Ο "ερυθρόλευκος" Στρέλνιεκς καλύτερος πασέρ του Ευρωμπάσκετ

Ξεπερνάει ακόμη και παραδοσιακούς "άσους" ο Λετονός γκαρντ, με αποτέλεσμα ο Γιάννης Σφαιρόπουλος τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση.

Ο "ερυθρόλευκος" Στρέλνιεκς καλύτερος πασέρ του Ευρωμπάσκετ

Αν η Λετονία προκρίθηκε ήδη στα νοκ άουτ του Ευρωμπάσκετ με τρεις νίκες στα πρώτα τέσσερα ματς, δεν οφείλεται μονάχα στον Κρίσταπς Πορζίνγκις (περισσότερο) και στον Ντάβις Μπέρτανς ή στον Γιάνις Τίμα (λιγότερο).

Το... φανερό μυστικό κρύβεται στη λειτουργία της ομάδα του Άιναρς Μπαγκάτσκις και στον τρόπο που κυκλοφορεί η μπάλα. Και εκεί ακριβώς έρχεται να μπει στην εξίσωση ο Γιάνις Στρέλνιεκς. Ποντάροντας πάνω στο προσόν του 27χρονου γκαρντ, ο Μπαγκάτσκις επέλεξε να έχει αυτός την μπαγκέτα της οργάνωσης απ' αρχής του τουρνουά και λειτουργεί ως "άσος".

Με τόσους πολλούς και καλούς σουτέρ στο ρόστερ, το τρίποντο του Στρέλνιεκς δεν θα έλειπε από τη Λετονία και γι' αυτό η επιλογή ήταν συνειδητή. Αποδείχθηκε μάλιστα πως δεν εμπεριείχε ούτε ίχνος ρίσκου, μια και ο Στρέλνιεκς ταίριαξε στο ρόλο του και ως τώρα ανταποκρίνεται περίφημα.

Δεν είναι τυχαίο πως τόσο σε απόλυτο αριθμό όσο και μέσο όρο έχει δώσει τις περισσότερες τελικές, παρέα με τον Φινλανδό Πέτερι Κόπονεν. Οι δυο τους έχουν από 30 ασίστ και 7.5 ανά αγώνα, μην ξεχνάμε δε πως ο Στρέλνιεκς είχε και το... 13άρι απέναντι στο Βέλγιο! Αν δε κοιτάξει κάποιος καλύτερα τους αριθμούς, θα διαπιστώσει πως ο φρέσκος γκαρντ του Ολυμπιακού κερδίζει τη μάχη διότι κάνει τα λιγότερα λάθη από κάθε άλλον.

Μόλις 1.5 ανά αγώνα και αυτό είναι διπλά σημαντικό για ένα σύνολο που γυρίζει γρήγορα την μπάλα και εκτελεί. Με 54% στα δίποντα (22/40) και 37% στα τρίποντα (9/25)! Ανά αγώνα πάντα...

AP Photo/Lefteris Pitarakis

News 24/7

24MEDIA NETWORK