Τον χάνουμε τον Ντόρσεϊ ... πατριώτη;

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ λάμπει στο εφετινό πρωτάθλημα του ΝCAA και είναι έτοιμος να πράξει το ίδιο στο φάιναλ φορ. Το ελληνικό μπάσκετ όμως μπορεί να αισθάνεται σίγουρο ότι ο ομογενής γκαρντ θα ενισχύει και στο μέλλον την Εθνική ομάδα ή υπάρχει και περίπτωση ... απώλειας; Η απάντηση ακολουθεί.

Oregon's Tyler Dorsey reacts after scoring against Arizona during the first half of an NCAA college basketball game for the championship of the Pac-12 men's tournament Saturday, March 11, 2017, in Las Vegas.(AP Photo/John Locher)
Oregon's Tyler Dorsey reacts after scoring against Arizona during the first half of an NCAA college basketball game for the championship of the Pac-12 men's tournament Saturday, March 11, 2017, in Las Vegas.(AP Photo/John Locher) AP

Μία από τις επιτυχημένες διαφημίσεις κινητής τεχνολογίας ολοκληρωνόταν με την ατάκα «το χάνουμε το κορμί πατριώτη».

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ είναι και... κορμί αθλητικό και φυσικά ένας πολλά υποσχόμενος μπασκετμπολίστας. Όλα αυτά με τον «θόρυβο» που προκαλεί φέτος, πιο σωστά, τον πάταγο χάρις στην πορεία του Όρεγκον του οποίου αποτελεί βασικό κινητήριο μοχλό, μεγενθύνονται.

Ο Ντόρσεϊ δεν είναι άγνωστος στις ΗΠΑ όταν μιλάμε για εθνικές ομάδες καθώς ήταν από τα 30 παιδιά που είχαν επιλεγεί το 2014 για την εθνική κάτω των 18. Δεν περιελήφθη στην τελική επιλογή και από εκεί άνοιξε ο δρόμος προκειμένου το 2015 να αγωνιστεί με την εθνική μας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κάτω των 19.

ΤΟΝ... ΚΛΕΨΑΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ

Ο νεαρός και η οικογένειά του θέλοντας να διευρύνουν το αγωνιστικό μέλλον του μικρού, αποδέχθηκαν την πρόταση της ελληνικής ομοσπονδίας για να αγωνιστεί με την γαλανόλευκη. Είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που η ΕΟΚ παίρνει άριστα για τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε καθώς υπήρχε και ο κίνδυνος του Ισραήλ αφού η μητέρα του Ντόρσεϊ έχει ρίζες και από εκεί.

Το καλοκαίρι περιελήφθη στην προεπιλογή της ανδρών αλλά τελικά δεν αγωνίστηκε σε επίσημο αγώνα. Κάπου εδώ ξεκινά ο νόμος, όχι των πιθανοτήτων, αλλά της... αγοράς που μπορεί να στερήσει τον Ντόρσεϊ από την Ελλάδα.

ΣΤΟ ΡΑΝΤΑΡ ΤΟΥ ΝΒΑ

Με την αγωνιστική του πρόοδο γίνεται πια ένας παίκτης που ενδιαφέρει τις ομάδες του ΝΒΑ. Άγνωστο αν θα δηλώσει συμμετοχή στο ντραφτ, αλλά αυτό θα κριθεί από τις εμφανίσεις του στο φάιναλ φορ. Αν συνεχίσει να εντυπωσιάζει με δεδομένο πως διαθέτει προοπτικές εξέλιξεις, δεν είναι απίθανο να μπει στη διαδικασία για την κορυφαία λίγκα στον κόσμο.

Αν συνεχίζει να βελτιώνεται και να ...ακούγεται, δεν είναι απίθανο οι Αμερικανοί να κτυπήσουν πάλι την πόρτα του. Ιδιαίτερα από την στιγμή που θα χρειαστεί να παρατάσουν εθνική ομάδα ανδρών και για τα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου μέσα στην σεζόν, παίκτες που θα είναι σε νεαρή ηλικία και οριακά εκτός ΝΒΑ, λογικά θα προτιμώνται.

ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ

Η Ελλάδα έκανε όλα όσα όφειλε και ο κανονισμός της FIBA (Άρθρο 3 παράγραφος 23) αφήνει συγκεκριμένο παράθυρο. Σύμφωνα με τη διάταξη, όποιος παίκτης έχει αγωνιστεί σε εθνική ομάδα μετά το 17ο έτος της ηλικίας του δεν μπορεί να παίξει σε άλλη εθνική. Αλλά σε περίπτωση κατά την οποία ο αθλητής ζητήσει να παίξει στην χώρα όπου γεννήθηκε (όπως ο Ντόρσεϊ με τις ΗΠΑ) και αφορά στο καλό του σπορ, μία τέτοια μετακίνηση μπορεί να επιτραπεί από το γενικό γραμματέα της FIBA.

Όπως γίνεται αντιληπτό, αν η επιθυμία ενός παίκτη συντάσσεται με αυτήν μίας δυνατής ομοσπονδίας, τότε λογικά δεν θα υπάρξει αντίδραση. Σίγουρα πρόκειται για ένα υποθετικό σενάριο αλλά υπαρκτό όσο ο Ντόρσεϊ δεν έχει αγωνιστεί με την εθνική ανδρών ή πιο σωστά, όσο ο ελληνοαμερικανός παραμένει σε νεαρή ηλικία.

ΑΝ ΠΑΞΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΔΡΩΝ

Στην πραγματικότητα η αλματώδης εξέλιξή του μπορεί να τον ...διώξει από την εθνική μας διότι ένα παιδί με αμερικάνικη κουλτούρα, το οποίο θα έχει την προοπτική να αγωνιστεί με την αστερόεσσα, δεν θα αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη. Οι μάνατζέρ του μόνο θα του ασκήσουν τεράστια πίεση διότι εθνική ΗΠΑ σημαίνει μεγάλα συμβόλαια με εταιρείες, τεράστια προβολή.

Στα πλαίσια των δυνατοτήτων της, η ελληνική ομοσπονδία θα περιμένει να πληροφορηθεί από τον Ντόρσεϊ αν θα είναι διαθέσιμος και αυτό το καλοκαίρι για την εθνική και μετά αφορά στον προπονητή. Η παρουσία του στο Ευρωμπάσκετ ή όχι είναι καθαρά αγωνιστικό ζήτημα, διότι μην ξεχνάμε πως υπάρχει σημαντική διαφορά του κολλεγιακού με το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Το γεγονός πως ένας παίκτης ξεχωρίζει στο κολλεγιακό πρωτάθλημα αυτό δεν μεταφράζεται σε άμεση επιτυχία σε επίπεδο εθνικής ανδρών.

Photo credit: ΑP/John Locher

News 24/7

24MEDIA NETWORK