στους '16'
Οι παίκτες του Πουέρτο Ρίκο είναι έτοιμοι για τη φάση των '16' του Παγκόσμιου Κυπέλλου μπάσκετ FIBA.COM

Η πέμπτη μέρα στα παρκέ της Κίνας σήμανε τον λογικό αποκλεισμό της οικοδέσποινας, το 3/3 των Σέρβων που δεν χάνουν ευκαιρία να δείξουν ότι είναι το πρώτο φαβορί για τον τίτλο, αλλά και μια συναισθηματικά φορτισμένη πρόκριση του Πουέρτο Ρίκο στους '16'. Όπως ανέλυσε η Νίκη Μπάκουλη, το μπάσκετ είναι απλό όταν το παίζουν οι φίλοι και γείτονες Σέρβοι, και ειδικότερα όταν έχουν παίκτες όπως ο Μπογκντάνοβιτς που τείνει να γίνει πιο εύστοχος στα τρίποντα απ' ό,τι στις βολές. Για του λόγου το αληθές, ο Μπογκντάνοβιτς των 31 πόντων στη νίκη επί της Ιταλίας, σούταρε 6/11 τρίποντα (54.5%) και 5/9 ελεύθερες βολές (55.6%). Στα χάι-λάιτ και το μουντάρισμα του Γιόκιτς στον Χάκετ, στα τελειώματα του παιχνιδιού.

Πάμε τώρα στο συναίσθημα. Με ένα σερί 15-4 και ένα τρίποντο-μαχαιριά πέντε δευτερόλεπτα πριν το τέλος του ματς, το Πουέρτο Ρίκο νίκησε την Τυνησία και πέρασε, μαζί με την Ισπανία, στους '16' του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αυτά είναι σχετικώς αδιάφορα ή χλιαρά νέα για τους εκατομμύρια φίλους του μπάσκετ, αν δεν προστεθεί και μια σημαντική σημείωση. Το Πουέρτο Ρίκο άρχισε να δίνει παιχνίδια για τα 'παράθυρα' της FIBA (με σκοπό να προκριθεί στο Παγκόσμιο) στο Ορλάντο, αφού η χώρα ζούσε πριν δύο χρόνια τη βιβλική καταστροφή από τον τυφώνα Μαρία. Ο τυφώνας άφησε πίσω του 3.000 νεκρούς και τον Νοέμβριο του 2017 ήταν αδύνατον να φιλοξενηθεί παιχνίδι του μπάσκετ στην πρωτεύουσα Σαν Χουάν. Έτσι, το Πουέρτο Ρίκο έπαιζε εντός έδρας στη... Φλόριντα. Ο ήρωας της σημερινής βραδιάς στην Κίνα, δηλαδή ο άνθρωπος που έβαλε το τρίποντο της νίκης, ήταν ο Γκάρι Μπράουν, ο οποίος βγάζει το ψωμί του τα τελευταία χρόνια, παίζοντας μπάσκετ στην Ιρόνι Νες Ζιόνα του Ισραήλ. Μετά το τέλος του ματς, ευχαρίστησε τον Θεό και έβαλε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. "Έχουμε δουλέψει πολύ σκληρά για να αποκτήσουμε αυτό που έχουμε αυτή τη στιγμή". Όλοι καταλαβαίνουν ότι ο Μπράουν δεν μιλούσε μόνο για το μπάσκετ. Η δε Τυνησία, που στις αρχές του τελευταίου δεκαλέπτου ήλεγχε το ματς, έχασε τη χρυσή ευκαιρία να κλειδώσει από τώρα το εισιτήριό της για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο, αφού μια πιθανή πρόκριση στους '16' θα της εξασφάλιζε ένα από τα αφρικανικά εισιτήρια.

Παγκόσμιο, μέρα 5η: Το Πουέρτο Ρίκο νίκησε τον τυφώνα Μαρία και πέρασε στους '16'
Το Πουέρτο Ρίκο πανηγυρίζει την πρόκριση στους '16' του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας FIBA.COM

> Σε ένα παιχνίδι με περίσσεια ενέργεια και περίσσεια αστοχία, οι Αργεντίνοι πέτυχαν την τρίτη τους νίκη στο τουρνουά με επικεφαλής τον Καμπάτσο των 21 πόντων, 6 ριμπάουντ και 7 ασίστ. Η Ρωσία του Μπαζάρεβιτς πάλεψε, έφτασε το ματς στο καλάθι, αλλά υπέκυψε 61-67. Ο Σκόλα της καρδιάς μας έβαλε 13.

> Η νίκη της Ισπανίας επί του Ιράν με 73-65 επισκιάστηκε από τον τραυματισμό του Ρούντι Φερνάντεθ που γύρισε τον αστράγαλό του λίγο πριν το τέλος και αποχώρησε.

> Η Κίνα ξεκίνησε με μεγάλα όνειρα (και μεγάλα προβλήματα) το Παγκόσμιο Κύπελλο ως οικοδέσποινα, αλλά ήδη τα μηνύματα από το ματς με την Πολωνία ήταν ανησυχητικά. Η ομάδα του Λι έπαιξε την πρόκριση απέναντι στη Βενεζουέλα σε έναν σκανδαλωδώς βατό όμιλο και έχασε με 13 πόντους διαφορά.

> Στον ίδιο σκανδαλωδώς βατό όμιλο λοιπόν, η Πολωνία προκρίθηκε με τρεις νίκες σε ισάριθμα ματς, αφού πρακτικά δεν γινόταν να χάσει από την συμπαθή, αλλά αδύναμη Ακτή Ελεφαντοστού.

> Η Νιγηρία ταξίδεψε με μεγάλες προσδοκίες στην Κίνα και θα έχει να λέει ότι έριξε μια γεμάτη 40άρα στους άμοιρους Κορεάτες. Αυτό βέβαια δεν κάνει λιγότερο αποτυχημένη την παρουσία τους σε αυτό το Παγκόσμιο.

> Αγκόλα και Φιλιππίνες ήξεραν εξαρχής ότι σε έναν όμιλο με τη Σερβία και την Ιταλία, θα έχουν μόνο μία νίκη να διεκδικήσουν, αυτή στο μεταξύ τους ματς. Το παιχνίδι κρίθηκε στην παράταση, με νικήτρια την Αγκόλα. Φαντάζομαι ότι η νίκη θα έχει ήδη αφιερωθεί στον Lion King της ομάδας.

Παγκόσμιο, μέρα 5η: Το Πουέρτο Ρίκο νίκησε τον τυφώνα Μαρία και πέρασε στους '16'
FIBA.COM

News 24/7

24MEDIA NETWORK