Μύθοι και αλήθειες για το γήπεδο
Με αφορμή το τελευταίο… φούντωμα στο μακρόσυρτο θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ, ο Άκης Γεωργίου γράφει για τους μύθους και την πραγματικότητα γύρω από μια ιστορία που έχει ως αποτέλεσμα να ταλαιπωρεί για χρόνια τον ιστορικό σύλλογο, που θέλει να χτίσει στο δικό του οικόπεδο!
Ο Άκης Γεωργίου προσπαθεί να πιάσει τον... παλμό όλων όσων έχουν ακουστεί τον τελευταίο καιρό χωρίζοντας τους μύθους από την αλήθεια.
Μύθος: Το άλσος παραδίδεται στη διάθεση επιχειρηματιών με τη μετατροπή του σε μητροπολιτικό πάρκο και με την κυριότητά του να φεύγει από τον Δήμο.
Αλήθεια: Το άλσος με το ρυθμιστικό νομοσχέδιο φεύγει από την κυριότητα του Δήμου ωστόσο η διαχείριση και η συντήρησή του μένει στο κράτος. Επίσης, το ίδιο νομοσχέδιο απαγορεύει σε οποιονδήποτε επιχειρηματία να δημιουργήσει εμπορικούς χώρους τόσο στο γήπεδο όσο και στο δάσος. Το μόνο που επιτρέπεται είναι η δημιουργία ήπιων αθλητικών χώρων και αναψυκτηρίων. Π.χ. ένα γήπεδο τένις και αναψυκτήριο.
Μύθος: Το μόνο που ζητά η δημοτική αρχή είναι να χτίσει η ΑΕΚ στο χώρο της χωρίς να επηρεαστεί κάποια -έστω και μικρή- έκταση του άλσους. Από τη στιγμή που υπήρχε γήπεδο σε αυτή την έκταση μπορεί να ξαναγίνει.
Αλήθεια: Η ΑΕΚ δεν μπορεί να χτίσει ένα γήπεδο στο οικόπεδο που υπήρχε το "Νίκος Γκούμας". Οι κανόνες οικοδόμησης το 2017 έχουν διαφοροποιηθεί σε σχέση με το… 1930, κάτι που είναι σαφές και κατανοητό στον οποιονδήποτε. Τα μέτρα της απόστασης της πλευράς που βρίσκεται επί της οδού Καππαδοκίας είναι περισσότερα σε σχέση με την απόσταση της παλιάς θύρας των επισήμων (18) με τις πολυκατοικίες. Συνεπώς το γήπεδο μετακινείται και κάποια τετραγωνικά του παλιού γηπέδου θα γίνουν πεζοδρόμιο προκειμένου να μην υποστούν όχληση οι κάτοικοι της οδού Καππαδοκίας, κάτι που είναι σωστό. Εκτός των άλλων, οι άνθρωποι της δημοτικής αρχής οι οποίοι χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο επιχείρημα πιθανόν να αγνοούν ότι το παλιό γήπεδο της ΑΕΚ ήταν ένα στρέμμα έξω από το αρχικό του περίγραμμα...
Mύθος: Το γήπεδο -με το υπάρχον σχέδιο- κατασκευάζεται για να εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα της ΠΑΕ ΑΕΚ αφήνοντας έξω την Ερασιτεχνική στην οποία ανήκει το οικόπεδο.
Αλήθεια: Μετά από περίπου 12 χρόνια χωρίς το στάδιο "Νίκος Γκούμας" η Ερασιτεχνική ΑΕΚ έχασε ένα τεράστιο μέρος των εσόδων της. Η ΠΑΕ πληρώνει ενοίκιο για τη χρήση άλλου γηπέδου (ΟΑΚΑ) ενώ και το κλειστό "Γεώργιος Μόσχος" από το οποίο περνούσαν καθημερινά εκατοντάδες νεαροί αθλητές οι οποίοι πλήρωναν συνδρομή για να αθλούνται στην ΑΕΚ έχει περάσει και αυτό στην Ιστορία. Συνεπώς, από τη στιγμή που η έκταση του οικοπέδου δεν είναι τόσο μεγάλη για να φιλοξενήσει όλα τα τμήματα του Συλλόγου, η Ερασιτεχνική γνωρίζει πως το μέλλον της περνάει μέσα από μία ισχυρή και στεγασμένη ΠΑΕ. Αυτός είναι και ο λόγος που στο σύνολό τους τα μέλη του Σωματείου (με μετρημένες στα δάχτυλα των δύο χεριών ενστάσεις) συναίνεσαν στην παραχώρηση του οικοπέδου και στην εξουσιοδότηση στη "Δικέφαλος 1924".
