Τrust the Sixers

Ο Τζόελ Εμπίντ βαρέθηκε το "The Process" για παρατσούκλι. Αφενός το 'χει χρόνια, αφετέρου δεν 'κολλάει' πια με τη φάση των Σίξερς. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε, όπως φάνηκε και στο 116-95 του 2-1 επί των Ράπτορς. Πού είσαι Σαμ Χίνκι να τους δεις;

Τrust the Sixers

Aυτά που έκανε ο Tζόελ Εμπίντ στο Game 3 της ημιτελικής σειράς των Σίξερς με τους Ράπτορς χαρακτηρίστηκαν από το Pick and Roll της Αυστραλίας ως “ιστορική ανωμαλία”. Αυτά που έγιναν στο 116-95 συγκρίθηκαν από τα τοπικά media με όσα έκανε η ομάδα του 2001, όταν ο Άλεν Άιβερσον τους έδειξε το δρόμο έως τους τελικούς, με το 'στέμμα' να καταλήγει στους Λέικερς. Αλλά ας επιστρέψουμε στο σήμερα και την επίσκεψη του Answer στα αποδυτήρια!

Μετά το δεύτερο ματς, στο οποίο ο Εμπίντ έπαιξε με γαστρεντερίτιδα, τα ξημερώματα ήταν στο παρκέ για 28 λεπτά και έκανε μαζεμένα όσα δεν είχε δώσει μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Ο Μαρκ Γκασόλ ήταν ο τύπος που -μαζί με τις ιώσεις- τον είχαν περιορίσει στους δυο πρώτους αγώνες. Αυτό το βράδυ, ο Εμπίντ έκανε ό,τι γούσταρε απέναντι στον Ισπανό, πρώην 'καλύτερο αμυντικό της χρονιάς'. Όταν δεν έφτανε στην ολοκλήρωση, κέρδιζε φάουλ και έβαζε τις βολές. Και όταν δεν έβρισκε χώρο, εκτελούσε τρίποντο. Στην άλλη άκρη, δεν άφησε κουνούπι να περάσει από τη ρακέτα της παρέας του.

Είχε 33 πόντους, με 6/12 δίποντα, 3/4 τρίποντα, 12/13 βολές, 10 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 5 τάπες και 3 λάθη. Το +/- έφτασε στο +31. Μη ψάξεις να βρεις πιο ψηλό. Θα χάσεις το χρόνο σου. Προφανώς και αυτός είναι ο κύριος λόγος του 116-95 των Σίξερς! Υπήρχαν κι άλλοι.

El australiano Ben Simmons, centro izquierda, de los 76ers de Filadelfia, dispara ante el español Marc Gasol, centro derecha, de los Raptors de Toronto, en el tercer juego de la serie en las semifinales de la Conferencia Este de la NBA, el jueves 2 de mayo de 2019, en Filadelfia. (AP Foto/Chris Szagola)
El australiano Ben Simmons, centro izquierda, de los 76ers de Filadelfia, dispara ante el español Marc Gasol, centro derecha, de los Raptors de Toronto, en el tercer juego de la serie en las semifinales de la Conferencia Este de la NBA, el jueves 2 de mayo de 2019, en Filadelfia. (AP Foto/Chris Szagola) AP

> Ο Σίμονς ήταν πάντα όπου ο Λέοναρντ, για να τον δυσκολεύει (παρ' όλα αυτά τελείωσε με 33 πόντους, προϊόν 13/22 σουτ, αλλά είχε 5 λάθη και 3 ασίστ με την τακτική των Σίξερς να τον αναγκάζουν να 'φτιάξει' παιχνίδι, να αποδίδει), ενώ ήταν αυτός που όρισε το σωστό τρέξιμο στο transition, εξ ου και οι 7 ασίστ με το μόλις 1 λάθος.

> Ο Μπάτλερ εκμεταλλεύτηκε τα αργά πόδια των ψηλών του Τορόντο στο πικ εντ ρολ (22π., με 15 σουτ, 9 ασίστ, 9 ριμπ., 3 κλεψ.)

> Ρόλο έπαιξαν και τα ριμπάουντ, η έξτρα πάσα, τα ποσταρίσματα του Χάρις στον Λόουρι, μαζί με το πώς 'άνοιξε' το γήπεδο μαζί με τον Ρέντικ.

