Πώς θα νικήσει ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ και πώς ο Ολυμπιακός

Στις 20.00 θα δοθεί το τζάμπολ του Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ - Ολυμπιακός, για τους "4" του Κυπέλλου και το Contra.gr παρουσιάζει με στοιχεία πώς μπορεί να προκριθεί ο κάθε 'αιώνιος'.

Πώς θα νικήσει ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ και πώς ο Ολυμπιακός

Δεν είσαι εσύ ο μόνος που ξέρεις τι μπορείς να περιμένεις από το σημερινό παιχνίδι Κυπέλλου, μεταξύ του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ και του Ολυμπιακού. Είναι και οι προπονητές, είναι και οι παίκτες, είναι και όλος ο ντουνιάς.

Ομολογουμένως, ένα νοκ άουτ παιχνίδι έχει διαφορετική προσέγγιση από έναν αγώνα που 'υπάρχει' μέσα σε πρόγραμμα πολλών άλλων. Και πάντα σε ένα νοκ άουτ ματς όλα μπορούν να συμβούν. Εννοώ ότι σε μια σειρά αγώνων νικά ο καλύτερος. Σε ένα παιχνίδι όμως, όλα είναι θέμα ημέρας, με τις συγκυρίες και την τύχη να παίζουν τον πρωταρχικό ρόλο.

Με αυτά τα δεδομένα, δεν θα είχαμε να γράψουμε κάτι ενδιαφέρον, σχετικό με αυτό που θα συμβεί απόψε (20.00). Για αυτό και ζητήσαμε τη βοήθεια της NewStats, start-up που προσφέρει τη δυνατότητα να απολαύσουμε τα καλούδια των advanced statistics και σε ό,τι αφορά την Ευρώπη και έτσι να καταλάβουμε καλύτερα το παιχνίδι, όπως επισήμανε ο ειδήμων Χρήστος Μαρμαρινός στη συζήτηση που είχαμε μαζί του -για τον κόσμο των εξελιγμένων analytics και την πρακτική τους βοήθεια στο να παρακολουθούμε καλύτερα το παιχνίδι που λέγεται μπάσκετ.

Αποκτήσαμε έτσι, στοιχεία που και σημασία έχουν και δεν θα βρεις αλλού.

Στο επίκεντρο τίθενται ο Νικ Καλάθης και ο Βασίλης Σπανούλης, για λόγους που μάλλον δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε. Ζητούμενο της νέας υπηρεσίας που θα προσφέρει η εταιρεία λίαν συντόμως, σε όλους τους επισκέπτες της, είναι να διαπιστωθεί ποιοι συνδυασμοί είναι οι πιο αποτελεσματικοί, με σταθερή μονάδα τους ηγέτες. Θα δεις αυτούς που 'χουν υπάρξει για τα περισσότερα λεπτά μαζί τους και αν αυτά τα ταιριάσματα είχαν θετική ή αρνητική εξέλιξη.

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ

Πώς θα νικήσει ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ και πώς ο Ολυμπιακός

Από το κόκκινο στο +/- που δείχνει την επιρροή παικτών, στο παιχνίδι της ομάδας τους, ενώ είναι οι συγκεκριμένοι στο παρκέ, καταλαβαίνεις ότι τα συνηθέστερα ζευγάρια (με σταθερή τον Καλάθη) δεν αποδίδουν. Πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα οι "πράσινοι" δεν έχουν βρει τη λύση σε αυτό το θέμα -στους παίκτες που χρησιμοποιούνται πολύ και μπορούν να αποτελέσουν το ιδανικό δίδυμο με τον διεθνή γκαρντ.

Με τους Παπαπέτρου και Γκιστ υπάρχει αύξηση κατοχών (poss), η καλύτερη άμυνα κατεγράφη με τον Παππά ως παρτενέρ του Καλάθη (101.1). Αυτός ο συνδυασμός είναι ο χειρότερος που 'χει παρουσιαστεί σε επίπεδο ασίστ% (πόσες ασίστ δίνει ο ΠΑΟ από αυτές που θα μπορούσε να δώσει, συνολικά).

Ο συνδυασμός που δίνει τη χειρότερη παραγωγή στην επίθεση (97.1 -δηλαδή 3 πόντους μικρότερη από το μέσο όρο της ομάδας), είναι το Καλάθης-Λοτζέσκι. Σε καμία συνθήκη εν τω μεταξύ, δεν έχει καταφέρει η επίθεση να είναι της άμυνας (δηλαδή, δεν έβαλαν περισσότερα από όσα 'έφαγαν').

Σε επίπεδο ριμπάουντ το καλύτερο που υπάρχει είναι το Καλάθης-Παπαπέτρου (η ομάδα τους παίρνει το 49.4% εξ όσων είναι προς διεκδίκηση) και το χειρότερο το Καλάθης-Μήτογλου (45.4%).

Ο Ολυμπιακός

Πώς θα νικήσει ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ και πώς ο Ολυμπιακός

Εν αντιθέσει με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, οι περισσότεροι συνδυασμοί που αφορούν τον Σπανούλη είναι θετικοί. Δηλαδή, 'δουλεύουν'. Καλύτερα από όλους, 'δουλεύει' εκείνος με τον Κώστα Παπανικολάου, όπως μπορείς να δεις από το +2.4 του +/-.

Οι κατοχές αυξάνονται στο μεγαλύτερο βαθμό, όταν συναντιούνται οι Σπανούλης-Μιλουτίνοφ (28.6) και προφανώς αυτό δεν χρειάζεται εξήγηση.

Όπως δεν χρειάζεται να αναλύσουμε γιατί με το συγκεκριμένο ντουέτο στο παρκέ το ποσοστό των ριμπάουντ είναι το μεγαλύτερο όλων (το 55.7% εξ όσων είναι προς διεκδίκηση καταλήγει στους Πειραιώτες).

Αμυντικά, λειτουργεί καλύτερα το Σπανούλης-Ουίλιαμς Γκος (97.1) και επιθετικά το Παπανικολάου-Σπανούλης (107.3), που αποδίδει εξαιρετικά και σε επίπεδο ασίστ (οι "ερυθρόλευκοι" δίνουν το 26.6% μαζί τους).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Ο Ολυμπιακός αρκεί να συνεχίσει να κάνει ό,τι ξέρει (αποδεδειγμένα) να κάνει, για να προκριθεί στον τελικό. Αν κρατήσει 'παγωμένο' τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, με το να αναγκάσει τον Καλάθη να αναλάβει το σκοράρισμα και συνεχίσει να λειτουργεί με τον Σπανούλη ως άξονα δημιουργίας, θα κάνει και δουλειά.

Για να είναι οι 'πράσινοι' εκείνοι που θα επιστρέψουν στη διεκδίκηση του τροπαίου, θα χρειαστεί να 'χαλάσει' τις συνεργασίες που μόλις διάβασες πως αποδίδουν. Εκ του παραλλήλου, είναι χρήσιμο να βρει κάποιον να συμπαρασταθεί επαρκώς στον Καλάθη.

Photo: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK