Μακάμπι - Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: Ο άσος του Σφαιρόπουλου είχε ονοματεπώνυμο

Η Μακάμπι διαθέτει τρεις πρώην NBAers και τον Γουιλμπέκιν ενός σάμερ λιγκ. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ όμως έχασε στο Τελ Αβίβ από τον Άντζελο Καλογιάρο. Που δεν γνώριζε καν, αν θα παίξει μπάσκετ.

EUROLEAGUE / ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Στη Βαρκελώνη ήταν τα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ. Στο Κάουνας η αδυναμία ν' ακολουθηθεί το ξέσπασμα της Ζαλγκίρις. Στο Τελ Αβίβ ο Άντζελο Καλογιάρο.

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ηττήθηκε για τρίτο σερί ματς μακριά από το ΟΑΚΑ, 84-75, και έφταιγε ο Καλιφορνέζος φόργουορντ με τις ιταλικές ρίζες. Ο οποίος (μετά μια κομβική χαμένη βολή του Καλάθη στο 74-70) σκόραρε για τρεις στα 2'08'' πριν από τη λήξη και λειτούργησε ως το password του Γιάννη Σφαιρόπουλου προκειμένου να ξεκλειδώσει τη νίκη για τη Μακάμπι. Ακολούθησαν άλλωστε ένα αμυντικό ριμπάουντ, ένα κερδισμένο φάουλ που συνδυάστηκε με εύστοχες βολές και μία ασίστ στον Μπλακ που διαμόρφωσαν το 81-72 στα 80''. Όταν πλέον είχαν κριθεί τα πάντα. Μάλιστα οι 'πράσινοι' ούτε το +5 του πρώτου αγώνα κατάφεραν να υπερασπιστούν στο φινάλε υστερώντας και σε αυτή την ισοβαθμία.

Στις 28 Ιουλίου ο Καλογιάρο θα κλείσει τα 30 του, αλλά έως ότου η ισραηλινή ομάδα τον συστήσει στο ευρύ κοινό, παρέμενε στην αφάνεια. Βουλγαρία (Ρίλσκι), Γερμανία για άλλα δύο σεζόν (Μιτελντόιτσερ, Βόννη), Ισπανία (Ομπραντόιρο) και Τουρκία για άλλες δύο (Μπουγιουκτσεμέτσε, Μπάνβιτ) ήταν οι διαδοχικές στάσεις καριέρας του Αμερικάνου, ο οποίος την εποχή που ήταν ακόμη έφηβος δεν διάθετε τα σωματικά προσόντα για να διαπρέψει στον αθλητισμό.

Αν και από αθλητική οικογένεια, αφού οι γονείς του και η αδερφή του ήταν πρώην παίκτες κολεγίων, ο αδερφός είναι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και τα ξαδέρφια του στις εθνικές των ΗΠΑ (ποδόσφαιρο, φούτμπολ, μπιτς βόλεϊ), ο μικρός Άντζελο ήταν μεν ταλαντούχος, αλλά όχι δυνατός για παίξει μπέιζμπολ ή φούτμπολ ούτε ψηλός για ν' ασχοληθεί με το βόλεϊ ή το μπάσκετ.

Ο ίδιος έχει περιγράψει σε συνέντευξή του πως " κατά την πρώτη χρονιά μου στο λύκειο ήμουν ο τελευταίος παίκτης του πάγκου και δεν αγωνίστηκα ούτε μια φορά".

Το πιστεύεις ή όχι, στα 16 του, στις εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης, ήταν μόνο 1μ72 και 54 κιλά!

Ουδέποτε πάντως -και παρά τα εμπόδια που συνάντησε- έπαψε να πιστεύει στα όνειρά του και να κυνηγάει υπερβάσεις. Αφότου επικεντρώθηκε στην προσπάθεια να γίνει επαγγελματίας παίκτης μπάσκετ, εισήλθε στο κολέγιο του Σαν Φρανσίσκο. Σταδιακά πήρε μπόι και μετά τα τέσσερα χρόνια σπουδών με συμπαθητικά νούμερα κατά τη σεζόν αποφοίτησης βρήκε δουλειά στην Ευρώπη ως ένας δίμετρος πλέον φόργουορντ. Αδύναμος βέβαια.

