To NBA άρχισε την αναζήτηση του Ινδού Γιάο Μινγκ

Για πρώτη φορά στην ιστορία αμερικανικής αθλητικής επαγγελματικής λίγκας, θα διεξαχθούν φέτος δυο αγώνες μεταξύ οργανισμών του ΝΒΑ στην Ινδία. Στόχος είναι η 'επέλαση' και η κατάκτηση της αγοράς. Για να γίνει αυτό, θα χρειαστεί να βρεθεί ο πρώτος Ινδός ΝΒΑer.

O Σαμσόν το Λιοντάρι, η μασκότ των Κινγκς πάτησε στο πλωτό γήπεδο που 'στήθηκε' στο Μουμπάι, στο πλαίσιο της προώθησης των NBA India Games 2019.
O Σαμσόν το Λιοντάρι, η μασκότ των Κινγκς πάτησε στο πλωτό γήπεδο που 'στήθηκε' στο Μουμπάι, στο πλαίσιο της προώθησης των NBA India Games 2019. AP PHOTO/RAJANISH KAKADE

Tι είναι ο κόσμος; Ένα ατελείωτο πεδίο αγορών που μπορεί να εκμεταλλευτεί το ΝΒΑ, για να γίνει καλύτερο και 'μεγαλύτερο'. Για να συνεχιστεί αυτό που άρχισε ο -πρώην κομισάριος- Ντέιβιντ Στερν τη δεκαετία του '80, όταν έστελνε κασέτες με παιχνίδια της λίγκας στην Ιταλία, προς προβολή, για να μπει η αμερικανική λίγκα στη ζωή των Ευρωπαίων. Από αυτό προέκυψε -το 1987- το McDonald's Open, μετά το πρόγραμμα NBA Global Games και έπειτα ήλθε ο στόχος του -νυν κομισάριου- Άνταμ Σίλβερ να φτάσουν τα έσοδα από τις διεθνείς αγορές στο 50% (σήμερα είναι στο 20%) έως το 2034. Τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη. Υπάρχει πλάνο που ακολουθείται κατά γράμμα.

Για αυτό και σήμερα (Παρασκευή 4/10), ανήμερα της γενέθλιας ημέρας του Μαχάτμα Γκάντι, το ΝΒΑ έγινε η πρώτη αθλητική επαγγελματική λίγκα της Βορείου Αμερικής (θέλω να είμαστε ακριβείς) που θα δώσει -preseason- αγώνα στη δεύτερη πολυπληθή χώρα του πλανήτη. Αυτή είναι ευρύτερα γνωστή ως Ινδία, χώρα που τεστάρεται για το αν μπορεί να γίνει η επόμενη αγορά δισεκατομμυρίου του ΝΒΑ. Για να συμβεί αυτό, θα χρειαστεί να αγαπήσουν οι κάτοικοι το μπάσκετ.

 

Στις 16.30 η COSMOTE TV μεταφέρει αυτό το ιστορικό γεγονός που ανήκει στο πρόγραμμα NBA Global Games, έχει το δικό του hashtag (#NBAIndiaGames) και αφορά τους Πέισερς και τους Κινγκς. Τα δυο ματς των ομάδων δεν είναι το μόνο που θα συμβεί στο Μουμπάι. Υπάρχει σειρά εκδηλώσεων (φευ) και κοινωνικών ενεργειών (ακόμα πιο φευ).

Ας δούμε κάποια βασικά στοιχεία.

Στην Ινδία ζουν 1.353.100.000 άνθρωποι (46.300.000 λιγότεροι από την Κίνα και ‭1.023.092.000‬ περισσότεροι από τις -τρίτες στη λίστα- ΗΠΑ). Το 21% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας -ποσοστό που είναι από τα υψηλότερα του κόσμου. Το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι στο Νο142 της λίστας των 187 μελών/χωρών.

► Έξω από το Νέο Δελχί υπάρχει ακαδημία που λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΝΒΑ (υπάρχει από μία σε Αυστραλία, Μεξικό και Σενεγάλη, ενώ στην Κίνα λειτουργούν 3). Εκεί καταλήγουν οι 24 καλύτεροι έφηβοι κάθε χρονιάς. Ζουν εκεί, τρώνε εκεί, πηγαίνουν σχολείο και προπονούνται εκεί. Στόχος φυσικά, είναι να 'βγει' ο πρώτος Ινδός ΝΒΑer και να γίνει ό,τι έγινε στην Κίνα με τον Γιάο Μινγκ. Για παράδειγμα, το ντεμπούτο του Μινγκ στο ΝΒΑ το είχαν δει 200 εκατομμύρια συμπατριώτες του, με την αγορά του ΝΒΑ στην Κίνα να αξίζει σήμερα 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στο γήπεδο έχουν προσκληθεί να βρίσκονται 3000 παιδιά, από το πρόγραμμα Reliance Foundation Jr. NBA, το οποίο 'τρέχει' από το 2013. Πρόκειται για ολοκληρωμένη πρωτοβουλία εξέλιξης νέων που έχει ως στόχο την ανάπτυξη του παιχνιδιού στην Ινδία. Μετέχουν περισσότερα από 10 εκατομμύρια παιδιά, μαθητές 13.000 σχολείων που βρίσκονται σε 34 διαφορετικές πόλεις και 13.000 γυμναστές. Απώτερος σκοπός των παιδιών είναι η υποτροφία σε αμερικανικά πανεπιστήμια.

Στη χώρα που έχει για δημοφιλέστερο σπορ το κρίκετ, το 2013 έκανε σεφτέ η επαγγελματική λίγκα ποδοσφαίρου, όπως και αυτή του χόκεϊ επί χόρτου και δυο χρόνια μετά προστέθηκε εκείνη του μπάσκετ.

Στα φετινά παιχνίδια θα παρουσιαστούν παίκτες από επτά διαφορετικές χώρες: οι Σέρβοι Μπογκντάνοβιτς και Μπιέλιτσα, ο Λιθουανός Σαμπόνις, ο Γεωργιανός Μπιτάτζε, ο Μπριμά από την Γκάνα, ο Πινέιρο από το Πουέρτο Ρίκο, ο Τζόζεφ από τον Καναδά και ο Χιλντ από τις Μπαχάμες.

►  Όλοι θα στηρίξουν πέντε κοινοτικά σχολεία του Μουμπάι, όπου δεν υπάρχουν τα απαραίτητα και θα αναλάβουν τα εγκαίνια ενός γηπέδου μπάσκετ.

►  Οι σχέσεις του ΝΒΑ με την Ινδία 'δουλεύονται' από το 2006, όταν άρχισαν ΝΒΑers να επισκέπτονται την Ινδία. Το 2011 η λίγκα απέκτησε γραφεία στο Μουμπάι (συνολικά έχει 12 στην υδρόγειο).

►  Από το 2008, μέσω του NBA Cares άρχισαν να αναπτύσσονται χώροι άθλησης -στο συγκεκριμένο σπορ- και ειδικά προγράμματα για τις κοινότητες. Με αυτά το NBA ξεπέρασε τους 1.305 χώρους που 'χει δημιουργήσει στον κόσμο, όπου μπορούν να ζουν οικογένειες, να εκπαιδεύονται παιδιά και να παίζουν όλοι, με ασφάλεια.

Τη σήμερον ημέρα προβάλλονται live περισσότερα από 300 παιχνίδια κάθε σεζόν, σε τρία διαφορετικά δίκτυα. Το τηλεοπτικό κοινό έχει ξεπεράσει τα 91.000.000 ανθρώπους.

Ο πρόεδρος/CEO των Κινγκς και Κυβερνήτης Βίβεκ Ραναντιβέ ανήκει στους δισεκατομμυριούχους αυτού του πλανήτη. Έφτιαξε την περιουσία του από εταιρία ηλεκτρονικών υπολογιστών, που μετά δημιούργησε τα δικά της συστήματα. Είναι απόφοιτος του ΜΙΤ και του Χάρβαρντ. Ήταν 17 χρόνων όταν άφησε το Μουμπάι, όπου έχει γεννηθεί για τις ΗΠΑ. Στις 21/3 του 2013 έγινε ο πρώτος Ινδός που αγόρασε οργανισμό του ΝΒΑ.

Σε δηλώσεις του στους The New York Times είπε πως 'αν υπάρχει μια χώρα που είναι το σύμβολο του μπάσκετ, αυτή είναι η Ινδία. Το μπάσκετ είναι χρώματα. Είναι θέαμα, nonstop δράση, μουσική και celebrity'. Δεν ήθελε να φανεί άπληστος, για αυτό είπε πως στόχος δεν είναι να γίνει το μπάσκετ το δημοφιλέστερο σπορ της χώρας, αλλά να γίνει... το δεύτερο πιο δημοφιλές. Για αυτό και συζητούν με τον Σίλβερ το ενδεχόμενο να γίνει συνεταιριστική λίγκα.

Από την ώρα που πάτησαν οι NBAers το πόδι τους στην Ινδία, δεν έχουν σταματήσει να ποστάρουν φωτογραφίες στα social media. Το κάνουν οι ίδιοι. Το κάνουν και οι οργανισμοί τους.

Το έκανε και η Pryanka Chopra, ηθοποιός του Bollywood που έκανε το πέρασμα στο Hollywood και σύζυγος του Νικ Τζόνας, από τους Jonas Brothers, η οποία έχει 25.3 εκατομμύρια followers, μόνο στο Twitter. Την ασίστ την έδωσαν οι διοργανωτές, προσθέτοντας στο πρόγραμμα και ένα βραδινό event. Γενικά, έγιναν πράγματα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK