H πανδύσκολη προετοιμασία με βάρη για έναν κορυφαίο τενίστα

Ένας τενίστας κορυφαίου επιπέδου χρειάζεται προφανέστατα ταλέντο, επιμονή και καλή φυσική κατάσταση. Χρειάζεται όμως και ένα πρόγραμμα με βάρη, που όμοιό του δύσκολα θα βρεις.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς θριάμβευσε στο Nitto ATP Finals
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς θριάμβευσε στο Nitto ATP Finals AP PHOTO/KIRSTY WIGGLESWORTH

Πριν μερικά χρόνια, αν ρωτούσες δέκα Έλληνες τι είναι το ATP Finals και σου απαντούσαν δύο ότι πρόκειται για το τελικό τουρνουά των 8 καλύτερων αθλητών του τένις, τότε θα ήσουν τυχερός. Αν επίσης πριν μερικά χρόνια έλεγες ότι ένας από τους καλύτερους τενίστες στον κόσμο θα ήταν Έλληνας μάλλον θα σε περνούσαν για παλαβό. Όλα αυτά κατάφερε να αλλάξει ο Στέφανος Τσιτσιπάς μέσα σε έναν χρόνο.

Πλέον, το τένις κοντεύει να γίνει εθνικό άθλημα και οι πωλήσεις ρακετών έφτασαν στο peak τους. Φυσικά το να φτάσει κάποιος σε τέτοιο επίπεδο προϋποθέτει τρομερές θυσίες, προγραμματισμό και σκληρή προπόνηση τόσο μέσα όσο και έξω από το γήπεδο. Η εκγύμναση της φυσικής κατάστασης είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για τον αθλητή του τένις διότι πρόκειται για ένα δυναμικό άθλημα το οποίο χρειάζεται ταχύτητα, αντίδραση, έκρηξη και φυσικά αντοχή στη δύναμη. Παρακάτω, σου παρουσιάζουμε τη γενική φιλοσοφία που ακολουθούν στο γυμναστήριο οι αθλητές υψηλού επιπέδου.

Προετοιμασία

Διάρκεια: 6-8 εβδομάδες

Ημέρες ανά εβδομάδα: 4-5

Σετ: 3-4

Είναι η περίοδος κατά την οποία ο αθλητής φορτώνει τα πολλά κιλά και δουλεύει κατά βάση τη δύναμη και την έκρηξη. Εννοείται πως δεν αμελεί και την αερόβια προπόνηση με τρέξιμο και διαλειμματική προπόνηση.

Ενδεικτικές ασκήσεις

ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ

ROMANIAN DEADLIFTS

BENT OVER ROW

CABLE WOOD CHOP

REVERSE CRUNCH

HANG CLEAN

MEDICINE BALL PUSH PRESS

Αν θες να μάθεις καινούργιες ασκήσεις και να αναβαθμίσεις την προπόνηση σου, βρες τον Βαγγέλη Πολυμερόπουλο στο Instagram @vpolimero.

News 24/7

24MEDIA NETWORK