Αλμπέρτο... Καζλάουσκας

Αλμπέρτο... Καζλάουσκας
Η περίπτωση του Αλμπέρτο Μαλεζάνι και του Γιόνας Καζλάουσκας αποδεικνύει ότι η δημοτικότητα του μπάσκετ σιγά σιγά βελτιώνεται. Οι δύο προπονητές στο ποδόσφαιρο του Παναθηναϊκού και το μπάσκετ του Ολυμπιακού ως τώρα διάγουν κοινή πορεία και υπόκεινται σε παρεμφερή σκληρή κριτική. Ο πολύς κόσμος ασχολείται με τον Ιταλό, πλέον και ο Λιθουανός γίνεται διάσημος.

Η ήττα από την Λάρισα φέρνει και πάλι τον Καζλάουσκας στο επίκεντρο. Άδικα; Τώρα όχι. Όταν πρωτόρθε στην Ελλάδα άκουσε τα χειρότερα. Υπήρξε τρομερή προκατάληψη, άδικη πολεμική από γνωστούς ...κύκλους. Πάντα οι Λιθουανοί βρίσκονταν στο στόχαστρο διότι πρέσβευαν ένα μπάσκετ διαφορετικό, σχεδόν μισητό στην νέα γενιά των προπονητών. Ένα μπάσκετ όπου ο παίκτης είναι ο σταρ, ο πρωταγωνιστής και όχι ο κόουτς. Τα πάντα στηρίζονται στο ταλέντο, την μπασκετική ευφυία και όχι στα μούσκουλα, την πονηριά και το ξύλο. Ως ιδέα και ως πρακτική το μοντέλο του Καζλάουσκας, βλέπε Ζαλγκίρις, είναι τέλειο. Για να εφαρμοστεί όμως πρέπει να παίζεται τέλεια και από ιδανικούς παίκτες.

Αν ο Ολυμπιακός φτάσει το 50% αυτού του στυλ, θα ζήσουμε πάλι στιγμές δόξας στις εξέδρες. Το όνειρο κάθε φιλάθλου θα γίνει πραγματικότητα διότι δεν θα χρειάζεται να πειστεί κανείς ότι αυτό που βλέπει είναι το καλό. Θα είναι... μπάσκετ απλό, αγνό, θεαματικό. ΑΝ όμως. Διότι μέχρι τώρα ο Καζλάουσκας δείχνει να εμμένει στην φιλοσοφία του αλλά πόσο πιθανό είναι να γίνει πράξη; Φέτος, δύσκολο, απίθανο. Από τα κομμάτια του παζλ, λείπουν κάποια, οπότε ο Λιθουανός πρέπει να αποφασίσει τώρα.

Η ομάδα του μπορεί να παίξει «κυνικό» μπάσκετ όπως έκανε με την Μακάμπι και την Εφές ώστε να έρθουν τα αποτελέσματα ή να επιμείνει στην φιλοσοφία του και να περιμένει σε κάποιους μήνες αχτίδα φωτός; Δεν υπάρχει επιλογή διότι βρίσκεται στον Ολυμπιακό. Δεν υπάρχει επιλογή διότι για να παίξει όπως θέλει έπρεπε να επιλέξει τα σωστά εργαλεία. Δεν υπάρχει επιλογή διότι στον Ολυμπιακό ήρθαν σπουδαίοι παίκτες, τους επέλεξε ο ίδιος και χρειάζεται προσαρμογή.

Η διαφορά του με τον Μαλεζάνι είναι ότι οι 13 από τους 12 παίκτες που χρησιμοποιεί προπονήθηκαν για πρώτη φορά όλοι μαζί την 4η Οκτωβρίου. Πριν από 40 ημέρες περίπου. Ο χρόνος δεν είναι μαζί του και μπροστά του ανοίγονται δύο δρόμοι. Ο σύντομος, της επιμονής στο λιθουανικό μοντέλο με τα αβέβαια αποτελέσματα και ο μακρύτερος με προσήλωση στην νίκη και την βαθμοθηρία.

Αντέχει πειράματα ο Ολυμπιακός; Όχι είπαν οι 13 χιλιάδες του αγώνα με την Εφές.

Οι προπονητές είναι οι πιο ξεροκέφαλοι άνθρωποι. Αυτό τους δίνει δουλειές, αυτό τους στέλνει σπίτι τους. Οι πιο εύκαμπτοι, αργούν να βρεθούν στο ταμείο ανεργίας.

Μακάρι να πετύχει αυτό που ζητάει ο Καζλάουσκας. Τώρα όμως, μακάρι να πάρει την σωστή απόφαση.

News 24/7

24MEDIA NETWORK