Ο συνδετικός κρίκος του Πιτίνο δεν ήταν ο Καλάθης. Πού υστέρησε ο Ολυμπιακός

Δεν ήταν μονάχα ο Νικ Καλάθης που έπαιξε πολύ κόντρα στην ΤΣΣΚΑ, βγαίνοντας εκτός της λογικής με τις πολλές αλλαγές. Ο ΝτεΣον Τόμας ανέλαβε συγκεκριμένο ρόλο και ανταποκρίθηκε. Πολύ χαμηλά το δίδυμο Πρίντεζη - Μιλουτίνοφ στην ήττα του Ολυμπιακού.

Ο συνδετικός κρίκος του Πιτίνο δεν ήταν ο Καλάθης. Πού υστέρησε ο Ολυμπιακός

Η 'στεγνή' απεικόνιση των αριθμών αφήνει να εννοηθεί πως ο ΝτεΣον Τόμας ήταν ο παίκτης με τη μικρότερη συνεισφορά στην 'κολεγιακή' νίκη του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Ιτούδη, στο πρώτο ματς του ανυπόμονου Ρικ Πιτίνο έπειτα από 649 ημέρες.

Δεν ήταν.

Η 'καρτέλα' του Αμερικάνου φόργουορντ για τους παίκτες που αγωνίστηκαν περισσότερα από 2'38'', όσος ο χρόνος συμμετοχής του Γιώργου Παπαγιάννη, έχει ένα '3' γραμμένο στο σύστημα αξιολόγησης. Διότι ο Τόμας είχε συνολικά 6 πόντους με 2/9 εντός πεδιάς (1/5 δίποντα, 1/4 τρίποντα), μόλις 1 ριμπάουντ και 4 προσωπικά φάουλ.

Ο συνδετικός κρίκος του Πιτίνο δεν ήταν ο Καλάθης. Πού υστέρησε ο Ολυμπιακός

Μια πιο προσεκτική ματιά στα ίδια στοιχεία 'αναδεικνύει' τη συμβολή του. Ήταν αυτός που μετά τον Νικ Καλάθη, που αλά Πιτίνο 'αξίζει μέχρι το τελευταίο σεντ των όσων παίρνει' έπαιξε περισσότερο από κάθε άλλον (27'06'') σ' ένα παιχνίδι που οι αλλαγές γίνονταν με ρυθμούς χάντμπολ. 'Μπες εσύ - βγες εσύ' προκειμένου το σύνολο να διατηρηθεί φρέσκο και στο ίδιο επίπεδο αποτελεσματικότητας.

Ο Τόμας ήταν επίσης ο δεύτερος καλύτερος πασέρ του 'τριφυλλιού' με 4 ασίστ, μετά τις 10 του καπετάν-Νικ.

Ο συνδετικός κρίκος του Πιτίνο δεν ήταν ο Καλάθης. Πού υστέρησε ο Ολυμπιακός

" Αν πασάρεις σωστά, θα βάλεις τα σουτ", υποστήριξε ο νέος κόουτς των πρωταθλητών αμέσως μετά το τέλος του αγώνα. Νωρίτερα είχε εξηγήσει στους παίκτες του τι ήθελε όχι με αντίστοιχα κομψό τρόπο. " Όλοι στέκεστε βλέποντας έναν παίκτη να παίρνει άσχημα σουτ. Αυτό δεν είναι επίθεση", φώναζε στο 'viral' τάιμ άουτ.

Το είδατε πιθανόν, αλλά ποτέ η επανάληψη δεν έβλαψε κανέναν.

Ο Τόμας, που τον άκουγε στωικά και απορροφούσε τις οδηγίες, είχε προσφέρει στον Πιτίνο ακριβώς αυτό: τη σωστή πάσα την κατάλληλη στιγμή, την απαραίτητη δημιουργία από τη θέση των φόργουορντ. Συμμετείχε επίσης στις αμυντικές εναλλαγές και στα δεκάδες deflections (τα οποία ο Πιτίνο μετρούσε ένα-ένα), την εκτροπή δηλαδή της πορείας της μπάλας στην αντίπαλη επίθεση.

Εξετάζοντας τα στοιχεία που παρέχει στο Contra.gr η πλατφόρμα της Newstats.eu, επιβεβαιώνεται η συμβολή του 27χρονου φόργουορντ στη συνολική προσπάθεια των 'πρασίνων'.

Ατομικά ο Τόμας ήταν στο +16. Που σημαίνει πως ενόσω ο Αμερικανός ήταν στο παρκέ ανεξαρτήτως συμπαικτών, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ σκόραρε 16 περισσότερους πόντους (71-56) από τους Μοσχοβίτες. Ήταν δεύτερος πίσω από τον Θανάση Αντετοκούνμπο (των μόλις 10'28'') και μπροστά από ' όλους τους υπόλοιπους. Ακόμη κι από τον Καλάθη.

