H αποκατάσταση του ΛεΜπρον Τζέιμς θα ξυπνήσει την Ευρώπη

Ο ΛεΜπρον Τζέιμς ανήκει σε λίστες με ρεκόρ, στις οποίες αυξάνει το μέσο όρο ηλικίας. Τη φυσική κατάσταση του 34χρονου τη ζηλεύουν 20χρονα. Επίσης, ο τρόπος που φροντίζει το σώμα του διδάσκει στο ευρωπαϊκό μπάσκετ τα βασικά της δουλειάς.

Ο ΛεΜπρον Τζέιμς έχει αγωνιστεί στο 90% των παιχνιδιών που υπήρχαν διαθέσιμα, σε 17 χρόνια καριέρας. Και αυτό είναι κάτι που έτυχε.
Ο ΛεΜπρον Τζέιμς έχει αγωνιστεί στο 90% των παιχνιδιών που υπήρχαν διαθέσιμα, σε 17 χρόνια καριέρας. Και αυτό είναι κάτι που έτυχε. AP PHOTO/RINGO H.W. CHIU

Στους τρεις παίκτες που 'χουν τα περισσότερα παιχνίδια -στο φετινό ΝΒΑ- με 30+ πόντους και 10+ ασίστ είναι ο 20χρονος Λούκα Ντόντσιτς των 34.9'' συμμετοχής ανά αγώνα, ο 21χρονος Τρε Γιάνγκ των 33.8 λεπτών σε κάθε ματς φέτος και ο 34χρονος ΛεΜπρον Τζέιμς, των 34.8 λεπτών -σε καριέρα που 'χει για μέσο όρο συμμετοχής τα 31.3 λεπτά. Στα οποία δεν ανεβοκατέβαινε ανέμελος τα παρκέ. Ήταν και παραμένει ο πρωταγωνιστής της -όποιας- ομάδας του. Τα ξημερώματα βρέθηκαν στο ίδιο παρκέ οι δυο τελευταίοι. O νέος αγωνίστηκε για 39' και έδωσε 31 πόντους (9/14 δίποντα, 2/8 τρίποντα, 7/8 βολές) και 7 ασίστ. Ο παλιός πρόσφερε με 33 πόντους (7/11 δίποντα και 6/10 τρίποντα, συν 1/1 βολή) και 12 ασίστ, σε 33', στη νίκη (122-101) των Λέικερς επί των Χοκς. Έτσι έφτασε στα 4 ματς με περισσότερους από 30 πόντους και 10 ασίστ, με τους Ντόντσιτς και Γιανγκ να 'χουν από 3.

Ο Kόμπι Μπράιαντ εμφανίστηκε στο Staples Center και (εύλογα) όσοι ήταν στις εξέδρες σηκώθηκαν και τον χειροκρότησαν, μόλις τον είδαν. Μεταξύ τους ήταν και κάποιοι από τους παίκτες του αγώνα. Ως σωστός πατέρας, φρόντισε να ικανοποιήσει και τα αιτήματα της κόρης του για φωτογραφίες με τους stars της πρώτης σειράς.

Οι άλλες κάμερες εστίασαν στον Black Mamba, όπως εκεί εστίασε και ο ΛεΜπρον Τζέιμς, ο οποίος ξεκίνησε τη βραδιά με 12 πόντους στα 9 πρώτα λεπτά. “Προσπάθησα να κάνω σόου, για να του δώσω έναν λόγο να πει 'οκ, θα ξαναπάω'. Ήταν φανταστικό να παίζω μπροστά στον παίκτη που βοήθησε τους Λέικερς να πάρουν 5 τίτλους. Μεγάλωσα, παρακολουθώντας τον και θαυμάζοντας τον. Ήμουν ένα από τα παιδιά που είχαν την ευκαιρία να έλθουν στο ΝΒΑ απευθείας από το σχολείο, όπως εκείνος. Είναι τόσο σουρεάλ αυτό που συμβαίνει. Ένα παιδί από το Άκρον να έχει έναν τύπο όπως ο Κόμπι, να βρίσκει λίγο χρόνο από τη μέρα του για να έλθει στο γήπεδο. Ακόμα και σε αυτό το σημείο της καριέρας μου, είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο”.

Δεν ξέρω αν είχες διαβάσει -που αν δεν το έκανες, να η δεύτερη ευκαιρία- αλλά ο Μπράιαντ έχει δημιουργήσει ακαδημία που απευθύνεται σε νέα παιδιά, αλλά και επαγγελματίες. Το project που 'απλώνεται' σε 9.290 τετραγωνικά μέτρα έχει ως στόχο να 'περάσει' τη Mamba Mentality. Η Mamba Mentality, κατά τον εμπνευστή της, είναι “η μόνιμη περιέργεια, το να αναρωτιέσαι πώς μπορώ να γίνω σήμερα καλύτερος από ό,τι ήμουν χθες. Αυτό σημαίνει να βάζεις πάθος στην εξέλιξη σου, να κάνεις τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια που απαιτείται για να γίνεις εξαιρετικός”.

Αν ακολουθείς τους λογαριασμούς αυτού που 'χει δημιουργήσει στα social media https://www.instagram.com/mambasportsacademy/?hl=en, θα δεις τι δουλειά 'πατούν' οι επαγγελματίες αθλητές το καλοκαίρι -και την οποία δεν μπορούν να κάνουν μέσα στη σεζόν, αφενός γιατί δεν υπάρχει χρόνος, αφετέρου διότι όταν σηκώνεις 250 κιλά πάγκο την Τετάρτη, προφανώς και θα επηρεαστεί το παιχνίδι σου την Πέμπτη. Θέλω να σου πω ότι κάθε πράγμα είναι για τον καιρό του -αν θες να βοηθήσεις ΚΑΙ να προφυλάξεις το σώμα σου. Αυτό κάνει ο ΛεΜπρον και σε 17 χρόνια, έχει αγωνιστεί στο 90% των παιχνιδιών που υπήρχαν στα προγράμματα, είναι 4ος σκόρερ, 10ος στις ασίστ και, κατά τον Στιβ Κερ, ο καλύτερος αθλητής που υπάρχει εκεί έξω.

Είστε είσαι φαν του King, είτε όχι (ως αθλητή, γιατί για τη γενικότερη προσφορά του πρέπει να 'χεις τερματίσει τη μιζέρια, αν δεν τον αναγνωρίζεις), η πραγματικότητα τον θέλει να δουλεύει όσο λίγοι, για να μπορεί όχι μόνο να υπάρχει, αλλά να ξεχωρίζει. Έχει πει πως ξοδεύει 1.5 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, για να φροντίσει το σώμα του και να 'νικήσει' το χρόνο. Ο οποίος χρόνος θέλει μετά τα 30 να μειώνεται η έκκριση τεστοστερόνης -ορμόνη που πέραν αυτού που ήδη γνωρίζεις πως βοηθά, είναι υπεύθυνη για την αυξημένη ενέργεια και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η έλλειψη τεστοστερόνης δημιουργεί προβλήματα όπως η απώλεια μαλλιών, η συσσώρευση του λίπους στην κοιλιακή χώρα, η έλλειψη μυικής μάζας και η ευερεθιστικότητα. Μετά τα 30 που 'πέφτουν' οι τιμές, μειώνεται και η δυνατότητα ανάπλασης των μυών και αντέχεις λιγότερο το ξύλο που 'τρώει' το σώμα.

O ΛεΜπρον Τζέιμς, το Μάη του 2015, όταν ως 'Ίππότης' αντιμετώπισε θέμα με τη μέση.
O ΛεΜπρον Τζέιμς, το Μάη του 2015, όταν ως 'Ίππότης' αντιμετώπισε θέμα με τη μέση. AP PHOTO/RON SCHWANE

Ο άνθρωπος που φρόντισε τον 'ανισόρροπο' Τζέιμς

Εδώ και χρόνια ο ΛεΜπρον έχει πιστή αντιγραφή των γυμναστηρίων που υπάρχουν στις εγκαταστάσεις των οργανισμών του ΝΒΑ, στο σπίτι του. Πληρώνει δυο προπονητές, εκ των οποίων ο ένας τον ακολουθεί όπου πάει, από το 2005. Είναι ο Μάικ Μάνσιας, ο οποίος τελεί και χρέη διατροφολόγου, ενώ ασχολείται με την προετοιμασία του σώματος του παίκτη πριν τα ματς και τις προπονήσεις και την αποκατάσταση των μυών, όταν τελειώσει τη δουλειά. Σε συνέντευξη που έδωσε στο GQ, τον περασμένο Μάρτιο όταν ο πελάτης του είχε θέμα με τους προσαγωγούς, εξήγησε πως ό,τι κάνει, όλη μέρα, ο ΛεΜπρον αφορά τη δουλειά του. Από όσα τρώει, όσα πίνει, έως τις κινήσεις που κάνει και τις θεραπείες. Το καλοκαίρι επιτρέπει στον εαυτό του να φάει chocolate chip cookies, με παγωτό βανίλια. Ο Μάνσιας κατέληξε στο “είναι εύκολο να πιεις 1-2 μπύρες και να φας γλυκά. Αν όμως, παραμείνεις πειθαρχημένος θα κάνεις καλό στην υγεία σου”, όπως εξηγούσε ότι για να βοηθηθεί το σύστημα -μετά τον τραυματισμό-, έπρεπε να χάσει βάρος. Έκαναν και μια δέσμευση: από το Γενάρη που παρουσιάστηκε το πρόβλημα έως την πλήρη επιστροφή του, οι δυο τους δεν θα έπιναν έστω μια γουλιά κρασί. Αυτό ήταν 'μαχαιριά' στην καρδιά του λάτρη της οινοποσίας, Τζέιμς. Η πειθαρχία βέβαια, έχει γίνει συνώνυμο του superstar (αλλιώς δεν γίνεται τίποτα), ο οποίος πληρώνει, για full time απασχόληση μάγειρες και μασέρ, ενώ έχει αγοράσει ό,τι υπάρχει και αφορά την παρακολούθηση της ποιότητας ύπνου, αλλά και τη φροντίδα του σώματος.

Το 2015 ο 'Βασιλιάς' είχε ένα θέμα με τη μέση -σε δίσκο, στο κάτω μέρος της μέσης που 'πείραζε' τη δύναμη και την ισορροπία. Δεν ήταν λίγοι που είδαν σε αυτόν τις περιπτώσεις των Λάρι Μπερντ και Στιβ Νας, οι οποίοι μετά τα 30α έγιναν θύματα της μέσης. Ο τύπος που δεν έλειπε ποτέ, έμεινε εκτός για δυο εβδομάδες, ενώ ήταν σε εξέλιξη η σεζόν, ενώ είχε κάνει και ενέσεις για να αντέξει.

Επικοινώνησε με τον Ντέιβιντ Αλεξάντερ, γυμναστή με τον οποίον είχε δουλέψει στο Μαϊάμι και αυτός του συνέστησε τον Ντόνι Ρέιμον, πρώην ΟΥΚά, ειδικό στη βιομηχανική (επιστήμη που αφορά την ανθρώπινη κίνηση, η οποία συνδυάζει τη βιολογία με τις σωματικές μηχανικές). Έγινε ειδικός, για να βοηθήσει τον εαυτό του, έπειτα από σοβαρό τραύμα που 'χε αποκτήσει στον αυχένα σε πτώση με αλεξίπτωτο -και οι ειδικοί στο πολεμικό ναυτικό δεν μπορούσαν να γιατρέψουν. Έγινε άνθρωπος του ΛεΜπρον.

Οι δυο τους συμφώνησαν να συνεργαστούν, με τον ειδικό να τονίζει την ανάγκη που υπήρχε να δουλέψει ο αθλητής επί της σταθεροποίησης του -της δύναμης του κέντρου ή αν προτιμάς του κορμού, δηλαδή την κοιλιά, ώστε να 'απορροφά' αυτή το βάρος που υπό άλλες συνθήκες θα 'έπεφτε' χαμηλά στη μέση. Σημείωση: αν έχεις πρόβλημα με τη μέση, σου συστήνω ανεπιφύλακτα το pilates. Θα σωθείς. Αρκεί να σου πω ότι στα 27 'νέκρωνε' το αριστερό πόδι και περπατούσα με βοήθεια μπαστουνιού και 100 χρόνια μετά δεν νιώθω καν ενοχλήσεις (χτύπα ξύλο).

Ας επιτρέψουμε όμως, στο θέμα μας: αυτός ο τύπος εμφανίζεται σε ανταγωνιστικό επίπεδο, από όταν ήταν 11. Πέραν της γενετικής (το ταλέντο, το χάρισμα), έχει δουλέψει ατελείωτες ώρες σε προπονήσεις και αποκατάσταση, που πια έχουν γίνει συγκεκριμένες αλλά πολύ εξειδικευμένες.

Τι διδάσκει ο ΛεΜπρον στο ευρωπαϊκό μπάσκετ

Ζήτησα από τον ορθοπεδικό Δημήτρη Σαρρή, να κάνει όλα τα παραπάνω απλά ελληνικά -μήπως και βοηθήσουμε στην αλλαγή του ελληνικού μενταλιτέ που είναι πολλά χρόνια πίσω, καθώς οι ομάδες αποφεύγουν τις επενδύσεις (σε υλικό και νέες τεχνολογίες) που προστατεύουν τη βασική επένδυση (βλ. παίκτης). Ακολουθεί μια πρώτη τοποθέτηση. Θα επανέλθουμε.

Στην off season οι αθλητές ακολουθούν ένα πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης για το σώμα τους, με ασκήσεις προοδευτικής αύξησης αντίστασης ώστε να επιτευχθεί η αύξηση μυικού ιστού που επιζητούν για την βελτίωση των ατομικών αθλητικών χαρακτηριστικών τους. Οn season φροντίζουν για την διατήρηση αυτής, με ένα σωστά δομημένο -χαμηλότερης έντασης- ασκησιολόγιο που δεν καταπονεί το σώμα, ώστε να μην επηρεάζει την απόδοση τους στους αγώνες. Σημαντικό κομμάτι για την μυοσκελετική υγεία των αθλητών on season είναι και η διαχείριση της κόπωσης, καθώς αυτή αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο τραυματισμού (πχ. χρόνος συμμετοχής).

Όλα αυτά προσαρμόζονται σε κάθε αθλητή εξατομικευμένα, πάντα βασισμένα σε μετρήσεις και μετά την επιστημονική ανάλυση. Οι προπονητές δεν λένε 'σήμερα θα παίξεις 37 λεπτά, γιατί χθες έπαιξες 25 τυχαία. Υπάρχει από πίσω από κάθε παίκτη μια ολόκληρη ομάδα ειδικών (ιατροί, φυσικοθεραπευτές, διατροφολόγοι, γυμναστές) που συλλογικά φροντίζει , ώστε οι παίκτες να έχουν την βέλτιστη απόδοση την στιγμή που θα είναι απαραίτητη για την ομάδα (πχ. στα playoffs). Επίσης, υπάρχει μια παρερμηνεία σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση του σώματος, που είναι εξίσου σημαντική με την προπόνηση. Στην Ευρώπη η πλειοψηφία των συλλόγων έχει μείνει στην παθητική αποκατάσταση του αθλητή (μαλάξεις, υπέρηχοι, κρύο θεραπεία) για τη χαλάρωση των μυών.

Μελέτες δείχνουν ότι σημαντικότερο ρόλο στην πρόληψη έχει η ενεργή αποκατάσταση. Ανάλογα με το άθλημα και τις ευπάθειες/προηγούμενους τραυματισμους που έχει ο εκάστοτε αθλητής, καλείται να ακολουθήσει συγκεκριμένο ασκησιολόγιο για να προφυλάξει τις αρθρώσεις που χρησιμοποιεί, ώστε να μειώσεις τις πιθανότητες τραυματισμού ή επανατραυματισμού.

Για παράδειγμα, ο Steph Curry με το γνωστό πρόβλημα χαλαρότητας των αστραγάλων του, ακολουθήσει ασκησιολόγιο ενεργητικής αποκατάστασης τόσο για την σταθεροποίηση αυτών όσο και για να αλλάξει το κέντρο βάρους του στα ισχία ώστε να μειώσει τις επιβαρύνσεις στις αρθρώσεις αυτές . Οι ασκήσεις γίνονται καθημερινά. Δεν υπάρχουν ρεπό. Αυτή είναι η φιλοσοφία”. Όπως στη γενικότερη φιλοσοφία υπάρχει το μηδενικό νόημα των σπριντ, μέσα στη σεζόν. Εννοώ έχουν αλλάξει πολλά.

Στην Ευρώπη έχουμε μείνει στο ρεπό που στα μυαλά κάποιον εξακολουθεί να σημαίνει ξεκούραση. Μόνο που οι επαγγελματίες αθλητές στην ουσία, ταλαιπωρούν το σώμα τους με την αδράνεια. Δεν σου 'χει συμβεί όταν τρέχεις ανηλεώς για μέρες, τη μέρα που κάθεσαι να αισθάνεσαι λες και σε έχει πατήσει τρένο; “Η αδράνεια κάνει κακό. Θέλει ενεργή αποκατάσταση, δηλαδή να κάνεις γυμναστική, αλλά όχι στα 'κόκκινα'. Να κάνεις γυμναστική συντήρησης”.

Όλα τα παραπάνω είναι αποτελέσματα πολυετών ερευνών που έχουν διενεργήσει κορυφαία πανεπιστήμια του πλανήτη. Μήπως ήλθε η ώρα να βάλουμε μια τελεία στο 'έτσι τα κάναμε τόσα χρόνια;'.

News 24/7

24MEDIA NETWORK