Αντικατοπτρισμός Freestyle

Αντικατοπτρισμός Freestyle

Στην προηγούμενη θητεία του στον Ολυμπιακό, ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς είχε την …τύχη να παραλάβει καμμένη γη και να δημιουργήσει μία ομάδα των δικών του δεδομένων, των δικών του απαιτήσεων και του δικού του τρόπου παιχνιδιού, η οποία άρχισε να ξεδιπλώνει τις πραγματικές της δυνατότητές από την δεύτερη χρονιά.

Ο Μπάγιεβιτς δημιούργησε ένα αξιόμαχο σύνολο με βασικό «συστατικό» των επιτυχιών σε Ελλάδα και Ευρώπη τις ταχύτατες πτέρυγες που αποτελούσαν τα «δικά του παιδιά». Οι Τζόρτζεβιτς, Γεωργάτος, Γιαννακόπουλος και Μαυρογενίδης νεότεροι και σαφώς πιο «διψασμένοι» για μπάλα και καθιέρωση αποτελούσαν το τετράγωνο της ομαδικής επιτυχίας. Τα αποτελέσματα ερχόντουσαν και οι σχέσεις με τους «απαιτητικούς» φιλάθλους-οπαδούς κυλούσαν ομαλά στον βαθμό της αναγνώρισης αξιών.

Τα χρόνια όμως πέρασαν και τα δεδομένα άλλαξαν. Η επιστροφή του Μπάγεβιτς στο λιμάνι δεν έχει τις προηγούμενες συντεταγμένες. Ο Μπάγιεβιτς μπορεί να γνωρίζει ονόματα και καταστάσεις, αλλά η πάροδος του χρόνου διαμόρφωσε διαφορετικούς χαρακτήρες και προσωπικότητες, ενώ η φθίνουσα πορεία της ομάδας είχε τον αντίκτυπο και στους ποδοσφαιριστές. Προσθέστε και τα ονόματα-φετίχ που θεωρούνται αναντικατάστατα από το σύγχρονο marketing και επιβάλλονται στην κερκίδα από την διαφορά κλάσης τους και έχετε ένα δυσθεώρητο ποδοσφαιρικό πρόβλημα. Πώς χτίζω χωρίς να γκρεμίσω, πώς αλλάζω χωρίς να πειράζω, πώς τους έχω όλους ευχαριστημένους αφού πρέπει να τους δυσαρεστήσω;

Στα τρία ματς του Champions League, οι «ερυθρόλευκοι» δεν εντυπωσίασαν στο βαθμό που ονειρεύονται οι φανατικοί τους οπαδοί, αλλά ακολουθώντας την συντηρητική «συνταγή» του… Παναθηναϊκού των περασμένων ετών, πήραν δύο αποτελέσματα που ήθελαν . Μπορεί το συγκεκριμένο σύστημα με αταίριαστους ρόλους, αλλά πειθαρχεία σε θέσεις και αποστάσεις να δίνει πόντους στην Ευρώπη, αλλά προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Ελλάδα.

Η επιλογή του συγκεκριμένου συστήματος στην Ελλάδα δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα , αφού η ραθυμία και η αναποτελεσματικότητα των ποδοσφαιριστών έστειλε στα σκουπίδια πολύτιμους βαθμούς. Ο Ολυμπιακός βρέθηκε να μετράει σε πέντε αγωνιστικές μία ισοπαλία και μία ήττα. Και το χειρότερο επακόλουθο ήταν η αντίδραση του κόσμου που άρχισε να γκρινιάζει γιατί δεν έβλεπε το ποδόσφαιρο που φανταζόταν πως θα δει, όταν το καλοκαίρι έβαζε την υπογραφή του στο συμβόλαιο ο μέγας Ριβάλντο.

Η λύση που σκαρφίστηκε ο Μπάγιεβιτς ήταν έξυπνη και αποτελεσματική. Βέβαια, βρήκε τον ιδανικό συνέταιρο στο φάντασμα του ΠΑΟΚ. Για μία εβδομάδα έδωσε την εντύπωση ότι θα ρίξει όλα τα «όπλα» μέσα, έδωσε την εντύπωση ότι αλλάζει το σύστημα, λαμβάνοντας έτσι το μήνυμα των φανατικών και χαροποιώντας τους φιλάθλους. Και ενώ όλοι περίμεναν Μάριτς, Γεωργάτους και τα μυαλά στα κάγκελα, είδαμε τον Τζόρτζεβιτς στην θέση του ντεφορμέ Γεωργάτου και τον Πάντο στη θέση του Βενετίδη.

Η ουσιαστική αλλαγή όμως που έφερε την έκρηξη – σε συνδυασμό με την τραγική εικόνα του ΠΑΟΚ – ήταν η freestyle αντίληψη για την θέση των Βραζιλιάνων. Με απόλυτη ελευθερία κινήσεων στην επίθεση, οι Βραζιλιάνοι πήραν το μήνυμα: Απόψε αυτοσχεδιάζουμε. Και αν απορείτε, πόσο καλοί είναι σε αυτό, δείτε ξανά το τελευταίο γκολ.


News 24/7

24MEDIA NETWORK