Το FBI δεν αφήνει σε ησυχία τον Ρικ Πιτίνο

Τη Δευτέρα 4/5 το FBI έστειλε στο Lousville δώδεκα σελίδες με νέους ισχυρισμούς για παρατυπίες που έγιναν από το κολέγιο, επί εποχής Ρικ Πιτίνο. Μια αφορά τον Hall of Famer που αντιμετωπίζει ενδεχόμενο ποινής μισής σεζόν.

Λέτε να δούμε τον Ρικ Πιτίνο να έρχεται ξανά στην Ελλάδα, αν τιμωρηθεί με μισή σεζόν από το NCAA;
Λέτε να δούμε τον Ρικ Πιτίνο να έρχεται ξανά στην Ελλάδα, αν τιμωρηθεί με μισή σεζόν από το NCAA; EUROKINISSI

O Ρικ Πιτίνο φρόντισε να τακτοποιήσει όλες τις δίκες που εκκρεμούσαν -εις βάρος του- και αφορούσαν τη συμμετοχή του στο μεγαλύτερο σκάνδαλο που 'χει καταγραφεί ποτέ, στην ιστορία του NCAA ως κόουτς του Lousville. Eξ ου και η απόλυση του, που για 40.000.000 δολάρια -που άφησε- έγινε κοινή λύση συνεργασίας.

Η τελευταία 'ανοιχτή' υπόθεση ήταν ο λόγος που είχε φύγει στα μέσα του Μάρτη, από την Ελλάδα για τις ΗΠΑ. Λίγες ώρες μετά αποχαιρέτησε γενικά, τη χώρα μας, τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ και την Εθνική Ελλάδας. Βλέπεις, είχε 'καθαρίσει' το όνομα του και πια μπορούσε να γυρίσει για να δουλέψει στις ΗΠΑ. Είχε βρει και το πού θα γίνει αυτό: στο Iona College.

Αν αποδείχθηκε κάτι ήταν πως ο Hall of Famer (ο τίτλος αφαιρείται μόνο σε περίπτωση καταδίκης) υπήρξε εκατό τοις εκατό συνεπής με τα 'θέλω' του -αδιαφορώντας για όλα τα άλλα, όπως τα μέσα που χρησιμοποίησε ώστε να μείνει στην επικαιρότητα όσο καιρό άφηνε πίσω του εκατομμύρια και προχωρούσε σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς -με ό,τι συνεπάγονται αυτοί.

Ζητούμενο ήταν να μην μείνει έστω μια υπόνοια συμμετοχής του στο σκάνδαλο του NCAA που είχε ερευνήσει το FBI. Το οποίο FBI είχε ενημερώσει πως δεν έχει ολοκληρώσει με τις απαγγελίες κατηγοριών. Τη Δευτέρα 4/5 λοιπόν, προέκυψε το νέο 'κύμα'. Σε αυτό άνηκε το 'γράμμα' που έλαβε το Louisville σύμφωνα με το οποίο καλείται να απαντήσει σε ισχυρισμούς για παρατυπίες στο recruiting, το 2017. Στη λίστα υπάρχει ένας ισχυρισμός που ανήκει στο Level I (το πιο σοβαρό) και τρεις Level II.

Στο Level I μπήκαν τα στοιχεία που αποδεικνύουν πως το Louisville είχε προσφέρει ακατάλληλα (παράνομα) οφέλη σε οικογένεια ενός αθλητή/φοιτητή που τελικά επέλεξε το κολέγιο. Οι αρχές έχουν ταυτοποιήσει και προσδιορίσει τους ανθρώπους που έκαναν τις παραβάσεις και οι οποίοι συνδέονται με το πανεπιστήμιο, μέσω της Adidas ή της επιτροπής διαχείρισης επαγγελματιών αθλητών 'επίσης είναι ένας πρώην ασίσταντ κόουτς και ένας πρώην head coach'.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο παίκτης που πρωταγωνίστησε στην ιστορία ήταν ο Μπράιαν Μπόουεν, ο οποίος εγκατέλειψε τις ΗΠΑ το 2018 (αποβλήθηκε, αμέσως μετά την καταδίκη του) και πήγε στην Αυστραλία για να παίξει μπάσκετ. Επέστρεψε στην πατρίδα του τον Ιούλιο του 2019, πήρε two-way συμβόλαιο από τους Πέισερς και εν συνεχεία πήγε στην affiliate ομάδα της Ιντιάνα στη G-League, τους Fort Wayne Mad Ants. 

Πίσω στο FBI, τα στοιχεία που 'χει στην κατοχή του δείχνουν πως εκπρόσωποι της Adidas είχαν συμφωνήσει να 'περάσουν' το ποσό των 100.000 δολαρίων στην οικογένεια του Μπόουεν, ώστε να τον πείσουν να τους προτιμήσει.

Πάμε τώρα στην Level II κατηγορία που αφορά τον Πιτίνο. Ο πρώην κόουτς των 'πρασίνων' κατηγορείται πως απέτυχε να ανταποκριθεί στην ευθύνη της προώθησης ατμόσφαιρας συμμόρφωσης και να ελέγξει όσα έκανε το staff του, σχετικά με το recruiting κορυφαίων παικτών/φοιτητών. Μια στάση εδώ. Σε μια από τις υποθέσεις που επρόκειτο να κριθούν σε δικαστήριο -και τελικά έγινε συμβιβασμός- εμπλέκονταν οι συνεργάτες του, οι οποίοι allegedly (ίσως η πιο χρήσιμη λέξη στο αγγλικό λεξιλόγιο) έκαναν τις παρατυπίες, χωρίς να 'χει γνώση ο Πιτίνο.

Όπως είχε πει και η προαγωγός που έστελνε υπαλλήλους της σε πάρτι αθλητών που ήθελε να αποκτήσει το Lousville “η φασαρία ήταν τόσο μεγάλη στο campus, που δεν γινόταν να μην έχει γνώση”. Παρεμπιπτόντως, το κολέγιο τελεί ακόμα υπό επιτήρηση για το σκάνδαλο με τις συνοδούς που 'χε ξεσπάσει το 2015 και εξαιτίας του οποίου αφαιρέθηκε ο τίτλος του 2013.

Βάσει των στοιχείων που 'χει στα χέρια του η επιτροπή του ΝCAA που ασχολείται με τις παρατυπίες και τις τιμωρίες θεωρεί πως ο Πιτίνο είχε εμπλοκή στη 'σημαντική παραβατική συμπεριφορά του κολεγίου' και 'έθεσε σε κίνδυνο την ακεραιότητα του κολεγιακού μοντέλου του NCAA'. Η κατηγορία που αντιμετωπίζει ανήκει στις παραβάσεις προπονητών, σε επίπεδο ευθύνης. Ευρήματα του FBI δείχνουν πως ο Πιτίνο ήξερε για τις πρακτικές του recruiting που ακολουθούσαν σε άλλο πανεπιστήμιο και αφορούσαν τον πρώην εκπρόσωπο της Adidas, Τζιμ Γκάτο -ο οποίος βοήθησε τον Πιτίνο στην προσέγγιση παίκτη- και δεν το ανέφερε στο προσωπικό συμμόρφωσης.

Ποια μπορεί να είναι η ποινή του Πιτίνο

Σύμφωνα με το CBS Sports ο Πιτίνο αντιμετωπίζει δυο επιβαρυντικούς παράγοντες που μπορούν να καταλήξουν σε πιθανή τιμωρία: την ιστορία με τις τεράστιες παραβάσεις που είχαν να κάνουν με τις συνοδούς και το δεδομένο ότι απέτυχε να κάνει τους συνεργάτες του και τους παίκτες του να συμμορφωθούν με τους κανόνες.

Υπάρχουν τρεις βαθμίδες τιμωρίας που μπορούν να επιβληθούν στον Hall of Famer. Θα είναι ανάλογοι με το αν οι ισχυρισμοί κριθούν σοβαροί, τυπικοί ή ήσσονος σημασίας. Η τιμωρία για παραβάσεις Level II... μέσης κατάστασης είναι η αναστολή των εργασιών για το 10% της σεζόν. Αυτή για τις μέσες παραβάσεις είναι το 30% και για τις σοβαρές το 50%. Άρα, μπορεί να λείπει από τον πάγκο της νέας του ομάδας έως και για τα μισά παιχνίδια της νέας αγωνιστικής περιόδου. Μπορεί βέβαια, να βρει έναν τρόπο να λύσει και αυτό το ζήτημα εξωδικαστικά.

Σε ό,τι αφορά τους άλλους ισχυρισμούς, δυο εκ των τότε ασίσταντ -οι πληροφορίες αναφέρουν τους Κένι Τζόνσον και Τζόρνταν Φερ- φέρονται να παρείχαν 'ανεπίτρεπτη μεταφορά' και να είχαν 'ανεπίτρεπτη επαφή' στη διαδικασία του recruiting. Αυτοί οι δύο απολύθηκαν τις εβδομάδες που ακολούθησαν την αποβολή του Μπόουεν, μαζί με τον επί χρόνια αθλητικό διευθυντή του σχολείου και άμεσου συνεργάτη του Πιτίνο, Τομ Γιούριτς.

Το Louisville εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως διατηρεί το δικαίωμα του για 'αντεπίθεση', χωρίς να διευκρινίσει ποιες κατηγορίες θα αμφισβητήσει. Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Πιτίνο, στην οποία τονίζει πως διαφωνεί με τους ισχυρισμούς και θα ακολουθήσει τα πρωτόκολλα που υπάρχουν ώστε να τους αμφισβητήσει, στα αρμόδια όργανα. Όσο για το Iona State δήλωσε πως στηρίζει το νέο του προπονητή, όπως παρακολουθεί τις διαδικασίες.

News 24/7

24MEDIA NETWORK