Μύθος: Η παραχώρηση στρεμμάτων άλσους στο γήπεδο της ΑΕΚ ανοίγει την κερκόπορτα της καταστροφής ενός πνεύμονα οξυγόνου, ο οποίος παραμένει ένας από τους ελάχιστους στο Λεκανοπέδιο Αττικής.
Αλήθεια: Οι όροι και οι προϋποθέσεις δόμησης αθλητικών εγκαταστάσεων όπως είναι απολύτως λογικό, αυτή την εποχή έχουν διαφοροποιηθεί αρκετά σε σχέση με τη δεκαετία του ’30, όταν ξεκίνησε να κατασκευάζεται το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Η ελάχιστη έκταση στην οποία μπορεί να ανεγερθεί ένα σύγχρονο γήπεδο είναι τα 29,1 στρέμματα.
Όσα, δηλαδή, συμπεριλαμβάνονται στη σημερινή έκταση του οικοπέδου της ΑΕΚ. Στην ουσία δόθηκαν στην Ερασιτεχνική ΑΕΚ 2,4 στρέμματα άλσους από τα 423 στρέμματα άλσους που υπάρχουν συνολικά στη Νέα Φιλαδέλφεια με την "Δικέφαλος 1924" να υποχρεούται να αντισταθμίσει τα δέντρα που πρόκειται να κοπούν σε πολλαπλάσιο βαθμό με 5.000 δέντρα και θάμνους. Σε περίπτωση που δεν πραγματοποιήσει την υπόσχεσή της, δεν θα εκδοθεί άδεια λειτουργίας του γηπέδου. Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί πως η όλη συζήτηση γίνεται για 52 δέντρα. Άλλη μία σημαντική σημείωση σε αυτή την ιστορία, είναι το γεγονός πως στην παρούσα φάση, η μόνη πηγή μόλυνσης που "λερώνει" τον πνεύμονα οξυγόνου (άλσος) είναι τα σκουπιδιάρικα του Δήμου που είναι σταθμευμένα μέσα στο άλσος, σε χώρο ο οποίος σύμφωνα με τον νόμο δεν του ανήκει!
Μύθος: Όσοι διαφωνούν με την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου επιθυμούν την κατασκευή ενός γηπέδου που να είναι εναρμονισμένο στην υπόλοιπη περιοχή.
Αλήθεια: Το σχέδιο της "Αγιάς Σοφιάς" είναι το πιο ήπιο που έχει εμφανιστεί μετά την κατεδάφιση του σταδίου "Νίκος Γκούμας". Για του λόγου το αληθές, αξίζει να σημειωθεί πως ο συντελεστής δόμησης της περιοχής είναι στο 1,4 με το γήπεδο της ΑΕΚ να είναι στο 0,87. Το ύψος κτιρίων στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας βρίσκεται στα 22,5 μέτρα με το γήπεδο (το σχέδιο της "Αγιάς Σοφιάς") να βρίσκεται στα 19,75 μέτρα. Κάτι πιο ήπιο, που να ανταποκρίνεται και στο μέγεθος της (ιδιοκτήτριας του χώρου) ΑΕΚ, δεν μπορεί να σχεδιαστεί. Συνεπώς είναι σαφές πως η μερίδα που διαφωνεί, διαφωνεί γιατί δεν θέλει το γήπεδο στην περιοχή γενικά.
Μύθος: Το γεγονός ότι πίσω από την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ βρίσκονται επιχειρηματίες, εξηγεί τους σκοπούς τους καθώς θέλουν να εκμεταλλευτούν εμπορικά την όλη ιστορία δημιουργώντας εμπορικούς χώρους.
Αλήθεια: Με εξαίρεση ένα... κουρείο, ένα στιλβωτήριο, ένα παραδοσιακό καφενείο, μία μπουτίκ, ένα εστιατόριο και ένα μπαρ, οι εμπορικοί χώροι του γηπέδου είναι μηδαμινοί. Στην πραγματικότητα αφορούν τους ήπιους εμπορικούς χώρους που συνδέονται με ένα αμιγώς αθλητικό-ποδοσφαιρικό γήπεδο και δεν επηρεάζουν σε καμία περίπτωση αρνητικά την εμπορική ζωή της υπόλοιπης περιοχής. Η ΑΕΚ υποχρεούται από τον υπάρχοντα νόμο να έχει μικρότερη εμπορική χρήση από το 15% του συνόλου του έργου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στο ΣτΕ, όταν αναφέρθηκε το συγκεκριμένο επιχείρημα από τον συνήγορο του Δήμου, προκάλεσε εντύπωση σε έναν εκ των δικαστών.
Μύθος: Η δημοτική αρχή και ο πολιτικός χώρος τον οποίο εκπροσωπεί, είναι ξεκάθαροι σε ότι αφορά την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ ως προς το σχέδιο της "Αγιάς Σοφιάς".
Αλήθεια: Ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας προεκλογικά ήταν της λογικής "ούτε ένα δέντρο δεν πρόκειται να παραχωρηθεί". Την πρώτη μετεκλογική μέρα είχε υποστηρίξει στον ραδιοφωνικό σταθμό Sentra, ότι είναι ανοιχτός για συζήτηση σχετικά με την παραχώρηση ορισμένων στρεμμάτων φτάνει να υπάρχει αντισταθμιστική υπόσχεση από την πλευρά της ΑΕΚ. Στη συνέχεια επανήλθε στην αρχική, αρνητική του στάση φτάνοντας στο σημείο να αναιρέσει όσα ακόμα και ο ίδιος έλεγε. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της δήλωσης "είμαστε θετικοί στην υπογειοποίηση γιατί είναι σημαντική για την πόλη" το 2015, που το 2017 έγινε "διαφωνούμε με την υπογειοποίηση".
Σε ό,τι έχει να κάνει με τον πολιτικό χώρο που εκπροσωπεί πια (αφού έχει αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ με του οποίου τη δυναμική εξελέγη) είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης διαφοροποιήθηκε από τις θέσεις του Δημάρχου. Βέβαια έπαιξε και αυτός το ρόλο του για την καθυστέρηση του γηπέδου με τον φάκελο να παραμένει στο συρτάρι μέχρι να αλλάξει η κυβέρνηση το 2015. Το ζήτημα είναι ότι ο Δήμος αυτή την εποχή είναι κυριολεκτικά μόνος του. Η ΑΕΚ έχει στα χέρια της τον νόμο του κράτους κατοχυρωμένο από το ΣτΕ, όλες τις εγκρίσεις από Περιφέρεια, Υπουργείο-υπηρεσίες και αυτό που περιμένει είναι η έκδοση της οικοδομικής άδειας για να ξεκινήσει την πρώτη φάση του έργου.
Μύθος: Ο Μελισσανίδης βολεύεται από τις καθυστερήσεις γιατί δεν έχει τα λεφτά.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Το τρομερό είναι ότι το παραπάνω επιχείρημα ακούγεται τον τελευταίο καιρό από αρκετά μέλη της δημοτικής αρχής, τόσο με αναρτήσεις τους στο διαδίκτυο όσο και από τη… ρητορική τους στα δημοτικά συμβούλια και στα καφενεία της Νέας Φιλαδέλφειας. Οξύμωρο από μόνο του, γιατί οι ίδιοι αποτελούν με ξεκάθαρο τρόπο την αιτία καθυστέρησης και θα μπορούσαν να είχαν αφήσει τον Μελισσανίδη να εκτεθεί. Δεν το κάνουν, προκαλούν εμπόδια, το τραβάνε όσο πάει και δεν έχουν δώσει ούτε… μισή έγκριση μέχρι σήμερα για το γήπεδο. Όταν η οικοδομική άδεια εκδοθεί και η ΑΕΚ θα έχει το ΟΚ για να ξεκινήσει, τότε η μπάλα θα πάει στα πόδια του Μελισσανίδη και οτιδήποτε γίνει από εκεί και πέρα θα φανερωθεί στην πορεία και θα κριθεί από την ιστορία, θετικά ή αρνητικά. Μέχρι τότε, όμως, υπάρχουν ξεκάθαρες αιτίες καθυστέρησης και προκαλούνται από μία μικρή ομάδα πολιτών που αυτή τη στιγμή έχουν εξουσία.