Αυτά είναι τα ματς που δίνουν τίτλους
Σε ένα ματς από αυτά που στο τέλος της σεζόν κρίνουν έναν τίτλο, ο Ραζβάν Λουτσέσκου μπέρδεψε περισσότερο απ΄ όσο έπρεπε τον ΠΑΟΚ και στο τέλος πήρε αυτό που του άξιζε. Ο Αντώνης Τσακαλέας γράφει για αυτά που... φωνάζουν πως λείπουν από τον "Δικέφαλο του Βορρά".
Ο Ράζβαν Λουτσέσκου πήρε το ρίσκο των αλλαγών στην ενδεκάδα, θεωρώντας πως η όποια αύρα της νίκης επί της Έστερσουντ, που άλλαξε το κλίμα στο εσωτερικό της ομάδας, θα έφτανε να... σπρώξει την ενδεκάδα του. Στο φινάλε, ο ΠΑΟΚ πήρε αυτό που του άξιζε με βάση την απόδοσή του, σε ένα από τα λεγόμενα “ματς που δίνουν τίτλο”.
ΜΕ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΟΥΣ
Η 11άδα του ΠΑΟΚ στη Λιβαδειά είχε αλλαγές, τις οποίες ο Ράζβαν Λουτσέσκου δεν έκρυψε. Από το μεσημέρι του Σαββάτου είχαν γίνει γνωστές οι περισσότερες από τις σκέψεις του Ρουμάνου τεχνικού να αντικαταστήσει τον Λέο Μάτος με τον Στέλιο Μαλεζά, που πήγε στο κέντρο της άμυνας, για να καλύψει το κενό του Χοσέ Κρέσπο, ο οποίος πήγε στα δεξιά. Στη μεσαία γραμμή, ο Λουτσέσκου είδε πως χωρίς καθαρό “6άρι”… δεν γίνεται δουλειά και έδωσε φανέλα βασικού στον Έργκους Κάτσε αντί του Εβγέν Σάχοφ, κρατώντας Γκόικο Τσίμιροτ δίπλα του. Στην επίθεση, η παρουσία του Λημνιού είχε διαφανεί, αλλά όχι και αυτή του Πέντρο Ενρίκε, με τους Τζάλμα Κάμπος και Ντιέγκο Μπίσεσβαρ να μένουν στον πάγκο. Ο Λουτσέσκου έβαζε στην ενδεκάδα τους πιο γρήγορους μεσοεπιθετικούς που είχε στην αποστολή του. Όλους μαζί.
ΤΟ ΠΙΟ ΑΡΓΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΠΑΟΚ
Με βάση τα χαρακτηριστικά των παικτών του στον αγωνιστικό χώρο, ο ΠΑΟΚ έκανε το πιο αργό ημίχρονο που θα μπορούσε να κάνει. Κάτσε και Τσίμιροτ έμοιαζαν χαμένοι στον άξονα, με αποτέλεσμα η μπάλα να πηγαίνει στα άκρα σχεδόν στη μεσαία γραμμή, κάτι που “υποχρέωνε” τους Λημνιό και Πέντρο Ενρίκε να κατεβαίνουν μέχρι εκεί και να έχουν μισό γήπεδο να διανύσουν. Το κενό στον άξονα επηρέαζε και τον Μακ, που αγωνιζόταν ως επιτελικός μέσος, μια έμπνευση που δεν βγήκε ούτε στο ελάχιστο για τον Ρουμάνο τεχνικό. Η συγκεκριμένη κίνηση του 48χρονου βασίστηκε στη δουλειά που θα έκαναν οι δυο παίκτες που έπαιζαν στη πλάτη του (Κάτσε και Τσίμιροτ).
ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Ο Ράζβαν Λουτσέσκου, από την κερκίδα όπου και βρέθηκε πληρώνοντας τον εκνευρισμό και τον λεκτικό “διαπληκτισμό” με τον ομόλογό του του Λεβαδειακού, έδωσε εντολή για γρήγορες αλλαγές. Και οι παίκτες που πέρασαν στον αγωνιστικό χώρο ήταν εκείνοι που έμειναν στον πάγκο λόγω του ροτέισον που επέλεξε.
Οι Εβγέν Σάχοφ, Τζάλμα Κάμπος και Ντιέγκο Μπίσεσβαρ κλήθηκαν να δώσουν στον ΠΑΟΚ αυτό που του έλειπε. Σύνδεση των γραμμών και ουσία. Οι γραμμές του ΠΑΟΚ δεν συνδέθηκαν λόγω των αλλαγών αλλά λόγω της διάθεσης του Λεβαδειακού να μείνει πίσω από τη μπάλα και να ψάχνει τις αντεπιθέσεις. Οι ασπρόμαυροι είχαν σχεδόν συνέχεια τη μπάλα στη κατοχή τους, αλλά οι φορές που μπήκαν με αξιώσεις στη μεγάλη περιοχή ήταν μετρημένες στα δάκτυλά του ενός χεριού.
ΚΑΙ ΡΟΤΕΙΣΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ
Ο ανεβασμένος ψυχολογικά Ράζβαν Λουτσέσκου δεν αρκέστηκε μόνο με το ροτέισον στο οποίο προχώρησε, αλλά ταυτόχρονα έκανε και το πείραμα με τον Ρόμπερτ Μακ πίσω από τον Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς. Ο Σλοβάκος ούτε κοντά στον Σέρβο ήταν, ούτε και κοντά στους δυο εσωτερικούς μέσους ήταν, που ήταν και “χαμένοι” στο γήπεδο.
Όταν ο Ρουμάνος πήγε σε κάτι πιο ορθολογικό, ο ΠΑΟΚ έψαξε τις ατομικές προσπάθειες των Πέντρο Ενρίκε, Ρόμπερτ Μακ και Τζάλμα Κάμπος. Ο ΠΑΟΚ έκανε ένα μικρό βήμα μπροστά με αυτό που έκανε την περασμένη Πέμπτη και ο Ράζβαν Λουτσέσκου ευελπιστούσε πως ο ΠΑΟΚ θα βρει το δρόμο του στη Λιβαδειά. Ο ΠΑΟΚ δεν βρήκε ούτε τη μισή φάση, που πολλές φορές αρκεί στον Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς.
ΚΑΙ ΔΙΠΛΟ ΝΑ ΕΒΓΑΖΕ, ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΚΟΜΑ ΦΩΝΑΖΟΥΝ
Ο ΠΑΟΚ θέλει κεντρικό αμυντικό και εσωτερικό μέσο από τον Μάιο. Και φτάσαμε στο τελευταίο δεκαήμερο των μεταγραφών και ακόμα… τους θέλει. Θα μπορούσε να μη το έχει πληρώσει στη Λιβαδειά. Απλά, τώρα που το πλήρωσε, η καθυστέρηση “φωνάζει” ακόμα περισσότερο, και γίνεται “πρώτο θέμα“.
Ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει σε αυτό το στραβό βράδυ στη Λιβαδειά. Ναι, τον πειράζει, ναι, του θυμίζει το πόσο στραβό ήταν το καλοκαίρι, αλλά καλείται να ζήσει με αυτό. Να τα βάλουν κάτω, να μιλήσουν και να προχωρήσουν. Η ομάδα με δουλειά στο γήπεδο, οι διοικούντες τη δική τους δουλειά, και όλοι να κοιτάξουν μπροστά. Το τι (δεν) έγινε έχει αξία να συζητηθεί αλλά όχι να κυριαρχεί, ειδικά αυτή τη στιγμή.
ΤΑ "ΜΑΤΣ ΤΙΤΛΟΥ"
Και κάτι τελευταίο. Το παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τον Λεβαδειακό, έτσι όπως κύλισε για τον ΠΑΟΚ, είναι από τα κλασικά “ματς τίτλου“. Ναι, “είναι πάρα πολύ νωρίς” και “υπάρχει χρόνος“ και, και, και… Αλλά πάντα, στο φινάλε της σεζόν, η ομάδα που παίρνει το πρωτάθλημα είναι, μεταξύ άλλων και εκείνη που παίρνει τρεις βαθμούς στα ματς που δεν το αξίζει. Από αυτή την άποψη, το ματς του ΠΑΟΚ στη Λιβαδειά, ήταν ένα από αυτά.