Ένας μήνας Πιτίνο: Οι 15 'διδαχές' του μπάσκετ

Πέρασαν ήδη περισσότερες από 30 ημέρες αφότου ο Ρικ Πιτίνο ανέλαβε τα ηνία του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Έχεις ιδέα πόσα έχεις μάθει για το μπάσκετ σ' αυτό το διάστημα;

Ένας μήνας Πιτίνο: Οι 15 'διδαχές' του μπάσκετ
EUROKINISSI

Δεν θα έλεγες πως επί των ημερών Πιτίνο ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έχει βελτιωθεί τρομακτικά. Οι 'πράσινοι' νίκησαν σ' όλα τα παιχνίδια πρωταθλήματος, εξέλιξη προφανώς αναμενόμενη, διατηρώντας το αβαντάζ στη μάχη της πρωτιάς, αλλά έχασαν τα 4/6 ματς που έδωσαν στη Euroleague - όλα εκτός έδρας, ψάχνοντας πλέον τουλάχιστον 6-7 νίκες στο τελευταίο τρίτο της κανονικής περιόδου για να προλάβουν την 8άδα των πλέι οφ.

Ο 66χρονος Αμερικάνος κόουτς λειτούργησε ως το 'τρίτο πρόσωπο' σε μια -αποδεδειγμένα- βαλτωμένη σχέση. Εμφανίστηκε για να προσφέρει ζωντάνια σ' έναν οργανισμό που δεν πάλευε καν και αν μη τι άλλο κατόρθωσε πολύ σύντομα να 'παίξει' με την ψυχολογία των παικτών του 'τριφυλλιού'. Ασχέτως αν τα προβλήματα τραυματισμών που προέκυψαν στην πορεία δεν του επέτρεψαν να δουλέψει υπό τις συνθήκες που θα ήθελε.

Αν στο φινάλε θα επιστρέψει στο Αμέρικα ως επιτυχημένος ή έχοντας απλώς προσθέσει στο wiki-βιογραφικό του του ότι δούλεψε στην Ευρώπη, είναι μια μαντεψιά με μοιρασμένες πιθανότητες επιβεβαίωσης. Από εκείνες των τηλε-μέντιουμ που προβλέπουν πως 'αν δεν βρέξει, θα έχει ήλιο'.

Ομολογουμένως πάντως ο Ρικ Πιτίνο θα έχει προφτάσει, σ' αυτό το διάστημα, να μιλήσει για το μπάσκετ όπως ο ίδιος το έχει πλάσει στο μυαλό του: απλοϊκά, αλλά ταυτόχρονα σύνθετα. Είναι ένας ρήτορας του σπορ, ο οποίος όταν αγορεύει κρατάμε σημειώσεις.

Τι 'διδαχθήκαμε' τον πρώτο μήνα του στην Ελλάδα;

1ο κεφάλαιο: Προπόνηση

Ένας μήνας Πιτίνο: Οι 15 'διδαχές' του μπάσκετ
EUROKINISSI

✔ "Βλέπω την κάθε προπόνηση σαν να είναι η τελευταία μου που θα είμαι πάνω στη γη".

✔ "Όταν κάποιος σταματάει να μαθαίνει πρέπει να σταματήσει να κοουτσάρει".

✔ "Όταν έχεις διαρκώς αγώνες και σου λείπουν οι ώρες προπόνησης, περιμένεις τα αποτελέσματα που θες να έρχονται σε μικρές δόσεις".

✔ "Τα θεμελιώδη είναι κομβικά. Σε κάθε κατάσταση που έχω αναλάβει, οι λόγοι για τις ήττες δεν ήταν το ταλέντο ή φτωχή απόδοση, αλλά απλώς η ανάγκη για ακριβείς βελτιώσεις σ' όλα τα βασικά κομμάτια του παιχνιδιού".

2ο κεφάλαιο: Άμυνα

Ένας μήνας Πιτίνο: Οι 15 'διδαχές' του μπάσκετ
EUROKINISSI

✔ "Η άμυνα πάντα είναι ένα κλειδί.

✔ "Αν είχες 35 deflections ανά αγώνα, κερδίζεις στο 90% των παιχνιδιών που παίζεις. Η μόνη περίπτωση να χάσεις, είναι να σουτάρει η άλλη ομάδα με 60-65% στο τρίποντο. Αυτό δεν είναι εύκολο".

✔ "Αν κάποιος κάνει σκριν, πρέπει να βρω τρόπο να βγω από το σκριν".

✔ "Οι αλλαγές πρέπει να γίνονται όταν τελειώνει ο χρόνος κι όχι στην αρχή της επίθεσης".

3ο κεφάλαιο: Επίθεση

Ένας μήνας Πιτίνο: Οι 15 'διδαχές' του μπάσκετ
EUROKINISSI

✔ "Κάθε κατοχή είναι σημαντική".

✔ "Πρέπει να επιτίθεσαι στην επίθεση, όπως και στην άμυνα".

✔ "Ο δρόμος προς τη νίκη είναι να πασάρεις σωστά".

✔ "Για να κερδίσεις εκτός έδρας, πρέπει να είσαι 6-8 πόντους πάνω από τους μέσους όρους σου. Πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη κίνηση στην επίθεσή μας, θα πρέπει να κάνω κάποιες αλλαγές στην επίθεσή μας προσθέτοντας κάποια κοψίματα και κάποιες κινήσεις".

4ο κεφάλαιο: Σουτ

EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

✔ "Κάποτε είχα μια μικρή ομάδα, με 6.5 παίκτες, αλλά με σουτέρ. Πάντα έλεγα πως χρειάζεσαι 3.5 σκόρερ".

✔ "Και τριάντα σουτ να βάλει η ομάδα μπορεί να χάσει. Είμαι ένας κόουτς που πιστεύω στο σουτ και θέλω να σουτάρουν οι ομάδες μου. Δεν είναι θέμα κακής τεχνικής, το πρόβλημα είναι στην καμπύλη. Θα πρέπει να βελτιώσουν την καμπύλη τους για το πως πηγαίνει η μπάλα στη στεφάνη".

✔ "Ο Καλάθης δεν σουτάρει καλά λόγω των ποδιών του".

Photo credits: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK