Η αναγκαστική αφύπνιση στο θέμα των στημένων

Πριν από λίγες ημέρες η ΕΠΟ ανακοίνωσε τις αλλαγές που θα γίνουν στον πειθαρχικό κώδικα σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση των στημένων αγώνων, μια μάστιγα την οποία έκανε πως δεν την αφορά και έμενε μέχρι τώρα άπραγη. Η αναδίπλωση, ο ρόλος της δικαιοσύνης, της UEFA και… των δημοσιογράφων. Σχόλιο: Άρης Ασβεστάς

Η αναγκαστική αφύπνιση στο θέμα των στημένων

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την κοινή συνέντευξη Τύπου Σαρρή-Μώραλη. Τότε που ο πρόεδρος της ΕΠΟ, χωρίς να διαισθάνεται το πόσο εκτίθεται, έλεγε πως τα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου ΔΕΝ θα ασχολούνται με τους ύποπτους προς χειραγώγηση αγώνες και πως αυτό είναι το σωστό, σε αντίθεση με την πρακτική της ομοσπονδίας το 2011, που έστελνε όλες τις υποθέσεις στην αθλητική δικαιοσύνη, η οποία λειτουργούσε παράλληλα με την ποινική!

Δεν έχει περάσει πολύ καιρός από την πρώτη δίκη για τα στημένα παιχνίδια στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όταν μέλη της ΕΠΟ κατέθεσαν τη… σιωπή τους στο δικαστήριο, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για το αδίκημα της ψευδορκίας!

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τις πρωτοβουλίες που πήρε η FIFA και η UEFA για την αντιμετώπιση των στημένων, μέσα από τις οποίες αναδείχτηκε το γεγονός ότι η ΕΠΟ ήταν… στον κόσμο της, προκαλώντας παράλληλα ερωτηματικά για τη στάση και τις προθέσεις της. Την ίδια ώρα, όλες οι χώρες της Ευρώπης έπαιρναν μέτρα και αναρωτιόσουν γιατί το ελληνικό ποδόσφαιρο αδρανεί. Μήπως εθελοτυφλεί;

Δεν θα περάσει πολύς καιρός, επίσης, που το νέο βούλευμα της δικαιοσύνης θα εκδοθεί και θα ανακοινωθεί. Σε λίγο καιρό, δεκάδες παράγοντες (και όχι μόνο) του ελληνικού ποδοσφαίρου που διώκονται ποινικά από τον Ιούνιο του 2011, θα βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, υπάρχουν και λιγοστοί, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού δημοσιογράφοι, που αγωνίζονται με τον τρόπο τους. Που αναδεικνύουν το θέμα και τις διαστάσεις του σε παγκόσμιο και εγχώριο επίπεδο, που αποκαλύπτουν και αναδεικνύουν την εγχώρια απραξία και αδράνεια.

Βάσει των παραπάνω, έχουμε λοιπόν: α) ένα ελληνικό ποδόσφαιρο που εκτίθεται, β) μια εισαγγελική έρευνα που εξελίσσεται, γ) διεθνείς και εθνικές ομοσπονδίες που κινούνται, δ) ένα βούλευμα που έρχεται (και θα προκαλέσει πάταγο) και, ε) δημοσιογράφους που ενοχλούν.

Τέσσερις λόγοι που αναγκάζουν την ΕΠΟ να ξυπνήσει από τον λήθαργο και να προσαρμοστεί, τουλάχιστον σε επίπεδο κανονισμών.

Έτσι επαναδιατυπώνει τον πειθαρχικό της κώδικα, βάζοντας μέσα όλα αυτά για τα οποία έχει εκτεθεί, δεχόμενη σε ορισμένες περιπτώσεις και σκληρότατη κριτική, φυσικά δικαίως.

Πέρα από τον εναρμονισμό της με τα διεθνώς ισχύοντα όμως, το θέμα δεν είναι μόνο τι θα γράφουν οι κανονισμοί, αλλά και η εφαρμογή τους! Διότι συνήθως υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ θεωρίας και πράξης...

Η αναγκαστική αφύπνιση στο θέμα των στημένων

Δεν παραγράφονται και αρκούν και οι ενδείξεις!

Συνοπτικά, οι πιο σημαντικές αλλαγές στον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ που αφορούν τα στημένα παιχνίδια είναι οι εξής (Κεφάλαιο Γ' περί "Ακεραιότητας Αγώνων-Διοργανώσεων"):

α) Το αδίκημα δεν παραγράφεται ποτέ: Τα πειθαρχικά αδικήματα της χειραγώγησης αγώνα, της απόπειρας χειραγώγησης ή όποιας άλλης διεφθαρμένης δραστηριότητας σχετίζεται με τη χειραγώγηση αγώνα, είναι απαράγραπτα!

β) Οι υποθέσεις θα εκδικάζονται άμεσα στις πειθαρχικές επιτροπές (όπως συνέβαινε το 2011): Τα όργανα της ΕΠΟ χωρίς καθυστέρηση και πριν την ετυμηγορία των ποινικών δικαστηρίων, θα εκδικάζουν τις υποθέσεις αυτές. Οι πειθαρχικές διώξεις δεν θα πρέπει να τίθενται στο αρχείο επειδή τα εμπλεκόμενα πρόσωπα μπορεί να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και να μην βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία της ΕΠΟ.

γ) Για να υπάρξουν καταδικαστικές αποφάσεις, αρκούν και οι "επαρκείς ενδείξεις" και δεν απαιτούνται αποδείξεις: Σε περιπτώσεις χειραγώγησης ή απόπειρας χειραγώγησης αγώνα, αρκεί τα γεγονότα να προκύπτουν από επαρκείς ενδείξεις (comfortable satisfaction) που διαθέτουν τα πειθαρχικά όργανα, σύμφωνα με τη νομολογία του CAS, ειδικότερα καθώς αυτά δε διαθέτουν προανακριτικές ή ανακριτικές ιδιότητες, ούτε δικονομικά μέσα συγκρινόμενα με αυτά των ποινικών δικαστικών οργάνων.

δ) Ιδρύεται δίκτυο ανωνύμων καταγγελιών: Η ΕΠΟ θα καθιερώσει δίκτυο ασφαλούς υποβολής/αναφοράς, ανώνυμα αν κρίνεται απαραίτητο, γεγονότων χειραγώγησης ή απόπειρας χειραγώγησης.

ε) Ρητή απαγόρευση σε όλους τους εμπλεκόμενους να στοιχηματίζουν ελληνικούς αγώνες ή διοργανώσεις: Αξιωματούχοι, διαιτητές, ποδοσφαιριστές, προπονητές και εν γένει εμπλεκόμενοι με το άθλημα του ποδοσφαίρου απαγορεύεται να στοιχηματίζουν σε αγώνες ή σε διοργανώσεις στους οποίους συμμετέχουν ή εμπλέκονται. Σε αντίθετη περίπτωση επιβάλλεται απαγόρευση να εκτελούν οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετίζεται με το ποδόσφαιρο τουλάχιστον για δύο (2) έτη. Σε περίπτωση επανάληψης επιβάλλεται ποινή ισόβιου αποκλεισμού ενασχόλησης με το άθλημα.

Επίσης:

-Η ΕΠΟ αναγνωρίζει την ανάγκη στενής συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών και τεχνογνωσίας με τις κρατικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων της αστυνομίας και των δικαστικών αρχών προκειμένου να κερδηθεί η μάχη έναντι στη χειραγώγηση αγώνων.

-Κάθε αξιωματούχος, διαιτητής, ποδοσφαιριστής, προπονητής ή εν γένει εμπλεκόμενος στο άθλημα του ποδοσφαίρου υποχρεούται να ενημερώνει άμεσα τη διοργανώτρια και την ΕΠΟ σε οποιαδήποτε περίπτωση προσεγγιστεί με σκοπό τη χειραγώγηση της έκβασης ή αποτελέσματος αγώνα με αντιαθλητικό, ανήθικο ή διεφθαρμένο τρόπο. Η ίδια υποχρέωση ισχύει αν υποπέσει στην αντίληψή του εμπλοκή άλλων προσώπων σε τέτοιες δραστηριότητες. Σε αντίθετη περίπτωση επιβάλλεται απαγόρευση να εκτελούν οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετίζεται με το ποδόσφαιρο τουλάχιστον για δύο (2) έτη. Σε περίπτωση επαναλήψεως επιβάλλεται ισόβιος αποκλεισμός.

-Για το αδίκημα του "προκαθορισμού αποτελέσματος για στοιχηματικούς λόγους", υπαίτια θεωρείται η ομάδα εφόσον περισσότεροι από δύο ποδοσφαιριστές της εμπλέκονται στο αδίκημα.

-Για το αδίκημα του "επηρεασμού για χειραγώγηση αγώνα", σε περίπτωση που υπαίτια είναι ομάδα θα τιμωρείται με υποβιβασμό και χρηματική ποινή 300.000 ευρώ. Υπαίτια θεωρείται η ομάδα εφόσον περισσότεροι από δύο ποδοσφαιριστές της εμπλέκονται στο αδίκημα.

Η αναγκαστική αφύπνιση στο θέμα των στημένων

Η επιτροπή της ΕΠΟ

Οφείλουμε, τέλος, να σημειώσουμε, ότι η ΕΠΟ επιμένει στην δημιουργία μιας ανεξάρτητης ειδικής επιτροπής για την άμεση διερεύνηση των υποθέσεων αυτών, κάτι που έχει εισηγηθεί σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Στην επιτροπή αυτή, προτείνει να συμμετέχουν ένας εισαγγελέας, ένας εκπρόσωπος της ΕΠΟ, ένας εκπρόσωπος της Super League, ένας εκπρόσωπος της Football League και ένας ειδικός της UEFA, τον οποίο η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία έχει ήδη ορίσει μετά από σχετικό αίτημα της ΕΠΟ.

Δεν είναι κακή ιδέα και έστω και αν πρόκειται για τη μοναδική πρωτοβουλία που έχει πάρει η ΕΠΟ (ασχέτως αν ούτε αυτή έχει υλοποιηθεί) καλό θα ήταν να ληφθεί υπόψη και να προχωρήσει.

News 24/7

24MEDIA NETWORK