Το ντέρμπι της Κυριακής είναι στη... Φιλαδέλφεια!

Ο Άκης Γεωργίου γράφει για τη συνέχεια των κινητοποιήσεων των ΑΕΚτζήδων στη Νέα Φιλαδέλφεια με κορύφωση το συλλαλητήριο της Κυριακής πριν το ματς με τον ΠΑΟΚ και για την αντιστροφή ρόλων για τη δημοτική αρχή.

Το ντέρμπι της Κυριακής είναι στη... Φιλαδέλφεια!

Την Κυριακή η ΑΕΚ παίζει σε δύο… ζωτικής σημασίας μέτωπα, σημαντικά χαρτιά της σε ζητήματα που κάνουν… τζιζ. Το πρώτο μέτωπο που προηγείται και χρονικά, είναι στη Νέα Φιλαδέλφεια με το συλλαλητήριο υπέρ της κατασκευής του γηπέδου και το δεύτερο αφορά τη διάσωση της αγωνιστικής της αξιοπρέπειας μέσα στη σεζόν (τουλάχιστον ένα μέρος αυτής) στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΤΕΡΜΠΙ

Μετά από δύο περίπου χρόνια, ο κόσμος της ΑΕΚ ξαναβγαίνει στους δρόμους για να διεκδικήσει… πιέζοντας προς την κατεύθυνση της κατασκευής του γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Στο προηγούμενο διάστημα διαπιστώθηκε μια τάση που ήθελε τους οπαδούς της "Ένωσης" να παρακολουθούν διακριτικά χωρίς να επεμβαίνουν, όμως το γενικότερο συμπέρασμα πως τόσο τα επιχειρήματα της "Ένωσης" όσο και οι νόμοι του ελληνικού κράτους πέφτουν στον τοίχο άρνησης του Δημάρχου, οδηγεί σε νέες κινητοποιήσεις.

Με δεδομένο το γεγονός ότι την Κυριακή υπάρχει και αγώνας, γίνεται κατανοητό ότι η κατάσταση προσφέρεται για τους φίλους της ΑΕΚ, προκειμένου να περάσουν τη βόλτα τους από τη Νέα Φιλαδέλφεια και να διαδηλώσουν ειρηνικά υπέρ της κατασκευής του γηπέδου. Ας μη γελιόμαστε, κάποιο αποτέλεσμα από τις κινητοποιήσεις ως προς την ουσία της κατάστασης δεν μπορεί να υπάρξει, αφού το θέμα του γηπέδου (και του κάθε αναπτυξιακού έργου) είναι αρκετά πολύπλοκο για να βρεθεί λύση μέσω της επιθυμίας των απλών οπαδών που βρίσκουν κίνητρο από την αγάπη για την ομάδα τους.

Όμως πρόκειται για μια καλή ευκαιρία για να αντιληφθεί ο Δήμαρχος και οι εμπλεκόμενοι ότι η συγκεκριμένη ιστορία ξεπερνά κατά πολύ τα στενά όρια του Δήμου τους και αγγίζει χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα να εντείνουν τις επισκέψεις τους στη Νέα Φιλαδέλφεια μέχρι να υπάρξει λύση.

Τις τελευταίες μέρες υπάρχουν κάποιες συζητήσεις σχετικά με το ποιοι στηρίζουν τις κινητοποιήσεις στη Νέα Φιλαδέλφεια, ποιοι βρίσκονται από πίσω και διαχωρίζονται από ανθρώπους που δεν έχουν κυριολεκτικά ιδέα περί τίνος πρόκειται, μερίδες οπαδών σε καλές και κακές ανάλογα με το τι συμφέρει τη δεδομένη στιγμή. Η ουσία είναι άλλη και σχεδόν απλοϊκοί. Οι οπαδοί της ΑΕΚ θέλουν να δείξουν ότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη μειοψηφία που δραστηριοποιείται τον τελευταίο καιρό στο θέμα του γηπέδου. Απλά μερικές χιλιάδες ΑΕΚτζήδες αποφάσισαν να διεκδικήσουν το δίκιο τους.

ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΕΙΚΟΝΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ

Για τους ΑΕΚτζήδες που διαμαρτύρονται τον τελευταίο καιρό, αυτοί που τους κατηγορούν δεν μπορούν να έχουν ξεκάθαρη εικόνα κυρίως γιατί δεν τους έχουν δει ποτέ από κοντά. Εν πάση περιπτώσει, άλλοι λένε έτσι, άλλοι λένε γιουβέτσι. Για τον Δήμαρχο, πάντως, η εικόνα είναι η πλέον ξεκάθαρη. Πρόκειται για τον άνθρωπο που στην ίδια συνέντευξη Τύπου είπε ότι είναι υπέρ της κατασκευής του γηπέδου και λίγα λεπτά αργότερα αναίρεσε τα λεγόμενά του λέγοντας ότι δεν μπορεί να γίνει γήπεδο σε μέρος που συνορεύει με άλσος γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να καεί το δάσος από τα… καπνογόνα. Συνεπώς, για να απαντήσω και στην ερώτηση αρκετών φίλων και συναδέλφων για το αν αυτός ο άνθρωπος έχει ενδεχομένως και ένα δίκιο: Όχι δεν έχει κανένα δίκιο ποτέ και πουθενά. Αντιστέκεται σε κάτι εδώ και χρόνια χωρίς να βρει καν το θάρρος να το πει στα ίσια. Λέει όχι στο γήπεδο με την πρόφαση ότι θέλει ένα άλλο γήπεδο το οποίο όμως δεν υπάρχει στην πραγματικότητα και δεν μπορεί να υλοποιηθεί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι επικίνδυνο ένα γήπεδο δίπλα σε άλσος.

Ο Δήμαρχος αμφισβητεί το "χρέωμα" ότι θέλει να κάνει πολιτική καριέρα πάνω στο γήπεδο της ΑΕΚ. Όμως, αν δεν έκανε καριέρα την περασμένη Τρίτη δεν θα ήταν στην ΕΣΗΕΑ να μιλάει, να φωτογραφίζεται και να βιντεοσκοπείται με καμιά 30αριά δημοσιογράφους να ασχολούνται μαζί του. Το πολύ πολύ να ήταν σε κάνα πάρκο, να βάζει τίποτα κούνιες και να ασχολούνταν μαζί του μόνο κανένα τοπικό μέσο της Νέας Φιλαδέλφειας. Και αν…

"ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ… ΠΑΡΑΝΟΜΟ"!

Θα πει κανείς ότι αναγκάστηκε να κάνει συνέντευξη Τύπου για να αναδείξει τους τραμπουκισμούς στο κέντρο της πόλης, και με αφορμή αυτούς να ξαναεπαναφέρει την αντίθεσή του με το γήπεδο της ΑΕΚ ζητώντας να τηρηθεί η νομιμότητα. Όμως δεν έγινε ακριβώς έτσι. Γιατί ο Δήμαρχος που επικαλέστηκε τη νομιμότητα και ζήτησε σεβασμό στους νόμους, αμφισβήτησε το νομοσχέδιο του ελληνικού κράτους τονίζοντας την πεποίθησή του ότι πρέπει να αλλάξει. Με λίγα λόγια λέει στην ΑΕΚ "το ξέρω ότι φτύσατε αίμα μέχρι να φτάσετε μέχρι εδώ σε μένα, που ξέρετε ότι δεν πρόκειται να σας εγκρίνω τίποτα, αυτό όμως που ζητάω είναι να αλλάξει ο νόμος και να θεωρηθεί το σημερινό νόμιμο… παράνομο"! Τρέλα.

Αρκετά μέλη της συγκεκριμένης δημοτικής αρχής μπορεί να τα δει ο καθένας σε πολλά αναρτημένα βιντεάκια στο Youtube από διάφορες ακτιβιστικές δράσεις. Αν τα παρακολουθήσει κανείς, μπορεί να βγάλει ένα συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια πλευρά η οποία έχει συνηθίσει να κάνει εκείνη τη βαβούρα. Για παράδειγμα, η συμπεριφορά αντιδημάρχου της Φιλαδέλφειας (on camera) απέναντι στα… "κοράκια" στο Ειρηνοδικείο, δεν έχει καμία απολύτως διαφορά με τη συμπεριφορά των οπαδών της ΑΕΚ όταν συναντούν μέλη της δημοτικής αρχής ή του δημοτικού συμβουλίου. Η διαφορά είναι ότι τα μέλη της δημοτικής αρχής και του δημοτικού συμβουλίου δεν έχουν συνηθίσει να είναι η πλευρά που γίνεται θύμα του όχλου και της μανούρας. Συνήθισαν να είναι οι θύτες και η πηγή της βαβούρας, έχοντας απέναντί τους κανέναν συμβολαιογράφο, κανέναν τραπεζίτη ή κάποιον… "εύκολο" χαρτογιακά. Οι οπαδοί της ΑΕΚ (και γενικά οι οπαδοί των ομάδων) είναι άλλο… καπέλο, γεγονός που παραξένεψε τους ανθρώπους του Δήμου, βάζοντάς τους σε μια άβολη θέση.

"ΕΙΜΑΣΤΕ ΘΥΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ... ΗΡΩΕΣ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΙΣΩ"

Η ακόμα πιο μεγάλη διαφορά είναι ότι οι άνθρωποι του Δήμου προσπαθούν να το καρπωθούν πολιτικά όλο αυτό. Να παίξουν το ρόλο του θύματος και των… επαναστατών που παρά το κλίμα εκφοβισμού δεν πρόκειται να κάνουν πίσω και να υποκύψουν. Έχουν μπει κυριολεκτικά στο πετσί του ρόλου του… αγωνιστή που μάχεται και ελπίζουν να το εξαργυρώσουν μελλοντικά πολιτικά. Αλλά σε τι να υποκύψουν; Στη μοναδική ελπίδα ενός άθλιου χωραφιού στην καρδιά της πόλης να γίνει ένα υπερσύγχρονο γήπεδο και να αλλάξει προς το καλύτερο μια ήδη βελτιωμένη περιοχή. Προφανώς ναι, αφού δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν ότι αν δεν γίνει αυτό το -αντικειμενικά- ήπιο γήπεδο, τότε το χωράφι θα παραμείνει χωράφι. Είναι απλό.

Το θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ κούρασε. Πλέον κάθε επιχείρημα φαίνεται ως μια επιπλέον αράδα στους… τόμους που έχουν γραφτεί. Δεν είναι θέμα επιχειρημάτων πια. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Υπάρχει ένας Δήμαρχος που θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του εκμεταλλευόμενος όλες τις δυνατότητες που του δίνει η ελληνική γραφειοκρατία προκειμένου να το καθυστερήσει και αν είναι δυνατόν να "ξενερώσει" τελείως την ΑΕΚ μέχρι να "καεί" η πιθανότητα επιστροφής στη Φιλαδέλφεια.

ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ, ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ ΚΑΙ "ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΙ"

Φυσικά δεν είναι θέμα ομάδων ή οπαδικών προτιμήσεων. Είναι η ίδια συνομοταξία που κάποτε μίλαγε για κορμοράνους στον Βοτανικό και σε καθημερινή βάση αντιτίθεται σε πολλά έργα ανάπτυξης σε όλη την Αθήνα κάνοντας το σκάλωμα… επάγγελμα. Το δυστύχημα για την ΑΕΚ είναι ότι το απαρχαιωμένο ελληνικό νομοθετικό σύστημα δίνει την δυνατότητα σε χιλιάδες… Βασιλόπουλους να φρενάρουν παρόμοιου είδους έργα. Το αν τελικά μπορεί να φρενάρει οριστικά ο Δήμαρχος την ΑΕΚ ή το αν θα δώσει τη λύση η πολιτεία θα φανεί στην πορεία.

Την Κυριακή πάντως, τόσο ο Δήμαρχος όσο και οι… δραστήριοι δημοτικοί του σύμβουλοι, αν επιλέξουν τελικά να μείνουν εντός πόλης για να δουν από τις… χαραμάδες το τι θα συμβαίνει στη Νέα Φιλαδέλφεια, θα πάρουν μια γεύση από το πόσο μεγάλη είναι η μάζα των ενδιαφερομένων.

News 24/7

24MEDIA NETWORK