Κατόρθωσε βέβαια να κάνει ένα βήμα τη φορά. Με υπομονή, με επιμονή, με δουλειά. Μέχρι που η Μπάνβιτ έγινε το σκαλοπάτι του για την Euroleague. Είχε πολύ καλά νούμερα σε μια ανταγωνιστική λίγκα, όπως η τουρκική (13.1 πόντοι με 46% τρίποντο και 5.9 ριμπάουντ), αλλά και στο Champions League (11.8 πόντοι με 40% τρίποντο και 5.6 ριμπάουντ), με αποτέλεσμα να επιλεχθεί για το ροτέισον των Ισραηλινών.

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ τον είχε... γνωρίσει με τους 11 πόντους και τα 7 ριμπάουντ στο παιχνίδι του α' γύρου στην Αθήνα. Τότε η εμφάνιση του Καλογιάρο δεν κόστισε στους 'πράσινους' που έμπαιναν με το δεξί στη νέα διοργάνωση. Την Πέμπτη οι 20 πόντοι του (ένας κάτω από το record high) και τα 11 ριμπάουντ (κορυφαία ατομική επίδοση) - τα 6 εξ αυτών επιθετικά, 'ζημίωσαν' αναπόφευκτα την άμυνα του 'τριφυλλιού', ιδίως όσο πλησίαζε το φινάλε. Επί Σφαιρόπουλου ο χρόνος του είχε μειωθεί, δεν είχε άλλη τέτοια βραδιά. Άδραξε όμως την ευκαιρία.

Αν οι 'πράσινοι' είχαν καλύτερο τρίποντο (4/22), ρίχνοντας ξανά το συνολικό ποσοστό τους στο 30% (το χειρότερο των 16 ομάδων), ενδεχομένως να είχαν πετύχει αυτή τη μία νίκη που έψαχναν εκτός Αθήνα. " Επιθετικά ήταν το πρόβλημα", ομολόγησε ο Ματ Λοτζέσκι και είχε δίκιο. " Παίζουμε καλύτερη άμυνα, αλλά δεν ούτε τώρα βάλαμε τα ελεύθερα σουτ", συμπλήρωσε απογοητευμένος.

" Όποιος βάλει παραπάνω, κερδίζει", ήταν η κυνική παραδοχή του Διαμαντή Παναγιωτόπουλου.

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, παρά τους 4 του Πέιν στο ντεμπούτο του, είχε εννιά λιγότερους κι έχασε. Από τον Γιάννη Σφαιρόπουλο, τον οποίο είχε... απολύσει μετά τους τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος.

Τώρα δεν δουλεύει στον Ολυμπιακό, αλλά στη Μακάμπι. Μια εξίσου απαιτητική αποστολή. Ωστόσο " η ομάδα έχει αλλάξει τον τρόπο παιχνιδιού της και κυρίως νικάει. Βάλαμε κάποιες αρχές και βρίσκουμε μια χημεία. Η δουλειά φαίνεται. Οι παίκτες πλέον πέρα απ' ότι έχουν κατανοήσει τη φιλοσοφία, παίζουν πιο έξυπνα. Διαβάζουμε τις καταστάσεις. Γίνεται καλύτερη διαχείριση".

Στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ δεν βγαίνουν τα κουκιά, όχι μόνο βαθμολογικά, αφού λείπουν παίκτες περιφερειακά. Όπως ο Παππάς, ενδεχομένως και ο Λάνγκφορντ. Όπως μετέφερε ο Ρικ Πιτίνο στη συνέντευξη Τύπου.

News 24/7

24MEDIA NETWORK