Η διατροφή 8-16 του Λουίς Σκόλα

Σε ό,τι και αν κάνεις, ό,τι δίνεις παίρνεις. Ο Λουίς Σκόλα άλλαξε τα πάντα, ώστε να μπορεί στα 39 να παίζει σαν 20χρονος. Λάθος. Καλύτερα από 20χρονο.

Δυο χρόνια δουλεύει με προσωπικό γυμναστή, ώστε να αντέξει το σώμα του τις απαιτήσεις του σύγχρονου μπάσκετ. Ο Λουίς Σκόλα προσάρμοσε τα πάντα για να γίνει θρύλος.
Δυο χρόνια δουλεύει με προσωπικό γυμναστή, ώστε να αντέξει το σώμα του τις απαιτήσεις του σύγχρονου μπάσκετ. Ο Λουίς Σκόλα προσάρμοσε τα πάντα για να γίνει θρύλος. AP PHOTO/MARK SCHIEFELBEIN

Αν σε ρωτήσει κάποιος, σε δυο χρόνια, τι θυμάσαι από το 2019 FIBA World Cup το πιθανότερο είναι να απαντήσεις πως την ιστορία τη γράφουν οι ομάδες παρέες, αυτές που συγκροτούνται από τύπους, οι οποίοι γουστάρουν αυτό που κάνουν στο βαθμό που 'θυσιάζουν' το σώμα και το μυαλό τους, χωρίς δεύτερη σκέψη, για τη χώρα τους. Όχι οι βεντέτες, όχι οι βιρτουόζοι άσοι και οι καλλιτέχνες, αλλά εκείνοι που ακόμα και αν το 'ταβάνι' τους είναι το 5 (με άριστα το 10), το δίνουν βρέξει, χιονίσει. Δεν συμβιβάζονται με το 4 1/2, γιατί δεν το επιτρέπουν στον εαυτό τους. Και δεν το επιτρέπουν στον εαυτό τους, γιατί έχουν δίπλα τους τύπους που είναι θρύλοι. Κατηγορία στην οποία τοποθετήθηκε ο Λουίς Σκόλα, ο οποίος μεταξύ άλλων πρόσφερε και την πιο συγκινητική στιγμή της διοργάνωσης.

Ο αρχηγός της 'χρυσής γενιάς' της Αργεντινής και ο ηγέτης όλων φέτος, έχει 'πατήσει' τα 39 και πάει στα 40. Και επειδή θα ξέρεις πως το σώμα είναι 'ελέφαντας'  σε μνήμη (δεν ξεχνά), αυτό του Αργεντινού που πέρασε δεκαετίες (χειμώνα, καλοκαίρι) στα παρκέ, ήταν εξόχως καταπονημένο. Εκείνος όμως, ήθελε να δει τη χώρα του στην κορυφή του κόσμου. Άπαξ και πήρε την απόφαση, πήρε και τα μέτρα του.

Αυτό που βλέπεις παραπάνω είναι το μέρος όπου ζει ο Σκόλα. Στη μέση του πουθενά, γιατί έτσι του αρέσει. Μέσα στη μέση του πουθενά προφανώς υπάρχει και γήπεδο μπάσκετ. Εκεί ξημεροβραδιαζόταν για μήνες, ώστε να είναι βέβαιος πως μπορεί να φανεί συνεπής προς την υπόσχεση που είχε δώσει στον εαυτό του και μετά στη χώρα του: να ηγηθεί της Αργεντινής στην Κίνα. Σημείωση: τα 20 τελευταία χρόνια δεν έβαλε μια φορά την 'αλμπισελέστε', το 2000 από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.

Προσέλαβε 3 personal trainers (ο καθένας στο είδος του) και μαζί έφτιαξαν ένα πρόγραμμα που θα κρατούσε 4 μήνες και θα άρχιζε κάθε μέρα στις 6 το πρωί. Μια στιγμή όμως, να σας τα πει ο ένας από τους προσωπικούς γυμναστές του Σκόλα, αυτός που τον ακολούθησε στην Κίνα -γιατί το πρόγραμμα συνεχίζεται κι εκεί, καθώς από πέρυσι παίζει στην κινεζική λίγκα, στους Shanghai Sharks όπου από φέτος θα βρίσκεται ο Μάνος Μανουσέλης.

Ο Marcelo López ήταν τριαθλητής, πριν γίνει personal trainer. Μίλησε στο Basquet Plus για τη δουλειά που έκανε με τον ήρωα του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου. Διευκρίνισε ότι δεν δουλεύει μαζί του μόνο τέσσερις μήνες, αλλά δυο χρόνια “και μπαίνουμε στον τρίτο”. Απλά το τελευταίο τετράμηνο φόρτσαραν όλοι “ώστε να μπορεί να είναι στο τοπ της απόδοσης με την εθνική”.

"Η δουλειά μου γίνεται πολύ εύκολη, όταν συνεργάζομαι με αθλητές όπως ο Λουίς. Ξέρει τις ανάγκες του, ξέρει τι χρειάζεται, καταλαβαίνει το σώμα του και τις απαιτήσεις ενός παιχνιδιού που αλλάζει. Αρκεί να κάνω τις προτάσεις μου. Από εκεί και πέρα ξέρει ακριβώς τι να κάνει, ώστε να πάρει το μάξιμουμ αποτέλεσμα.

Φέτος δουλέψαμε στο 30% όσων κάναμε τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του σύγχρονου μπάσκετ: την ταχύτητα στην εκτέλεση, τα ματς απ με ψηλούς, την καλύτερη ντρίμπλα.

Έχει την ικανότητα να βλέπει πώς θα εξελιχθεί η φάση, πριν ξεκινήσει. Περιμένει όσα έρχονται και τα αντιμετωπίζει. Η δική μου δουλειά ήταν να τον βοηθήσω να αποκτήσει την κατάλληλη φυσική κατάσταση. Ομολογώ πως η συνεργασία μας με εξέλιξε". Εξήγησε πως η διαδικασία είχε και ένα μικρό διάλειμμα, μετά το τέλος της κινεζικής λίγκας και έως την αρχή της προετοιμασίας των 'γκαούτσος', γιατί έπρεπε να αποθεραπευτεί το σώμα του Σκόλα "την ώρα που έπρεπε να μπούμε και σε μια νέα φάση δουλειάς. Στην αρχή αποφασίσαμε να δουλεύουμε τρεις μέρες την εβδομάδα, τις τρεις πρώτες εβδομάδες για να βοηθήσουμε την αποκατάσταση του σώματος του. Δηλαδή κάναμε προπονήσεις, άρχισε να κουνιέται το σώμα του, αλλά είχε και το χρόνο που χρειαζόταν για να 'συνέλθει'. Το κινεζικό πρωτάθλημα είναι πολύ απαιτητικό. Καταπονεί το σώμα, έχει ταξίδια και πολλά παιχνίδια. Ο Λουίς τα άντεξε όλα αυτά σαν άλογο. Αλλά κουράστηκε και έπρεπε να αναρρώσει".

Όταν διαβάζεις πως το σώμα του Σκόλα έπρεπε να ξεκουραστεί, υποθέτεις ότι δεν έκανε τίποτα. Γράψε λάθος. Η αποθεραπεία των επαγγελματιών αθλητών (που είναι ανάγκη, για να αποφύγουν τραυματισμούς), γίνεται με ειδική εκγύμναση. Αν σταματήσουν τα πάντα, είναι επιρρεπείς στα χειρότερα.

"Ο Λουίς δεν μπορεί να μείνει καιρό μακριά από τα γήπεδα. Προτιμά να είναι σε αυτά, έστω και αν κάνει λίγα πράγματα. Θέλει να προπονείται. Είναι εξόχως ευφυής και συνειδητοποιημένος για όσα χρειάζεται, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στο κορυφαίο επίπεδο. Ξέρει πώς θα διαχειρίζεται τον εαυτό του, ανάλογα με το επίπεδο της κούρασης που νιώθει. Και σπάνια κάνει λάθος. Όταν δουλεύεις με κάποιον που ξέρει απόλυτα τις ανάγκες του σώματος του, η δουλειά γίνεται απλή. Ο Λουίς έχει μάθει να 'ακούει' το σώμα του". 

Η προπόνηση μετά τα παιχνίδια

Σύμφωνα με τον Λόπες ο Σκόλα είναι 39, αλλά το σώμα του είναι πολύ νεαρότερο. "Όταν μιλάμε για μακροζωϊα στα σπορ, πρέπει να εστιάζουμε στο χρόνο της αποθεραπείας. Ένας αθλητής οφείλει, από ένα σημείο και έπειτα, να φροντίζει πολύ περισσότερο το σώμα του μετά το παιχνίδι. Πρέπει να προσέχει πώς κοιμάται, την ενυδάτωση και τη διατροφή του. Ο Λουίς πέρασε από όλες τις μεθόδους και ήξερε ποιες ήταν οι καλύτερες για εκείνον.

Συνήθως οι αθλητές καταλαβαίνουν την πραγματική ηλικία, στην αποθεραπεία. Στο παρκέ όσο πιο έμπειρος είναι ο παίκτης, τόσο καλύτερα ξέρει να διαχειρίζεται την ενέργεια του. Πού δηλαδή, να αποφύγει ένα άλμα κλπ. Παίζει περισσότερο με το μυαλό του. Όσο πιο πολλή ενέργεια βγάζουν, τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζονται για να αναρρώσουν".

Η διατροφή 8-16

Μεταξύ των όσων άλλαξε ο Σκόλα για να αντέξει (γράψε λάθος: για να πρωταγωνιστήσει) στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ήταν και η διατροφή του. "Δεν είχαμε σταθερό πρόγραμμα. Δεν του αρέσει το πρωινό, οπότε αυτό που κάναμε ήταν να 'χει ένα 'ανοιχτό παράθυρο', στο οποίο μπορούσε να τρώει ό,τι ήθελε. Αυτό 'άνοιγε' στις 15.00 και για οκτώ ώρες κατανάλωνε ό,τι ήταν ωφέλιμο για τον οργανισμό του. Μετά το 'κλείσιμο' άρχισε το 16ωρο στο οποίο δεν μπορούσε να φάει στερεά τροφή. Μπορούσε μόνο να πιει, κυρίως νερό". Όχι, δεν πεινούσε "γιατί είχε προσαρμοστεί. Οι δυο πρώτες εβδομάδες ήταν δύσκολες. Έπειτα, έμαθε να ελέγχει την πείνα".

News 24/7

24MEDIA NETWORK