Τα 100.000 του Γιάννη Αντετοκούνμπο στον απλό εργάτη έκαναν την αρχή

Δεν αρκούσε η δωρεά του Γιάννη Αντετοκούνμπο στους εργαζόμενους του 'Fiserv Forum' που ξέμειναν από αντικείμενο δουλειάς στα μέσα της σεζόν εξαιτίας της διακοπής στο ΝΒΑ. Γι' αυτό ενεργοποιήθηκε όλος ο οργανισμός των Μιλγουόκι Μπακς.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο σκέφτηκε την οικονομική ζημιά των εργαζομένων στο 'Fiserv Forum'
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο σκέφτηκε την οικονομική ζημιά των εργαζομένων στο 'Fiserv Forum' AP PHOTO/DAVID ZALUBOWSKI

Ο κορονοϊός δεν απειλεί μονάχα τις ευπαθείς ομάδες του παγκόσμιου πληθυσμού. Μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους και άτομα με βεβαρυμένο ιατρικό παρελθόν. Πλήττει οικονομικά μεγάλες μάζες εργαζομένων, διότι η παύση εργασιών σε γήπεδα και άλλες εγκαταστάσεις τούς στερεί ένα πάγιο εισόδημα. Αλλοιώνει την καθηνερινότητά τους, φθείρει τον μηνιαίο προϋπολογισμό τους και ανατρέπει τις ισορροπίες τους, όταν οι υπόλοιπες υποχρεώσεις δεν σταματούν να 'τρέχουν'.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει άριστη επαφή με την πραγματικότητα. Γνωρίζει το μόχθο των απλών, καθημερινών ανθρώπων (όχι των κάφρων) για να γυρίσουν σπίτι μ' ένα μεροκάματο στην τσέπη και να καλύψουν τις πρωταρχικές ανάγκες της οικογένειάς τους. Έχει νιώσει τη άψυχη εικόνα ενός άδειου ψυγείου. Έχει βραχεί από τις τρύπες στα παλιά ρούχα του. Έχει ματώσει τα πόδια του από το αδιάκοπο περπάτημα στους αθηναϊκούς δρόμους. Έχει βιώσει στο πετσί του την ανέχεια. Σήμερα ναι ζει σαν βασιλιάς, αλλά το απολαμβάνει δικαιωματικά. Εφόσον όλα τηρηθούν ως έχουν, ο 'Greek Freak' πρόκειται να λάβει για την τρέχουσα σεζόν του στο ΝΒΑ, την προτελευταία του τετραετούς συμβολαίου που τον δεσμεύσει με τους Μιλγουόκι Μπακς, σχεδόν 26 εκατομμύρια δολάρια. Πριν του χρόνου 'εκτοξευτεί' στα 27.5 εκατομμύρια και ταυτόχρονα μπει στη διαπραγμάτευση για την εξασφάλιση του max των απολαβών που δικαιούται ως ένας σύγχρονος, αυτόφωτος αστέρας με βραβείο MVP!

Τα 100.000 από το εισόδημά του πρόκειται να καταλήξουν στον ενιαίο κουμπαρά των εργαζομένων του 'Fiserv Forum'. Τους κατά βάση πιο ζημιωμένους από την (επ' αόριστον) αναβολή των αγώνων στο τρέχον πρωτάθλημα, ύστερα από την ανίχνευση του πρώτου εντός των τειχών κρούσματος κορονοϊού. Που κατόπιν αποδείχθηκε πως δεν ήταν το μοναδικό, καθώς τον Ρουντί Γκομπέρ τον ακολούθησε ο Ντόνοβαν Μίτσελ.

"Είναι κάτι μεγαλύτερο από το μπάσκετ. Και σ' αυτή τη δύσκολη περίοδο θέλω να βοηθήσω τους ανθρώπους που κάνουν τη ζωή μου, τις ζωές της οικογένειάς μου και τις ζωές των συμπαικτών μου ευκολότερες. Εγώ και η οικογένειά μου δεσμευόμαστε για τη δωρεά 100.000 δολαρίων στο προσωπικό του 'Fiserv Forum'. Μπορούμε να το ξεπεράσουμε μαζί", κοινοποίησε ο Αντετοκούνμπο στο twitter δίνοντας στην ενέργεια του τη διάσταση ενός κοινού σκοπού, μιας 'ιερής συμμαχίας', απέναντι στο κακό που καραδοκεί.

Όσοι δουλεύουν στο 'σπίτι' των Μπακς θα μείνουν χωρίς δουλειά για όσο διάστημα διαρκέσει η διακοπή και κατ' επέκταση χωρίς εγγυημένες απολαβές. Χωρίς να γνωρίζουν πότε θα τους καλέσουν να επανέλθουν στις θέσεις τους. Δεν είναι 100 ή 200 άτομα. Σχεδόν τετραψήφιος ο αριθμός των απασχολούμενων στο 'στολίδι' του Μιλγουόκι, καθώς ήταν σχεδόν 1.000 όσοι έγραφαν ώρες από την ημέρα των εγκαινίων του ως σήμερα. Άλλοι στα πόστα τροφίμων και των ποτών, άλλοι υπεύθυνοι για τα εισιτήρια, άλλοι στη φύλαξη και στον καθαρισμό, άλλοι στην ευρύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Μαζί και χώρια ταυτόχρονα.

Όλοι αυτοί θα μοιραστούν τη γενναιόδωρη προσφορά του Γιάννη. Εργαζόμενοι των 15 δολαρίων την ώρα. Το ελάχιστο των απολαβών αυτό θα είναι για τον καθένα τους, τουλάχιστον σύμφωνα με τη σύμβαση εργασίας που είχαν εξασφαλίσει πριν από 6 εβδομάδες. Στις 29 του Γενάρη είχε ανακοινωθεί ότι από την 1η Ιουλίου το μίνιμουμ για κάθε ώρα δουλειάς στο γήπεδο των Μιλγουόκι Μπακς θα είναι διπλάσιο των όσων αμείβεται ένας ανειδίκευτος εργάτης στην πολιτεία του Γουισκόνσιν (7.5 δολάρια, με τη Νέα Υόρκη στα 11.8 δολάρια) και άπαντες πανηγύριζαν για "μια ιστορική συμφωνία των ανθρώπων του Μιλγουόκι", όπως έλεγε ο μάγειρας Τρόι Μπρούερ. "Θα μπορέσω να εξασφαλίσω στην οικογένειά μου έναν καλύτερο τρόπο ζωής", συμπλήρωνε ο ίδιος, άποψη που έβρισκε απολύτως σύμφωνο τον Κένι Γκριν, συνταξιούχο πυροσβέστη, οποίος είχε προσληφθεί ως μέλος της ασφαλείας του γηπέδου, κάνοντας λόγο για "μια σύμβαση-πρότυπο για όλη τη χώρα".

Ως την πρώτη ημέρα του Ιούλη το υπαλληλικό προσωπικό θα δούλευε με τα πρότερα οικονομικά δεδομένα. Ως την επανέναρξη της σεζόν δεν θα λαμβάνει ούτε αυτά. Μόνο ό,τι προσφέρει απλόχερα ο Γιάννης και ενδεχομένως κάποιος από τους υπόλοιπους συμπαίκτες του. Την αρχή την έκανε ο 'Greek Freak', η απόφαση της διοίκησης των Μπακς να 'ματσάρουν' την προσφορά του, όπως και κάθε άλλου μέλους του οργανισμού (ακολούθησε ο Κρις Μίντλετον με ισόποση δωρεά) ήταν το δίκαιο που έγινε πράξη. Ήδη δηλαδή συγκεντρώθηκαν 400.000 δολάρια.


News 24/7

24MEDIA NETWORK