Πέντε άσοι στο μανίκι

Πέντε άσοι στο μανίκι

Η Ευρωλίγκα απαρτίζεται από 24 ομάδες, η καθεμιά από τις οποίες μπορεί να υπερηφανεύεται για τους παίκτες που διαθέτει στο δυναμικό της. To contra.gr, κάνοντας τον προπονητή, επέλεξε τους -κατά τη γνώμη του πάντα-καλύτερους για να αποτελέσουν τη βασική πεντάδα μιας φανταστικής ομάδας. Και ακολουθώντας τα όσα δίδαξε στο Βελιγράδι ο Παναγιώτης Γιαννάκηςπαρατάσειένασχήμα με τρεις καθαρόαιμους περιφερειακούς.

Δημήτρης Διαμαντίδης

Ελλείψει Σαρούνας Γιασικεβίτσιους (διέσχισε τον Ατλαντικό Ωκεανό ικανοποιώντας μια από τις επιθυμίες του), ο πλέι μέικερ του Παναθηναϊκού κερδίζει δίχως ουσιαστικό αντίπαλο το ρόλο του οργανωτή στηνονειρεμένης πεντάδα. Δεν θα μπορούσε να είναι άλλωστε διαφορετικά από τη στιγμή που πέρσι αναδείχθηκε καλύτερος αμυντικός της Ευρωλίγκα, ενώ με την εμφάνισή του κόντρα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ προσπάθησε να στείλει τους πράσινους στον τελικό του Final-4 της Μόσχας. Πλέον κουβαλάει στην πλάτη του τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης (σε επίπεδο εθνικών ομάδων) έχοντας παράλληλα ωριμάσει ακόμη περισσότερο. Σε διαφορετική περίπτωση, σκάουτερς του ΝΒΑ δεν θα μιλήσουν γι αυτόν με τα καλύτερα λόγια παρακολουθώντας από κοντά την πρόοδό του. Τον έχουν ήδη τσεκάρει έχοντάς τον στις προσεχείς επιλογές τους.

Τζέι Αρ Χόλντεν

Ο Αμερικανός που κατάφερε να... υποδουλώσει ολόκληρητη Μόσχα. Μέχρι και ρωσική υπηκοότητα πήρε προκειμένου να βοηθήσει την εθνική της χώρας να διακριθεί στο πρόσφατο Eurobasket της Σερβίας. Μπορεί να μην άλλαξε τη μοίρα της Ρωσίας, ωστόσο ήταν από τους ελάχιστους που παρέμειναν στο δυναμικό της ΤΣΣΚΑ ύστερα από την περσινή αποτυχία στην Ευρωλίγκα (4η θέση) και την ανασύνταξη που επιχειρήθηκε το καλοκαίρι. Έχει την ευχέρεια να αγωνίζεται με περίσσια άνεση τόσο στον "1" όσο και στο "2", καθώς εκτός από εξαιρετικός οργανωτής είναι και σπουδαίος σκόρερ. Ειδικά φέτος, οπότε από την ομάδα αποχώρησε ο Μάρκους Μπράουν, ο "Τζει Αρ" θα χρεωθεί σαφώς περισσότερες ευθύνες στην ολοκλήρωση των επιθετικών συστημάτων του Έτορε Μεσίνα. Του λείπει πολύ ο τίτλος του πρωταθλητή Ευρώπης, οπότε στην τέταρτη χρονιά του στη Μόσχα θα παλέψειμέχρι τέλουςγια να τον αποκτήσει. Έφτασε, εξάλλου, τρεις φορές στην πηγή δίχως όμως να ξεδιψάσει.

Χουάν ΚάρλοςΝαβάρο

"La Bomba" όνομα και πράμα, αφού δύναται να εκτελέσει τις αντίπαλες άμυνες δίχως τον παραμικρό οίκτο. Γι' αυτό άλλωστε και δεν χρειάζονται συστάσεις για έναν εκ των αποδοτικότερων -επιθετικά- παικτών στην Ευρωλίγκα. Είναι αλήθεια πως πέρσι συνδεδεμένος με την κακή πορεία της Μπαρτσελόνα στη διοργάνωση (αλλά και στο ισπανικό πρωτάθλημα) δεν ήταν όσο καλός αναμενόταν μην μπορώντας να σώσει το ναυάγιο των "μπλαουγκράνα". Φέτος, ωστόσο, αγωνιζόμενος πλάι σε παίκτες-πρωταγωνιστές και αν μη τι άλλο "ψημένους" στη διοργάνωση, όπως οι Βούγιανιτς, Κακιούζης και Θόρτον, έχει στη διάθεσή του όλες τις προϋποθέσεις για να... κερδίσει με τους Καταλανούς ό,τι και πριν από τρία χρόνια (2003). Κοινώς την κορυφή της Ευρώπης. Είναι στο χέρι του να δικαιώσει την επιλογή μας να τον συμπεριλάβουμε στους καλύτερους.

Άντονι Πάρκερ

Ο πολυτιμότερος παίκτης της περσινής χρονιάς δεν θα μπορούσε παρά να συμπεριληφθεί και στη δική μας πεντάδα για τη φετινή σεζόν. Ο Αμερικανός φόργουορντ, παρά την απόφαση του Γιασικεβίτσιους να μετακομίσει από το Τελ Αβίβ στις Ηνωμένες Πολιτείες, παραμένει το "Νο1" της Μακάμπι έχοντας πλέον την ευκαιρία να αποδείξει πως μπορεί να τα καταφέρει και χωρίς τον... Διόσκουρο του. Θέλει άλλωστε να προσθέσει στο παλμαρέ του έναν ακόμη τίτλο, τον τρίτο συνεχόμενο, κερδίζοντας ξεχωριστή θέση στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Έχει όλες τις δυνατότητες να το πράξει βασιζόμενος στην εκτελεστική του δεινότητα από την περιφέρεια, τις ελαστικές κινήσεις του στις διεισδύσεις αλλά και την ομαδικότητα που διακατέχει το παιχνίδι του. Ο Πίνι Γκέρσον στηρίζει πολλά σε αυτός και ο Πάρκερ δεν δείχνει διατεθειμένος να τον απογοητεύσει.

Λουίς Σκόλα

Είναι πλέον αποδεδειγμένο πως οι ποιοτικοί ψηλοί στην Ευρώπη αποτελούν είδος προς εξαφάνιση. Τα προσχήματασώζονται από λίγουςπροτιμώντας ακόμη να αγωνίζονται σε ομάδες της Ευρωλίγκα. Ένας από τελευταίους... των ψηλών, αν όχι ο καλύτερος από όλους, είναι δίχως την παραμικρή αμφιβολία ο Λούις Σκόλα. Ο Αργεντινός σέντερ αποτελεί εγγύηση επιτυχίας για τη ρακέτα της Ταού Κεράμικα, η οποία θα κάνει ό,τι περισσότερο περνά από το χέρι της για τον κρατήσει επιπλέον χρονιές στις τάξεις της. Πέρσι άλλωστε ήταν εκ των πρωταγωνιστών της εκπληκτικής πορείας των Βάσκων μέχρι τον τελικό του Final-4 της διοργάνωσης έχονταςσπουδαία παιχνίδια στο ενεργητικό του. Μπορεί φέτος ο ισπανικός σύλλογος να αποδυναμώθηκε στην περιφέρεια (έφυγαν Μασιγιάουσκας και Καλντερόν), όμως με τον Σκόλα κάτω από το καλάθι μπορεί να καυχιέται για τη δύναμή της.

News 24/7

24MEDIA NETWORK