Ο συνδετικός κρίκος του Πιτίνο δεν ήταν ο Καλάθης. Πού υστέρησε ο Ολυμπιακός

Συνολικά ο Αμερικανός ήταν παρών στα τέσσερα πιο αποδοτικά σχήματα του 'τριφυλλιού' κατά τη διάρκεια του αγώνα είτε κλήθηκε ν' ανταποκριθεί στο '4' (όπως άρχισε το ματς) είτε κατέβηκε στο '3' (με τον Μήτογλου να τον συμπληρώνει). Στα 2 εξ αυτών ήταν στο '5' ο Γκιστ και σ' άλλα δύο ο Λάσμε, δείγμα της ισορροπίας των 'πρασίνων' σε μια θέση που υπήρχε αξεπέραστο πρόβλημα σε προηγούμενα παιχνίδια.

Ο συνδετικός κρίκος του Πιτίνο δεν ήταν ο Καλάθης. Πού υστέρησε ο Ολυμπιακός

Ήταν κατ' επέκταση μέρος του καλά ισορροπημένου αμυντικού παιχνιδιού των 'πρασίνων'. "Παίζαμε άμυνα σαν να χάνουμε συνεχώς 10 πόντους", κόμπαζε ο Πιτίνο μετά τη λήξη. Η ενέργεια, η συγκέντρωση και η προσήλωση ανάγκασαν την πεντάδα των Χάκετ, Ντε Κολό, Κλάιμπερν, Πίτερς και Χάινς να έχουν τη χειρότερη ανταπόκριση (-11, 6-17) στα 4 λεπτά που βρέθηκαν όλοι μαζί στο παρκέ.

Ο συνδετικός κρίκος του Πιτίνο δεν ήταν ο Καλάθης. Πού υστέρησε ο Ολυμπιακός

Ούτως ή άλλως ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είχε ρίξει μια ομάδα των 89 πόντων στους 74, καταφέροντας να μειώσει τις ασίστ και ν' αυξήσει τα λάθη της. Την έβγαλε από το καλούπι της. Με λίγα λόγια, είχε πετύχει ό,τι είχε σχεδιάσει.

Οι συνδυασμοί που δεν απέδωσαν

Αντιθέτως από τον Ολυμπιακό, κόντρα σε μια Νταρουσάφακα περιορισμένων δυνατοτήτων, στην οποία επέτρεψε να κάνει το καλύτερο παιχνίδι της στη διοργάνωση και να τον υποχρεώσει σε απρόσμενη ήττα.

Ο Ντέιβιντ Μπλατ εμπιστεύτηκε στο φινάλε τον Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος και όχι τον Βασίλη Σπανούλη. Αυτό όμως δεν ήταν το μεγάλο πρόβλημα - τουλάχιστον όχι μέχρι ν' ανατραπεί η διαφορά και χρειαστούν δυο-τρεις ορθές αποφάσεις. Τις οποίες ο Αμερικάνος γκαρντ δεν πήρε.

Το ζήτημα είχε να κάνει κυρίως με το γεγονός πως δεν ανταποκρίθηκαν συγκεκριμένοι παίκτες και σχήματα. Όπως το δίδυμο Πρίντεζης - Μιλουτίνοφ, το οποίο, ενόσω για 14 λεπτά ήταν μαζί στο παρκέ, επέτρεψε ένα 38-21 της τουρκική ομάδα. Το -17 αυτό ήταν το χειρότερο της αγωνιστικής παράλληλα με Τάιους-Γουιλμπέκιν και Κολοϊάρο-Γουιλμπέκιν της Μακάμπι, δίδυμα μάλιστα που έπαιξαν περισσότερο έως ότου γυρίσει το ματς ο Ο'Μπράιαντ.

Ο συνδετικός κρίκος του Πιτίνο δεν ήταν ο Καλάθης. Πού υστέρησε ο Ολυμπιακός

Οι 'ερυθρόλευκοι' είχαν μια από τις καλύτερες 5άδες της αγωνιστικής (Γκος, Στρέλνιεκς, Τουπάν, Λεντέι, Μιλουτίνοφ), αλλά ταυτόχρονα επιμέρους άσχημους συνδυασμούς και ένα από τα χειρότερα καρέ (Σπανούλης, Παπανικολάου, Πρίντεζης, Μιλουτίνοφ), το οποίο σε 11 λεπτά δέχθηκε 11 περισσότερους πόντους. Με τα γνωστά αποτελέσματα στο φινάλε του αγώνα στην Πόλη.

Στο φινάλε του πρώτου γύρου τους 'ερυθρόλευκους' από τους 'πράσινους' χωρίζουν δύο νίκες και πλέον το μεταξύ τους παιχνίδι στο ΣΕΦ, την ερχόμενη Παρασκευή (21:00), αποκτά διπλή σημασία: βαθμολογική και ψυχολογική. Θα ξεφύγει ο Ολυμπιακός ή θα κλείσει την ψαλίδα ο Παναθηναϊκός; Το αποτέλεσμα θα οριοθετήσει τους στόχους αμφότερων.

Κεντρική φωτογραφία: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK