Τέλος εποχής για τον Γιάννη Φιλίππου

Τέλος εποχής για τον Γιάννη Φιλίππου

Όσο και αν τα τελευταία δύο χρόνια ο Γιάννης Φιλίππου έδειχνε αποστασιοποιημένος από την ΑΕΚ εκπληρώνοντας απλώς τις υποχρεώσεις του προς αυτήν, ουδέποτε έκανε κάποια ουσιαστική κίνηση που να επιβεβαιώνει τις προθέσεις αποχώρησής του από τους κιτρινόμαυρους.

Το μεσημέρι της Τρίτης, ωστόσο, ξαφνιάζοντας ακόμη και τους στενούς συνεργάτες του πήρε την απόφαση να αφήσει τις μετοχές που κατείχε και παράλληλα τα ηνία του μπασκετικού τμήματος της Ένωσης στην Ερασιτεχνική, την κραταιά πλέον δύναμη. Ο ίδιος πάντως εξηγεί τον -τουλάχιστον-... προφανή λόγο της απόφασής του μιλώντας στην "Ώρα για Σπορ": " Δεν μπορούσα άλλο αυτήν την κατάσταση. Να μην ενδιαφέρεται κανένας. Όλα τέλειωσαν ".

Προφητικές αποδείχθηκαν, άλλωστε, οι δηλώσεις του στο Sportime Radio 89.2 πριν από είκοσι ακριβώς ημέρες (01/09), όταν ζητούσε δημόσια από οιονδήποτε ενδιαφερόμενο να επικοινωνήσει μαζί του προκειμένου να του μεταβιβαστούν οι μετοχές χωρίς οικονομικά ανταλλάγματα. " Εγώ είμαι τόσο αηδιασμένος που αύριο πρωί να βρεθεί ένας να μου πει σου δίνω ένα ευρώ σήκω φύγε, θα το κάνω. Δεν θέλω πλέον. Δεν πήγα στο γήπεδο φέτος καθόλου. Δεν έχω πάει να δω τι κάνει αυτή η ομάδα της οποίας έχω τις μετοχές. Τις μετοχές τις έχω εδώ στο γραφείο. Οποιος θέλει να έρθει να τις πάρει.

Έχω βάλει τόσα λεφτά στην ομάδα, που φέτος είπα δεν θα βάλω άλλα και πιθανότατα αύριο το πρωί να μην την κατεβάσω στο πρωτάθλημα. Έτοιμος είμαι, να πω: με αυτούς τους φιλάθλους εγώ δεν κατεβαίνω. Θα έχω την ομάδα να παίζουμε φιλικά. Βρείτε μου κάποιον άνθρωπο, αν θέλετε να έχετε αντικείμενο εργασίας. Γιατί εγώ αν κλείσω το μαγαζί θα έχετε χάσει ένα πελάτη. Εγώ δεν πουλάω, γιατί δεν κάνω δηλώσεις και άλλα παρόμοια κι επειδή δεν πουλάω, βρείτε κάποιον να είναι φανατικός, να αγαπά την ομάδα, να του τη δώσω, να ησυχάσω

".

Πέρσι, ωστόσο, τον Ιούνιο, ο ίδιος άνθρωπος απαντώντας σε ερώτηση του contra.gr, στο πλαίσιο της διαδικτυακής συνέντευξης που είχε παραχωρήσει μέσω του επίσημου σάιτ της Ένωσης, άλλα υποστήριζε: " Δεν προτίθεμαι να αποχωρήσω πριν με καλέσει ο Άγιος Πέτρος! Αλλά και μετά από εμένα, θα συνεχίσει η οικογένειά μου. Παιδιά μου και εγγόνια μου ".

Στην ελίτ των παραγόντων…

Κάνοντας, με μια πρώτη ματιά, έναν μίνι απολογισμό της θητεία του Φιλίππου στο τιμόνι των κιτρινόμαυρων, ο τέως -πλέον- ισχυρός άνδρας της Ένωσης θα κερδίσει αναμφίβολα εξέχουσα θέση ανάμεσα στους παράγοντες εκείνους που κατά την περίοδο της θητείας του, η ομάδα γνώρισε σπουδαίες επιτυχίες.

Δεν είναι τυχαίο, πως όσο χρονικό διάστημα ο Φιλίππου βρισκόταν στο τιμόνι, η ΑΕΚ κατέκτησε ένα πρωτάθλημα (2002), δύο κύπελλα (2000, 2001) και ένα κύπελλο Σαπόρτα (2000) βγαίνοντας από την αφάνεια του "Γεώργιος Μόσχος" και επιστρέφοντας δριμύτερη στην ελίτ του ελληνικού μπάσκετ. Δεν είναι τυχαίο πως συνεργάστηκε με κορυφαίους τεχνικούς της Ευρώπης (Ιωαννίδης, Ιβκοβιτς, Σάκοτα). Δεν είναι τυχαίο πως στην ΑΕΚ ήρθαν παίκτες εγνωσμένης αξίας (Κουτλουάι, Αρλάουκας, Χόλντεν) συμπληρώνοντας αρμονικά το ελληνικό σύνολο απαρτιζόμενο από τους Κακιούζη, Χατζή, Ντικούδη και Τσακαλίδη.

…που όμως κάνουν λάθη

Λάθη όλοι κάνουν, ειδικά όταν υπάρχει πίστη στο καλύτερο και προσπάθεια υλοποίησής του. Η ατυχής αντιμετώπιση των υποθέσεων των… παιδιών της ομάδας, όπως των Κακιούζη, Χατζή, Ντικούδη και Ζήση, πλήγωσε τον ήδη απομακρυσμένο κόσμο, που τον θεώρησε απόλυτα υπεύθυνο για την αγωνιστική ύφεση των τελευταίων τριών ετών χωρίς τίτλο.

Στοιχεία που ενδιαφέρουν

Οι προπονητές της ΑΕΚ
Βλάντο Τζούροβιτς
Λευτέρης Σούμποντιτς
Γιάννης Ιωαννίδης
Γιώργος Καλαφατάκης
Κώστας Πολίτης
Ντούσαν Ιβκοβιτς
Ντράγκαν Σάκοτα
Φώτης Κατσικάρης
Λευτέρης Κακιούσης

Οι μεγάλες μεταγραφές
Κουτλουάι, Χόλντεν, Αρλάουκας, Μπούι, Χατζής, Κακιούζης, Ντικούδης, Ζήσης, Τσακαλίδης











Άλλωστε, ποτέ δεν αγαπήθηκε από τους οργανωμένους οπαδούς, ούτε ακόμα και όταν η ομάδα έφτανε στον τελικό της Ευρωλίγκα με το Γιάννη Ιωαννίδη στον πάγκο της. Αντίθετα, η κόντρα υπήρξε συνεχής και αξεπέραστη, στοιχείο που έπαιξε σοβαρό λόγο στην απρόσμενη απόφασή του να αποχωρήσει. Εκείνος ζήτησε αρκετές φορές τη βοήθειά του κόσμου, μέσω της παρουσίας του στο γήπεδο, όμως οι φίλοι της ομάδας μη θέλοντας να τον στηρίξουν, του έδειξαν το δρόμο της φυγής.

Δημήτρης Φιλίππου: "Δεν υπήρχε νόημα να συνεχίσουμε"

Ίσως ο πιο αρμόδιος να μιλήσει και να αναλύσει το έργο του Γιάννη Φιλίπου στην ΚΑΕ είναι ο γιος του Δημήτρης. Εξάλλου, ήταν το τελευταίο χρονικό διάστημα το δεξί χέρι του στο μπασκετικό τμήμα έχοντας την αμέριστη υποστήριξή του σε οτιδήποτε νέο ήθελε να εισαγάγει.

" Ο πατέρας μου είχε πει ότι χρειάζεται δέκα χρόνια για να μάθει μια δουλειά. Απ’ ό,τι φαίνεται είτε δεν μπορούμε να τη μάθουμε είτε δεν υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο και τονίζω όχι για τον πρόεδρο και για ό,τι έχει κάνει αλλά για την ομάδα. Αυτό είναι ένας ικανός λόγος για πεις κάποια στιγμή ότι προφανώς δεν μπορώ άλλο αυτό το πράγμα. Είναι προφανές πως ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Κάποτε πρέπει κανείς να παίρνει κανείς και οδυνηρές αποφάσεις. Ίσως δεν πουλάει το μπάσκετ, ίσως κάνουμε κάτι λάθος εμείς.

Αλλά κάποια στιγμή όταν εσύ είσαι εκεί και βλέπεις ότι δεν πρόκειται να αντιστραφεί η κατάσταση, δεν υπάρχει νόημα να προχωράς. Η προσπάθειά μας θα είναι να εξασφαλίσουμε μια συνέχεια σε αυτό που δημιουργήσαμε επί δέκα χρόνια. Αυτό που θέλουμε δεν είναι να εξαφανιστεί η ομάδα αλλά να συνεχιστεί το έργο και η προσπάθεια των 10 ετών " σχολίασε στην αθλητική εφημερίδα "Goal".

News 24/7

24MEDIA NETWORK