Τα τρικ του Ρικ Πιτίνο έκαναν χαρούμενο τον Τζίμερ Φριντέτ

Η τελειότητα, σε παίκτη δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα. Έως τότε ο κάθε προπονητής πρέπει να αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα όσων έχει στη διάθεση του, κρύβοντας τις αδυναμίες. Όπως έκανε ο Ρικ Πιτίνο το βράδυ της Πέμπτης 28/11 με τον Τζίμερ Φριντέτ.

Ο Τζίμερ Φριντέτ έκανε, εναντίον της Μπασκόνια, το πιο ολοκληρωμένο παιχνίδι ως παίκτης του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ.
Ο Τζίμερ Φριντέτ έκανε, εναντίον της Μπασκόνια, το πιο ολοκληρωμένο παιχνίδι ως παίκτης του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. EUROLEAGUE.NET

Όπως έλεγε ένας παλαιότερος προπονητής του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, που δεν έχει σημασία -για τη συνέχεια της ιστορίας- να ονοματίσουμε “δεν υπάρχει καλό ή κακό. Υπάρχει διαφορετικό”. Τουτέστιν, κάθε παίκτης για να εξασφαλίσει ένα συμβόλαιο προφανώς κάτι κάνει καλά. Αν τα έκανε όλα καλά, η πιθανότερη εξέλιξη θα τον ήθελε στο ΝΒΑ. Ένα το κρατούμενο. Για ό,τι δίνει λοιπόν, ο καθένας, 'παίρνει' κάτι από το σύνολο και η δουλειά των προπονητών είναι να ταιριάξουν τις περγαμηνές που 'χει ο καθένας, όπως καλύπτουν τις αδυναμίες -του καθένα. Πάμε παρακάτω.

Ο Τζίμερ Φριντέτ έκανε το βράδυ της Πέμπτης 28/11 την πιο ολοκληρωμένη εμφάνιση ως 'πράσινος', στο 100-68 της παρέας του επί της Μπασκόνια, για την 11η αγωνιστική της Euroleague. Όπως επισήμανε ο Χρήστος Καούρης, sportscaster των καναλιών NovaSports “κυνήγησε στην άμυνα, όπου δεν ήταν πάντα αποτελεσματικός, αλλά το δεδομένο είναι πως 'έβγαλε' ενέργεια. Δεν ήταν μόνο ο σουτέρ” που είναι η περγαμηνή του. “Πολλές φορές διαχειρίστηκε επιθέσεις, πήρε κατοχές, 'έτρεξε' pick and roll και έγινε ο παίκτης που οδήγησε τον ΠΑΟ στο transition και σε αιφνιδιασμούς”. Πράγματα που ανήκουν στις δουλειές του Νικ Καλάθη. Προφανώς τίμησε και την τέχνη του (το σουτ), μετρώντας 21 πόντους με 4/12 δίποντα και 4/5 τρίποντα, συν 1/1 βολή. Είχε και 5 ασίστ, με 4 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο και 1 λάθος σε 28.29''.

Τι θέλω όμως, να σου πω; Ό,τι είπε ο Ρικ Πιτίνο στο τέλος του αγώνα: “Δεν θα τον βγάλω γιατί είναι 6 feet 2 (1.88). Αν ήταν ψηλότερος, θα ήταν στο ΝΒΑ. Οι υπόλοιποι 4 πρέπει να τον προστατεύσουν”. Με το ρήμα που χρησιμοποίησε αυτομάτως ξεκαθάρισε πως ο Φριντέτ είναι πολύτιμος, συνολικά -όχι μόνο ως σουτέρ. Συνήθως προστατεύεις ό,τι είναι πολύτιμο και για το παιχνίδι που θέλει να παίξει ο Πιτίνο, ο Φριντέτ είναι πολύτιμος.

Πήρε όλη τη βοήθεια, για να 'φτιάξει' αυτοπεποίθηση

Εναντίον του Ματ Τζάνινγκ είδε τον προσωπικό του αντίπαλο να σκοράρει μπροστά του. Αυτό, επί των ημερών άλλου κόουτς θα σήμαινε μεταβολή και βηματισμό προς τον πάγκο. Ο Πιτίνο τον άφησε στο ματς, απόφαση που είχε να κάνει με το να τον βοηθήσει να καταλάβει πως είναι σημαντικός, όπως και ότι έχει δικαίωμα στο λάθος -χωρίς να στοχοποιείται ως 'αδύναμος κρίκος'.

Να δούμε λίγες ακόμα λεπτομέρειες από το ματς με τους Βάσκους:

✔ Τα 28.29'' είναι ο μεγαλύτερος χρόνος που 'χε φέτος στη Euroleague. Έριξε από την κορυφή της λίστας τα 28.17'' του αγώνα εναντίον της Βιλερμπάν, στη 2η αγωνιστική. Στο Νο3 ήταν τα 25.16'' της πρεμιέρας με τον Ερυθρό Αστέρα. Κατά μ.ο. Παίζει για 21.26''.

✔Οι 21 πόντοι ήταν οι δεύτεροι περισσότεροι που 'χει βάλει φέτος, σε ματς της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Στο Νο1 είναι οι 22 με τη Ζενίτ. Είχε χρειαστεί 14 σουτ. Χθες είχε 17.

✔Τα 12 δίποντα που 'πήρε' ήταν τα περισσότερα που 'χει δοκιμάσει, σε όλους τους φετινούς αγώνες της Euroleague. Στο Νο2 αυτής της λίστας είναι τα 8 που 'χε στο Κάουνας, εναντίον της Ζάλγκιρις.

✔ Έβαλε τα 4. Η καλύτερη τιμή του, για φέτος στην Ευρώπη, είναι τα 5, σε έξι προσπάθειες, εναντίον της Ζενίτ. Κατά μέσο όρο δοκιμάζει 4.9 και βάζει 2.6.

✔ Τα 5 τρίποντα που εκτέλεσε ήταν τα τρίτα περισσότερα. Είχε 8 εναντίον της Ζενίτ και της Χίμκι -στα ματς που διεξήχθησαν στη Ρωσία-, ενώ είχε 6 στη Γαλλία με τη Βιλερμπάν.

✔ Τα 4 εύστοχα είναι τα πιο πολλά (τα 'χε και εναντίον της ASVEL). Οι μέσοι όροι είναι 4.9 σουτ και 1.9 εύστοχα.

✔ Οι 5 ασίστ είναι σίζον χάι. Είχε από 4 εναντίον της Ζενίτ και στο εντός έδρας ματς με την Αναντολού Εφές.

✔ To 22 του Performance Index Rating είναι ρεκόρ. Το PIR είναι κάτι αντίστοιχο της αποτελεσματικότητας του ΝΒΑ, για την Euroleague, με τη φόρμουλα να είναι η εξής: πόντοι + ριμπάουντ + ασίστ + κλεψίματα + τάπες + κερδισμένα φάουλ – χαμένα εντός παιδιάς + χαμένες βολές + λάθη + τάπες + φάουλ). Η προηγούμενη καλύτερη επίδοση ήταν το 18, εναντίον της Ζενίτ.

Στον γράφημα που μόλις είδες υπάρχει η 'μετάφραση' της παρουσίας του Φριντέτ στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού, επί Αργύρη Πεδουλάκη και στα δυο ματς που κοουτσάρισε ο Γιώργος Βόβορας. Επί Πεδουλάκη έπαιρνε λιγότερες αποφάσεις με την μπάλα, σε μικρότερο χρόνο συμμετοχής και χρησιμοποιούνταν περισσότερο ως ο παίκτης που θα πάρει το τρίποντο -αφήνοντας αποφάσεις και pick and roll στον Καλάθη. Το concept ήταν 'η μπάλα στον Καλάθη για 22'' και βλέπουμε'. Ev τω μεταξύ, είχε το μεγαλύτερο usage% (27.5%). Στα δυο εκτός έδρας παιχνίδια με τον Βόβορα στον πάγκο, έζησε μεταξύ άλλων το μικρότερο χρόνο συμμετοχής που ήταν τα 11.37'' στο Μόναχο. Ο Πιτίνο είναι γνωστός ως λάτρης της πιο επιθετικής άμυνας, που απλώνεται σε όλο το γήπεδο, ώστε να αυξηθούν οι κατοχές (θέλεις πάλι να σου πω για τα deflections;). Στα θετικά με αυτόν τον τρόπο σκοράρεις πιο πολύ. Στα αρνητικά, κινδυνεύεις να 'φας' και περισσότερους πόντους. Εν πάση περιπτώσει, ο Φριντέτ δεν είναι ο πιο physical παίκτης του Παναθηναϊκού, ως εκ τούτου όταν η αντίπαλη άμυνα προλαβαίνει να 'στηθεί', γίνεται λιγότερο αποτελεσματικός από όταν είναι λιγότερο έτοιμη. Δηλαδή, στο transition. Όταν η επίθεση εκδηλώνεται σε 8-10 δευτερόλεπτα, οι άλλοι έχουν το χρόνο να πάρουν τις σωστές θέσεις. Στα 3-4'' εμφανίζονται περισσότερες 'τρύπες'. Κατανοητό;

Το “αν βασιστείς στην επίθεση είσαι μια μέτρια ομάδα, Αν παίζουμε και άμυνα, θα τα καταφέρουμε” που επισήμανε ο κόουτς του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, μετά τη νίκη επί της Μπασκόνια θα δοκιμαστεί στη σειρά των αγώνων που υπάρχουν στο πρόγραμμα έως τις 10 του Γενάρη -και μαζί η προστασία του Φριντέτ στην άμυνα. Τι υπάρχει στα 'προσεχώς'; Στις 6/12 ο Ολυμπιακός (εντός), στις 13/12 η Μπαρτσελόνα (εκτός), στις 17/12 η Φενέρμπαχτσε (εντός), στις 19/12 η Μακάμπι (εκτός), στις 26/12 η Ρεάλ (εντός), στις 3/1 η ΤΣΣΚΑ (εκτός) και στις 9/1 η Αρμάνι (εκτός). Κατόπιν τούτου, θα είναι πιο ευκρινής η εικόνα για το πού μπορεί να φτάσει φέτος ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK