H oρθολογική απόφαση Μοντανιέ και το μικρότερο ρίσκο

Η ορθολογική επιλογή της ΑΕΚ για τον Φιλίπ Μοντανιέ η οποία συγκεντρώνει μικρότερο ρίσκο σε σχέση με τους Φινκ και Αρουαμπαρένα για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της νέας σεζόν.

H oρθολογική απόφαση Μοντανιέ και το μικρότερο ρίσκο

Η ΑΕΚ κατέληξε στον Φιλίπ Μοντανιέ σε ότι αφορά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας τη νέα σεζόν, απόφαση αν μη τι άλλο λογική, αφού ο Γάλλος τεχνικός ήταν εκείνος που συγκέντρωνε το -κατά γενική ομολογία- καλύτερο πακέτο από τις υπόλοιπες -δύο- επιλογές που είχε ξεχωρίσει ο Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Ο Μοντανιέ αναμένεται σήμερα στην Αθήνα για τις τελικές επαφές με την πλευρά της ΑΕΚ (λογικά με Μπάγεβιτς και Μελισσανίδη) για να κλείσει το θέμα και να προχωρήσουν από κοινού στην επόμενη μέρα.

Πιο «ψημένη» περίπτωση από Αρουαμπαρένα και Φινκ, μικρότερο ρίσκο

Ο Μάρτιν Αρουαμπαρένα παρότι είναι αρκετά εξελίξιμος ως προπονητής και έχει περάσει από τον «ηλεκτρικό» πάγκο της Μπόκα, αναζητά το πρώτο του βήμα για την Ευρώπη και στην ΑΕΚ έκριναν πως η κατάσταση -παρότι σοβαρή- θα ήταν κάπως πειραματική. Από την άλλη ο Φινκ που έχει περάσει από δύσκολους πάγκους (Αμβούργο, Βασιλεία) έχει την πρόσφατη απόλυση από τον ΑΠΟΕΛ που μουτζουρώνει το βιογραφικό του λόγω του αποκλεισμού από το προηγούμενο Τσάμπιονς Λιγκ.

ΟΠΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΚΕ ΑΦΗΣΕ ΚΑΤΙ

Ο Μοντανιέ, πάλι, είναι ο τεχνικός που συγκεντρώνει το μικρότερο ρίσκο. Όπου κι αν εργάστηκε άφησε κάτι και πήγε τις ομάδες λίγο έως πολύ πάνω από το ταβάνι τους. Λίγο καλύτερα τη Βαλενσιέν, πολύ πάνω από το ταβάνι της τη Σοσιεδάδ (μέχρι το εισιτήριο του Τσάμπιονς Λιγκ) και επίσης λίγο καλύτερα τη Ρεν. Πρόκειται για προπονητή που ρεαλιστικά αφήνει έργο πίσω του με πετυχημένα πρότζεκτ (παρότι συνηθίζει να… μετακομίζει μόλις πετυχαίνει) και που έψαχνε την ευκαιρία να βρεθεί σε πάγκο ομάδας που πρωταγωνιστεί.

ΤΟ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ

Κάτι τέτοιο -όπως όλα δείχνουν- θα γίνει για πρώτη φορά με την ΑΕΚ την ερχόμενη σεζόν και ο χρόνος θα δείξει αν τελικά αυτό το μείγμα θα είναι πετυχημένο. Από την άλλη, το γεγονός ότι δεν έχει οδηγήσει ποτέ ομάδα πρωταθλητισμού είναι το βασικό του μειονέκτημα, ωστόσο σε κάθε περίπτωση στην «Ένωση» θα φανεί το κατά πόσο μπορεί να ανταπεξέλθει σε ένα διαφορετικό -για τα μέχρι τώρα δεδομένα της καριέρας του- εγχείρημα.

Συνήθως 4-2-3-1 και 4-3-3

Ο Φιλίπ Μοντανιέ είναι προπονητής που αρέσκεται στο να εφαρμόζει 4-2-3-1 και εναλλακτικά 4-3-3. Η λογική λέει ότι δε θα χρειαστεί να αλλάξει συνήθειες αφού τα ίδια συστήματα έχει δουλέψει μέχρι σήμερα η ΑΕΚ, ενώ με βάση αυτά μπορούν να ανταπεξέλθουν συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές (του υπάρχοντος ρόστερ). Βέβαια μέχρι να φτάσουμε στο σημείο της καθαρά ποδοσφαιρικής κουβέντας πρέπει να προχωρήσει πρώτα το διαδικαστικό προκειμένου να γίνουν και πιο ξεκάθαρα τα πράγματα.

ΕΚΑΝΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ Η ΑΕΚ

Όσο για την πλευρά της ΑΕΚ και την επιλογή της τα πράγματα είναι απλά: Αυτό που έπρεπε να γίνει ήταν να έρθει προπονητής με καλύτερο βιογραφικό (και συνεπώς καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας) από τον προηγούμενο. Δηλαδή τον Γκουστάβο Πογέτ. Ο Φιλίπ Μοντανιέ είναι μια περίπτωση που καλύπτει άνετα την παραπάνω προϋπόθεση αφού έχει στη φαρέτρα του την σούπερ χρονιά 2012-13 στην Ισπανία, σε ένα κόνσεπτ με πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολίας.

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΓΑΛΛΟΣ

Λεπτομέρειες, αλλά έχουν και αυτές τη σημασία τους. Η ΑΕΚ πάει για πρώτη φορά στην ιστορία της με Γάλλο προπονητή, ενώ ελάχιστες ήταν και οι περιπτώσεις των Γάλλων που ήρθαν γενικά στην «Ένωση» σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της. Για την ακρίβεια οι μοναδικοί Γάλλοι που έχουν εμπλακεί με τους «κιτρινόμαυρους» είναι οι… αξέχαστοι Ερίκ Ραμπεσαντρατανά και Ολιβιέ Ενσιαμπαμφούμου!

H oρθολογική απόφαση Μοντανιέ και το μικρότερο ρίσκο

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ «ΖΗΤΑ»

Εκτός των άλλων, πέραν από το σπάνιο της υπόθεσης της πρόσληψης Γάλλου, είναι αρκετά σπάνιο και το γεγονός πως η ΑΕΚ βρίσκεται κοντά στο να συνάψει συμφωνία με έναν τεχνικό που έκανε ποδοσφαιρική καριέρα ως τερματοφύλακας. Σπάνιο, αλλά έχει ξανασυμβεί τη σεζόν 1981-82, όταν ο Ζαφειρόπουλος προσέλαβε τον Χανς Τιλκόφσκι (αριστερά στην κάτω φώτο), ο οποίος ως τερματοφύλακας είχε αποκρούσει πέναλτι του Κώστα Νεστορίδη σε έναν αγώνα ανάμεσα στην Εθνική Γερμανίας και την Εθνική Ελλάδας το 1960!

H oρθολογική απόφαση Μοντανιέ και το μικρότερο ρίσκο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Καταλήγει σε Μοντανιέ η ΑΕΚ

News 24/7

24MEDIA NETWORK