Το NCAA δεν νοιάζεται για τη διαφθορά

Το 2019 θα συνεχιστούν οι δίκες για το σκάνδαλο που ερεύνησε το FBI και υποτίθεται πως θα απάλλασε τα κολέγια του NCAA από τη διαφθορά. Μην κρατήσετε την αναπνοή σας. Δεν αναμένεται κάποια τρελή αλλαγή. Οι λόγοι είναι συγκεκριμένοι. Δηλαδή, ένας: το δολάριο.

Το NCAA δεν νοιάζεται για τη διαφθορά

To 2018 υποτίθεται πως θα ήταν η χρονιά που θα 'καθάριζε' τo NCAA, μετά την έρευνα που ανέλαβε να κάνει το FBI για τους λόγους που το ερασιτεχνικό των σπορ στα κολέγια αποτελεί εδώ και δεκαετίες μια ευχάριστη ανάμνηση. Δεν ήταν, με τη διοικούσα αρχή να ανακοινώνει πως δεν θα τιμωρήσει τα προγράμματα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο, πριν το Final Four του 2019.

Τα έξι κολέγια που ενεπλάκησαν απευθείας με το σκάνδαλο (Όμπορν, Λούιβιλ, USC, Mαϊάμι, Αριζόνα, Οκλαχόμα Στέιτ), συνεχίζουν την πορεία προς το θρίαμβο. Σαν να μην έγινε τίποτα.

Παρ' ότι είχαν συγκεντρωθεί ουκ ολίγα -αποδεικτικά- στοιχεία που δεν άφηναν την παραμικρή αμφιβολία για τους τρόπους που 'χαν βρει τα πανεπιστήμια να προσεγγίζουν τους παίκτες της αρεσκείας τους και να τους πείθουν να ενταχθούν στα προγράμματα τους. Μολονότι το 2019 θα γίνουν και άλλες δίκες. Ας θυμηθούμε όμως, τι έγινε.

Στις 26/9 του 2017, ημέρα Τρίτη το FBI είχε ανακοινώσει πως προχώρησε στη σύλληψη 10 βοηθών προπονητών, για χρηματισμό από εταιρείες αθλητικών ειδών, οικονομικών συμβούλων και εκπροσώπων παικτών, ώστε να κάνουν ό,τι μπορούν στο recruiting.

Όπου recruiting, βάλε την προσπάθεια των κολεγίων να πείσουν τους παίκτες πως είναι ό,τι χρειάζονται (από αυτοκίνητα έως βαθμούς, σε τεστ), των ατζέντηδων να πάρουν αυτούς τους παίκτες (μέσω χρηματισμού σε κόουτς και βοηθούς προπονητών) και των κολεγίων να πάρουν χρήματα από σπόνσορες, γιατί έχουν τους καλύτερους.

Σε ό,τι αφορά το 'να πείσουν' δεν υπήρχε η δυνατότητα πληρωμής ή της όποιας άλλης οικονομικής ενίσχυσης, διότι το κολεγιακό πρωτάθλημα είναι ερασιτεχνικό. Για τους παίκτες. Βλέπεις, τα πανεπιστήμια -τα τηλεοπτικά δίκτυα κλπ- 'βγάζουν' εκατομμύρια δολάρια. Δεν έπεσες από τα σύννεφα, έτσι; Ούτε ο Εισαγγελέας που αποφάσισε να κάνει πιο εύκολη την ανάλυση και χρησιμοποίησε γράφημα.

Οι πρώτες παρατυπίες είχαν διαπιστωθεί το 1951

Τίποτα όμως, δεν μπορούσε να συγκριθεί με αυτό που γινόταν από το 2015, όταν δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Ήταν τότε που το Yahoo!Sports είχε αποκαλύψει ότι μια μαντάμ δελέαζε με κορίτσια παίκτες, ώστε να προτιμήσουν συγκεκριμένο κολέγιο (το Louisville).

Ήταν τα απόνερα αυτού του σκανδάλου που 'έπνιξαν' τον Ρικ Πιτίνο, ο οποίος αρχικά βγήκε σε άδεια άνευ αποδοχών και μετά παραιτήθηκε της θέσης του στους Cardinals. Έγραψε και το 'My Story' και ξέρεις τι έγινε τα Χριστούγεννα.

Το εξώφυλλο του βιβλίου που εξέδωσε ο Ρικ Πιτίνο ενόσω ήταν ανενεργός
Το εξώφυλλο του βιβλίου που εξέδωσε ο Ρικ Πιτίνο ενόσω ήταν ανενεργός AP PHOTO/JULIE JACOBSON

Αργότερα αφαιρέθηκε από το Λούιβιλ και ο τίτλος του 2013 και άρχισαν τα ρεπορτάζ που κατέληξαν στο ότι ο αθλητισμός στις ΗΠΑ έχει φτάσει στο σημείο που αν ένα ταλαντούχο παιδί θέλει να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του, χρειάζεται 20.000 δολάρια το χρόνο. Την ίδια ώρα, μικρά παιδιά ζουν υπό το καθεστώς πίεσης που μέχρι πρότινος γνώριζαν μόνο οι επαγγελματίες.

Η παρέμβαση του FBI (που αφορούσε και κοριούς σε τηλέφωνα προπονητών) μεταφράστηκε ως η μόνη λύση, ώστε να διαχειριστούν οι Αμερικανοί μια κατάσταση που είχε τεθεί εκτός ελέγχου και να αλλάξουν πράγματα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, ώστε να ευεργετούνται και οι πρωταγωνιστές του. Που είναι οι αθλητές. Ένα χρόνο μετά, όπως επισήμανε το The Ringer δεν είχε αλλάξει το παραμικρό.

Former Adidas executive James Gatto arrives at federal court, Thursday, Oct. 18, 2018, in New York. Gatto and two co-defendants have pleaded not guilty to charges that they committed fraud by plying families of NCAA college basketball prospects with cash so the prospects would attend colleges sponsored by Adidas. (AP Photo/Mark Lennihan)
Former Adidas executive James Gatto arrives at federal court, Thursday, Oct. 18, 2018, in New York. Gatto and two co-defendants have pleaded not guilty to charges that they committed fraud by plying families of NCAA college basketball prospects with cash so the prospects would attend colleges sponsored by Adidas. (AP Photo/Mark Lennihan) AP


(το πρώην στέλεχος της Adidas, Τζέιμς Γκάτο κατά την άφιξη του στο δικαστήριο, στις 18/10 του 2018)

Δεν έπεσε καν ο πέλεκυς, με τη σεζόν να ολοκληρώνεται. Μετά ήλθε το καλοκαίρι και τον Οκτώβρη οι τρεις βασικοί κατηγορούμενοι (ένας υπάλληλος της Adidas, ένας πρώην υπάλληλος της ίδιας εταιρείας και ένας εκπρόσωπος ατζέντη του ΝΒΑ) κρίθηκαν ένοχοι για το κακούργημα απάτης που αφορούσε οικονομικά οφέλη και τη χρήση τηλεπικοινωνιακής τεχνολογίας και πληροφοριών (κοινώς, άκουγαν τα πάντα, κατέγραφαν τα πάντα, χρησιμοποιούσαν τα πάντα).

Ο Πιτίνο και ο Τομ Τζούριχ απολύθηκαν από το Λούιβιλ, ενώ αποβλήθηκε και ο αθλητής Μπράιαν Μπόουεν Jr. -υπήρχαν στοιχεία πως ο πατέρας του δέχθηκε τέσσερις δόσεις για 100.000 δολάρια, μετά τη δέσμευση του στους Cardinals-, ο οποίος κάνει καριέρα στην Αυστραλία".

Ακολούθησαν και οι αποδείξεις διαφθοράς σε άλλα κολέγια, μαζί με ονόματα κάποιων που βρίσκονται πια στο ΝΒΑ.

Εντός του 2019 θα γίνουν και άλλες ομοσπονδιακές δίκες, σχετικές με το σκάνδαλο μεγατόνων, με το ΝCAA να εμφανίζει σε αυτές τα αποτελέσματα της δικής του έρευνας

Παρ' όλα αυτά, όσοι παρακολουθούν τα θέμα στα media των ΗΠΑ, κρατούν μικρό καλάθι. “ Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που οι Arizona, Louisville και USG, κολέγια που 'χαν άμεση σχέση με το σκάνδαλο, έχουν στα ρόστερ τους τους πιο δημοφιλείς recruits του 2019”.

Το Τhe Ringer κατέληξε στο ότι τίποτα δεν θα αλλάξει, όσο το NCAA κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να διατηρηθεί το ερασιτεχνικό των πρωταθλημάτων του. Κάτι που κατέστη σαφές όταν το North Carolina δεν γνώρισε την παραμικρή τιμωρία, μετά το σκάνδαλο για εμπλοκή σε ακαδημαϊκή απάτη που διήρκεσε 18 μήνες.

