Βασίλης Σπανούλης: Τα ευρωπαϊκά σουτ που έγραψαν ιστορία

Ο κορυφαίος σκόρερ της Euroleague λέγεται Βασίλης Σπανούλης. Αυτά είναι τα σουτ που σημάδεψαν το μύθο του.

O Βασίλης Σπανούλης σουτάρει στο αντίπαλο καλάθι.
O Βασίλης Σπανούλης σουτάρει στο αντίπαλο καλάθι. EUROKINISSI SPORTS

Ο Βασίλης Σπανούλης από το βράδυ της Πέμπτης (σ.σ. 2/1) είναι ο 'βασιλιάς των πόντων' στην ιστορία της Euroleague, σε μια γλυκόπικρη βραδιά για τον Ολυμπιακό. Το Σήμερα του Ολυμπιακού μοιάζει ομιχλώδες, όμως η σύγχρονη ιστορία της ομάδας, είναι συνδεδεμένη με το όνομα και το μύθο του Βασίλη Σπανούλη, έχει ως κεντρικό σημείο αναφοράς της εκτόξευσης της, το '7' του Λαρισαίου γκαρντ. Είναι επιβεβλημένο να θυμηθούμε ξανά τα σημαντικότερα σουτ που όρισαν τον ευρωπαϊκό μύθο του Σπανούλη. Η επιστροφή στο πρόσφατο παρελθόν του Ολυμπιακού θα κάνει ίσως κάποιους να αναφωνήσουν 'περασμένα μεγαλεία', ίσως όμως να δείχνει το δρόμο και για τη συνέχεια.

Η διπλή πράσινη μαχαιριά

Είμαστε στο Final-Four του Βερολίνου (2009), με τον Ολυμπιακό του Παναγιώτη Γιαννάκη και τον Παναθηναϊκό του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, δυο ομάδες γεμάτους από σταρ του ελληνικού και διεθνούς μπάσκετ, να τίθενται αντιμέτωποι στον ημιτελικό, σε ένα από τα κορυφαία ντέρμπι στην ιστορία των αιωνίων αντιπάλων. Ο Ολυμπιακός έχει Τζος Τζίλντρες, Γιώργο Πρίντεζη, Σοφοκλή Σχορτσιανίτη, Μίλος Τεόντοσιτς και δείχνει ισχυρός. Όμως ο Παναθηναϊκός παρατάσσει Δημήτρη Διαμαντίδη, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, Νικόλα Πέκοβιτς, Μάικ Μπατίστ και φυσικά τον Βασίλη Σπανούλη μεταξύ πολλών ακόμα παικτών στο peak της φόρμας τους και κερδίζει τον Ολυμπιακό με 84-82.

Στα 5:40 πριν το τέλος, ενώ το σκορ είναι 71-73 υπέρ του ΠΑΟ, ο Σπανούλης απασφαλίζει με τρίποντο και δίνει σταθερή διαφορά στην ομάδα του, ενώ και δυο λεπτά αργότερα, την ώρα που ο Ολυμπιακός πλησιάζει επικίνδυνα, δίνει ασίστ στον Γιασικεβίτσιους που κάνει το 74-81 και κλειδώνει τη νίκη της ομάδας του. Η μαχαιριά ήταν διπλή, o πόνος τελικά, κράτησε λίγο.

Πρώτη εκτόξευση στ' αστέρια, με τα ερυθρόλευκα

Η αναγέννηση του Ολυμπιακού ξεκίνησε από τα σημεία αναφοράς που ακούνε στα ονόματα 'Σπανούλης' και 'Πρίντεζης' τη σεζόν 2011-12. Η ομάδα βρίσκεται στον ημιτελικό της Ευρωλίγκας, ύστερα από μια αποτυχημένη σεζόν (2010-11), με ένα δίδυμο ξένων που είχε έρθει στην ομάδα το Δεκέμβριο του '11 (Έισι Λο, Τζόι Ντόρσι) και αντιμέτωπή της ήταν η αρκετά ανταγωνιστική Μπαρτσελόνα. Ο Σπανούλης αποφασίζει να γράψει το σενάριο της αναμέτρησης, ευστοχώντας σε τρίποντο 1:02 λεπτά πριν το φινάλε, που κάνει το σκορ 66-61. Ο Ολυμπιακός θα κερδίσει την αναμέτρηση με τελικό σκορ 68-64. Η συνέχεια, γνωστή σε όλους μας.

Πέντε τρίποντα για μια -ακόμα- κούπα

Την επόμενη σεζόν, η ομάδα είχε και πάλι στόχο τα αστέρια. Τον Μάιο του 2013, ο Ολυμπιακός έδειχνε ανίκητος και η Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό της Ευρωλίγκας, μικρό εμπόδιο. Μόλις πέντε εύστοχα τρίποντα χρειάστηκε να 'εκτοξεύσει' στο καλάθι των Μαδριλένων ο Σπανούλης. Το πέμπτο, που έφερε διψήφια διαφορά στον Ολυμπιακό (90-79), ήταν και το πιο γλυκό.

Το έμφραγμα στο τέλος

Σεζόν 2013-14 και ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ για τους ομίλους της Euroleague. Ο V-Span, τροπαιούχος Ευρωλίγκας και ελληνικού πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό πια, δείχνει στον αιώνιο αντίπαλο ποιος είναι το αφεντικό. Και πώς αλλάζουν οι καιροί.

Καλησπέρα ΤΣΣΚΑ, αντίο ΤΣΣΚΑ

Τον Μάιο του 2015, ο Ολυμπιακός είναι ξανά στο Final-Four. Ο Βασίλης Σπανούλης μοιάζει εξουδετερωμένος, έχοντας σημειώσει μόλις 2 πόντους με 0/11 σουτ. Ε και; Στα 10.5 δευτερόλεπτα πριν από το φινάλε της αναμέτρησης, με το σκορ ισόπαλο στο 66-66, έχει την μπάλα στα χέρια και τον Ντε Κολό μπροστά του. Βήμα πίσω, σουτ και η κατάληξη είναι απλά ένα ακόμα κεφάλαιο της ένδοξης 'Σπανουλιάδας' που συνεχίζεται με νέα επεισόδια στη σύγχρονη ιστορία της διοργάνωσης.



News 24/7

24MEDIA NETWORK