Ο Παναθηναϊκός του 81.3% και το κρύο-ζέστη της ΑΕΚ

Ο φιναλίστ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ δεν πέτυχε κάτι περισσότερο απ' αυτό που επαναλαμβάνει σταθερά από το 2003, την ίδια στιγμή που η ΑΕΚ ψάχνει άλλη μια εμφάνιση σαν της Δευτέρας για να γλιτώσει το ρίσκο του πέμπτου αγώνα.

Παπαπέτρου, Τόμας και Λοτζέσκι πανηγυρίζουν την πρόκριση του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στους Τελικούς
Παπαπέτρου, Τόμας και Λοτζέσκι πανηγυρίζουν την πρόκριση του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στους Τελικούς EUROKINISSI SPORTS

Την ιστορία τη γράφουν, λένε, οι νικητές και ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ των 13 τίτλων σε 16 Τελικούς θα διεκδικήσει άλλον έναν. Η ΑΕΚ έκανε ένα βήμα μπρος μετά τη δεύτερη επικράτησή της επί του Προμηθέα, κυρίως δε την εμφάνισή της. Υπάρχει όμως δρόμος ακόμη και η ευκαιρία των Πατρινών ν' αποδείξουν πως αντέχουν.

AEK - Προμηθέας 2-1

Η ΑΕΚ μοιάζει με τον άστατο καιρό των τελευταίων εβδομάδων και οι προβλέψεις για την απόδοσή της από το ένα παιχνίδι στο άλλο παιχνίδι είναι αν μη τι άλλο ριψοκίνδυνες. Από τη μουντή, σχεδόν βροχερή, φθινοπωρινή εμφάνιση στην Πάτρα στην ηλιοφάνεια του ΟΑΚΑ, σε διάστημα μόλις 2 ημερών. Κάτι σαν το 'αν δεν έχει σύννεφα, θα έχει ήλιο'. Ούτε καλά-καλά ο Λούκα Μπάνκι ήταν σε θέση να εξηγήσει την πλήρη μεταστροφή ως το 88-60 της Δευτέρας και τις δύο ευκαιρίες για νίκη-πρόκριση στους Τελικούς του πρωταθλήματος έναντι του Προμηθέα.

Αν ήταν σίγουρος ο Ιταλός κόουτς, δεν θα 'λεγε πως "θα πρέπει να διατηρήσουμε τη συγκέντρωση και επιθυμία μας". Θα μιλούσε με βεβαιότητα. Αντιθέτως αντιλαμβάνεται το ρίσκο που ελλοχεύει "μια τόσο μεγάλη νίκη να δημιουργήσει διαφορετική κατάσταση". Τα 5 εύστοχα τρίποντα του -αυτή είναι η δουλειά μου- Γκέιμπ Γιορκ (σε 8 προσπάθειες) ισοφάρισαν επίδοση 14ετίας - του Νίκου Χατζή, αλλά τα βαθύτερα αίτια της άνετης επικράτησης δεν θα τα βρεις εκεί, δεδομένου ότι η ΑΕΚ κέρδισε μόλις 3 παραπάνω πόντους πίσω από τη γραμμή των 6μ75. Εντοπίζονται (τα αίτια) στους διπλάσιους πόντους από δίποντα (52 έναντι 26), απόρροια των 11 κλεψιμάτων και του σκορ στο ανοικτό γήπεδο.

Βοήθησε την Ένωση πολύ το γεγονός πως "δεν κάναμε τίποτα απ' όσα είχαμε σχεδιάσει, βρισκόμασταν σε άλλο γήπεδο", όπως ομολόγησε ο Μάκης Γιατράς, αναλαμβάνοντας το δικό του μερίδιο για το -28. Με 6 από τα 22 λάθη στην πρώτη περίοδο και όχι περισσότερους από 18 πόντους σε καμία από τις 4, ήταν ηλίου φαεινότερο πως το απόγευμα του Προμηθέα ήταν δύσκολο. Ξαστεριά έκανε μόνο για την ΑΕΚ.

Περιστέρι - Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ* 0-3

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ θα διεκδικήσει τον τίτλο του πρωταθλητή για 17η διαδοχική σεζόν. Μπαίνει μάλιστα στους Τελικούς με 81.3%... ευστοχίας, καθώς στις προηγούμενες 16 απόπειρες πέτυχε διάνα τις 13. Ακόμη κι αν ο Ρικ Πιτίνο αυτοπροσδιορίστηκε στο twitter "τόσο απογοητευμένος με την αμυντική απόδοσή μας", η οποία κατά τον Αμερικάνο κόουτς "ήταν ανύπαρκτη" οι 'πράσινοι' φρόντισαν με 12 εύστοχα τρίποντα (τα 5 δια χειρός Λοτζέσκι) και 26 ασίστ για μόλις 9 λάθη να τελειώσουν μια ώρα αρχύτερα μια σειρά που απρόσμενα τους βρήκε με μειονέκτημα έδρας απέναντι σε μια ομάδα που τους είχε αναγκάσει σε ήττα στην κανονική περίοδο.

Περισσότερο βέβαια το τελικό 82-75 και κυρίως το υπέρ του 67-63 στο 35' ήταν η ανταμοιβή του Περιστερίου και η εξαργύρωση για μια πορεία 8 μηνών που άρχισε στις 6 Οκτωβρίου με το 83-80 επί της ΑΕΚ, την ημέρα που ο Ράιαν Χάροου βγήκε παγανιά, και ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή στα ημιτελικά του πρωταθλήματος, κόντρα στα εμπόδια που λίγο έλειψε να βγάλουν από τις ράγες το τρένο του μηχανοδηγού Πεδουλάκη. Υπάρχει ζωή στα δυτικά προάστια. Ή καλύτερα Ζώης Καράμπελας (6.5 πόντοι, 4.2 ασίστ και 2.5 ριμπάουντ ανά 18 λεπτά στα 6 ματς των πλέι οφς).

News 24/7

24MEDIA NETWORK