X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Στον "μπασκετικό παράδεισο" ο Φαίδων Ματθαίου

Ένας σπουδαίος του ελληνικού μπάσκετ, ο «Πατριάρχης» Φαίδων Ματθαίου έφυγε από τη ζωή στην ηλικία των 87 ετών. Πλήρης ημερών, έζησε για να δει πως οι κόποι του δεν πήγαν χαμένοι.

MATTHAIOU.jpg INTIME SPORTS

Με μια ζωή γεμάτη από προσφορά και διακρίσεις στο ελληνικό μπάσκετ, μένει στην ιστορία ως ένας από τα φωτεινότερα κεφάλαια του αθλήματος. Γεννήθηκε το 1924 στη Θεσσαλονίκη, κι ευτύχησε να συμμετάσχει δυο φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1948 στο Λονδίνο με την ομάδα κωπηλασίας και το 1952 με την ομάδα μπάσκετ.

Ως παίκτης κατέκτησε δυο χάλκινα μετάλλια (Ευρωμπάσκετ 1949 και Μεσογειακούς 1955), καθώς και τρία πρωταθλήματα Ελλάδας με τον Παναθηναϊκό. Αγωνιζόμενος με τον Άρη έκανε όνομα στην μπασκετική Ευρώπη, μετά από τουρνουά στο Βιαρέτζιο το 1955, ενώ έχει φορέσει ακόμη τη φανέλα του Πανιωνίου, του Σπόρτιγκ και της Ίνις Βαρέζε. Με την Εθνική αγωνίστηκε στο πρώτο επίσημο παιχνίδι της, το 1949 κόντρα στην Ολλανδία στο πλαίσιο του Ευρωμπάσκετ της Αιγύπτου, ενώ ως προπονητής πέρασε από τον πάγκο της Εθνικής ανδρών και γυναικών, μεταξύ άλλων.

Στην ιστορία έχει μείνει για πάμπολλες ιστορίες, όπως και για τον τελικό των ξυρισμένων κεφαλιών, το 1984, όταν εμφάνισε του παίκτες του ΠΑΟΚ κουρεμένους κι αφού πρώτα τους είχε δείξει το «Αποστολή στη Νικαράγουα» για να νικήσουν τον Άρη...

Τίτλοι

Ως παίκτης

1 Χάλκινο μετάλλιο Ευρωμπάσκετ (1949)

1 Χάλκινο μετάλλιο στους Μεσογειακούς (1955)

3 Πρωταθλήματα Ελλάδας: 1950, 1951, 1954 (ΠΑΟ)

2 Πρωταθλήματα Θεσσαλονίκης : 1948, 1949 (Άρης)

1 Πρωτάθλημα Κέντρου : 1950, (ΠΑΟ)

Ως προπονητής

1 Κύπελλο Ελλάδος: 1984 (ΠΑΟΚ)

3 Πρωταθλήματα Θεσσαλονίκης γυναικών: 1947, 1948, 1949 (Άρης)

Η κηδεία του Φαίδωνα Ματθαίου θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα τη Δευτέρα.