> Τα τρίποντα του Ρέντικ (3/6, 15π.), που τιμωρούσαν τις ολιγωρίες των Ράπτορς και η 'δεν θα πεθάνουμε ποτέ κ... νεκροθάφτη' νοοτροπία του, όταν στο τρίτο λεπτό της τρίτης περιόδου, τον πάτησε ο Λόουρι σε διεκδίκηση μπάλας, ζήτησε αλλαγή, πήγε στα αποδυτήρια και ενώ έλουσε κρύος ιδρώτας τους Σίξερς -για το ποιος θα κάνει τη δουλειά του- εμφανίστηκε στον πάγκο, στο επόμενο τάιμ άουτ.

Πού είσαι Χίνκι να τους δεις;

Όπως έχει ομολογήσει ο Εμπίντ στον Στεφ Κάρι, έχει βαρεθεί το "The Process" για παρατσούκλι. Θέλει να βρει άλλο. Νιώθει πως ήλθε η ώρα. Και όχι μόνο το νιώθει, το δείχνει κι όλας.

Αναγνωρίζει πως ταίριαζε ιδανικά στην περίσταση, όταν το απέκτησε. Τότε που ο Σαμ Χίνκι ήταν ο πρωταγωνιστής μιας από τις πιο δραματικές αποσυναρμολογήσεις ρόστερ της ιστορίας -όπως έγραψε το Sports Illustrated- που ωστόσο, έδωσε στη Φιλαδέλφεια ένα σκασμό prospects και picks σε NBA drafts.

Ο Χίνκι απολύθηκε το 2016 και ο κύριος λόγος ήταν πως είχε δώσει εντολή να επιλεγεί ο Εμπίντ στο Νο3 του NBA draft.

Βλέπεις, ο Καμερουνέζος ήταν τραυματίας -είχε αποκτήσει δυο βίδες στο δεξί πόδι. Και πριν προλάβει να συνέλθει πλήρως, τραυματίστηκε ξανά. Για δυο χρόνια δεν μπορούσε να παίξει μπάσκετ. Είχε να τακτοποιήσει αποθεραπείες, υποτροπές, νέα προγράμματα επιστροφής κλπ, κλπ. Οι Σίξερς είχαν κάνει τα πάντα. Από το να του δώσουν δικό του σεφ, μέχρι να βάλουν δίπλα του τον Ζιντρούνας Ιλγκάουσκας, έναν άλλο μη Αμερικανό που είχε υποστεί τον ίδιο τραυματισμό- και τον στείλουν στο Κατάρ για να βρει τρόπο να τακτοποιήσει το θέμα της αϋπνίας του.

Πέραν των θεμάτων με το σώμα του -που ήταν διαδοχικά και είχαν διαλύσει τη ψυχολογία του-, τη χρονιά που επελέγη στο ΝΒΑ draft 'έχασε' τον αδελφό του. Όλα αυτά μαζεύτηκαν σε μια δυνητικά καταστροφική σούμα. Εκείνος προτιμά να το σκέφτεται αλλιώς. Είχε πει λοιπόν, το 2016 πως “ όσα πέρασα με προετοίμασαν να γίνω καλύτερος άνθρωπος. Για αυτό νιώθω πραγματικά πως είμαι "Η διαδικασία", όπως η διαδικασία είναι εγώ".

Στο πλαίσιο αυτής, αποφάσισε να 'ανοιχτεί' στον κόσμο. Να πάψει να είναι εσωστρεφής. Έγινε ένας άλλος τύπος. Και μετά ένας άλλος παίκτης. Αυτός που ονειρευόταν ο Χίνκι!

Για το μεγαλύτερο διάστημα της παρουσίας του Χίνκι, οι παίκτες δεν σεβάστηκαν όσο έπρεπε το γεγονός ότι το tanking για τόσα χρόνια και ο τρόπος που το κάναμε, είχε ένα στόχο ” εξήγησε στη The New York Post o Τζάρεντ Ντάντλι. Το 47-199 που 'χαν για ρεκόρ οι 76ers στην τριετία του συγκεκριμένου GM προφανώς και ήταν δύσκολο να τύχει σεβασμού. Έλα όμως, που όντως είχε αποτέλεσμα!

Άρα, το The Process χρειάζεται αλλαγή. Ας δούμε ποια μπορεί να είναι η πηγή έμπνευσης για το νέο nickname.

Όπως ενημέρωσε το The Ringer τα ξημερώματα απήλαυσε το δεύτερο παιχνίδι του με τουλάχιστον 30 πόντους, 10 ριμπάουντ και 5 τάπες στα φετινά playoffs. Είναι ο μόλις 9ος παίκτης της ιστορίας που έφτασε δυο φορές, στην ίδια postseason, σε αυτούς τους αριθμούς -από το 1974, όταν άρχισαν να μετρούν τα κοψίματα. Είναι ο πρώτος των τελευταίων 13 χρόνων.

Να σου πω και ποιος ήταν ο τελευταίος: ο GM των Σίξερς, Έλτον Μπραντ! Ήταν το 2006, στη σειρά των Κλίπερς με τους Σανς για τα ημιτελικά της Δύσης. Το Φοίνιξ ήταν αυτό που προχώρησε με 4-3, πριν παραδοθεί στους Μαβς. Η σεζόν 2005-06 ήταν η καλύτερη του Μπραντ στα παρκέ, ως μέλος της 'αγαπημένης, διασκεδαστικής, νεανικής ομάδας' του λαού.

Philadelphia 76ers general manager Elton Brand speaks with members of the media during a news conference at the NBA basketball team's practice facility in Camden, N.J., Tuesday, Nov. 13, 2018. (AP Photo/Matt Rourke)
Philadelphia 76ers general manager Elton Brand speaks with members of the media during a news conference at the NBA basketball team's practice facility in Camden, N.J., Tuesday, Nov. 13, 2018. (AP Photo/Matt Rourke) AP

Η σεζόν 2018-19 είναι η πρώτη του ως General Manager των Σίξερς. Προηγήθηκε η θητεία του συμβούλου επί της εξέλιξης των παικτών, από το 2016 και το 'αγροτικό' του ως GM στους Delaware 87ers της αναπτυξιακής λίγκας.

Ήταν αυτός που πρότεινε την ανταλλαγή για τον Τζίμι Μπάτλερ. Κι αυτός που σκέφτηκε και εκτέλεσε την απόκτηση του Τομπάιας Χάρις -έως τότε βασικού και αναντικατάστατου στους Κλίπερς-, τον περασμένο Φλεβάρη. Έτσι βρέθηκε με τους Σίμονς, Μπάτλερ και Χάρις να πλαισιώνουν τον Εμπίντ, όντας βέβαιος πως τελικά, έχει στα χέρια του χρυσάφι.

Αυτό που τώρα βλέπουν όλοι. Αυτό που κάνει τους Ράπτορς να μη θυμίζουν σε τίποτα την ομάδα με την τρίτη καλύτερη άμυνα και το μεγαλύτερο βάθος στον πάγκο. Δεν βοήθησε η ανταλλαγή που έστειλε στο Μέμφις τους Βαλανσιούνας, Ράιτ και Μάιλς, μηδέ οι τραυματισμοί των Ανουνόμπι και Λιν που είναι εκτός.

Προς το τέλος του ματς, ο Εμπίντ άρχισε να περνάει και καλά. Και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο που θα μπορούσε να συμβεί στο Τορόντο, για τη συνέχεια. Το οποίο Τορόντο έχει πάρει 113 πόντους στα τρία πρώτα ματς από τον Λέοναρντ και 23.3 ανά αγώνα από τον Σιακάμ (μαζί έχουν βάλει τους 1983 από τους 292 του συνόλου, σε αυτό το διάστημα -δηλαδή το 63%). Τρίτος να γίνουν έστω τρίο -ούτε κουβέντα για κουαρτέτο- δεν έχει υπάρξει. Αλλά και να βρεθεί, ο Εμπίντ δεν άγχεται.

Δεν ανησυχώ για τους αντιπάλους μας. Μόνο για την ομάδα μου, για το πώς συνυπάρχουμε στο παρκέ και πώς παίζουμε μαζί. Για να κυκλοφορούμε σωστά την μπάλα, για την άμυνα μας -ξέρετε, έχουμε ένα, δυο παίκτες που μπορούν να γίνουν καλύτεροι αμυντικοί της χρονιάς-, για όσα πρέπει να κάνουμε. Η δική μου δουλειά είναι να συνεχίσουμε έτσι.

Photos: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK