To NCAA 'τελειώνει' την καριέρα του φαβορί για Νο1 στο 2020 NBA Draft

Βάσει των καθ' ύλην αρμοδίων, ο Τζέιμς Ουάισμαν είναι ο πιθανότερος για να επιλεγεί στο Νο1 του 2020 NBA Draft. Δηλαδή, ήταν πριν το χουνέρι που του επιφύλαξε το NCAA, για τον πιο παράλογο τρόπο.

O Tζέιμς Ουάισμαν πρέπει να βρει 11.500 δολάρια, χωρίς να δουλεύει και χωρίς να μπορεί να τα δεχθεί τη βοήθεια του κοινού (crowdfunding).
O Tζέιμς Ουάισμαν πρέπει να βρει 11.500 δολάρια, χωρίς να δουλεύει και χωρίς να μπορεί να τα δεχθεί τη βοήθεια του κοινού (crowdfunding). AP PHOTO/CRAIG MITCHELLDYER

Το όνομα του μεταφράζεται ως 'σοφός'. Ή 'μάγος'. Ο Τζέιμς Ουάισμαν πρέπει να γίνει το δεύτερο (μάγος) για να τακτοποιήσει το πρόστιμο που του επέβαλε το NCAA, για τον πιο παράλογο λόγο. Ο 18χρονος, ύψους 2.16, σέντερ του Memphis University κυκλοφορεί ως 'εκ των πρώτων πέντε πικ στο 2020 NBA Draft'. Το ESPN τον δίνει ως το Νο1, με το Contra.gr να σε έχει ενημερώσει ήδη πως για τους Αμερικανούς, ο 'μαθητής' του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος μεριμνά και για το τι θα κάνει μετά το μπάσκετ, είναι ο επόμενος Ζάιον Ουίλιαμσον.

Την εμπειρία να ακούσει πρώτος (ή δεύτερος ή τρίτος) το όνομα του, τη βραδιά της επιλογής των ρούκι, ενδέχεται πια να μη τη ζήσει, καθώς στις ΗΠΑ η έξωθεν καλή μαρτυρία είναι το άπαν και μια φήμη αρκετή να 'διαλύσει' μια καριέρα πριν αυτή αρχίσει. Σημείωσε και ότι βάσει κανονισμών δεν μπορεί να φύγει από το πανεπιστήμιο, αν δεν βρει 11.500 δολαρίων, χωρίς να δουλεύει και χωρίς να μπορεί να τα δεχθεί τη βοήθεια του κοινού (crowdfunding). Τι μπορεί να κάνει; Το NCAA δεν θα μπορούσε να ενδιαφέρεται λιγότερο για αυτό. Του αρκούν τα στοιχεία που βρέθηκαν και αποδεικνύουν πως ο Πένι Χάρνταγουεϊ είχε δώσει στην οικογένεια του αυτό το ποσό, για να τη βοηθήσει να μετακομίσει από το Νάσβιλ στο Μέμφις -ώστε να γίνει ο Τζέιμς παίκτης του East High School στο Μέμφις. Μπερδεύτηκες; Δεν φταις εσύ. Να σου εξηγήσω.

Όπως θα ξέρεις η όποια οικονομική συναλλαγή που αφορά παίκτη ή την οικογένεια του, απαγορεύεται στο ΝCAA. Τουλάχιστον μέχρι νεοτέρας και με πρόχειρο το νόμο που ψήφισε πρόσφατα η Καλιφόρνια -για να επιτρέπεται η εκμετάλλευση των ικανοτήτων και της δημοτικότητας από τους νεαρούς αθλητές/φοιτητές κολεγίων/πανεπιστημίων. Ωραία έως εδώ; Κάτσε να σου πω κάτι ωραίο, που αποκάλυψε το CCN.

Ο Χάρνταγουεϊ προσελήφθη για κόουτς των Tigers το 2018. Δέκα χρόνια νωρίτερα (το 2008, όταν ο Ουάισμαν ήταν 9 χρόνων) είχε κάνει δωρεά 1.000.000 δολαρίων στο ίδιο πανεπιστήμιο Ήταν κάτι που έκανε μια φορά. Kατά τας γραφάς του NCAA η δωρεά τον έκανε 'άρωγό'. Και ως τέτοιος είχε ευθύνες, από ό,τι φαίνεται για όλη του τη ζωή.

Το 2017, όταν ο Χάρνταγουεϊ έδωσε χρήματα στη μητέρα του Ουάισμαν για να μετακομίσει από το Νάσβιλ στο Μέμφις, ο 'Πένι' ήταν κόουτς του σε high school και ήθελε τον μικρό για παίκτη. Λίγες εβδομάδες αφότου πήγε στο Memphis University, πρόσφερε στον παίκτη πλήρη υποτροφία, με τον νεαρό να δεσμεύεται μήνες αργότερα.

Τον Μάιο του 2019 το NCAA ενέκρινε τη συμμετοχή του Ουάισμαν. Στις 30/10 του ίδιου έτους του έστειλε έγγραφο στο οποίο δινόταν μια άλλη 'ερμηνεία' του νόμου περί δικαιώματος συμμετοχής στο πρωτάθλημα: από τη στιγμή που ο Χάρνταγουεϊ ήταν τυπικά 'αρωγός', όταν έδωσε στη μητέρα του Ουάισμαν τα χρήματα (το 2017), αυτά μπορούσαν να εκληφθούν ως 'παράνομα οφέλη'. Και όχι δεν ένοιαζε ότι το 2017 ο Χάρνταγουεϊ ήταν προπονητής σχολείου. Σημασία είχε πως είναι τώρα κόουτς του πανεπιστημίου. Παράλογο; Παρ' όλα αυτά, μπορεί να κοστίσει την καριέρα του παιδιού.

Aπό την ημέρα που ανακοινώθηκε πως ο παίκτης τιμωρείται με 12 ματς και πρέπει να δώσει τα λεφτά σε φιλανθρωπικό ίδρυμα της επιλογής του (χωρίς να διευκρινίζει πού μπορεί να βρει τα χρήματα ένας φοιτητής, που δεν πληρώνεται για να παίζει full time μπάσκετ), εμφανίστηκαν διάφορες ενέργειες σε ιστοσελίδες crowdfunding (βλ. χρηματοδότηση από το πλήθος), που προέτρεπαν τον κόσμο να δώσει και να σώσει -τον νεαρό. Μια έτυχε της υποστήριξης και celebrity μέλους του ESPN.

Λίγες ώρες μετά, το NCAA ενημέρωσε ότι σύμφωνα με τους κανονισμούς, ο κόσμος δεν μπορεί να βάλει 'πλάτη'. Σύμφωνα με τους κανονισμούς 'η αποπληρωμή μιας ανάρμοστης οφειλής πρέπει να γίνει από τον μαθητή/αθλητή ή τον νόμιμο κηδεμόνα του. Οι ενέργειες συγκέντρωσης πόρων, του όποιου τύπου, παραβιάζουν αυτήν την πολιτική”. Δεν θέλω να σε σοκάρω, αλλά άνθρωποι έδιναν το κάτι τις τους στις ιστοσελίδες και μετά την ανακοίνωση. Κυρίως γιατί ήταν μέλη του ευρύτερου κινήματος που απαιτεί να τελειώσει εδώ το καθεστώς ερασιτεχνισμού, για τους παίκτες των κολεγίων. Το σχετικό hashtag, για τον Ουάισμαν ήταν #EndAmateurismForJamesWiseman.

Μέχρι την αποπληρωμή, ο παίκτης δεν θα μπορεί να παίζει -και αυτό βάσει των κανονισμών του NCAA. Η εναλλακτική είναι να καταλήξει σε ένα πλάνο δόσεων (με το NCAA και το κολέγιο του), πριν ξαναντυθεί για παιχνίδι. Μετά, οφείλει να είναι συνεπής στα συμφωνηθέντα. Και για να φύγει από το πανεπιστήμιο, πρέπει να 'χει ξεχρεώσει. Βέβαια, ακόμα και αν συμβεί αυτό -με κάποιον τρόπο- το όνομα του δυνητικού Νο1 στο 2020 NBA Draft έχει 'λερωθεί'. Κάτι που στην Αμερική μετρά, εφ όρου ζωής.

News 24/7

24MEDIA NETWORK