To ΝCAA κρατά καθυστερήσεις

Το NCAA θα επιμένει μέχρι το τέλος του κόσμου και στο ότι δεν έχει δικαιοδοσία να αλλάξει τις αποφάσεις που 'χει πάρει ομοσπονδιακό δικαστήριο. Την ίδια ώρα, ο Μαρκ Έμερετ, πρόεδρος του NCAA είπε στις αρχές του Δεκέμβρη ότι “ τα στοιχεία που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των δικών που αφορούσαν τη διαφθορά στο κολεγιακό μπάσκετ, θα μας χρησιμεύσουν σε παρούσες ή μελλοντικές έρευνες που κάνουμε σε πανεπιστήμια και οι οποίες δεν θα ολοκληρωθούν πριν το τέλος της σεζόν 2018-19. Σίγουρα δεν θα 'χουμε τελειώσει πριν το Final Four”, προϊόν που βάζει στα ταμεία εκατοντάδες εκατομμύρια δολαρίων.

Είπε και ότι θα δημιουργηθεί ένα πάνελ με μέλη του NCAA που θα επιβλέπει τις περίπλοκες, υψηλού προφίλ, δίκες. “ Θα έχει πέντε μέλη που δεν θα 'χουν σχέση με κάποιο κολέγιο. Δεν θα συγκροτηθεί πριν τον Αύγουστο”.

Ναι, η διοικούσα αρχή κρατά καθυστερήσεις, μολονότι είχε τάξει πιο ισχυρούς κανόνες, οι οποίοι όλως τυχαίως (not) δεν επηρέαζαν τα οικονομικά. Που είναι η πηγή του προβλήματος.

Σύμφωνα με τη USA Today, 66 πρώτοι προπονητές παίρνουν ποσό μεγαλύτερο του 1.000.000 δολ. το χρόνο

Για να πάρεις μια τέτοια δουλειά, πρέπει να 'χεις διακριθεί ως κόουτς μικρότερων προγραμμάτων. Για να γίνεις κόουτς μικρότερων προγραμμάτων, πρέπει να 'χεις ξεχωρίσει ως ασίσταντ. Για να ξεχωρίσεις ως ασίσταντ είναι βασική προϋπόθεση να 'χεις κάνει θραύση στο recruiting. Για να κάνεις θραύση, προφανώς και δίνεις χρήματα κάτω από το τραπέζι.

Δύσκολα τo FBI θα συνεχίσει να ξοδεύει χρήματα φορολογουμένων και τις υπηρεσίες του, για το κυνήγι ανθρώπων που κάνουν εγκλήματα που δεν έχουν νεκρούς. Άρα θα μείνει να ερευνά και να καλείται να αλλάξει τα κακώς κείμενα, το NCAA. Ακόμα και αν αρχίσει τις δια βίου αποβολές, δεν θα αλλάξει το παραμικρό αν δεν δεχθεί να ζήσει κάποιες απώλειες.

Τα οικονομικά της επιχείρησης που λέγεται κολεγιακό μπάσκετ δεν θα αλλάξουν όσο χρειάζεται, ώστε να ξεφορτωθούν τους σκιώδεις μηχανισμούς προσέγγισης παικτών”, τονίζει το The Ringer.

Και τα χρόνια... προθέρμανσης έχουν κάνει τους κόουτς να ξέρουν ότι αφενός το βασικό είναι να μην τους πιάσουν, αφετέρου αν τους πιάσουν, να 'χουν έναν αποδιοπομπαίο τράγο πρόχειρο.

Αν δεν σταματήσουν τα κολέγια να πληρώνουν παίκτες για να τους προτιμήσουν, αν οι εταιρείες αθλητικών ειδών δεν σταματήσουν να βάζουν πλάτη, δεν θα αλλάξει το παραμικρό. “ Το θέμα είναι το εγγενώς εσφαλμένο σύστημα που είναι προορισμένο να συνεχίσει να αποτυγχάνει” κατέληξε το The Ringer.

Είναι γεγονός ότι μόνο το 1.2% των παικτών του NCAA βρίσκει δουλειές στο ΝΒΑ. Η συντριπτική πλειοψηφία καταλήγει να μη ζει από το μπάσκετ, ενώ δεν έχει πάρει πτυχίο ώστε να ζήσει από αυτό.

Το κολεγιακό μπάσκετ θα συνεχίσει να 'βγάζει' πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε έσοδα, οι γεμάτες δολάρια τσάντες θα συνεχίσουν να κάνουν ταξίδια και οι διοικητικοί του NCAA θα συνεχίσουν να παλεύουν -γενναία- εναντίων των δυνάμεων της απληστίας που κυριαρχούν στο σπορ, όπως κάθονται στις χρυσές τουαλέτες τους και ανάβουν τα πούρα με χαρτονομίσματα 100 δολαρίων.

God bless amateur sports.

Photos: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK